logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gramofon unitra emanuel- za cichy sygnał wyjściowy

młody641 19 Lut 2020 17:41 984 12
REKLAMA
  • #1 18480955
    młody641
    Poziom 4  
    Ocena: 89
    Witam
    Posiadam gramofon Unitra Emanuel. Dokupiłem do gramofonu oryginalną igłe, gdyż stara była uszkodzona (a jestem drugim właścicielem tego gramofonu, a z tego co wiem ten gramofon stał długo nie używany). Postanowiłem sprawdzić sprzęt po zamontowaniu nowej igły i pojawił się problem, mianowicie wszystko działa ale sygnał jest tak cichy, że na wzmacniaczu ciężko cokolwiek usłyszeć (wzmacniacz jest dobry bo sprawdzałem na innym sprzęcie i jest ok). Próbowałem nawet podłączać przez przedwzmacniacz RIAA ale dalej sygnal byl cichy że ledwo co kolwiek usłyszeć.

Mam pytanie, co może być przyczyną awarii?

Proszę o podpowiedź
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Igła jak i wkładka zamontowana prawidłowo, styki czyściłem ale dalej nic
  • REKLAMA
  • #2 18481030
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 687
    Pytania są 2 jakiego typu jest tam wkładka MM czy MC ? , jaki wzmacniacz / przedwzmacniacz RIAA używałeś czy jest możliwość przestawienia w nim typ wkładki ?
    To tak na początek.
  • REKLAMA
  • #3 18481156
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 275
    młody641 napisał:
    Dokupiłem do gramofonu oryginalną igłe

Dokupiłeś igłę czy wkładkę?
  • REKLAMA
  • #4 18481159
    młody641
    Poziom 4  
    Ocena: 89
    Przedwzmacniacz RIAA z kitów Avt bez możliwosci przestawienia wkładki. Co do wkładki to nie wiem jaka jest bo nie mam informacji na temat tego sprzętu, wiem że jest to wkładka oznaczona jako UF50. Wiem z informacji że gramofon ten ma na tyle mocny sygnał że nie wymaga przedwzmacniacza przy dobrym odbiorniku, u mnie natomiast tak nie jest (nawet na dobrym wzmacniaczu który łapie inny gramofon bez problemu).

Dodano po 37 [sekundy]:

Co do odpowiedzi nr. 2 tak dokupiłem samą igłę bo wkładka wyglądała na dobrą
  • REKLAMA
  • #5 18481174
    CodeBoy
    Poziom 33  
    UF50 z tego co piszą to wkładka piezo, i ona się kończy razem z igłą, więc jeśli to prawda to wkładka umarła i trzeba wymienić całość. Przy wkładkach Piezo szkoda wkładać dobrych płyt, bo tam nacisk jest 4,5g, i nowa płyta podziała może z 10x i będzie "do wyrzucenia" najlepiej zmienić wkładkę na MM, jeśli jest tam możliwość zmiany wkładki, nie znam mechanicznie tego adaptera, więc może się wypowiedzieć ktoś kto go używa.

Ok poczytałem, nie da się wstawić tam wkładki MM. więc albo kupienie nowej wkładki piezo, albo co moim zdaniem jest lepszym rozwiązaniem, sprzedanie tego i kupienie czegoś normalnego. Bo wkładka piezo, ani nie gra, ani nie szanuj płyt. Więc szkoda na tym czegokolwiek słuchać, chyba że stare PRL z Wydawnictwa MUZA.
    Aha do wkładki MM trzeba już mieć przedwzmacniacz (ten KIT AVT będzie ok) aha nie kupuj gramofonu z wkładką MC !!!

Moderowany przez Pablo1964:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #6 18481228
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    CodeBoy napisał:
    ... najlepiej zmienić wkładkę na MM, jeśli jest tam możliwość zmiany wkładki, nie znam mechanicznie tego adaptera, więc może się wypowiedzieć ktoś kto go używa.

W skrócie: nie ma najmniejszej możliwości, aby zastosować w tym gramofonie, adapter to wkładka z igłą, innej wkładki niż krystaliczna UF-50/UF-70. Innej wkładki w rozumieniu dynamicznej typu MM/MI.
  • #7 18481230
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9231
    młody641 napisał:
    Unitra Emanuel
    CodeBoy napisał:
    Pytania są 2 jakiego typu jest tam wkładka MM czy MC ?
    Ani jedna ani druga. Wkładka piezo.
    CodeBoy napisał:
    wkładka piezo, i ona się kończy razem z igłą

Nie pisz nieprawdy. Wkładka piezo typu UF50 (70 itp) owszem - ulega samodegradacji (konkretnie kryształy piezo w niej), ale pisać, że "kończy się RAZEM Z IGŁĄ to duże przegięcie. Igła szafirowa ma trwałość rzędu kilkudziesięciu godzin, wkładka może wytrzymać bez ujmy na jakości sygnału co najmniej kilka lat.
    CodeBoy napisał:
    najlepiej zmienić wkładkę na MM
    A jakim cudem w ramieniu Emanuela masz zamiar zamocować wkładkę MM?
    CodeBoy napisał:
    jeśli jest tam możliwość zmiany wkładki, nie znam mechanicznie tego adaptera, więc może się wypowiedzieć ktoś kto go używa.
    Ano właśnie. Nie znasz się ale się wypowiadasz i pleciesz banialuki. Po pierwsze - nie ma możliwości zamocowania w tym ramieniu wkladki magnetycznej. Po drugie - co sam zauważyłeś, ale nie wyciągnąłeś wniosków - nie ma możliwości ustawienia odpowiedniej dla wkładki magnetycznej nacisku igły. Wkładka piezo wymaga kilku (co najmniej) gramów nacisku, a dynamiczna 1/4 mniej (około), a w tej konstrukcji jakie ma ramię Emanuela nie można ustawić takich niskich wartości. Wręcz przeciwnie - może być tylko większy (biorąc pod uwagę masę wkładki Uf kontra MM).

Do Autora: O ile połączenia wkładka - wtyczka do wzmacniacza jest ok, to pozostaje wymienić wkładkę (najlepiej od razu z igłą). Pasuje Uf 50 lub 70.
    Z jednym mogę się tylko zgodzić z przedmówca:
    CodeBoy napisał:
    Przy wkładkach Piezo szkoda wkładać dobrych płyt, bo tam nacisk jest 4,5g, i nowa płyta podziała może z 10x i będzie "do wyrzucenia"

Dodano po 2 [minuty]:

CodeBoy napisał:
    To tak na początek.
    Na początek wypadałoby chociaż zorientować się co zacz ten Emanuel. Informacji w sieci jest od metra.
  • #8 18481267
    CodeBoy
    Poziom 33  
    398216 Usunięty napisał:

Na początek wypadałoby chociaż zorientować się co zacz ten Emanuel. Informacji w sieci jest od metra.[/quote]

Pomyliło mi się z Danielem, każdy popełnia błędy :)
    A to takie trochę lepsze Bambino bo stereo :)
  • #9 18481305
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    młody641 napisał:
    dokupiłem samą igłę bo wkładka wyglądała na dobrą
    ??? Pod mikroskopem? Bo na oko to wiesz... chłop w szpitalu...
    398216 Usunięty napisał:
    Igła szafirowa ma trwałość rzędu kilkudziesięciu godzin

CodeBoy napisał:
    Pomyliło mi się z Danielem, każdy popełnia błędy
    ???
    CodeBoy napisał:
    nie znam mechanicznie tego adaptera
    ???? Moim zdaniem nie pomilkłeś się, a po prostu pisałeś bez wiedzy o tym co piszesz. Jak pisałem - wystarczyło wpisanie w "szukajkę" hasła "Emanuel"...
  • #10 18481339
    CodeBoy
    Poziom 33  
    CodeBoy napisał:
    Pomyliło mi się z Danielem, każdy popełnia błędy
    ???
    CodeBoy napisał:
    nie znam mechanicznie tego adaptera
    ???? Moim zdaniem nie pomilkłeś się, a po prostu pisałeś bez wiedzy o tym co piszesz. Jak pisałem - wystarczyło wpisanie w "szukajkę" hasła "Emanuel"...[/quote]

Jak już się tak czepiamy, to nie znam polskich gramofonów, oprócz Bambina. Nigdy nie używałem i raczej nie będę używał.
  • #11 18481407
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    CodeBoy napisał:
    nie znam polskich gramofonów, oprócz Bambina.
    To może nie pisz o tym czego nie znasz/nie jesteś pewien? Nie będzie potrzeba prostować i pisać kilku postów by sprostować Twoje rewelacje?
  • #12 18481421
    CodeBoy
    Poziom 33  
    398216 Usunięty napisał:
    CodeBoy napisał:
    nie znam polskich gramofonów, oprócz Bambina.
    To może nie pisz o tym czego nie znasz/nie jesteś pewien? Nie będzie potrzeba prostować i pisać kilku postów by sprostować Twoje rewelacje?

Masz racje przepraszam, faktycznie nie powinienem zabierać głosu w tym temacie.
  • #13 18482608
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2981
    Diagnostyka wkladky krystalicznej nie stanowi problemu - wystarczy wyjąć ją z ramienia i dotknąć styków palcem lub śrubokrętem. Głośny dźwięk w głośniku potwierdzi uszkodzenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z gramofonem Unitra Emanuel, który po wymianie igły na nową generuje zbyt cichy sygnał wyjściowy, mimo że wzmacniacz działa poprawnie z innym sprzętem. W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące rodzaju wkładki (piezo UF50), która może być uszkodzona, oraz braku możliwości zastosowania wkładek MM w tym modelu. Użytkownicy sugerują, że wkładka piezo wymaga wymiany, ponieważ jej żywotność jest ograniczona, a także ostrzegają przed używaniem dobrych płyt z takim sprzętem. Wskazano na konieczność diagnostyki wkładki oraz na to, że przedwzmacniacz RIAA może nie być odpowiedni dla tego typu wkładki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA