logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic 1.6e nie odpala mimo iskry i działającej pompki paliwa

Atomowy12 31 Mar 2020 20:46 2847 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego Renault Scenic 1.6 benzyna z 1999 r. nie odpala mimo iskry, działającej pompy paliwa i kręcenia rozrusznikiem?

Najbardziej prawdopodobne jest zalanie silnika paliwem albo inny problem powodujący zbyt bogatą mieszankę, bo świece były mokre i czarne, a po ich wysuszeniu oraz próbie kręcenia bez dopływu paliwa silnik na chwilę zapalił, ale pracował nierówno i zgasł [#18577111][#18577119][#18596213] Warto sprawdzić, czy ECU widzi obroty podczas kręcenia, bo w tych Renault trzeba to podejrzeć diagnostyką; sugerowano też błąd DF012 i kontrolę zasilania 5 V czujników [#18577165][#18594119][#18599210] Jeśli rozrusznik kręci słabo albo napięcie mocno spada, trzeba podmienić pewny akumulator lub sprawdzić rozrusznik, bo spadek napięcia może blokować sterownik silnika [#18577064][#18577104] Dobrze jest też sprawdzić ustawienie rozrządu i kompresję, bo przy ciągnięciu mógł przeskoczyć pasek [#18580726][#18581778] Na końcu warto obejrzeć kostki i sterownik w okolicy przedniego lewego nadkola, bo w tych Scenicach zdarzają się problemy z połączeniami i zalaniem [#18584746][#18594119]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 18576966
    Atomowy12
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Wczoraj wieczorem podjechałem do sklepu . Przyjechalem spowrotem zaparkowałem auto obok domu . Na zajutrz . tj. dziś auto rano juz nie odpaliło ( od pewnego czasu miałem duże problemy z odpalaniem auta bardzo ciezko krecil ale odpalał myslalem że to wina akumulatora .) podjechałem drugim autem podłaczyłem pacjeta na kable . podładowałem akumulator . lecz auto nie odpaliło . Kreciło coś tam próbowało ale nic z tego nie wynikło . Sprawdziłem iskrę i jest wszystko w porządku , cewki wsadziłęm nowe bo miałem bez zmian . Pompka paliwowa chodzi słychać ja . Sprawdziłem każda swiece po kolei . Kazda ma iskre . Wiecie drodzy forumowicze co może być przyczyną tak nagłej awarii ?
  • #2 18576984
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1098
    Może tak na początek rocznik tego samochodu.
  • #3 18577026
    Atomowy12
    Poziom 5  
    Renault Scenic 1.6e benzyna rocznik 99 . Rozrzad wymieniany jakies 7tyś km temu . Dodam jeszcze ze na pewno to nie czujnik zderzeniowy bo tez sprawdzałem .
  • Pomocny post
    #4 18577064
    Doktorr
    Poziom 35  
    Jak ciężko kręci to od tego zacznij, podłóż inny pewny akumulator, ewentualnie napraw rozrusznik. Następny w kolejności jest czujnik położenia wału.
  • #5 18577083
    Atomowy12
    Poziom 5  
    Podłaczyłem pod kable z innego auta , Krecił ale nie odpalił . Jak można sprawdzić czy paliwo dochodzi do komory spalania ? Bo jeśli to czujnik połozenia wału paliwo do auta nie dochodzi tak ?
  • Pomocny post
    #6 18577104
    miroslaw wielki
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 362
    Jak to jest benzyna to moze go na zaciag spróbuj zapalić. Jak złapie to problem w akumulatorze rozruszniku. Jak rozrusznik zbija za mocno napięcie w sieci to sterowniki sie bronią i blokuja. Ale skaner pewnie coś by podpowiedział.Sprawdź czy jest błąd od zasilania 5 voltowego czujników.
  • Pomocny post
    #7 18577111
    Doktorr
    Poziom 35  
    Wykręć świece i zobacz czy nie są zalane paliwem. Czujnik wału to jednak nie będzie bo masz iskrę.
  • #8 18577112
    Atomowy12
    Poziom 5  
    Ciagalismy go ze znajomym busem dłuższy czas i zero reakcjii . Przepraszam że tego nie napisałem w temacie .
  • Pomocny post
    #9 18577119
    Doktorr
    Poziom 35  
    Jeżeli zalany to nic nie pomoże, jedynie wysuszenie świec i pozostawienie otwartych cylindrów do odparowania benzyny.
  • #10 18577134
    Atomowy12
    Poziom 5  
    Dałeś mi do myślenia, Ponieważ przy kręcieniu go na tych kablach strasznie czuć benzyne z komory silnika . Zaraz pójde i odkrece świece na noc . Jaki jest powód takiego zalania ?
  • #12 18577171
    Doktorr
    Poziom 35  
    Za mała energia rozruchu spowodowała zakłócenie pracy sterownika silnika. Spadek napięcia . Takie zabawy w Scenicu przejściówce , czyli twoim potrafią doprowadzić do zablokowania immobilisera, ale wtedy dałby znać kontrolką.
  • #13 18577261
    Atomowy12
    Poziom 5  
    Mirosław nie wiem jak to sprawdzić i czym . Do najblizszego specjalisty mam 36km . Przez pandemie krucho z praca i pieniędzmi , wiec laweta i mechanik to ostateczność jak narazie i przez te kilka dni będę próbował sam znależć usterke . Świece wykręcone i osuszonę nie wkręcałem ich spowrotem . Niech wietrzeje bo były mokre . Doktorr z tego co wiem to mój nie posiada immobillasera , Nie mam nawet centralnego .
  • #15 18577282
    Atomowy12
    Poziom 5  
    Tak , klimatyzacja jest .
  • #17 18577323
    Atomowy12
    Poziom 5  
    Ok . Jutro sie tym zajmę dziś jest już ciemno , Gdzie znajduje się ten czujnik ? . A jeszcze dodam co do tych świec . Były mokrę ale tez brudne . Całe czarne .
  • #18 18577343
    miroslaw wielki
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 362
    Możliwe że ten moj trop na psu w bude. Ale kilka czujników tam przy błędzie co pisałem zasilanie w nich pada od kompa 5 volt. Czasem ten od klimy zawiedzie i spowoduje brak zasilania na reszte. Wykrec świece i zobacz kręcąc czy jest iskra. Trudno postawic diagnoze bez pomiarów. A może czujnik na wale nie hasa. Kod silnika by pomógł. Jest czujnik wałka w tym silniku? To jest renault niestety.
  • #19 18578235
    Atomowy12
    Poziom 5  
    Czyli tak. Odlaczylem czujnik wyczyscilem swiece. Z tlokow cala noc parowala. Przy pierwszej probie odpalenia niby chcial. Strzelil z tlumnika i to bylo na tyle. Nie odpalil niestety.
  • #20 18580726
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Ocena: 127
    Sprawdź stopień sprężania
    Sprawdź ustawienie rozrządu
    Może od tego ciągania rozrząd przeskoczył
    Jeżeli iskra jest paliwo jest przepustnica czysta krokowy działa i nie ma błędów? To to musi palić
    Błędy jakieś są? Pompa napewno daje paliwo?
  • #21 18581778
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Ocena: 542
    świerszcz.UK napisał:
    Sprawdź ustawienie rozrządu

I od tego chyba trzeba zacząć ponieważ już widziałem przypadki że rozrząd strzelił a ludzie i tak chcieli auto "odpalić" ...
    czy z akumulatora czy z popychu albo na zaciąg ...
    Miałem też przypadki że pękała sprężyna od napinacza paska i wtedy zluzowany pasek nie pozwalał na uruchomienie auta
    ponieważ się rozrząd przestawiał ... a przy próbach uruchomienia "na siłę" też zawory spotykały się z tłokami ...
  • Pomocny post
    #22 18583327
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1057
    miroslaw wielki napisał:
    Odlacz czujnik cisnienia klimy i spróbuj odpalić

To nie w tym modelu . Parę lat młodszy .
    świerszcz.UK napisał:
    Pompa napewno daje paliwo?

Też bym zaczął od tego przed kopaniem w rozrządzie , tym bardziej że jest prosty sposób - ściągnąć przewód paliwowy z rampy , zatkać kciukiem i włączyć zasilanie .
    Jak nie utrzyma ciśnienia palcem to znaczy że pompa sprawna . :D
    Jak będzie lecieć jak przy prostacie to pompa umarła . :cry:
    Jak nie wie jak leci przy prostacie to spytać najstarszego z bliskich :D
  • Pomocny post
    #23 18584746
    dywanelektronik
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Sprawdź kostki połączeniowe pod maską w okolicach nadkola kierowcy przód, pod listwą przekaźników. Możesz to łatwo sprawdzić w sposób taki, że najczęściej przy Twojej awarii nie da się połączyć z komputerem silnika. Takie jaja są na porządku dziennym w tych autach. Większość Ci tutaj podpowiada na podstawie wyczytanych rzeczy z neta, ja te auta naprawiam na codzień.
  • #24 18592701
    Atomowy12
    Poziom 5  
    Jutro sprawdzę te pompe paliwową , choc wątpie że to własnie z nią jest problem , Swiece zalewa paliwo , zauwazyłem też czarny osad na swiecach , Czy przy awarii czujnika połozenia walu ma się iskre?
  • #26 18593694
    Atomowy12
    Poziom 5  
    Miernik na czujniku połozenia wału pokazuje 230 oma , to chyba stanowczo za mało ?
  • #28 18593856
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Ocena: 542
    Czujnik położenia wału korbowego Simensa w Renault ma rezystancję w granicach 240 i 250 omów zależy od silnika i układu wtryskowego w danym modelu.
  • #30 18594119
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6371
    Panowie, ostatnio coś tu się popsuło w wypowiedziach - tak że ostrzegam, jeden z Was już opuścił zacne grono użytkowników forum, nie zmuszajcie administracji do wdrożenia bardziej rygorystycznego programu naprawczego.

Jako że to chyba Sirius 32, to przyczyny z reguły są albo w zgniłym sterowniku, bo wody potrafił zassać, albo w czujniku wału - wystarczy podejrzeć czy sterownik widzi obroty wału na rozruszniku. żadnej filozofii, tylko trzeba oczywiście mieć czym to sprawdzić. Multimetr to za mało.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem Renault Scenic 1.6e z 1999 roku, który od pewnego czasu miał trudności z odpalaniem. Po podłączeniu akumulatora i sprawdzeniu iskry oraz pompki paliwowej, auto nadal nie odpala. Forumowicze sugerują różne przyczyny, takie jak uszkodzony rozrusznik, czujnik położenia wału, problemy z ciśnieniem paliwa oraz zalane świece. Użytkownik sprawdził czujnik wału, który wykazał niską rezystancję, a po wymianie czujnika auto odpaliło, ale z problemami. Wskazano również na możliwość zablokowania immobilizera oraz konieczność sprawdzenia ciśnienia paliwa i stanu rozrządu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA