logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie przycisku do sensora optycznego TCPT1200

POKLU 09 Kwi 2020 15:01 2151 19
  • #1 18602807
    POKLU
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć.
    Mam takie urządzenie:
    Podłączenie przycisku do sensora optycznego TCPT1200
    Plastikowy element z lewej strony przesuwa się na boki zasłaniając jeden z sensorów optycznych TCPT1200, które są na płytce po prawej stronie.

Tak wygląda płytka z bliska:

Potrzebuję mieć możliwość zrobienia tego samego co plastikowy element, ale za pomocą przycisku (łącznika dzwonkowego).

Czy macie pomysł jak podłączyć przyciski do sensorów?

Jeszcze płytka z boków:
  • #2 18602852
    Proskiter
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Możesz bardziej sprecyzować zasade działania tego co masz i tego co chcesz mieć?
  • #4 18602957
    Proskiter
    Poziom 10  
    Więc aby zasymulować działanie tego plastiku należy odłączyć od zasilania daną diode. Normalnie diody w tych fotoelementach świecą cały czas i ich światło pada na fototranzystor (dlatego też oba sensory są przylutowane pod innym kątem aby się wzajemnie nie wprowadzały w błąd). Przydał by się schemat tej płytki ale z tego co widać to widać to jak są zasilone diody:
    więc można spróbować wcisąć włączniki w taki sposób w ścieżkę:

JEDNAK JEST TO TYLKO PROPOZYCJA i należy sprawdzić czy płytka faktycznie jest zbudowana tak jak przewidziałem to na zdj 1

UWAGA !
    Pamietaj że łącznik dzwonkowy którego chcesz użyć jest typu NO czyli że w normalnym stanie jest on rozwarty co zapewni Ci efekt zasłonięcia czujnika, Należy zastosować zestyk chwilowy NC aby w normalnym stanie oba czujniki były odsłonięte a po wciśnięciu jednego przycisku było zasymulowane zasłonięcie. Jeżeli nie mogą być "zasłonięte" dwa czujniki na raz to nie można klikać dwóch przycisków jednocześnie a na wypadek takiej sytuacji można się zabezpieczyć rozszerzając ten układ o blokady ale to tylko teoria
  • #5 18603477
    POKLU
    Poziom 8  
    Super, dzięki za wyjaśnienie, plan jest świetny.
    Z tym że diody w sensorach są (nie mam przywidzeń?) po drugiej stronie.

Na tamtych zdjęciach tego nie widać dokładnie, więc tutaj jest wyraźniejsze. To moja wcześniejsza próba, która nie działa, więc nie ma co się nią sugerować.
  • #6 18603539
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1321
    Flaga (ten plastik) przesuwa się szybko, czy płynnie?
    Wg zdjęć widać, że jest moment, gdzie nie zasłania żadnego z transoptorów.
    Proskiter napisał:
    (dlatego też oba sensory są przylutowane pod innym kątem aby się wzajemnie nie wprowadzały w błąd)

Przylutowane są pod innym kątem, bo flaga przesuwa się po okręgu.
    One nie maja prawa się zakłócać.
    Wracając - zwieranie fototranzystorów? jest ok i powinno działać, ale jest moment, gdy oba są odsłonięte i taką sytuację powinieneś zasymulować.

Spróbuj zrobić to tak jak robiłeś (na próbę), ale trzymaj wciśnięty jeden przycisk, potem wciśnij drugi i dopiero puść poprzedni.
  • #7 18605969
    POKLU
    Poziom 8  
    Cytat:
    Flaga (ten plastik) przesuwa się szybko, czy płynnie?

Ta flaga jest elementem dźwigni, przesuwa się ją ręcznie, więc raczej płynnie :D
    I tak, jest położenie neutralne, gdzie żaden sensor nie jest zasłonięty.

Cytat:
    trzymaj wciśnięty jeden przycisk, potem wciśnij drugi i dopiero puść poprzedni.

Sprawdziłem, niestety nie działa, nic się nie dzieje. :|
  • #8 18606087
    Proskiter
    Poziom 10  
    POKLU napisał:
    Sprawdziłem, niestety nie działa, nic się nie dzieje.
    pokaż jak to zrobiłeś
  • #9 18606116
    POKLU
    Poziom 8  
    Cytat:
    pokaż jak to zrobiłeś

Wciskam przycisk A i trzymam go,
    Wciskam przycisk B i trzymam go,
    Puszczam przycisk A,
    Puszczam przycisk B bo nic się nie stało.

Natomiast jeśli zasłonię którykolwiek sensor, nawet kawałkiem papieru, to działa tak jak przy użyciu dźwigni (plastikowego elementu)
  • #10 18606179
    Proskiter
    Poziom 10  
    Zasade działania znam, pokaż zdjęcie jak to wykonałeś
  • #11 18606191
    POKLU
    Poziom 8  
    POKLU napisał:

Tak jak tutaj. Twojego pomysłu jeszcze nie wykonałem, bo na razie nie mam takich przycisków, plus sensory mają diody po przeciwnej stronie niż na Twoim schemacie i chyba to ma znaczenie.
  • Pomocny post
    #12 18606249
    Proskiter
    Poziom 10  
    Skoro diody są po drugiej stronie to tymi przyciskami robisz zwarcie na złączach kolektor - emiter fototranzystora czyli symulujesz jego pełne przewodzenie.
    Więc skoro diody świecą cały czas i światło pada cały czas na fototranzystor to on cały czas przewodzi dlatego też zwierając jego C-E nic się nie dzieje. Natomiast gdybyś zasłonił czymś tą diodę na stałe to fototranzystor cały czas by nie przewodził i wtedy przyciskiem wpiętym do kolektora i emitera byś mógł symulować jego przewodzenie. Tyle że w dalszym ciągu potrzebujesz przycisku NC - normalnie zamkniętego. Wtedy podczas normalnej (gdy zasłonięty czymś jest na stałe, i podłączony jest przycisk NC ) jest symulowane jego otwarcie czyli tak jak teraz, i przyciskiem NC po rozwarciu tranzystor przestał by symulować przewodzenie i doczekałbyś się oczekiwanego efektu. Teraz np tak jak masz to podłączone gdy zasłonisz jeden np kartką to coś się stanie, ale wciśnij wtedy ten twój przycisk (przy dalszym zasłonięciu) to wróci wszystko do normy. Masz po prostu odwrócone działanie na chwile teraźniejszą

Dodano po 3 [minuty]:

I przepraszam, mój błąd że nie sprawdziłem dokładnie po której stronie są diody
  • #13 18606376
    POKLU
    Poziom 8  
    Ok, czyli podsumowując, muszę tylko zmienić przyciski i to wszystko?

Swoją drogą, czy przyciski NC da się podłączyć tak, aby po wciśnięciu gasiły diody w sensorze? Jest to jakieś wyjście?
  • #14 18606483
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam
    Justyniunia napisał:
    Spróbuj zrobić to tak jak robiłeś (na próbę), ale trzymaj wciśnięty jeden przycisk, potem wciśnij drugi i dopiero puść poprzedni.

Tak raczej nie zadziała bo oświetlone fototranzystory już są zwarte więc bardziej zewrzeć się nie da.
    Można by próbować zewrzeć od strony LED'ów lecz nie na ostro, tylko diodą prostowniczą.
    Na rysunku nie uwzględniłem tych diod.
    Najlepiej zmierz napięcie na tej diodzie LED i ten "zwieracz" :D dostotosuj do napięcia - może da się szeregowo diodę schottkiego + prostowniczą. Chodzi o to, że LED'y transoptorów połączone są szeregowo i zwierając jedną " na sztywno" druga dostaje kopa który może ją ubić.
    Nic nie brakuje ? - to czerwone
    Pozdr.
  • #15 18606908
    Proskiter
    Poziom 10  
    POKLU napisał:
    POKLU napisał:

jak zmienisz przyciski to musisz równiez na stałe zakryć te fototranzystory
  • #16 18607295
    kicajbas
    Poziom 32  
    Proskiter napisał:
    ...jak zmienisz przyciski to musisz równiez na stałe zakryć te fototranzystory

Jeśli kol. POKLU chce aby to coś działało zamiennie, czyli albo przesłona albo przełączniki to takie zakrywanie/odkrywanie fototranzystorów jest problematyczne. Nie wciskam na siłę, ale ten "mój" sposób jest uniwersalny - należy tylko dobrać diody tak aby ich napięcia przewodzenia były nieco niższe od napięć LED'ów; wyłącznik dzwonkowy ( no chyba że zbyt dosłownie go przyjąłem ) i ma działać.

Pozdr.
  • #17 18607334
    Proskiter
    Poziom 10  
    kicajbas napisał:
    Proskiter napisał:
    ...jak zmienisz przyciski to musisz równiez na stałe zakryć te fototranzystory

Jeśli kol. POKLU chce aby to coś działało zamiennie, czyli albo przesłona albo przełączniki to takie zakrywanie/odkrywanie fototranzystorów jest problematyczne. Nie wciskam na siłę, ale ten "mój" sposób jest uniwersalny - należy tylko dobrać diody tak aby ich napięcia przewodzenia były nieco niższe od napięć LED'ów; wyłącznik dzwonkowy ( no chyba że zbyt dosłownie go przyjąłem ) i ma działać.

Pozdr.

Nie wiem czy zrozumiałeś ale jak zastosuje przyciski NC to fototranzystory musi zakryć tylko raz jak napisałem na stałe
    Tak więc nic problematycznego tu nie ma, bo po zakryciu korzysta tylko z przycisków...
  • #19 18607749
    kicajbas
    Poziom 32  
    kicajbas napisał:
    Jeśli kol. POKLU chce aby to coś działało zamiennie, czyli albo przesłona albo przełączniki

Proskiter napisał:
    Tak więc nic problematycznego tu nie ma, bo po zakryciu korzysta tylko z przycisków...

Ja zrozumiałem, ale czy kolega zrozumiał o co mi chodzi - z resztą nie ma co dyskutować, kol. POKLU wie co chce i wybierze odpowiednie rozwiązanie :D

Pozdr.
  • #20 18636241
    POKLU
    Poziom 8  
    Wielkie dzięki dla Proskiter, wszystko działa jak powinno :D

Proskiter napisał:
    Skoro diody są po drugiej stronie to tymi przyciskami robisz zwarcie na złączach kolektor - emiter fototranzystora czyli symulujesz jego pełne przewodzenie.
    Więc skoro diody świecą cały czas i światło pada cały czas na fototranzystor to on cały czas przewodzi dlatego też zwierając jego C-E nic się nie dzieje. Natomiast gdybyś zasłonił czymś tą diodę na stałe to fototranzystor cały czas by nie przewodził i wtedy przyciskiem wpiętym do kolektora i emitera byś mógł symulować jego przewodzenie. Tyle że w dalszym ciągu potrzebujesz przycisku NC - normalnie zamkniętego. Wtedy podczas normalnej (gdy zasłonięty czymś jest na stałe, i podłączony jest przycisk NC ) jest symulowane jego otwarcie czyli tak jak teraz, i przyciskiem NC po rozwarciu tranzystor przestał by symulować przewodzenie i doczekałbyś się oczekiwanego efektu. Teraz np tak jak masz to podłączone gdy zasłonisz jeden np kartką to coś się stanie, ale wciśnij wtedy ten twój przycisk (przy dalszym zasłonięciu) to wróci wszystko do normy. Masz po prostu odwrócone działanie na chwile teraźniejszą

Dodano po 3 [minuty]:

I przepraszam, mój błąd że nie sprawdziłem dokładnie po której stronie są diody

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie przycisków do sensorów optycznych TCPT1200, aby symulować działanie przesuwającego się plastikowego elementu, który zasłania te sensory. W dyskusji omówiono zasady działania sensorów, w tym konieczność użycia przycisków typu NC (normalnie zamknięte), które umożliwią symulację zasłonięcia. Użytkownik napotkał problemy z działaniem układu, ponieważ diody w sensorach są umieszczone po przeciwnej stronie, co wpływa na przewodzenie fototranzystorów. Proponowane rozwiązania obejmują m.in. zastosowanie przekaźnika bistabilnego oraz odpowiedniego podłączenia przycisków, aby uzyskać zamienność między działaniem przycisków a przesłoną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA