logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FRONIUS Symo: Zwiększenie mocy i obniżenie napięcia w menu PROFI

Darek J 19 Sie 2019 17:55 9687 30
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się w Fronius Symo podnieść limit mocy ponad moc nominalną i bezpiecznie obniżyć próg odłączenia przy zbyt niskim napięciu sieci?

W Fronius Symo nie da się po prostu podnieść limitu mocy z menu PROFI; według odpowiedzi trzeba by zmienić oprogramowanie albo przełożyć PCB z większego modelu, przy czym trzeba jeszcze sprawdzić zgodność końcówki mocy AC [#18148485][#18148499][#18214131] Na pytanie o bezpieczne obniżenie progu odłączenia przy spadkach poniżej 190 V nikt nie podał konkretnej wartości ani gotowego ustawienia [#18124603]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 18123912
    Darek J
    Poziom 15  
    Ocena: 62
    Witam,

W menu PROFI w jest zakładka "Manual Power Reduct." gdzie jest ustawiona max moc jaka może być przekazana do sieci... Da się ją zmniejszyć, ale niestety nie da się zwiększyć ponad moc nominalną falownika...

Jest może jakaś opcja żeby to obejść?? Przy falowniku 6kW myślę że podniesienie na 6,5kW nic by mu nie zaszkodziło... Takie małe podkręcenie jak kiedyś procesory ;)

Druga sprawa - kolega ma problem bo czasami spada mu napięcie poniżej 190V i rozłącza falownik. W tym menu jest też opcja żeby to zmienić - tylko na ile można obniżyć tą wartość żeby było to bezpieczne dla falownika??
  • REKLAMA
  • #2 18124603
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Z tą mocą falownika to też bym chciał wiedzieć. Fronius wali głupa, twierdząc że powinno się przewymiarowywać instalację nawet o 20% względem falownika,
    bo niby uzysk roczny jest lepszy. Dla mnie to bzdura, bo jest mnóstwo dni kiedy moduły lecą z pełną mocą a nawet odrobinę wyżej i wtedy ta nadmiarowa moc się po prostu marnuje.

Co do napięcia to nie wiem.
  • #3 18124611
    Darek J
    Poziom 15  
    Obawiam się że może to być gdzieś zaszyte głęboko w sofcie i może być z tym problem...

Ogólnie to skoro Symo można przewymiarować 200% to myślę że takie "podkręcenie" też by im nie zaszkodziło...
  • #4 18124634
    Lisciasty
    Poziom 21  
    O 20% a nie o 200% :> Można do 120%
  • #6 18124721
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Tak czy siak lipa z tym bo pójdzie tylko z nominałem :/
    Solaredge zresztą też nie lepszy. Każdy ma kaganiec software'owy. Trzeba się tylko dowiedzieć jak go obejść :>
  • REKLAMA
  • #7 18144481
    Darek J
    Poziom 15  
    Najdziwniejsze jest to że mam falownik 6kW a max wartość mam dużo większą... prawdopodobnie któraś wersja firmware miała bug'a i pozwalała na więcej... tylko ciekawe która i czy da się ją wgrać ponownie...

tylko ciekawe czy to nie był tylko błąd wyświetlania bo mógł wyświetlać i zapamiętać to co schodzi z dachu a nie wysyła do sieci...

I jeszcze drugi przypadek znalazłem - Falownik 5kW:
  • #8 18146984
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Jakieś tam piki przepuszcza tej mocy i rejestruje. Ale potem od razu obniża. W ciula nas robią ci producenci falowników...
  • #9 18147000
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 526
    Chiński goodwe 9kW z nalepki. Pod pokrywą tabelka i zworki. Ustawiasz tyle ile potrzebujesz od 4 do 10kW :D
  • #10 18147796
    Darek J
    Poziom 15  
    Może trzeba dokładnie obejrzeć płytkę w naszych FRONIUSach?? ;)
  • #11 18148485
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    We fronius zmienisz tylko wgrywając soft.
  • #12 18148492
    Darek J
    Poziom 15  
    A istnieje taki soft??
  • #13 18148499
    prose
    Poziom 36  
    Ja tylko zmieniałem pcb z softem i hulało.
  • REKLAMA
  • #14 18148510
    Darek J
    Poziom 15  
    Można jaśniej?? - zakładałeś elektronikę od większego modelu??
  • #15 18168586
    Darek J
    Poziom 15  
    prose napisał:

Bardzo lubię takie zachowanie - wiem ale nie powiem...
  • #16 18214131
    prose
    Poziom 36  
    Darek J napisał:
    Można jaśniej?? - zakładałeś elektronikę od większego modelu??
    Zakładałem elektronikę od większego modelu ale musisz sprawdzić na jakich podzespołach jest zrobiona końcówka mocy AC. W falownikach fronius IG wszystkie moduły AC są jednakowe.
  • #17 18532037
    Darek J
    Poziom 15  
    Idzie lato więc uzyski będą coraz większe - może jakieś nowe pomysły jak "podkręcić" Froniusa? Może ktoś posiada różne wersje firmware żeby przetestować?? Szukałem w internecie ale wszędzie jest tylko najnowsza wersja.
  • #18 18533507
    mrgibbs
    Poziom 11  
    Witam,

Też jestem zainteresowany tematem, ale brak jakiegokolwiek info na necie. 5kW-->> na 6kW
  • #19 18534471
    ghajduk
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Tak ciekawostka.
    Mam instalację 9,9kWp + Falownik 10 kW, wczoraj był idealny dzień, od świtu do zmroku ani jednej chmurki, wyprodukowałem przez cały dzień 64,3 kWh. Gdybym miał falownik 8 kW , to wyprodukowałbym 61,1kWh, czyli straciłbym 3,2kWh czyli ok. 5%.
    Chyba nie jest to wiele, w szczególności że takich dni jak wczorajszy nie ma zbyt wiele w roku.

* ściąłem wartość mocy do 8kW i policzyłem energię, nie uwzględniłem różnicy w sprawności falowników 8 i 10kW.
  • #20 18534484
    jurek.parus
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Darek J napisał:
    Ogólnie to skoro Symo można przewymiarować 200% to myślę że takie "podkręcenie" też by im nie zaszkodziło...

Mylisz pojęcia. To że na wejściu można mu podać więcej paneli niż falownik jest w stanie "zjeść" nie oznacza że może je spożytkować. Przewymiarowanie jest po to żeby lepiej wykorzystać momenty mniejszego nasłonecznienia.
    Darek J napisał:
    Może ktoś posiada różne wersje firmware żeby przetestować??

Bo wszyscy wiedzą że moc FETów zmienia się programowo! Wgrywasz łatkę i FETy rosną!
    Mylicie moc chwilową z mocą ciągłą, mylicie zabawę z odpowiedzialnością firmy za gwarancje która kosztuje realne pieniądze.
  • #21 18560380
    Darek J
    Poziom 15  
    Gwarancja gwarancją ale każdy kto chce to robić to robi to na własną odpowiedzialność. Procesory kiedyś też się nagminnie podkręcało a producenci twierdzili że się mogą spalić itd a jakoś działały i to długie lata...
  • #22 18884364
    rsv6
    Poziom 13  
    Ocena: 284
    Jest jakaś różnica w elektronice pomiędzy fronius symo 3.7-3-m a 6.03? Bo z tego co wiedzę to wielkość ta. Sama
  • #23 18894949
    Darek J
    Poziom 15  
    Elektronika wydaje się taka sama, jednak jest różnica w masie tych falowników - im większy tym trochę cięższy więc czymś się różnią.
  • #24 18896514
    rsv6
    Poziom 13  
    Większe transformatory i więcej tranzystorow. Sterowanie to samo.
  • REKLAMA
  • #25 18896925
    BikeBarian
    Poziom 24  
    Ocena: 122
    Darek J napisał:
    Idzie lato więc uzyski będą coraz większe - może jakieś nowe pomysły jak "podkręcić" Froniusa? Może ktoś posiada różne wersje firmware żeby przetestować?? Szukałem w internecie ale wszędzie jest tylko najnowsza wersja.

Błędne rozumowanie...uzyski dniowe owszem i większe bo dzień dłuższy i większe nasłonecznienie ale moc max. mniejsza bo panele się nagrzewają i tracą do 20% mocy...wiec jak masz 10kW w panelach i 10KW w falowniku to i tak max 8KW wyciągniesz mocy szczytowej. "Podkręcanie" falownika jest bez sensu..to ma działać 20 lat bezproblemowo...procesory to se podkręcasz bo stać cie na wymianę co 2 lata i widzisz realne korzyści z tego np. w czasie grania, do inwertera ta filozofia nie pasuje...trza było brać chińczyka i podkręcać zmieniając zworki jak kiedyś w Celeronach.
  • #26 19999065
    Arkadio_Moralez
    Poziom 10  
    Witam, czyli co z tym podkręcaniem Fronka, ktoś coś zdziałał konkretnie?

Zastanawiam się nad modyfikacją obwodu pomiaru prądu wyjściowego AC, wstępnie wydaje mi się to najprostszym rozwiązaniem, takie małe oszustwo układu pomiarowego... Widziałem że są tam czujniki Halla...
  • #27 19999223
    jurek.parus
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Nie, bo nikt jeszcze nie opanował softwarowego podkręcania transformatorów i tranzystorów.
    rsv6 napisał:
    Większe transformatory i więcej tranzystorow. Sterowanie to samo.

A nawet gdyby producent produkował ten sam hardware - bo taniej - a moc różnicował licencją - to skąd w narodzie taka chęć aby coś podpie.dolić, nawet jak są to wirtualne kW?
    Ale informuj o sukcesach czy spalonych falownikach - bardzo jesteśmy ciekawi.
  • #28 19999876
    rsv6
    Poziom 13  
    Ja próbowałem przylutiwac 5cm przewody linka 1,5mm2 do każdego z czujnika. Część prądu przejmie i wtedy inwerter daje więcej pokazuje zaniżoną wartość. Tak więc będzie pokazywał głupoty. A nie wiem czy gra warta świeczki 400w można góra na nim więcej wyciągnąć. Powyżej produkuje już energię bierną.
  • #29 20060581
    rafalczyz
    Poziom 2  
    prose napisał:

A mógłbyś mi pomóc to zrobić? Mam froniusa symo 6kw a chciałbym do 8kw? Oczywiście za oplata

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z falownikiem FRONIUS Symo, w tym możliwość zwiększenia mocy oraz obniżenia napięcia w menu PROFI. Użytkownicy zastanawiali się nad możliwością "podkręcenia" falownika 6kW do 6,5kW, co nie jest standardowo dozwolone. Wskazano, że FRONIUS zezwala na przewymiarowanie instalacji do 200% w stosunku do mocy falownika, co budzi kontrowersje. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że zmiany w oprogramowaniu lub modyfikacje sprzętowe mogą umożliwić zwiększenie mocy. Poruszono również problem spadków napięcia poniżej 190V, co prowadzi do rozłączenia falownika, oraz pytania o bezpieczne wartości dla tego parametru. Wspomniano o innych markach, takich jak Solaredge i chińskie falowniki Goodwe, które oferują większą elastyczność w ustawieniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA