logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tokarka TUB 32 - jak czyścić suport i sanki, metoda konserwacji

Lutoborg 17 Lut 2020 09:53 4179 7
REKLAMA
  • #1 18476042
    Lutoborg
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Szanowni Państwo,

Dostałem w spadku po dziadku garaż wraz ze wspomniana tokarką. Stała w kącie przez 25 lat bez ruchu. Z tego co wiem do końca pracowała. Jest bez oleju w stanie ogólnym przyzwoitym jak na oko nauczyciela fizyki :). Pragnę ją uruchomić w celach hobbystycznych oraz dlatego, że szkoda na nią patrzeć rdzewiejącą. W garażu też dużo się cięło pilarką i wnętrze jest pełne smaru zmieszanego z pyłem. Rozkręciłem co mogłem (wszystkie dekle, porywy etc.). Zdjąłem konika i przyszedł czas na suport. Jest przykręcony do sań czterema śrubami, po poluzowaniu których zaczął opadać. Czy mogę go zostawić "dyndającego" na wałkach, przesunąć sanki i wymyć od góry? Czy muszę wyciągnąć wszystkie wałki i śrubę pociągową i go opuścić? Wg. mojego ojca przesadzam i powinienem całą tokarkę przesmarowań pędzlem i ropą, a potem kompresor, pistolet z lancą, benzyna i każdą dziurę wymyć pod ciśnieniem i musi wystarczyć... Może ktoś ma jakieś doświadczenie i robił metodą mojego taty? Może rzeczywiście przesadzam. Chciałbym zrobić to w miarę porządnie, ale z drugiej strony nie zamierzam spędzić nad nią wszystkich weekendów w tym roku.
    Z góry dziękuję za poradę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18476245
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Ja mam TUE 35. Swoja czyściłbym dokładnie tam, gdzie z góry mógł spaść na część kurz i wszelaki pył z przecinarek, wszystko co przykryte powinno być OK. Ogólny ogląd. Wymiana ojeju gdzie trzeba, smarowanie i do roboty. Sądząc po sobie - amatorze (wykonujemy ten sam zawód) ona przeżyje Ciebie i Twoje wnuki przy garażowym majsterkowaniu.
    Pozdrawiam. :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18476255
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Lutoborg napisał:
    Może ktoś ma jakieś doświadczenie i robił metodą mojego taty? Może rzeczywiście przesadzam.

Dobrze robisz. Demontaż, czyszczenie, smarowanie, montaż, sprawdzenie działania. Nie da się tego zrobić na skróty, o ile chcesz aby to było dobrze wykonane.
  • #4 18514145
    Lutoborg
    Poziom 7  
    Dziękuję za porady. Postanowiłem rozebrać ile mogłem. Poskładałem i włączyłem. Okazało się, że reduktor bardzo rzęził. Musiałem wyciągnąć i okazało się że łożyska są do wymiany. Jest ich 7 i nie jest to bardzo skomplikowane. Wszystkim, którzy czytają i zamierzają podobne wskrzeszanie trupa polecam zajrzeć właśnie tam. Nie są one niczym zabezpieczone i były po prostu zawalone szlamem. Nie jest to spory wydatek. Warto porobić zdjęcia wałków przed rozebraniem reduktora. Jest na nich pełno trybów i później się łatwo i pewnie składa do kupy. Wałki się wybija. Uważać należy na widełki, żeby nie złamać. U mnie to był kłopot bo nie byłem w stanie przesunąć trybów po wałkach, ale zalanie wszystkiego ropą na jedną noc rozwiązało problem. Ostatnią rzeczą jest pompka przy reduktorze. Nie pompuje oleju. Rozebrałem ją i jest tam tłoczek na sprężynie popychany przez mimośród. Czy ktoś to może rozbierał? Na tłoczku są nacięcia. Czy powinny tam być jakieś oringi? Nie mogę nigdzie znaleźć schematu budowy tej pompki.
    Z góry dziękuję.
  • Pomocny post
    #5 18514244
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Musisz sam ocenić czy w nacięcia - kanałki zmieszczą się fizycznie jakieś oringi i czy tam były. Podejrzewam, że ta pompka nie daje za wielkiego ciśnienia, ma raczej "polewać" olejem w odpowiednie miejsca. Musza być jeszcze jakieś zaworki. Trzeba podoświadczać lub szukać gdzieś w necie instrukcji DTR.
  • REKLAMA
  • #6 18521288
    Lutoborg
    Poziom 7  
    Udało mi się znaleźć oryginalny DTR :) Niestety, temat tak osobliwych części nie jest w nim zgłębiony. Wg mnie może być tak, że to te rowki mogą służyć do pompowania oleju. Rzeczywiście jest on podawany na rurkę z dziurkami i pewnie ma tylko kapać na tryby. Tulejka w której chodził miała wyszczerbienia. Zamówiłem nową i zobaczę jak wszystko będzie działać po złożeniu. Chciałbym założyć też "grzybka" gdzieś na wrzecienniku. Czy lepiej będzie podpiąć go pod nowy stycznik, czy mogę podpiąć pod te dwa od zmiany obrotów?
    Tokarka TUB 32 - jak czyścić suport i sanki, metoda konserwacji Tokarka TUB 32 - jak czyścić suport i sanki, metoda konserwacji
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18521737
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Lutoborg napisał:
    Wg mnie może być tak, że to te rowki mogą służyć do pompowania oleju. Rzeczywiście jest on podawany na rurkę z dziurkami i pewnie ma tylko kapać na tryby. T

Jak to w tego typu maszynach, kanały i otwory smarowe. Muszą być drożne, wtedy olej się dostaje pomiędzy wszystkie elementy mechanizmu i maszyna cicho pracuje.
  • #8 18668731
    Lutoborg
    Poziom 7  
    Ok. Po dłuższej przerwie znalazłem chwilę na dokończenie roboty. W te kanały rzeczywiście nie zmieszczą się żadne oringi. Długo myślałem jak to ugryźć i zalałem pompkę olejem. Sprawa nie była oczywista, gdyż ten tłoczek był tak dobrze dopasowany, że myślałem że pociągnie olej bez problemu. Poziom był kilka cm poniżej. Do tego zalewanie trwało długo przez ową szczelność. Jakież było moje zdziwienie, gdy po chwili olej zaczął pięknie skapywać na tryby :) Przez brak doświadczenia traci się mnóstwo życia :)
    Dziękuje za pomoc. Teraz tylko stal i nauka toczenia. Pójdzie łatwo :)
    Pozdrawiam Wszystkich

Podsumowanie tematu

✨ Tokarka TUB 32, odziedziczona po dziadku, wymagała gruntownego czyszczenia i konserwacji po 25 latach nieużywania. Użytkownik rozkręcił maszynę, usuwając zanieczyszczenia, a także wymienił łożyska w reduktorze. Wskazówki dotyczące konserwacji obejmowały demontaż, czyszczenie, smarowanie oraz sprawdzenie drożności kanałów smarowych. Użytkownik zainstalował nową tulejkę oraz rozwiązał problem z pompką olejową, która nie działała prawidłowo. Po zalaniu olejem, pompa zaczęła prawidłowo dostarczać olej do mechanizmu. Użytkownik planuje dalszą naukę toczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA