logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie transformatora pod diody prostownicze

uzumymw46 05 Kwi 2020 10:52 2253 11
REKLAMA
  • #1 18590340
    uzumymw46
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam , mam pewien problem , mianowicie buduję prostownik samochodowy z rozruchem . Posiadam taki transformator jak na zdjęciu oraz diody do tego. Trafo na uzwojeniu wtórnym ma 12/24v a diody mam dwie po 100A każda. I teraz prosił bym o pomoc w podłączeniu diod do tego transformatora. Dodam że napięcie 24v mnie nie interesuje. Na czarnych przewodach mam 33v,
    Czerwone 4,95v
    Czerwony-czarny 11,30v
    Czerwony-czarny z żółtą taśmą 16,35v
    Czerwono żółty- czarny 16,50v
    Czerwony- czarno żółty 21,29v
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Podłączenie transformatora pod diody prostownicze DSC_0125.JPG (1.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18590358
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18590396
    uzumymw46
    Poziom 10  
    Dziękuję to w takim razie będę jeszcze musiał dokupić dwie diody takie same. Sprzedawca od którego kupowałem ten transformator i diody powiedział że dwie mi wystarczą bo ,, jedna przechwytuje minus a druga plus " i tym się sugerowałem.
  • #4 18590416
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18590471
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Jeżeli transformator ma dwa identyczne uzwojenia 12V, to jako prostownik możesz zastosować dwie diody umieszczone na jednym radiatorze. Bedzie to prostownik tzw. dwupołówkowy. Jeżeli masz tylko jedno uzwojenie wtórne, to musisz dać mostek złożony z 4 diod.
    Odnośnie tego prostownika na dwóch diodach, to uzwojenia o takim samym napięciu łączysz w szereg. Środek tego połączenia będzie minusem, a wyjście z połączonych diod będzie plusem (lub wszystko odwrotnie, w zależności od rodzaju użytych diod prostowniczych).
    Do pomiarów napięć warto jest podłączyć jakiekolwiek obciążenie, np. żarówki.
  • REKLAMA
  • #7 18590582
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Diorowsky napisał:

Pod Input "Czerwony-czarny z żółtą taśmą 16,35v", Output kondensator filtrujący i wyjście powinno być w granicach ok 14-17v DC.
    będzie sporo więcej. Ponad 20 V. Najprostsza droga do uwalenia elektroniki auta. Jeżeli to ma być rozruch do współczesnego auta to budowa nie jest niestety łatwa
  • #8 18591456
    uzumymw46
    Poziom 10  
    zybex napisał:
    Jeżeli transformator ma dwa identyczne uzwojenia 12V, to jako prostownik możesz zastosować dwie diody umieszczone na jednym radiatorze. Bedzie to prostownik tzw. dwupołówkowy. Jeżeli masz tylko jedno uzwojenie wtórne, to musisz dać mostek złożony z 4 diod.
    Odnośnie tego prostownika na dwóch diodach, to uzwojenia o takim samym napięciu łączysz w szereg. Środek tego połączenia będzie minusem, a wyjście z połączonych diod będzie plusem (lub wszystko odwrotnie, w zależności od rodzaju użytych diod prostowniczych).
    Do pomiarów napięć warto jest podłączyć jakiekolwiek obciążenie, np. żarówki.

Mam jedno uzwojenie wtórne z czterema odnogami , czerwony przewód względem dwóch czarnych dają 15,40v
  • #9 18591542
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Jesteś pewien, że to jest jedno uzwojenie, a nie dwa x 16V?
    uzumymw46 napisał:

Robisz prostownik na dwóch diodach.

Według mnie tak masz połączone uzwojenia.
  • #10 18591901
    uzumymw46
    Poziom 10  
    Freddy napisał:
    Jesteś pewien, że to jest jedno uzwojenie, a nie dwa x 16V?
    uzumymw46 napisał:

Robisz prostownik na dwóch diodach.

Według mnie tak masz połączone uzwojenia.

Moim punktem odniesienia jest wyprowadzenie czerwono- żółte i na wyprowadzeniu czarnym i czarno- żółtym mam 16v
  • REKLAMA
  • #11 18593261
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    No to sprawdź teraz który przewód jest środkiem uzwojenia. Wtedy łatwo znajdziesz pozostałe.
  • #12 18593372
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Budując prostownik z rozruchem musisz uwzględnić to, że z chwilą uruchomienia silnika, musi nastąpić automatyczne odłączenie prostownika. Takie rozwiązanie można spotkać w oryginalnych prostownika z funkcją rozruchu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik buduje prostownik samochodowy z rozruchem, wykorzystując transformator o uzwojeniu wtórnym 12/24V oraz dwie diody prostownicze 100A. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące podłączenia diod, w tym konieczność użycia czterech diod w przypadku mostka prostowniczego lub dwóch diod w układzie dwupołówkowym, jeśli transformator ma dwa identyczne uzwojenia. Użytkownik został również ostrzeżony o ryzyku uszkodzenia elektroniki samochodowej przy niewłaściwym podłączeniu oraz o konieczności automatycznego odłączenia prostownika po uruchomieniu silnika. Wskazówki obejmowały również pomiar napięcia przy obciążeniu oraz identyfikację środkowego uzwojenia transformatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA