logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Radio kryształkowe z lat 70 nie działa - jak diagnozować usterkę?

ksiegowy99 09 Kwi 2020 15:09 834 12
REKLAMA
  • #1 18602824
    ksiegowy99
    Poziom 2  
    Mam takie radyjko kryształowe na słuchawki radzieckie kiedyś dobrze działało teraz nie wiem dlaczego nic w nim nie słychać Czy ktoś może mi pomóc Ja mogę wysłać zdjęcie tego radyjka proszę o maila na adres ewas99(_at_)wp.pl
    Załączniki:
    • Radio kryształkowe z lat 70 nie działa - jak diagnozować usterkę? IMG_20200409_150622.jpg (2.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radio kryształkowe z lat 70 nie działa - jak diagnozować usterkę? IMG_20200409_150622.jpg (2.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18602850
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    Kiedyś dobrze działało bo był inny nadajnik.

Maszt w konstantynowie padł i teraz jest w Solcu kujawskim.

Spadła moc i zmieniło się położenie.

To, co może kolega zrobić to podłączyć wzmacniacz m.cz i zobaczyć, czy uda się "wyciągnąć" sygnał.
    W Bydgoszczy mam blisko to odbierać się da na kawałku przewodu, pod warunkiem użycia dużego wzmocnienia po stronie m.cz.
  • REKLAMA
  • #3 18602854
    ojciec
    Poziom 34  
    Ocena: 209
    To nie jest radio kryształkowe.

Słuchawki muszą być wysokomowe, dość długi drut anteny i podłączone uziemienie.

Dzisiaj powinno być zestrojone na częstotliwość 225kHz
  • REKLAMA
  • #4 18602856
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 455
    Niewiele nadajników zostało na długich i średnich. Może po prostu trudniej już coś przypadkowo złapać.
  • #5 18602864
    ksiegowy99
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź ,

No tak kiedyś to radio działało bez problemu ,Ja mieszkam około 100 km na południe od Warszawy do masztu mam daleko .przestanę na tym choć to radyjko budzi we mnie duży sentyment kupiłem to w składnicy Harcerskiej w latach 70
  • #6 18602880
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    Może kolega podłączyć to pod wejście mikrofonowe komputera i sprawdzić, czy da się uzyskać sygnał.
    Ustawić duże wzmocnienie i spróbować posłuchać.

Alternatywnie należy owe radio zmodyfikować o wzmocnienie w stopniu w.cz.
    Stopień reakcyjny powinien dać znaczną poprawę odbioru.
  • #7 18602888
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 272
    Ewentualne próby odbioru radzę prowadzić w nocy,
    po wyłączeniu wszelkich domowych nowoczesnych źródeł światła i ładowarek urządzeń; laptop, telefon, wibrator ;-) itd.
  • REKLAMA
  • #8 18602900
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1829
    Zaczął bym od sprawdzenia podzespołów
    - cewka czy przypadkiem nie jest przerwana
    - dioda czy sprawna. (germanowa 150 - 200 mV spadku napięcia)
    - słuchawki czy sprawne i wsokoomowe
    - kondensator czy ma pojemność z zakresu i czy daje się przestrajać
    - połączenia
  • #9 18603293
    ak44
    Poziom 27  
    Ocena: 206
    Miałem taki zestaw. Nazywał się Кijew 1. Był też zestaw 2 i 3. W każdym zestawie było kilka płytek o różnej trudności.

Potrzbna antena ok 5m i uziemienie.

Dodano po 8 [minuty]:

ojciec napisał:
    To nie jest radio kryształkowe.

W pewnym sensie było kryształkowe. Dioda detekcyjna to ostrzowa, germanowa. Przez szklaną obudowę było widać kryształek i sprężynkę z ostrzem.
  • #10 18603952
    ksiegowy99
    Poziom 2  
    Nie jest czerwona sprawdzałem to multimetrem woda jest też sprawna przewodzi prąd w jednym kierunku kondensator daje się przekręcać nie pamiętam gdzie podłączyłem antenę , wydaje mi sie ze działało bez dodatkowej anteny ,próbowałem wypadać Napięcie przy słuchawkach ale nie było żadnego

Dodano po 2 [minuty]:

Przepraszam jakieś głupoty mi to napisało chciałem napisać dioda jest sprawna przewodzi prąd w jednym kierunku
  • #11 18604249
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1878
    Ten kondensator strojeniowy nie wzbudza zaufania. Okładziny już mocno utlenione, może nie mieć właściwej pojemności, brak styku, lub nawet robić zwarcie. Spróbuj w jego miejsce podłączyć jakiś inny kondensator strojeniowy wyciągnięty z dowolnego radia AM.
    A i jeszcze jedno, czy to radyjko na pewno odbierało na zakresie fal długich? Bo tak patrząc na ilość zwojów w cewce bardziej wygląda mi to na zakres średnich. A na tym zakresie w ciągu dnia jest cisza. W nocy też już niewiele stacji nadaje.
  • #12 18604431
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    pawelr98 napisał:
    Może kolega podłączyć to pod wejście mikrofonowe komputera i sprawdzić, czy da się uzyskać sygnał.
    Ustawić duże wzmocnienie i spróbować posłuchać.

Tak to tylko dodamy "świetne źródło" dodatkowych zakłóceń.
    Jak już należy użyć wzmacniacza z zasilaniem bateryjnym. Szybko można wykonać prosty wzmacniacz na LM386.
  • #13 18606015
    ksiegowy99
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc radio odbierało tylko fale długie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radzieckim radiem kryształkowym, które przestało działać. W odpowiedziach zasugerowano kilka kroków diagnostycznych, takich jak podłączenie wzmacniacza m.cz. oraz sprawdzenie podzespołów, w tym cewki, diody germanowej, słuchawek i kondensatora. Wskazano również na zmiany w dostępności nadajników oraz konieczność użycia odpowiedniej anteny. Użytkownik potwierdził, że radio odbierało tylko fale długie, co może wpływać na trudności w odbiorze sygnału. Dodatkowo, zalecano przeprowadzanie prób odbioru w nocy oraz unikanie zakłóceń od nowoczesnych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA