logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Masa minus na ramie przyczepki - czy to dobry pomysł?

OFFicer 08 Gru 2019 09:57 4134 17
REKLAMA
  • #1 18326439
    OFFicer
    Poziom 10  
    Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie czy w przyczepce można dać masę minus - na ramę przyczepki jak to jest w samochodzie? Jakie to niesie ze sobą plusy i minusy? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18326446
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 740
    Pewnie że można.Ale słabo widzę połączenie masa samochodu via hak z masą przyczepki.
    Instalacja w przyczepie jest tak mała i prosta, że chyba szkoda się w to bawić.
  • REKLAMA
  • #3 18326496
    OFFicer
    Poziom 10  
    Masa z samochodu pójdzie po kablu normalnie. A potem do śruby do ramy. Więc nie będzie szła prze hak. A pytam czysto teoretycznie i nie tylko bo potrzebowałbym jednym przewodem z kabla 7 pin podłączyć coś innego....
  • REKLAMA
  • #4 18326517
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    To nie jest dobry pomysł. Nie podłączysz innej przyczepy do tak przerobionego gniazda i przrobionej przyczepy do innego samochodu. Na przegladzie jeśli sprawdzą gniazdo to nie przejdzie. Jeśli już tak bardzo potrzebny dodatkowy przewód to albo drugie dołożone gniazdo albo ostatecznie złączka na jeden dołożony przewód.
  • #5 18326562
    OFFicer
    Poziom 10  
    Czytajcie że zrozumieniem. Gniazda i wtyczka zostają takie same. Przyczepka działa tak samo z każdym samochodem tylko masa idzie po ramię a nie po kablu....
  • #6 18326804
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4845
    Masa to właśnie rama, nie ma problemu by np. lampa brała minus z masy. Jednak konstrukcja lamp do przyczep (często plastikowe) wymusza podłączenie minusa przewodem. Będziesz więc musiał dodatkowo każdą z lamp przykręcać przewodem do masy.
  • #7 18326857
    OFFicer
    Poziom 10  
    No i o to mi tylko chodziło czy czasem nie ma to wpływu na przykład na ściąganie piorunów:-)
  • #8 18326861
    DriverMSG
    OFFicer napisał:
    czy czasem nie ma to wpływu na przykład na ściąganie piorunów
    Taki sam wpływ jak masy rozmieszczone w samochodzie ciągnącym przyczepę.
  • #9 18326880
    OFFicer
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
  • #10 18326910
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    OFFicer napisał:
    Czytajcie że zrozumieniem. Gniazda i wtyczka zostają takie same. Przyczepka działa tak samo z każdym samochodem tylko masa idzie po ramię a nie po kablu....

To że masa nie idzie we wtyczce już to dyskfalifikuje. Tam MA BYĆ masa. A tym bardziej że w miejsce kabla masowego chcesz podłączyć "coś innego".

Ok, załapałem teraz że to tylko w przyczepce ma być zmienione.
    To może być, w sumie i tak zwykle koniec daje się do ramy.
    Nic nie zmieni jak dasz do ramy czy do dyszla w przodzie przyczepy.
  • #11 18326916
    DriverMSG
    abart64 napisał:
    To że masa nie idzie we wtyczce już to dyskfalifikuje.
    Zrozumcie autora. Minus idzie wtyczką tak jak ma być, ale za wtyczką będzie połączony z masą przyczepy i to rama przyczepy będzie pełnić rolę przewodu minusowego do oświetlenia.
  • #12 18326957
    OFFicer
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    abart64 napisał:
    To że masa nie idzie we wtyczce już to dyskfalifikuje.
    Zrozumcie autora. Minus idzie wtyczką tak jak ma być, ale za wtyczką będzie połączony z masą przyczepy i to rama przyczepy będzie pełnić rolę przewodu minusowego do oświetlenia.

Dokładnie tak. Po prostu byłym uciętym kablem masowym będzie podłączone inne urządzenie z tyłu włączane z przodu przyczepki. Nie chce mi się ciągnąć drugiego kabla dlatego ten temat założyłem bo w sumie brak takiego w sieci a i z ciekawości również jeśli jednak zdecyduje zrobić standardowo i pociągnąć dodatkowy przewod. Dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #13 18326982
    bizon_126
    Poziom 31  
    Ocena: 566
    Nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania sam ostatnio wyleczyłem przyczepkę wujka z takiego rozwiązania
    Zawsze miedzy konektorem a ramą zbiera się woda i koroduje potem mamy z tyłu dyskotekę u siebie tez mam dociągniętą masę kablem do każdej lampy i póki co 2 lata na polu i jest ok
    Jeśli zrobisz to solidnie pewnie jakiś czas po słuzy
  • #14 18327049
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    OFFicer napisał:
    Jakie to niesie ze sobą plusy i minusy? Pozdrawiam

Minusem jest to, że dodajesz punkt styku przewodów z ramą które z racji braku osłony będą mocno atakowane przez wodę i sól. Do instalacji stosujesz standardowy przewód 13 żyłowy i może lepiej będzie wykorzystać żyły z innych funkcji niż ciąć masę.
  • #15 18327061
    OFFicer
    Poziom 10  
    Akurat przewód do instalacji jest siedmiozyłowy ale biorę pod uwagę wasze doświadczenie i zdanie i zrobię dodatkowy przewód albo zastosuje 13 pinowy.
  • #16 18327094
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 740
    Tak jest.Jak pamiętam we wtyczce 13PIN prócz masy, jest chyba 1 wolny do czego kto chce.
  • #17 18328085
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    OFFicer napisał:
    Akurat przewód do instalacji jest siedmiozyłowy

Zatem jeśli robisz jakakolwiek przeróbkę to polecam zmienić gniazdo i wtyk na współczesny standard czyli 13 pin. Choćby tylko z uwagi na konstrukcję pinów i docisku wtyku które biją na głowę stosowane w ubiegłym wieku wtyki 7 pinowe.
  • #18 18328329
    OFFicer
    Poziom 10  
    Akurat wszędzie mam 7 pin i nie jest takie źle, działa i myślę że u wielu osób również a raz zdarzyło mi się (nie wiem jak :-)) ruszyć jak był nie dopięty hak i jakbym miał gniazdo 13 pin to urwał bym wszystko a tak to tylko wtyczka się wypieła.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia masy minusowej do ramy przyczepki, podobnie jak w samochodzie. Uczestnicy forum wskazali, że teoretycznie jest to możliwe, jednak wiąże się z pewnymi problemami, takimi jak trudności w podłączeniu innych przyczep do zmodyfikowanego gniazda oraz ryzyko korozji w miejscach styku przewodów z ramą. Zwrócono uwagę, że masa powinna być podłączona do każdej lampy, co może wymagać dodatkowych przewodów. Uczestnicy sugerowali również, aby rozważyć użycie gniazda 13-pinowego zamiast 7-pinowego, ze względu na lepszą konstrukcję i większą funkcjonalność. W końcu, pomimo że zmiana może działać, zalecano ostrożność i solidne wykonanie instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA