logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki router do modemu ZTE MF821 wybrać?

Totalniezielony 25 Mar 2020 15:31 996 7
REKLAMA
  • #1 18559449
    Totalniezielony
    Poziom 5  
    Witam,
    Jestem tutaj nowy i mam następujący problem.
    Mianowicie, posiadam od kilku lat modem ZTE MF821 z podłączoną anteną zew. Modem na stałe podpięty jest do PC.
    Obecnie zaszła potrzeba zakupu routera, w necie znalazłem TP-link TL-MR3420 i Asus RT-AC750. O kompatybilności Asusa nie znalazłem żadnych informacji, natomiast Na stronie TP-link znalazłem informacje, że kompatybilna będzie wersja 2 "v2", a na stronie sklepu nie mogę znaleźć informacji czy dany sprzęt jest v2 czy v3 czy v5. Teraz już kompletnie nie wiem czego szukać, żeby współpracowało z tym modemem a nie chcę wywalić pieniędzy na darmo. Budżet +/- 250 zł. Gdyby ktoś mógłby mi pomóc w tym temacie będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18559463
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15530
    W tej cenie kupisz używanego Huaweia z gniazdem na kartę SIM i agregacją pasm.
    MR3420 używane to kilkanaście złotych i problemy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18559479
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5806
    Dysponując takim budżetem daj ten stary , zabytkowy i co tu ukrywać kiepski modem do zabawy dzieciom, za 250 zł kupisz router stacjonarny z agregacja dwóch pasm LTE, w jakiej sieci internet, w jakiej lokalizacji korzystasz, jaka antena zewnętrzna? W iesz z którego BTS-a korzystasz i na jakim paśmie LTE. Na tej podstawie dobór routera LTE.
    Rozwiązania modem+router to juz przeszłość, inwestowanie w sprzęt do obslugi MF821 bezcelowe. MR3420 nigdy nie nadawał się do obsługi modemów LTE, słaba wydajnośc prądowa USB, mało pamięci, przy intensywnej pracy po LTE oraz WiFi resetuje modem. Lepiej działa z wersjami HiLINK Huawei czy modemami ZTE widzianymi jako karta sieciowa i na alternatywnym FW opartym na OpenWRT czyli stworzonym przez Cezarego MIFI dla TP-Linkow z 4MB pamięci. Asusy i modemy USB to jedna wielka porażka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 18559567
    Totalniezielony
    Poziom 5  
    Mieszkam na wsi co prawda pod miastem, ale bez zewnętrznej anteny nie ma totalnie zasięgu, sieć PLUS , antena zew.- antena komunikacyjna BURO A2 C2 uni
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18559598
    matek451
    Poziom 43  
    Podsumowujac, modem sprzed 8 lat i do tego dwa patyki udajace antenę , w rzeczywistości to tłumiki, zysk 1-2dBi a kable H155 długości 10m to strata w zalezności od częstotliwości od 4 do 7dB czyli zysk w rzeczywistości ujemny, charakterystyczny dla tego elektrozłomu. W jakiej lokalizacji korzystasz z najgorszego operatora mobilnego w Polsce, robiłes jakies jego testy na zewnątrz? Jakie osiągasz DL/UL w speedteście na tym modemie, jego wartość na dziś jest zerowa, na dodatek nie obsługuje LTE900.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18559655
    Totalniezielony
    Poziom 5  
    Ten internet ogarniał wtedy mój tata, żadne testy nie były robione bo na tamte potrzeby był wystarczający,ale teraz zaszła potrzeba dostępu na wielu urządzeniach powiat Opoczyński woj. Łódzkie
  • Pomocny post
    #7 18559686
    matek451
    Poziom 43  
    Duzy powiat, więc w jaki sposób mam sprawdzić jak wygląda tam infrastruktura sieciowa Plusa, podaj wieś. No i jak chcesz dzielić internet Plusa to pytanie czy jest co dzielić, pokaż speedtest Plusa. A test robisz na karcie Plusa i telefonie LTE z Android i aplikacja https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i pokazujesz screena z niej i speedtest, test robisz w domu i na zewnatrz. Modem MF821 i ta AKC2 uni nie nadają się do dzisiejszych sieci LTE, nawet w sieci Plusa, kluczowe jest z którego BTS-A Plusa korzystasz, w opoczyńskim sa nawet takie gdzie działa FDD LTE2600 z agregacja 3 pasm LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19899451
    Totalniezielony
    Poziom 5  
    Kupiłem router.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje routera kompatybilnego z modemem ZTE MF821, który jest podłączony do PC i korzysta z zewnętrznej anteny. Wśród rozważanych modeli znajdują się TP-Link TL-MR3420 oraz Asus RT-AC750. Odpowiedzi sugerują, że TP-Link MR3420 ma ograniczoną wydajność z modemami LTE, a lepszym rozwiązaniem byłoby zainwestowanie w nowoczesny router stacjonarny z agregacją pasm LTE. Użytkownicy podkreślają, że modem ZTE MF821 jest przestarzały i nieefektywny w obecnych sieciach LTE, a także zalecają przeprowadzenie testów prędkości oraz sprawdzenie infrastruktury sieciowej w lokalizacji użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA