logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uruchomienie pompy Edwards E2M18 z silnikiem LS80L przez falownik Omron

KONEWAR 07 Mar 2020 18:54 756 16
REKLAMA
  • #1 18516679
    KONEWAR
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Hej, chcę uruchomić pompę próżniową Edwards E2M18. W pompie zainstalowany jest silnik trójfazowy Leroy-Somer LS80L, który chcę uruchomić na 230V. Chcę to zrobić za pomocą falownika. Wybrałem model Omron CIMR-J7AZB0P7. I jest problem, bo jak napisałem sprzedawcy falownika, że chcę go użyć z tym modelem silnika, to on wyczytał, że jest tam hamulec, i że może być problem. Następnie zasięgnąłem opinii lepiej zorientowanego człowieka, który powiedział, że nie widzi w manualu tego silnika żadnej wzmianki na temat hamulca. Teraz potrzebuję zasięgnąć trzeciej opinii. Czy będzie mi hulać ta pompa, jeśli podłącze falownik tego Omrona? Z góry dziękuję za pomoc.
    P.S.
    Dodatkowo dołączam zdjęcie tabliczki z obudowy silnika.
    Załączniki:
    • Uruchomienie pompy Edwards E2M18 z silnikiem LS80L przez falownik Omron WhatsApp Image 2020-02-28 at 22.39.00 (1).jpeg (133.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18516850
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    KONEWAR napisał:
    to on wyczytał, że jest tam hamulec, i że może być problem

Ciekawe z czego to wyczytał. Daj zdjęcia całego silnika i tej tabliczki.
  • REKLAMA
  • #4 18516875
    KONEWAR
    Poziom 7  
    Dzięki za zainteresowanie. Z silnika wychodzi przewód 4 żyłowy.
    Załączniki:
    • Uruchomienie pompy Edwards E2M18 z silnikiem LS80L przez falownik Omron WhatsApp Image 2020-02-28 at 20.51.34.jpeg (145.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 18516881
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Krzysztof Reszka napisał:
    KONEWAR napisał:
    to on wyczytał, że jest tam hamulec, i że może być problem

Ciekawe z czego to wyczytał. Daj zdjęcia całego silnika i tej tabliczki.

Zapewne z tego dokumentu:
    https://www.leroy-somer.com/documentation_pdf/3305_en.pdf
    Tyle że tam mowa o silnikach z członem FCR w nazwie, twój tego nie ma i raczej silniki z hamulcem stosuje się do dźwignic a nie do pomp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18516923
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    KONEWAR napisał:
    Chcę to zrobić za pomocą falownika.
    Bez problemu. Rampy ustaw na 2-3 sekundy, mocno oszczędzisz tym sprzęgło i lamele. Hamulec ? A po co on w pompie próżniowej ?
    KONEWAR napisał:
    to on wyczytał, że jest tam hamulec i że może być problem
    To jest ......., ten sprzedawca, bo zawsze można skonfigurować każdy falownik do pracy z silnikiem z elektrohamulcem. :D
    Niepotrzebne usunąłem.
    Moderator K.R.

Nieprofesjonalny Sprzedawca :cry:
  • #7 18517067
    KONEWAR
    Poziom 7  
    "Rampy ustaw na 2-3 sekundy, mocno oszczędzisz tym sprzęgło i lamele" Niezbyt wiem, czym rampy i lamele w silniku. Jeszcze nie wiem, jak to ustawić, ale postaram się:) Generalnie rozumiem, że z tym falownikiem będzie działać. Dzięki wielkie za pomoc. [/code]
  • Pomocny post
    #8 18517069
    GK
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    I jeszcze jedno, silnik musisz przełączyć w trójkąt.
  • #9 18517076
    KONEWAR
    Poziom 7  
    ok. poprawka. Już dowiedziałem się, co to rampy. Dzięki wielkie za wskazówkę. A jeszcze pytanie odnośnie zmiany biegunów i zmiany częstotliwości. Czy to zdrowe dla silnika?

Dodano po 36 [sekundy]:

GK napisał:
    I jeszcze jedno, silnik musisz przełączyć w trójkąt.

Już przełączone. Dzięki.
  • Pomocny post
    #10 18517090
    GK
    Poziom 24  
    KONEWAR napisał:
    A jeszcze pytanie odnośnie zmiany biegunów i zmiany częstotliwości. Czy to zdrowe dla silnika?

Liczby par biegunów w tym silniku nie zmienisz. Częstotliwość do 60Hz nie jest dla silnika groźna, powyżej mogą być problemy.
  • Pomocny post
    #11 18517095
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    KONEWAR napisał:
    czym rampy i lamele w silniku
    Rampy startu i hamowania to czas rozpędzania się i zwalniania silnika od prędkości zero, do prędkości roboczej. Są to podstawowe parametry zaprogramowania falownika. Lamele, to elementy tej pompy - takie łopatki, często grafitowe ,,zagarniające" powietrze wewnątrz cylindrycznej komory i osadzone w wirniku pompy.

GK napisał:
    Częstotliwość do 60Hz nie jest dla silnika groźna, powyżej mogą być problemy.
    Nie dla silnika, a dla pompy. Przy wzroście obrotów wzrasta siła odśrodkowa dociskająca lamele do ścian komory.To niemal natychmiast niszczy pompę.
  • #12 18517111
    KONEWAR
    Poziom 7  
    Dzięki Wam wielki ludzie. Kupię ten falownik i za kilka dni, jak przyjdzie pocztą, to będę ustawiał i w razie co, to jeszcze do Was się zwrócę. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #13 18517118
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @KONEWAR Tu masz zasadę działania i budowę takiej pompy. Lamele (skrzydełka, łopatki) widać wyraźnie.
    Uruchomienie pompy Edwards E2M18 z silnikiem LS80L przez falownik Omron Uruchomienie pompy Edwards E2M18 z silnikiem LS80L przez falownik Omron
  • #14 18546193
    KONEWAR
    Poziom 7  
    Przyszedł do mnie falownik, ale okazał się uszkodzony. Teraz chcę kupić drugi. Jaki możecie mi polecić?
  • Pomocny post
    #15 18546221
    GK
    Poziom 24  
    Używam taki i jestem zadowolony...
    FALOWNIK ALTIVAR 12 - 0,75 KW 1F, ATV12H075M2
  • REKLAMA
  • #16 18546371
    KONEWAR
    Poziom 7  
    GK napisał:
    Używam taki i jestem zadowolony...
    FALOWNIK ALTIVAR 12 - 0,75 KW 1F, ATV12H075M2

Długo już używasz?
  • #17 18546725
    GK
    Poziom 24  
    Używam go od 9 lat, zainstalowany jest w mini tokarce, którą używam sporadycznie (kiedy potrzeba).
    Falownik napędza silnik SF 80-4B.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje uruchomienie pompy próżniowej Edwards E2M18 z silnikiem Leroy-Somer LS80L za pomocą falownika Omron CIMR-J7AZB0P7. Pojawiły się wątpliwości dotyczące obecności hamulca w silniku, co mogłoby wpłynąć na działanie falownika. Po konsultacjach stwierdzono, że silnik nie ma hamulca, a jego konfiguracja z falownikiem nie powinna stanowić problemu. Użytkownik został poinstruowany, aby ustawić rampy startu na 2-3 sekundy oraz przełączyć silnik w konfigurację trójkąta. Dodatkowo, poruszono kwestie dotyczące zmiany częstotliwości i biegunów silnika. Po zakupie falownika, użytkownik zgłosił, że otrzymał uszkodzony egzemplarz i poszukuje nowego, polecając model Altivar 12.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA