logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć diody LED o różnych napięciach do listwy zasilającej?

Jolka888 08 Sie 2019 14:41 630 17
REKLAMA
  • #1 18104157
    Jolka888
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam
    W związku z tym, że nie zawiodłam się na Was i pomogliście mi przy poprzednim projekcie :-) za co bardzo dziękuję :-)
    Jako początkujący pasjonata elektroniki postanowiłam iść dalej i realizować swoje dziwne pomysły :-)
    Kupiłam sobie zestaw diodek:
    Voltage czerwonych: 1.8 - 2.0 V
    żółtych: 2.0-2.2 V
    zielonych: 1.8 - 2.0 V
    niebieskich 3.0 - 3.2 V
    wszystkie 20 mA
    średnica 5mm
    i chciałabym nieco zmodyfikować moją listwę zasilającą do komputera. Już nawierciłam po boku kilka otworków
    Mam pytanie czy mogę bezpośrednio podpiąć te diody do kabelków i do kabli zasilających te blaszki w środku czy trzeba tam robić jakieś ograniczniki rezystorami czy coś ? Wiem, że dosyć dziwny pomysł ale w ten sposób sie uczę :-), a przy okazji mój domek nabierze nowych barw :-)
    No i jeszcze jedno pytanie bo kiedyś kupowałam w sklepie diody 12 V i miły Pan dobrał mi do tego rezystory, kazał dolutować miedzy nóżką dodatnią a baterią wszystko ładnie działało. Nie wiem jednak jaka to była moc - czy do wszystkich powyższych diod są takie same rezystory czy do każdej jest inna ? Bo przyznam, że nie wiem a tamten gość już sklep zlikwidował i stoje w miejscu :D

Drodzy Panowie i nieliczne Koleżanki :-) Z góry przepraszam za kłopot i bardzo dziękuję jeżeli uda się komuś coś wymyśleć na tym projekcie :D
    Jak ktoś mógłby podpowiedzieć jak to liczyć te rezystory jak bym kilka chciała podpiąć ?
    Pozdrawiam
    Jolka
  • REKLAMA
  • #2 18104178
    mirekshadow
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Możesz je połączyć szeregowo te same kolory...Masz 12V..więc połącz np:4 X niebieskie... masz wtedy po 3 v na każdą. Żółte ,czerwone, zielone możesz mieszać i połączyć szeregowo minimum 6 szt...ale możesz dać 7...ale nie mniej niż 6..
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18104182
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    Diod nie możesz podłączyć bezpośrednio do źródła prądu, bo zaświecą tylko raz.
    Musisz je zasilać poprzez ogranicznik prądu. W najprostszym razie może być to rezystor szeregowy.
    Jak chcesz je zasilać z sieci prądu przemiennego 230 V to aby nie migały należy prąd wyprostować mostkiem prostowniczym. Jedna diodę umieszczoną we wtyczce lampy na strychu poprzez dobrany rezystor zasilam już ze 20 lat i dotąd się nie przepaliła.
    Poniżej kalkulator do obliczeń:
    Link

Prąd przyjmij nieco mniejszy np. 15 mA. Pamiętaj, że w obwodzie szeregowym, prąd płynie taki sam przez każdy element w danym łańcuchu.
    Przypominam o bezpieczeństwie: listwę przed modyfikację odłącz z prądu poprzez wyjęcie wtyku z gniazda sieciowego. Wszystkie połączenia starannie zaizoluj termokurczkami lub inną taśmą izolacyjną.
  • #5 18104208
    Jolka888
    Poziom 3  
    Czyli jakbym chciała podpiąć 1 diodę 3 V

Według tego mam dać 1 rezystor 11,35 i będzie działało ?
    Tak na kobiecy rozum czy dobrze myślę, że jak podpinam 10 diod 3 V to mnoże 10x3V i wpisuje tam w tabelce kalulatora 30V i wtedy rezystancja wychodzi 10. Dobrze to myślę ?
    A jak dałabym tą diodę prostowniczą ?
    Które będzie bezpieczniejsze rozwiązanie żeby się nie przegrzało ?
    I jeszcze jedno ptyanie
    jakbym miała np. mniejsze rezystory to mogę zrobić z nich siatkę i połączyć równolegle bądź szeregowo żeby miało taki sam opór jak ten jeden duży ?
  • REKLAMA
  • #6 18104252
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1870
    Będzie się grzało.

LEDy należy wszystkie ( ile tam jest sztuk ?) połączyć szeregowo, zbudować zasilacz beztransformatorowy
  • #7 18104306
    Jolka888
    Poziom 3  
    jak zbudować taki zasilacz ? powiedzmy 4-5 diod chce dać niebieskich żeby łatwo było liczyć :-) później sobie najwyżej podstawie co innego. Tylko jak do tego dojść ?
  • #8 18104327
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Wydaje się mi się, że lepiej sobie odpuścić podłączenie LED bezpośrednio pod 230V.

Tam nic nie można przeliczać i modyfikować, złe zlutowanie grozi rozerwaniem się elementów
  • #9 18104382
    Jolka888
    Poziom 3  
    Kobiety są uparte :-) więc nie będę odstawać. Jak odpuszczę to się nie nauczę :-)
  • #10 18104390
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Zasilacz_beztransformatorowy

Policzyć kondensator i wszystkie diody LED w szereg.

Można na zasadzie obliczenia rezystora a potem przeliczyć na pojemność.
    Wzór Xc=1/(2*pi*f*C).
    C to pojemność, pi to w przybliżeniu 3.14, f to częstotliwość sieci (w Polsce 50Hz więc f=50)

Jak wyliczysz rezystor to zakładasz R=Xc i obliczasz pojemność.
    Dobierasz pojemność z szeregu mniejszą od wyliczonej.

I ten obwód działa tylko dla prostowania dwupołówkowego z mostkiem prostowniczym.

A w kalkulatorze źle wprowadzone dane.
    Prąd masz tam 20A :!: zamiast 20mA.

Wprowadź 0.02A.
  • #11 18104398
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    pawelr98 napisał:
    Policzyć kondensator i wszystkie diody LED w szereg.

To policz a kto ma to policzyć?

I co dalej podałeś wzór, i co?

Tu mamy napięcie sieciowe 230V, tu nie ma żartów, grozi to porażeniem - nauka to może być przy napięciu bezpiecznym do 24V i tyle.
  • #12 18108501
    Jolka888
    Poziom 3  
    A mam jeszcze ciekawe rozwiązanie :-) Siedziałam, myślałam i wpadłam na pomysł. Proszę o informację czy gdybym wyciągnęła płytkę z ładowarki telefonicznej usb i podpięła ją do listwy w środku i wtedy zrobi się mniejsze napięcie do którego będę mogła podpiąć np. te diody bez kobinowania ?
  • #13 18108675
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    To jest dużo lepszy pomysł.

Ładowarka zapewnia po stronie napięcia 5V USB, separacje od sieci 230V, chociaż zdarzają się ładowarki, które nie powinny mogole pojawić się na rynku.

Do każdej LED będzie dołączony szeregowy rezystor, który będzie trzeba wyliczyć
  • #14 18108862
    Jolka888
    Poziom 3  
    Dziękuję :-) A Czy tą płytkę wyciągniętą z ładowarki mogę dać w rurkę termokurczliwą żeby ją lepiej odizolować od pozostałych kablów, etc w listwie ? Czy to nie będzie przeszkadzało lub nie spowoduje przegrzania się ?
  • #15 18108914
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9336
    Jolka888 napisał:
    Czy tą płytkę wyciągniętą z ładowarki mogę dać w rurkę termokurczliwą
    Myślę, ze nie pogorszy się odprowadzanie ciepła w porównaniu z oryginalną obudową ładowarki. Poza tym raczej nie będzie a tak (jak ładowarka ładująca całkowicie rozładowany telefon) obciążona, wiec i straty powinny być mniejsze.
    Jolka888 napisał:
    odizolować od pozostałych kablów

Gramatyka Koleżanko....
  • #16 18109162
    Jolka888
    Poziom 3  
    Dziękuję, a z ta gramatyką to nie za bardzo rozumiem, bo byków nie widzę :-) (kablów-kabli) heh ale to nie forum polonistyczne więc trzymajmy się elektroniki.
  • #17 18109315
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9336
    Trzymając się elektroniki nie należy zapominać o poprawnej polszczyźnie. Jeden kabel - dwa kable - nie ma jednego kabla - nie ma dwóch kabli.
    Dziękuje.
    Jolka888 napisał:
    (kablów
    - kabli)
    Nawet funkcja "Pisownia" podkreśla błąd...

• #18 18110503
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    Jolka888 napisał:
    Dziękuję :-) A Czy tą płytkę wyciągniętą z ładowarki mogę dać w rurkę termokurczliwą żeby ją lepiej odizolować od pozostałych kablów, etc w listwie ? Czy to nie będzie przeszkadzało lub nie spowoduje przegrzania się ?

Czy się przegrzeje to tego nikt za Ciebie nie sprawdzi. Po po prostu zależy to od wielu czynników jak np: temperatura otoczenia, grubość i rodzaj obudowy, grubości izolacji.
    Zachęcam do eksperymentów, ale bezpiecznych eksperymentów. Wszystko starannie izoluj - nie mam zamiaru iść na Twój pogrzeb, wolę na urodziny :lol: :lol: . Zrób próbę, zmierz, sprawdź, wyciągnij wnioski. Jak nie masz pewności to pytaj tu. :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączania diod LED o różnych napięciach do listwy zasilającej. Użytkowniczka, będąca początkującą w elektronice, zapytała o możliwość bezpośredniego podłączenia diod do zasilania oraz o potrzebę stosowania rezystorów. Odpowiedzi sugerowały, że diody należy łączyć szeregowo, a do zasilania z sieci 230V konieczne jest użycie prostownika oraz rezystora ograniczającego prąd. Użytkownicy podkreślili również znaczenie bezpieczeństwa przy modyfikacjach oraz zaproponowali wykorzystanie płytki z ładowarki USB, co zapewniałoby niższe napięcie i większe bezpieczeństwo. Wskazano na konieczność obliczenia wartości rezystorów oraz na ryzyko przegrzania elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA