logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik paneli wyłącza się szczególnie w niedzielę i święta

Gronostaj Wojciech 12 Kwi 2020 09:02 40557 43
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego falownik fotowoltaiczny wyłącza się przy zbyt wysokim napięciu w sieci i czy można to naprawić?

Najpierw sprawdź, czy falownik wyłącza się przez rzeczywiste przekroczenie 253 V, a nie przez zbyt słabą instalację po Twojej stronie; przy 3,72 kW i przewodzie 5x2,5 mm serwis Growatt zalecił wymianę na 5x6 mm, a forumowicze wskazywali, że 2,5 mm² przy takiej mocy to błąd wykonawczy [#18618107][#18619266][#18619843] Nie zmieniaj samowolnie nastaw krajowych ani progu ponad 253 V, bo to jest niezgodne z wymaganiami zgłoszenia i normami [#18610472] Jeśli napięcie rzeczywiście rośnie w sieci, oficjalnie zgłoś problem do operatora dystrybucyjnego; po pomiarze mogą obniżyć napięcie na odczepach transformatora, co w jednym z przypadków rozwiązało problem [#18611210] Warto też sprawdzić spadki napięcia i impedancję na odcinku od falownika do przyłącza, bo czasem winny jest kabel lub złącza po Twojej stronie, a nie sama sieć [#18610472][#18621431] Doraźnie można zwiększyć własne zużycie w czasie szczytu produkcji, np. grzałką CWU lub ogrzewaniem, żeby napięcie spadło poniżej progu wyłączenia [#18610996][#18843992]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 18610401
    Gronostaj Wojciech
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Falownik wyłącza instalacjię na falowniku jest napis COD 15. Dzieje się w niedzielę i święta, podobno jest za wysokie napięcie w sieci które wynosi do 253v ale jednak dopuszczalne, czy można coś z tym zrobić, czy jest możliwość regulacji falownika. Nie jestem elektrykiem to też określenia nie są fachowe, czy może ktoś mi pomuc, z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 18610416
    theo33
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    Aby coś pomóc, doradzić to trzeba więcej info, falownik moc, odległość od miejsca przyłączenia, przekrój przewodu, układ pomiarowy gdzie, zasilanie kablowe czy napowietrzne, odległość do budynku przekrój żył
  • #3 18610418
    janekk77
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Teoretycznie można podnieść napięcie na falowniku, ale po to są przepisy żeby ich przestrzegać. Możesz zgłosić do energetyki, może coś poprawią ale w teorii do 253V wszystko jest OK. Jak zaproponują założenie analizatora, a po analizie wyjdzie że z ich strony jest wszystko OK, to Ty zapłacisz za wykonaną usługę.
    Po prostu przez wirusa mocno spadło obciążenie sieci przez co w wielu miejscach napięcia są w górnych akceptowalnych zakresach, a niektóre falowniki mają z tym problem.
  • #4 18610419
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 392
    Napisz jaki to falownik ,w niektórych inwerterach można zmienić na inny kraj lub ponieść napięcie do 260V.
  • #5 18610472
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    Parametry nastaw falownika poświadczył ktoś swoim podpisem na zgłoszeniu. Tym samym jest za to odpowiedzialny. Falownik z innymi nastawami niż zadeklarowane jest niezgodny z normami i wymogami stawianymi przez OSD.
    Jedyną bezpieczną opcją jest oficjalne pismo do OSD z informacją o problemie. Maksymalne napięcie nastawione w falowniku nie może przekraczać wspomnianych 253V.
    Propozycje zmiany nastaw na inne niż zgłoszone są poradami szkodliwymi i nie powinny mieć miejsca.
    Nie zmienia to faktu, że sporo sieci jest w kondycji fatalnej o czym świadczą coraz częstsze tego typu tematy.
    Ustal czy problem nie jest po Twojej stronie instalacji mierząc IPZ w miejscu przyłączenia falownika i w miejscu przyłączenia zasilania blisko układu pomiarowego.
    Jeśli są duże różnice warto przemyśleć zmianę połączeń pomiędzy inwerterem a siecią.
  • #6 18610996
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    Cytat:
    czy można coś z tym zrobić,

Można np w tym czasie wykorzystać do grzania wody CWU grzałką albo do ogrzewania np łazienki podłogówki , drabinki na ręczniki itd wystarczy obciążyć sieć swoją wewnętrzną i napięcie spadnie poniżej dopuszczalnego 253 V
  • Pomocny post
    #7 18611210
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    Mialem od jesieni ten sam problem z przekraczaniem napięcia 253V na jednej z faz, tydzień temu w sobotę, miałem ponad 10 restartów falownika w ciągu dnia, to przelało szalę goryczy. Wystarczył jedne telefon na pogotowie energetyczne PGE, że mi się spaliła płyta indukcyjna i że napięcie sieci przekracza normę 230V +/- 10%, na pytanie czy sąsiedzi też sie skarżą odpowiedziałem tak, nie minęły 2 godziny, a panowie z PGE przyjechali, zbadali z której stacji trafo mam zasilanie, wyłączyli sieć na pół godziny, po czym zadzwonili, że obniżyli napięcie na odczepach trafo o 6V i teraz jest od 235 do 245 max, i wszystko śmiga pięknie. Polecam taki telefon, inne metody nic nie dadzą.

Było czyste niebieskie niebo cały dzień, a jak zobaczyłem wykres to się zagotowałem :

A w kolejnych dniach przy takiej samej pogodzie :

Pozdr
  • #8 18611443
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 685
    Gronostaj Wojciech napisał:
    Falownik wyłącza instalacjię na falowniku jest napis COD 15. Dzieje się w niedzielę i święta, podobno jest za wysokie napięcie w sieci które wynosi do 253v ale jednak dopuszczalne, czy można coś z tym zrobić, czy jest możliwość regulacji falownika. Nie jestem elektrykiem to też określenia nie są fachowe, czy może ktoś mi pomuc, z góry dziękuję.

Bardzo ważna jest moc Twojego falownika i czy jest to 1F czy 3F. Często napięcie w sieci jest w normie a podłączenie falownika jest winne, np. 6kW przewodem 2.5mm^2
  • REKLAMA
  • #9 18617110
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Widzę, że mnóstwo użytkowników ma ten sam problem i do tej pory do końca nie rozwiązany skutecznie. Nie ma przypadkiem jakichś ograniczników napięcia, które można by podpiąć między falownik a przyłącze?
  • #10 18617128
    Slawek K.
    Poziom 35  
    lichtar napisał:
    Widzę, że mnóstwo użytkowników ma ten sam problem i do tej pory do końca nie rozwiązany skutecznie. Nie ma przypadkiem jakichś ograniczników napięcia, które można by podpiąć między falownik a przyłącze?

Zgłoś do operatora dystrybucyjnego na Twoim terenie i problem będzie rozwiązany skutecznie poprzez obniżenie napięcia w sieci, żadne inne protezy tego nie rozwiążą.

Pozdr
  • REKLAMA
  • #11 18617429
    fazik
    Poziom 17  
    Ocena: 159
    Jakbym mógł, to bym gryzł...
    Dzisiaj między 14:40 a 16:00 4 wyłączenia falownika (akurat byłem w domu, to widziałem błąd i od razu reagowałem).
    Wcześniej było to 15 marca, potem 22 marca, a teraz 14 kwietnia. Po 22 marca złożyłem reklamację w ZE tauron (celowo mała litera) i przysłali do wypełnienia wniosek o założenie urządzenia pomiarowego, z czego nie skorzystałem.
    Dziś dzwoniłem na infolinię, to miły Pan cały czas do mnie wyklepaną regułkę o normach i o możliwości zamontowania urządzenia pomiarowego na 7 dni. Przecież na urządzeniu gów*o wyjdzie, a mi każą płacić za bezzasadne pomiary.
    Dramat, dramat i jeszcze raz dramat.
  • #12 18617897
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Tauron to słaba firma, mam ich w Krakowie w mieszkaniu, porażka, zero startu do PGE, dlatego są na sprzedaż za złotówkę.

Pozdr
  • #13 18618107
    fazik
    Poziom 17  
    Rozmawiałem z serwisem Growatt. Miły Pan polecił mi zmianę przewodu od skrzynki bezpiecznikowej do falownika na 5x6mm (obecnie 5x2,5mm i 15 mb długości).
    Twierdzi, że to pomoże.
  • #14 18619266
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 685
    2,5mm^2 przy takiej mocy? To jest poważny błąd wykonawczy. Zamiast bezpodstawnie bluzgać na OSD wymień przewód.
    Przyjmując że przewód jest miedziany teraz na każdej fazie jest ~2V spadku napięcia, a do trafostacji jeszcze daleka droga. Przecież "po drodze" są bezpieczniki i RCD oraz kabel do ZK.
  • #15 18619305
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Slawek K. napisał:
    Zgłoś do operatora dystrybucyjnego na Twoim terenie i problem będzie rozwiązany skutecznie poprzez obniżenie napięcia w sieci,

Tylko, że przy długich liniach, w nocy napięcie może być za niskie. U mnie się waha 220-250V. W zależności czy instalacja pracuje i jakie jest aktualne obciążenie na odcinku.
  • #16 18619370
    zbyszekkr
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    fazik napisał:
    Rozmawiałem z serwisem Growatt. Miły Pan polecił mi zmianę przewodu od skrzynki bezpiecznikowej do falownika na 5x6mm (obecnie 5x2,5mm i 15 mb długości).
    Twierdzi, że to pomoże.
    Ciekawe co za "fachowiec" podłączył to na 2,5mm2...
  • #17 18619506
    kosmos99
    Poziom 38  
    MichałS napisał:
    2,5mm^2 przy takiej mocy?

Jaka jest ta moc bo nie widzę żeby była podana?
  • #19 18619546
    kosmos99
    Poziom 38  
    Większość falowników ma dostępne Logi z parametrami więc mierzyć nie ma potrzeby.

Albo wykresy, na poniższym widać asymetrię:

• #20 18619741
    fazik
    Poziom 17  
    zbyszekkr napisał:
    Moim zdaniem trzeba by zmierzyć napięcie jakie występuje w sieci w chwili wyłączenia się falownika.

435,9v

Moc paneli: 3720 kWh
    Przewód 5x2,5mm mam w garażu - siła. Taką mam instalację w 10-letnim budynku. Teraz widzę, że trochę słaba ta siła. Elektryk na etapie budowy pytał mnie o moc, a ja mówię, że nie wiem, nie znam się. Zapytał, czy będę używał cerkularki - mówię nie, i tak został dany przewód 5x2,5mm. Nie chcę nikogo krytykować, bo 10 lat temu ani ja ani elektryk nie myśleliśmy o fotowoltaice.
    Z kolei panowie od fotowoltaiki podłączyli do tego co mieli. Kurde, widzę, że każdego trzeba byłoby kontrolować i robić laboraty w każdej dziedzinie...

Zamówiłem przewód YKY 5x6mm i wepnę się w skrzynce na elewacji, gdzie jest przejście z PEN na PE+N a sam przewód poprowadzę pod kostką brukową przy ścianie. Uziemienie planuję wpiąć w bednarkę, by nie przecinać przewodu uziemienia biegnącego do domu. Wszystko będzie przed różnicówką, która jest w skrzynce bezpieczników w domu. Może być?
  • REKLAMA
  • #21 18619755
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    Przy jakim najniższym napięciu z sieci np. Fronius zaczyna swoją sychronizację? Jak Fronius sobie radzi z niestabilnym napięciem w trakcie dnia? Raz jest 240, pół godziny później 230 V a za 4 godziny 217 V. Robi to na nim jakieś warażenie, czy to bez znaczenia?
  • #22 18619843
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    fazik napisał:
    zbyszekkr napisał:
    Moim zdaniem trzeba by zmierzyć napięcie jakie występuje w sieci w chwili wyłączenia się falownika.

435,9v

Moc paneli: 3720 kWh
    Przewód 5x2,5mm mam w garażu - siła. Taką mam instalację w 10-letnim budynku. Teraz widzę, że trochę słaba ta siła. Elektryk na etapie budowy pytał mnie o moc, a ja mówię, że nie wiem, nie znam się. Zapytał, czy będę używał cerkularki - mówię nie, i tak został dany przewód 5x2,5mm. Nie chcę nikogo krytykować, bo 10 lat temu ani ja ani elektryk nie myśleliśmy o fotowoltaice.
    Z kolei panowie od fotowoltaiki podłączyli do tego co mieli. Kurde, widzę, że każdego trzeba byłoby kontrolować i robić laboraty w każdej dziedzinie...

Zamówiłem przewód YKY 5x6mm i wepnę się w skrzynce na elewacji, gdzie jest przejście z PEN na PE+N a sam przewód poprowadzę pod kostką brukową przy ścianie. Uziemienie planuję wpiąć w bednarkę, by nie przecinać przewodu uziemienia biegnącego do domu. Wszystko będzie przed różnicówką, która jest w skrzynce bezpieczników w domu. Może być?

Przy 3-faz falowniku i mocy 3720W prąd wyniesie raptem ok 6A a spadek przy 15m to tylko 0,4% więc na pewno nie to było problemem, oczywiście że każde poprawienie tego spadku też jest wskazane
  • #23 18619944
    kosmos99
    Poziom 38  
    Większe znaczenie ma odległość od transformatora.
  • #24 18620527
    fazik
    Poziom 17  
    kosmos99 napisał:

Niewielka... 200 metrów.
  • #25 18620695
    kosmos99
    Poziom 38  
    Czyli te 15 metrów nie będzie mieć jakiegoś dużego znaczenia. Najlepiej jakby zalączyć obciążenie przy tak dużej produkcji.
  • #26 18620731
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    fazik napisał:
    kosmos99 napisał:

Niewielka... 200 metrów.

I od tego trzeba było zacząć. Mieszkasz blisko transformatora, najprawdopodobniej jest mało odbiorców na linii do której jesteś podłączony i występuje problem wysokiego napięcia.
    Musisz starać się odbierać produkcję w takich momentach bo ZE też jej nie chce jak niema komu zużyć.
  • #27 18620749
    kosmos99
    Poziom 38  
    AT PRO napisał:
    Musisz starać się odbierać produkcję w takich momentach bo ZE też jej nie chce jak niema komu zużyć.

Nie do końca tak jest, transformator przecież działa w obie strony, problem związany jest impedancją przewodów. Im większa tym falownik musi podnieść wyżej, niestety 253V to max ze względu na bezpieczeństwo odbiorników.
  • #28 18620768
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    kosmos99 napisał:

Nie do końca tak jest, transformator przecież działa w obie strony.

Jesteś pewny? Mnie się wydaje, że nie. Ale niech się wypowie ktoś kto zna to z praktyki.
  • #29 18621367
    Slawek K.
    Poziom 35  
    AT PRO napisał:
    kosmos99 napisał:

Nie do końca tak jest, transformator przecież działa w obie strony.

Jesteś pewny? Mnie się wydaje, że nie. Ale niech się wypowie ktoś kto zna to z praktyki.

Dokładnie tak jest jak @kosmos99 pisze.

Pozdr
  • #30 18621431
    Wojte1199
    Poziom 19  
    Ocena: 96

Przepraszam za mały offtop. Enea Walczyłem z nimi miesiąc. Jak przyjechała ekipa było ok. Wóz pomiarowy nic nie znalazł. Patrzyli na mnie jak na idiotę. W końcu na planach znaleźli kilkanaście metrów ode mnie złącze w ziemi. Po rozkopaniu i rozcięciu złącza znalazł się winowajca. Sąsiedzi patrzyli na mnie z pode łba że to niby moja instalacji PV winna że coś tam spawam, radia kf psuja prąd (dosłowne słowa sąsiadki). Trzy domy zasilane z tego przewody miały dyskotekę. Kotły nie chciały się włączać falownik w ogóle nie startował. Położyli przewód w całości i spokój.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Falownik wyłącza się z powodu błędu COD 15, szczególnie w niedziele i święta, co może być spowodowane zbyt wysokim napięciem w sieci, które osiąga do 253V. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z niewłaściwego doboru przewodów (np. 2,5mm² dla falownika o mocy 3kW) oraz z odległości od transformatora. Rekomendowane są różne rozwiązania, takie jak zgłoszenie problemu do operatora sieci energetycznej (OSD), zmiana przewodów na większe (np. 5x6mm), oraz obciążenie sieci wewnętrznej, aby obniżyć napięcie. Wskazano również na możliwość regulacji ustawień falownika, jednak zmiany te powinny być zgodne z normami. Wiele osób doświadcza podobnych problemów, co sugeruje, że jest to powszechny problem w sieci energetycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA