logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic I 1.6 benzyna 2002 r. Nie zawsze odpala - elektryka??

robpie 13 Sty 2024 09:27 1482 18
REKLAMA
  • #1 20906326
    robpie
    Poziom 10  
    Witam. Mam ten sam problem, czy doszedłeś co było przyczyną. Pozdrawiam
    Uzupełnienie opisu:
    Akumulator naładowany, rozrusznik kręci dobrze, kontrolka immo gaśnie, wymieniłem pompę paliwa (raczej nie potrzebie), sprawdziłem połączenia na kostkach czujników i poruszałem wyłącznikiem uderzeniowym, podłączenie komputera nie pokazuje błędów, a wygląda to tak po przekręceniu zapłonu jest cisza w baku brak zasilania pompy gdy kilka razy włączę zapłon i wyłączę to napięcie się pojawia, słychać wtedy pracę pompki i silnik odpala.
    Zauważyłem taką zależność im niższa temperatura silnika tym trudniej odpalić, póki silnik jest ciepły pali na strzała. Przekaźniki w skrzynce przy akumulatorze raczej są dobre bo ich słychać.

Wydzielono z archiwalnego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3421157.html

Reg. 3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez Usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.

Mod.[CameR]
  • REKLAMA
  • #2 20906443
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 315
    Kontrolka immo gaśnie? Słyszysz pompkę paliwa po przekręceniu kluczyka na włączony zapłon? W skrzynce przy akumulatorze są przekaźniki dwa są do silnika: jeden do pompy paliwa, drugi do zasilania podzespołów przy silniku. W okolicy tej skrzynki są bezpieczniki którym nie sprzyjają warunki i lubią zaśniedziel.
  • #3 20909554
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    Renault często mają problemy z przegrzaną i nie kontaktującą samą wtyczką pompy. Jak masz starą pompę pod ręką to się jej przyjrzyj.
  • #4 20909605
    robpie
    Poziom 10  
    Wtyczka jest dobra, sprawdzona na początku. A czy bierzecie pod uwagę niełączącą kostkę w stacyjce czy to błędne myślenie bo nie pasuję mi to do niskich temperatur.
  • #5 20909669
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20911368
    robpie
    Poziom 10  

Dzisiaj rano silnik zapalił normalnie, pojechałem samochodem do pracy, odstał swoje 9 godzin i znowu nie było słychać pompki paliwa po włączeniu zapłonu, próba palenia i nic. Zatem zacząłem sprawdzać wg. opisu johnny833 napięcia probówką na przewodach do cewek. Do wtryskiwaczy się nie dostałem, bo przeszkadza ten aluminiowy radiator, ale chyba coś źle przykładałem ten szpic z probówki (żabka na masie akumulatora), bo nic się nie zaświeciło. Poskładałem wszystko z powrotem i miałem już iść na autobus, ale pomyślałem, że spróbuję ostatni raz. I zapalił od razu, wszystko działa w jeździe. Oczywiście, jest wszystko ok. Jaki macie sposób na tę probówkę?
  • REKLAMA
  • #7 20918467
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6655
    Żeby napięcie pojawiło się na cewkach i na wtryskiwaczu to najpierw sterownik musi widzieć obroty wału korbowego.
    Najpierw sprawdź ciśnienie paliwa. Zużyta pompa generuje niskie ciśnienie i będzie problem z odpalaniem. Potem sprawdź czy widzi obroty wału korbowego.
    Masz filtr paliwa przy baku bo w tym roczniku może już nie być.
  • #8 20918508
    robpie
    Poziom 10  
    Pompę wymieniłem, bo też pomyślałem o ciśnieniu. Proszę o podpowiedź jak mam sprawdzić czy widzi obroty wału korbowego i napięcie na cewkach i na wtryskiwaczach.
  • REKLAMA
  • #9 20918642
    kkknc
    Poziom 43  
    Pompy wymieniłeś a powiedz mi czy sprawdziłeś ciśnienie. Bo wymieniasz to sobie możesz na kolejną i cóż z tego. Filtr paliwa sprawdziłeś. Obroty standardowo zapinasz komputer i patrzysz czy je widzi.
  • #10 20918740
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20918918
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Wyciągnij przekaźnik od pompy paliwa i zmostkuj zamiast przekaźnika kabelkiem dwa piny które normalnie zwiera przekaźnik i pompa paliwa musi zadziałać jak będziesz podłączał mostek, wtedy będziesz miał pewność, że z pompą wszystko ok tylko nie ma sterowania. Tak jak wyżej pompę powinno być słychać przez chwilę po włączeniu zapłonu i przekaźnik powinien cyknąć. Jak to faktycznie na sterowniku Sirius to pelno jest schematów w internecie, włącznie z podanymi dokładnie pinami które to zasilania do sterownika.
  • #12 20918944
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    A ja przpuszczam że czujnik wału mówi papa.
  • #13 20919586
    robpie
    Poziom 10  
    Zrobiłem wszystko według waszych sugestii. Wymieniłem filtr paliwa, czujnik wału korbowego, czujnik temperatury, sprawdziłem zasilanie pompy z wyjętym przekaźnikiem z jakimi efektami okaże się po paru dniach. Zdjęcia w załączeniu Kolaż zdjęć przedstawiający różne elementy samochodu, w tym czujniki, deskę rozdzielczą i diagnostykę komputerową.
  • REKLAMA
  • #14 20925229
    robpie
    Poziom 10  

Minęło kilka dni, więc wydaje się, że problem zażegnany. Ale co dokładnie było przyczyną, tego nie wiem. Zdemontowane czujniki mierzyłem na stole w różnych temperaturach (suszarka i zamrażarka) i ich wartości nie odbiegają znacząco od opisywanych na forach.
  • #15 20926804
    robpie
    Poziom 10  
    Niestety ale dzisiaj rano problem znowu powrócił, silnik odpalił dopiero za 3 razem, następnie od razu zgasł i tak 2 razu z rzędu, kiedy za kolejną próbą odpalił zaczął przebierać jego praca była nie równa mocno trzęsło silnikiem, dodałem gazu kilka razy i dopiero było dobrze. Po pracy odpalił od strzała. Jak i przedtem tak i teraz zauważyłem, że bardziej się to dzieje kiedy najpierw jest duża wilgoć powietrza, a potem większy mróz. Mam brak pomysłów jak znaleźć przyczynę.
  • #16 20926906
    kkknc
    Poziom 43  
    Sprawdź ciśnienie paliwa.
  • #17 20929093
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    >>20926804
    Posłuchaj czy zawsze po przekręceniu kluczyka słychać, że pompa paliwa pracuje przez chwilę i jak nie będzie chciał odpalić to posłuchaj czy też ją słychać. Dodatkowo zaobserwuj zachowywanie się kontrolki immo - czy miga a po przekręceniu kluczyka zawsze gaśnie - jak tak to znaczy, że sterownik silnika za każdym razem budzi się i żyje(bo to od niego immo dostaje potwierdzenie zezwolenia rozruchu i na tej podstawie gasi kontrolkę)...
    Do sterowania pracą silnika przekaźniki są dwa:
    - do pompki paliwa - ten w miejsce którego podłączałeś na zdjęciach kontrolkę;
    - drugi ten obok załączający zasilanie na instalację silnika - cewki, itp;
    wyciągnij je ściągnij obudowę, wzrokowo oceń styki tych przekaźników i przeszlifuj je - nie baw się w jakieś płyny tylko kawałek papieru ściernego albo pilniczek... tak, żeby nie pozostawiać tłustych środków na stykach.
    Kolejna sprawa to ocena kostek do sterownika silnika i stanu samego sterownika - jest w miejscu niestety narażonym na degradowanie/korozję...
    To takie wskazówki nie wymagające specjalistycznych narzędzi i
  • #18 20935715
    robpie
    Poziom 10  
    Przepraszam szanownych forumowiczów za dłuższy brak odzewu, ale od tamtego tygodnia silnik normalnie odpala, więc na razie jeżdżę i obserwuję. Przekaźników nie ruszałem, ale w razie czego mam ze szrotu dwa zapasowe. Dzięki za zainteresowanie i okazałą pomoc. Temat do końca, według mnie, nie jest wyjaśniony i dlatego może znowu powrócić.
  • #19 20935821
    kkknc
    Poziom 43  
    Zrobi się zimno i będzie dalej problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Renault Scenic I 1.6 z 2002 roku zgłasza problem z uruchamianiem silnika, który występuje głównie w niskich temperaturach. Akumulator jest naładowany, rozrusznik działa, a kontrolka immobilizera gaśnie. Po wymianie pompy paliwa i sprawdzeniu połączeń, problem nadal występuje, a pompa paliwa nie zawsze działa po włączeniu zapłonu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie przekaźników, ciśnienia paliwa, oraz czujnika wału korbowego. Po wymianie kilku komponentów, użytkownik zauważa poprawę, ale problem powraca w wilgotnych warunkach. Ostatecznie, po dalszych testach, użytkownik nie jest w stanie jednoznacznie określić przyczyny problemu, mimo że silnik czasami odpala normalnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA