logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Loewe Opta Hellas 6791 - słaba jakość dźwięku, jak zoptymalizować?

funwind 25 Maj 2020 14:51 1560 27
REKLAMA
  • #1 18717245
    funwind
    Poziom 10  
    Ocena: 56
    Witam odwiedzających. W radiu w/w wszystko niby działa, ale nie tak jakby należało oczekiwać. Mam inne radio lampowe (teoretycznie słabsze) , które gra o wiele lepiej. Ma więcej wysokich , ładny bas, czysto w tonach średnich. Chciałbym we własnym zakresie sprawdzić co może być tego przyczyną. Proszę o radę od czego zacząć. Na razie przeczyściłem potencjometry i oczyściłem z 5mm kurzu. Szukałem na schemacie możliwości regulacji biasu, ale nie znalazłem. W innym wzmacniaczu lampowym jaki mam było to prostsze. Będę wdzięczny, za wszelkie rady.

Dodano po 54 [minuty]:

Załączam schemat.
    Załączniki:
    • schematic (15).pdf (560.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18741695
    funwind
    Poziom 10  
    Wymieniłem lampy ECL86 i bardzo się poprawiło. Mam pytanie do umiejących przeczytać schemat. Czy to radio na falach UKF (FM, czy UW różne oznaczenia) powinno działać w stereo? Wzmacniacz działa w stereo. Balans głośności też. Gdy włączę radio automatycznie odbija klawisz stereo i odbiór jest mono. Po wciśnięciu stereo działa tylko jeden kanał. Znalazłem katalog z tego okresu i oferowany był jako opcja dekoder stereo. Czy tego mu brakuje, czy coś jest nie tak z radiem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18741784
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 884
    To jest odbiornik "Stereo Ready". Pozwala odtwarzać dźwięk stereo z gramofonu i magnetofonu, ale nie posiada stereodekodera, w związku z czym odbiór tylko monofoniczny. Po wciśnięciu klawisza Stereo działa tylko jeden kanał.
    Stereodekoder jest przewidziany jako opcja, za dodatkową opłatą.
  • #4 18741796
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18742081
    funwind
    Poziom 10  
    Czy to oznacza, że wystarczy kupić taki dekoder i wpiąć w instalację? Jest dla niego gniazdo.
    Link do katalogów sprzętu z poprzedniego wieku
    http://www.radiomuseum-bocket.de/wiki/index.php? Loewe Opta Hellas 6791 - słaba jakość dźwięku, jak zoptymalizować? title=Kategorie:Grosshandels_Kataloge
    Załączam zdjęcia z tego katalogu Loewe Opta Hellas 6791 - słaba jakość dźwięku, jak zoptymalizować?

Dodano po 1 [minuty]:

Link rozdzieliło zdjęcie, ale na pewno sobie poradzicie
  • REKLAMA
  • #6 18742462
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18756611
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18757130
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18757179
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18758362
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #16 18759258
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #18 18765312
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 919
    Witam. Ja bym ten kondensator wymienił. Sprawdź jeszcze ESR. pozdrawiam

Dodano po 9 [minuty]:

Sprawdź jeszcze kilka innych elektrolitów i dopiero wtedy się zdecyduj czy wymieniać wszystkie czy nie.
  • #20 18766047
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 919
    Witam. Najlepiej dać dwa osobne kondensatory. Oczywiście można kupić taki podwójny ale to tylko w specjalistycznym sklepie który zajmuje się sprzedażą lamp, transformatorów itp. Tylko że taki podwójny kondensator będzie dość drogi. Pozdrawiam

Dodano po 2 [godziny] 53 [minuty]:

Możesz odciąć denko kondensatora wyjąć wszystko ze środka i wkleić do puszki nowe kondensatory. Potem wyprowadź nóżki kondensatorów na zewnątrz obudowy(najlepiej wywierć w plastikowej zaślepce otwory lub jeśli jest to możliwe to przylutuj wyprowadzenia nowych kondensatorów do wyprowadzeń starego. Minus powinien być na obudowie. Pozdrawiam.
  • #21 18766484
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    Olkus napisał:
    Ja bym ten kondensator wymienił.

A na jakiej podstawie? Lekko uformować i będzie jak nowy, co widać po tym:
    funwind napisał:
    Zmierzyłem kondensator na zasilaniu. Ma 58 uF i 47uF.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #22 18766628
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 18768160
    funwind
    Poziom 10  
    Przed pomiarem pojemności kondensatora odlutowałem przewody.
    Zmierzyłem napięcie zasilania na pierwszej nóżce. Jest 242V.

Co do formowania kondensatora to natknąłem się na informację, że należy na kilka godzin włączyć radio na "biegu jałowym". Tak zrobiłem. "Chodziło" w sumie ok 2 dni. Ten pomiar był już po. Jeżeli jest inny w miarę prosty sposób na formowanie to proszę o instrukcję.

Olkus- tak zamierzam zrobić jeżeli nie uda się "podnieść" tego kondensatora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #24 18768677
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #26 18768734
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z jakością dźwięku w radiu Loewe Opta Hellas 6791, które gra gorzej niż inne posiadane przez niego radio lampowe. Po wstępnych czynnościach, takich jak czyszczenie potencjometrów, użytkownik wymienił lampy ECL86, co poprawiło jakość dźwięku. Okazało się, że radio jest "Stereo Ready", ale nie ma wbudowanego dekodera stereo, co skutkuje mono odbiorem. Użytkownik rozważał zakup dekodera stereo, a po zdobyciu dekodera od Blaupunkt Granada, zadał pytania dotyczące jego kompatybilności z Loewe. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące kondensatorów, ich wymiany oraz pomiarów napięcia. Użytkownik ostatecznie wymienił lampy końcowe i kilka kondensatorów elektrolitycznych, co poprawiło jakość dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA