Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TestoTesto
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Silnik 5,5 KW duży prąd pod obciążeniem wału wentylatorem wylotowym

20 Sie 2019 18:23 1032 37
  • Poziom 9  
    Witajcie
    Silnik pracuje w kabinie lakierniczej - wypycha powietrze, moc 5,5kW 600/690V trójkąt. 1440 rpm
    Silnik obciążony wentylatorem przez paski (2 szt.)
    Wał silnika koło małe, dmuchawa koło większe.
    Zabezpieczenie termiczne zamontowane za stycznikiem on/off 3-12A
    Od kilku dni zaczęło rozłączać.
    .
    Pomiar prądu jednej fazy wynosi 14,5A~ i tak samo dla wszystkich faz.
    Silnik podczas pracy osiąga temperaturę ok. 70 st., jest gorący.

    Ten sam silnik z tym samym obciążeniem i okablowaniem przy podłączeniu w gwiazdę pobiera 17A~ na każdą fazę, o wiele bardziej się grzeje.
    Prędkość obrotowa silnika lekko wtedy spada.
    Jednak test trwał 3 min. Silnik został wyłączony, bo prawdopodobnie uległ by uszkodzeniu/przegrzaniu.
    Kabina chodziła 3 tygodnie bez usterki - używana z Włoch sprowadzona.
    Napięcia na silniku podczas pracy obciążonej 3 x 401V~.

    Dlaczego tak jest , czy powinien być większy silnik (7,5KW) i wtedy prąd nie wzrastałby tak?

    Pomocy...

    Dodano po 9 [minuty]:

    dodam:
    bez obciążenia wału silnik nie grzeje się, bierze ok. 4A/ fazę
  • TestoTesto
  • Poziom 16  
    Sprawdź łożyska na silniku czy nie ma luzów.
  • Poziom 35  
    Wcześniej pracował bezproblemowo?
    Przy tym prądzie na pewno jest przeciążony, wentylator nie jest uszkodzony?
  • Poziom 9  
    Łożysko na silniku pracuje cicho. Bez obciążenia wałka silnik hamował po teście ok. 2 min., bez-oporowo.

    Kabina pracowała ok 3 tygodnie po zainstalowaniu w kraju i nie rozłączał termik.

    Ciekawym jest dla mnie to,że w gwieździe bierze więcej prądu niż w trójkącie.

    Druga ciekawostka taka,że gdy wyłączę silnik, który wdmuchuje powietrze do kabiny to prąd tego problematycznego silnika (wyciąg) spada do ok. 9,7 A - co już chyba może być do przyjęcia...

    hmm...
    Filtry czyste i bez filtrów to samo.

    Właściciel twierdzi,że wentylator nie jest uszkodzony. Na wolnych obrotach kręcąc ręką lekko obraca się.

    Przy pracy ma obroty ok 1000 rpm.
  • Poziom 20  
    Jak dla mnie, to ma za dużo powietrza do przepchnięcia i na tym skupiłbym się.
  • Poziom 34  
    Czy fabrycznie na wlocie do tego wentylatora wyciągowego nie było np. żaluzji, regulowanej przepustnicy lub filtra które by zostało usunięte?
    Wentylator przytłumiony na przewodzie ssącym pobiera mniejszą moc.
    Wentylator z zupełnie zamkniętym przewodem ssącym biegnie prawie luzem.
    Stąd wyłączenie wentylatora tłoczącego obniżyło prąd silnika wywiewu.
  • Poziom 16  
    TT5 napisał:

    Ciekawym jest dla mnie to,że w gwieździe bierze więcej prądu niż w trójkącie.

    Druga ciekawostka taka,że gdy wyłączę silnik, który wdmuchuje powietrze do kabiny to prąd tego problematycznego silnika (wyciąg) spada do ok. 9,7 A - co już chyba może być do przyjęcia...


    Po pierwsze sprawdź poprawność połączeń gwiazdy i trójkąta, ponieważ coś tutaj chyba jest nie tak, weź dla próby jakiś inny łącznik i zobacz czy w dalszym ciągu jest ten sam pobór prądu.

    Druga sprawa to po odłączeniu napięcia w jaki sposób spada do 9,7A? Przed całkowitym odłączeniem od zasilania czy gdy jest jeszcze w pozycji Y?

    Dodano po 2 [minuty]:

    A najlepiej pokaż zdjęcia puszki łączeniowej na silniku. Oraz gdybyś miał możliwość tabliczki znamionowej silnika.
  • Poziom 35  
    TT5 napisał:
    Ciekawym jest dla mnie to,że w gwieździe bierze więcej prądu niż w trójkącie.

    To normalne przy podłączeniu w gwiazdę ma trzykrotnie mniejszą moc więc łatwiej go przeciążyć.
    TT5 napisał:
    Druga ciekawostka taka,że gdy wyłączę silnik, który wdmuchuje powietrze do kabiny to prąd tego problematycznego silnika (wyciąg) spada do ok. 9,7 A -
    co już chyba może być do przyjęcia...

    Czyli ewidentnie hamuje go większy opór powietrza.
  • TestoTesto
  • Poziom 34  
    TT5 napisał:
    gdy wyłączę silnik, który wdmuchuje powietrze do kabiny to prąd tego problematycznego silnika (wyciąg) spada do ok. 9,7

    Jak zatkasz wlot do tego wentylatora to spadnie do ok. 4 A.
  • Poziom 43  
    beam_beer napisał:
    Jak dla mnie, to ma za dużo powietrza do przepchnięcia i na tym skupiłbym się.
    Skąd się bierze "za dużo" skoro przez trzy tygodnie silnik pracował poprawnie?
  • Poziom 9  
    Właściciel kabiny jest przekonany,że to oryginalny silnik, ja nie bo podłączenie tego silnika w skrzynce było amatorskie -bez oczek (przewody zawinięte pod zaciski-śruby).
    ____________________________________________
    Mój post napisałem, bo zastanawiam się,czy nie warto by założyć silnika większego 7KW5 1440 rpm tylko czy wtedy bez falownika nie będzie miał zbyt dużej wydajności i w kabinie nie będzie za duże podciśnienie.
    Jaki prąd będzie pobierał taki silnik, można termik zwiększyć przecież. Stycznik wytrzyma, ale rozruch bedzie 'twardy'.
    ___________________________________________

    Prądy chwilowe rozruchowe przy trójkącie ok 62-65A przy gwieździe ok. 38-40 A (pomiar miernikiem cęgowym cyfrowym - miernik ma ok. 200ms reakcji, czyli 5 x sek. pomiar.
    Połączenie kablowe wydaje się być sprawne.
    Pomiar resystancjii uzwojeń silnika nie dokonywałem. Mogę też dokonać pomiaru indukcyjności uzwojeń....czy warto? - skoro prądy faz identyczne.

    Kabina pracuje non stop (musi) już ok 60 godzin,nawet teraz bez termika (ostrzegałem właściciela przed następstwami).

    Ten silnik zabezpieczony jest bezpiecznikami topikowymi 16A charakterystyki czasowej nie znam, ale chyba bardzo zwłoczne bo nie uległy przepaleniu (przy gwieździe przez 2 min było 17,6A-podczas testu z obciążeniem).
    Jaka powinna być temperatura tak obciążonego silnika przy I=14,5A?
    Prąd na pewno za duży....
    Jaki prąd odpowiedni dla tej mocy silnika w wale ??

    Boję się, że gdy kupimy nowy silnik o tych samych parametrach to sytuacja będzie taka sama.

    Foto tabliczki znamionowej silnika wyślę niebawem...

    TT5

    Dodano po 3 [minuty]:

    Dodam jeszcze,że ten silnik (wydmuch) jest chłodzony tylko ze swojego wiatraka, bo drugi - wpychający powietrze jest chłodzony tym powietrzem które pompuje i własnym wiatrakiem.
  • Poziom 16  
    Wydajności nie będzie miał większej ze względu na te same obroty(przy zachowaniu tych samych przełożeń) , będzie bardziej wytrzymały na obciążenie. Moim zdaniem w dalszym ciągu należało by sprawdzić połączenia i na silniku i na łączniku od podstaw.
    Warto jeszcze sprawdzić kierunek wirowania wirnika, być może tutaj też jest jakiś problem który powoduje tak duże pobory prądu.
  • Poziom 43  
    TT5 napisał:
    Właściciel kabiny jest przekonany,że to oryginalny silnik, ja nie bo podłączenie tego silnika w skrzynce było amatorskie -bez oczek (przewody zawinięte pod zaciski-śruby).
    Oryginalny czy nieoryginalny, pracował:
    TT5 napisał:
    Kabina chodziła 3 tygodnie bez usterki -
    Coś zmieniło warunki pracy tego wentylatora, powodując większe obciążenie silnika.
    TT5 napisał:
    Druga ciekawostka taka, że gdy wyłączę silnik, który wdmuchuje powietrze do kabiny to prąd tego problematycznego silnika (wyciąg) spada do ok. 9,7 A - co już chyba może być do przyjęcia...
    Koledzy wytłumaczyli dlaczego tak się dzieje. Sprawdź czy po 3 tygodniach nie zmieniło się coś po stronie nadmuchu.
  • Poziom 9  
    ok, dziękuje za zainteresowanie.
    Jeszcze takie obserwacje.
    Oryginalny termik ustawiony był na prąd ok.12A zakres do 12,5A ma on.

    Zacząłem już nawet wnikać w warunki klimatyczne we Włoszech i Polsce i jedno jest pewne:
    Wyższa temperatura i wyższa wilgotność (przy tym samym ciśnieniu atmosferycznym) powodują spadek gęstości powietrza co też może mieć wpływ na obciążenie silnika. Mniejsze we Itali większe u nas.
    Tendencja projektowania urządzeń na granicy wytrzymałości jest dość popularna w dzisiejszym marketingowym świecie.....

    To na pewno ma jakiś wpływ, bo już po pierwszym wyłączeniu kabiny przez termik (ma styk pomocniczy i wyłącza 24V sterujące wszystkie styczniki kabiny) bywało,że kilka dni było ok.
    Szkoda,że nikt nie sprawdził prądu tego silnika.

    Nie wiem jak wielki wpływ mają warunki atmosferyczne ale na pewno nie obojętny skoro silnik pracował na granicy odbieranej mocy mechanicznej.

    Powietrze dolotowe wpuszczane jest z zewnątrz przez zastawki w przeciwwagami i po włączenie automatyczne otwierają się.Jest tam regulacja masą odważników.

    Czekam na foto od właściciela i wkleję.
  • Poziom 33  
    Może ostatnio wymienialiście filtry i stąd przeciążenia?

    Jeśli silnik ma czujniki ptc w uzwojeniach, to można je wykorzystać do zabezpieczeń zamiast termika. Jeśli silnik ma skuteczne własne chłodzenie to na zabezpieczeniu ptc można z silnika wycisnąć więcej mocy niż pozwala termik.

    Jeśli w szafie z termikiem robi się gorąco (np. przez poluzowany styk stycznik-termik, albo zużyty stycznik) to podgrzany termik robi się zbyt czuły i wyłącza przed czasem.

    W jakim stopniu obciążony jest silnik nawiewający powietrze do kabiny, czy on też ma 5,5kW? Jeśli mógłby bezpiecznie pracować w gwieździe to spadły by mu nieco obroty i odciążyłby się nieco silnik wyciągu, tylko trzeba sprawdzić czy nie stworzyłoby to podciśnienia w kabinie. (Chociaż tez jest pewnie dobrany na styk i nic z tego by nie wyszło).
  • Poziom 34  
    TT5 napisał:
    może pracować w trójkącie przy międzyfazowym 400V

    Jest napisane 380 - 420 V w trójkącie.
  • Poziom 20  
    Jeszcze raz:

    Czy od początku pracy było dobrze, a problemy pojawiły się nagle?
    Jeśli tak, to czy przed tym "nagle" było cokolwiek zmieniane/modyfikowane gdziekolwiek?

    Czy może od czasu, do czasu zaczęło coś dziać się źle, i występowało to coraz częściej?

    Czy po przyjeździe do Polski tego sprzętu wymieniane były filtry?, Jeśli tak, to czy NA PEWNO na takie same?

    Przyczyna może być prozaiczna, np kiepskie filtry. Jak sam piszesz, teraz wszystko jest na "styk".
  • Poziom 9  
    czyli jest OK

    przewód PE (żółto-zielony) podłączony do obudowy-masy silnika jeszcze jest.

    termika w silniku nie ma

    Silnik pompujący powietrze zimne lub ciepłe jest nieopisany- brak tabliczki. Wielkością przypomina silnik 4KW. Prądy tego silnika są mniejsze niż 10 A, nie pamiętam ale chyba ok. 8 A ..... jak zmierzę ponownie to podam.
    Styk bezpośredni stycznik-termik sprawdzałem, był tylko nalot szary od wilgoci na L2, nie widaćoznak przegrzania.

    Napięcie na silniku jest 3x401V(+/-1), przewody L!-L3: 3 x 4mm(kwadrat) + 1x4mm(kw.) PE

    Szukamy dalej, proszę o sugestię Kolegów z tej branży bo moja bazowa delikatniejsza prądowo branża :/.
  • Poziom 34  
    TT5 napisał:
    Właściciel twierdzi,że wentylator nie jest uszkodzony. Na wolnych obrotach kręcąc ręką lekko obraca się.

    Obsłuchaj dokładnie łożyska wentylatora.
    Na wysokich obrotach i przy np. zbyt mocnym napięciu pasków napędowych mogą stwarzać większy opór.
    Z praktyki: łożyska wentylatorów zużywają się znacznie szybciej niż ich silników,przy napędzie przez przekładnię pasową.
  • Poziom 9  
    Właściciel kabiny zamontuje filtr przed tym felernym silnikiem bo nie był zamontowany, to na pewno prąd spadnie.

    Filtry wymieniane były na jakieś podobne, na pewno nie identyczne. Właściciel ma doświadczenie bo długo już używa kabin.

    Gramatura tych filtrów jest podobna, nie wiem czy jest to 'mierzalne'.

    Zamontuje kratownice do filtrów i za kilka dni testy. Nauczyłem go mierzyć prąd.
    Prace musimy wykonywać nocą, kiedy ta kabina nie pracuje.

    Będę pisał co i jak i oczywiście dam punkty Wam po rozwiązaniu problem i bez rozwiązania też.

    Tymczasem
    TT5
  • Poziom 34  
    TT5 napisał:
    zamontuje filtr przed tym felernym silnikiem bo nie był zamontowany, to na pewno prąd spadnie.

    O to pytaliśmy. To pewnie to.
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Łożysk raczej nie czepiałbym się po tym co napisał autor topica...
    Ale skoro o tym mowa, to czy mierzyłeś temperaturę tych łożysk? Czy są smarowane?
  • Poziom 43  
    TT5 napisał:
    Właściciel kabiny zamontuje filtr przed tym felernym silnikiem bo nie był zamontowany, to na pewno prąd spadnie.
    W takim razie wprowadziłeś nas w błąd, pisząc w poście #4 :
    TT5 napisał:
    Filtry czyste i bez filtrów to samo.
    :cry:
  • Poziom 34  
    Strumien swiadomosc... napisał:
    BYć może filtry były zapchane lub jakieś dławienie było.

    Jeżeli filtry są zapchane to moc na wale wentylatora spada.
    Wentylator "miele" powietrze, a nie "pompuje".
    Stąd wyłaczenie wentylatora nawiewu powoduje spadek mocy na wale wentylatora wywiewu. Co stwierdził autor doświadczalnie.