logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki router lte wybrać i jaką antenę zewnętrzną wybrać.

matrixx1234 14 Lip 2020 17:45 25581 39
Najlepsze odpowiedzi

Jaki router LTE z obsługą anteny zewnętrznej i jaką antenę kupić do internetu mobilnego w mojej lokalizacji?

Najpierw sprawdź na miejscu realny sygnał i obciążenie nadajników, bo w tej okolicy odradzano Orange/T-Mobile, a sens mają testy Play i Plusa wykonane wieczorem na telefonie z NetMonster i speedtestami [#18817347][#18831513][#18831650] Jeśli chcesz konkretny router, forum najczęściej wskazuje Huawei B818 jako najlepszy wybór LTE Cat.19, a w Plusie był oferowany za 249 zł w abonamencie 100 GB za 43,75 zł/m-c [#18817347][#18831650] Anteny nie da się dobrać „w ciemno” — najpierw trzeba zebrać parametry sygnału wszystkich operatorów w Twoim miejscu, dopiero potem dobrać antenę pod konkretne pasmo i kierunek [#18817841] Jeśli sygnał będzie dobry i BTS blisko, zewnętrzna antena może nie być potrzebna; jeśli już ją stosować, to z możliwie krótkim kablem, żeby nie zjadać zysku na tłumieniu [#18825065][#18826752] Przy budżecie 300 zł na router i 100 zł na antenę forum uznało, że trudno liczyć na sensowny niechiński sprzęt — albo zwiększasz budżet, albo godzisz się na dostępne modele [#18831457]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 18817100
    matrixx1234
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mieszkam w miejscowości Werówka powiat Opoczyński i chce wziąć internet mobilny w orange na abonamencie i nie wiem jaki router wybrać z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej wybrać byle nie od huawei i zte nie chce tego chińskiego badziewia. Jaką antenę zewnętrzną wybrać.
    Dziękuję z góry za pomoc przy wyborze sprzętu
  • #2 18817123
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    matrixx1234 napisał:
    byle nie od huawei i zte nie chce tego chińskiego badziewia.

Nic innego nie dostaniesz, pomijam fakt ze to firmy wiodące na rynku jeśli chodzi o technologie i mnogość rozwiązań.
    Orange? Robiłeś jakieś testy czy tylko reklama Ci sie spodobała?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18817143
    matrixx1234
    Poziom 8  
    sosarek napisał:
    matrixx1234 napisał:
    byle nie od huawei i zte nie chce tego chińskiego badziewia.

Nic innego nie dostaniesz, pomijam fakt ze to firmy wiodące na rynku jeśli chodzi o technologie i mnogość rozwiązań.
    Orange? Robiłeś jakieś testy czy tylko reklama Ci sie spodobała?

Znam dwie osoby i sobie chwalą orange
  • #4 18817182
    sosarek

Poziom 43  
    Ja też znam kilka osób no i co w związku z tym?
    Karty różnych operatorów, testy wykonywać pod wieczór, zamieścić wyniki.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3694267.html
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18817347
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    A kto w takiej lokalizacji bierze operatora NetWorks czyli Orange lub T-mobile, internet od nich dla masochistów i samobójców. Opinia znajomych nie ma zadnego znaczenia, Janusze nie maja o internecie mobilnym i operatorach oraz ich infrastrukturze w tej okolicy zielonego pojęcia.Ci operatorzy są tam o lata świetlne za konkurencją , tam korzysta się z Play lub Plusa.Orange nalezy unikać jak ognia, nawet testów bym nie robił bo po co. Zrób testy Play bo ma tam stację bazowa z agregacja 4 pasm LTE 2600/1800/2100/800 i do dyspozycji na niej 50MHz pasma dla uzytkowników, do tego bardzo dobre warunki i ceny na abonament oraz sprzęt na własność za grosze, oczywiście w grę wchodzi tylko Huawei B818, najlepszy router LTE 19 kat , szmelc to produkują inni a nie ta firma czy ZTE
    Plus ma w Drzewicy BTS z agregacją FDD LTE2600+1800/+900 czyli 45MHZ pasma. Dla porównania Orange i T-mobile to stacja nedza czyli only 800/900MHz z 10MHz pasma na LTE800, to jest dno i metr mułu a pasmo z złaozenia jest wolne i zatkane na amen.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18817577
    matrixx1234
    Poziom 8  
    90MB/s ma plus zazwyczaj mam 50MB/S
  • #7 18817580
    matek451
    Poziom 43  
    A na czym korzystasz z Plusa, pokaz ten speedtest tego operatora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18817587
    matrixx1234
    Poziom 8  
    matek451 napisał:
    A kto w takiej lokalizacji bierze operatora NetWorks czyli Orange lub T-mobile, internet od nich dla masochistów i samobójców. Opinia znajomych nie ma zadnego znaczenia, Janusze nie maja o internecie mobilnym i operatorach oraz ich infrastrukturze w tej okolicy zielonego pojęcia.Ci operatorzy są tam o lata świetlne za konkurencją , tam korzysta się z Play lub Plusa.Orange nalezy unikać jak ognia, nawet testów bym nie robił bo po co. Zrób testy Play bo ma tam stację bazowa z agregacja 4 pasm LTE 2600/1800/2100/800 i do dyspozycji na niej 50MHz pasma dla uzytkowników, do tego bardzo dobre warunki i ceny na abonament oraz sprzęt na własność za grosze, oczywiście w grę wchodzi tylko Huawei B818, najlepszy router LTE 19 kat , szmelc to produkują inni a nie ta firma czy ZTE
    Plus ma w Drzewicy BTS z agregacją FDD LTE2600+1800/+900 czyli 45MHZ pasma. Dla porównania Orange i T-mobile to stacja nedza czyli only 800/900MHz z 10MHz pasma na LTE800, to jest dno i metr mułu a pasmo z złaozenia jest wolne i zatkane na amen.

Tego szpiegowskiego badziewia od huawei nie biorę.

Dodano po 5 [minuty]:

matek451 napisał:
    A na czym korzystasz z Plusa, pokaz ten speedtest tego operatora.

Z kolegą robiłem speedtest na jego telefonie. Teraz jestem w Łodzi. nigdy nie korzystam mobilnego neta tylko mam stacjonarny od orange w domu
  • #9 18817613
    matek451
    Poziom 43  
    Czytaj mniej bzdur bo wyraźnie ci szkodzą. Nie masz żadnej wiedzy na temat internetu mobilnego a tym bardziej sprzętu do niego, zresztą o twoim poziome świadczy to ze nawet jednostek nie znasz. Ty nie słuchasz fachowców tylko oszołomów którzy w ręku nawet nie meli sprzetu Huawei czy ZTE i powtarzaja bzdury fabrykowane przez wiadomy kraj. No i bierz ten abonament w Orange bo koledzy to spece pełną gębą, tacy nie mogą się mylić. A testy to na bank zrobiliście fachowo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 18817630
    matrixx1234
    Poziom 8  
    matek451 napisał:
    Czytaj mniej bzdur bo wyraźnie ci szkodzą. Nie masz żadnej wiedzy na temat internetu mobilnego a tym bardziej sprzętu do niego, zresztą o twoim poziome świadczy to ze nawet jednostek nie znasz. Ty nie słuchasz fachowców tylko oszołomów którzy w ręku nawet nie meli sprzetu Huawei czy ZTE i powtarzaja bzdury fabrykowane przez wiadomy kraj. No i bierz ten abonament w Orange bo koledzy to spece pełną gębą, tacy nie mogą się mylić. A testy to na bank zrobiliście fachowo.
    Huawei i ZTE To agentura chińska.

Dodano po 4 [minuty]:

matrixx1234 napisał:
    matek451 napisał:

Człowiek szuka pomocy a tu jeszcze jadem plują zamiast pomóc.
  • #11 18817640
    sosarek

Poziom 43  
    matrixx1234 napisał:

Nawet gacie za przeproszeniem masz chińskie jak wszystko co Cię wokół na dobrą sprawę otacza - więc albo masz zamiar kupić porządny sprzęt, przeprowadzić odpowiednie testy albo nie widzę sensu ciągnięcia wątku.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 18817652
    matrixx1234
    Poziom 8  
    sosarek napisał:
    matrixx1234 napisał:

Nawet gacie za przeproszeniem masz chińskie jak wszystko co Cię wokół na dobrą sprawę otacza - więc albo masz zamiar kupić porządny sprzęt, przeprowadzić odpowiednie testy albo nie widzę sensu ciągnięcia wątku.

To tak jak byś miał publiczną kamerę w domu.
  • #13 18817657
    sosarek

Poziom 43  
    @matrixx1234 Szpieguje Cie MS, Google i miliony innych rzeczy - jak nie pasują zaproponowane urządzenia zrezygnować z internetu, telefonu i zaszyć się w głuszy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 18817684
    matek451
    Poziom 43  
    Pomocy to szuka u ludzi którzy mają wiedzę i ich słucha a nie powtarza się jakies brednie o agenturze, gdyby nie Huawei to dzisiaj korzystałbyś pewnie z internetu mobilnego na poziome 2/3G, większość stacji bazowych polskich operatorów działa na Huawei a urządzenia klienckie czyli routery, MiFI i modemy to w 99% Huawei i ZTE, jego niskie ceny i wysoka jakość to zasługa dobrej współpracy z operatorami. Reszta jest daleko w tyle i w śladowych ilościach. Ty tu nie przyszedłeś po pomoc tylko hejtować producentów, szkoda czasu na dyskusje z tobą , ty nawet nie wiesz jak działa internet mobilny i operatorzy. Ludzie z mania prześladowcza powinni zrobić tak jak napisał kolega powyżej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 18817774
    matrixx1234
    Poziom 8  
    matek451 napisał:
    Pomocy to szuka u ludzi którzy mają wiedzę i ich słucha a nie powtarza się jakies brednie o agenturze, gdyby nie Huawei to dzisiaj korzystałbyś pewnie z internetu mobilnego na poziome 2/3G, większość stacji bazowych polskich operatorów działa na Huawei a urządzenia klienckie czyli routery, MiFI i modemy to w 99% Huawei i ZTE, jego niskie ceny i wysoka jakość to zasługa dobrej współpracy z operatorami. Reszta jest daleko w tyle i w śladowych ilościach. Ty tu nie przyszedłeś po pomoc tylko hejtować producentów, szkoda czasu na dyskusje z tobą , ty nawet nie wiesz jak działa internet mobilny i operatorzy. Ludzie z mania prześladowcza powinni zrobić tak jak napisał kolega powyżej.

A taki router warto InterPhone ODU-IDU 300 ? https://www.plus.pl/telefon?deviceTypeCode=MO...tCode=RR36&instalmentModelType=PLK_INST_FIXED

Dodano po 47 [minuty]:

Biorę tego Huawei B818 i jaką do niego antenę zew. neta od plusa
  • #16 18817841
    sosarek

Poziom 43  
    matrixx1234 napisał:
    A taki router warto InterPhone ODU-IDU 300

Poczytaj na Forum tematy dotyczące ODU-IDU to dowiesz się ze nawet wrogom sie tego nie poleca.
    matrixx1234 napisał:

Na początek należy sprawdzić parametry sygnału wszystkich operatorów w danym miejscu, później można coś polecać.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 18820947
    matrixx1234
    Poziom 8  
    sosarek napisał:
    matrixx1234 napisał:
    A taki router warto InterPhone ODU-IDU 300

Poczytaj na Forum tematy dotyczące ODU-IDU to dowiesz się ze nawet wrogom sie tego nie poleca.
    matrixx1234 napisał:

Na początek należy sprawdzić parametry sygnału wszystkich operatorów w danym miejscu, później można coś polecać.

Screeny z testów internetu plus Jaki router lte wybrać i jaką antenę zewnętrzną wybrać. Jaki router lte wybrać i jaką antenę zewnętrzną wybrać. Jaki router lte wybrać i jaką antenę zewnętrzną wybrać.
  • #18 18821315
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 118
    matrixx1234 napisał:

Nie panikuj, USA i reszta świata zachodniego się obudziły 10 lat za późno w ograniczaniu dostępu do swoich zasobów teleinformatycznych (dziś tj. bardziej dyskryminacja Huawei i strach przed zdominowaniem przez najlepszych chińczyków), zauważyły że mają problem-gdyż są uzależnione od produktów/komponentów z Chin.
    sosarek napisał:

Bzdury wypisujesz, v300 to bdb produkt-pod warunkiem że BTS jest w bliskiej odległości (około 500m, w zależności od lokalnych warunków), dużo lepsze rozwiązanie od modem-routerów umieszczonych w domu bez instalacji antenowych. Produkt należy dobrać do lokalnych warunków, zawartości oferty.
  • #19 18821367
    sosarek

Poziom 43  
    jarek7714 napisał:
    Bzdury wypisujesz, v300 to bdb produkt-pod warunkiem że BTS jest w bliskiej odległości (około 500m, w zależności od lokalnych warunków),

No to rzeczywiście super, może więc nie pisz bzdur.
    jarek7714 napisał:
    dużo lepsze rozwiązanie od modem-routerów umieszczonych w domu bez instalacji antenowych.

Jasne, lepsze pod jakim względem, chociażby braku możliwości agregacji pasm, podłączenia zewnętrznej anteny celem poprawy jakości połączenia?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 18821407
    matrixx1234
    Poziom 8  
    Wole wziąć internet satelitarny
  • #21 18821411
    matek451
    Poziom 43  
    A wracając do meritum sprawy to speedtesty po 18 wypadły niejednoznacznie, wyniki na nich diametralnie rózne. Obciązenie stacji zmienia sie w ciagu 2 minut wsposób masakryczny, nalezy zrobic test miedzy 20 a 22. Stację ratuje FDD LTE2600, test wykonany w jej poblizu, parametry sygnału na LTE2600 prawidłowe, do tego pasma w agregacji LTE1800.
    Idę CPE LTE jest ich stosowanie w sensownej odległości od BTS-a bez potrzeby uzycia anteny zewnętrznej. W przypadku odu-300 dystans 500m dyskwalifikuje to urzadzenie jako CPE LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 18821417
    matrixx1234
    Poziom 8  
    Dostane w końcu konkretną odpowiedź.
  • #23 18821439
    matek451
    Poziom 43  
    Przeczytałes to co napisałem na temat obciżenia stacji Plusa w Drzewicy, w ciagu minuty DL zmienia się z 90Mb/s na 9 Mb/s mimo korzystania z agregacji B7+B3 i to jeszcze przed wieczornym szczytem więc logiczne są dalsze testy bo stacja moze być przeciązona. Plus nie posiada w ofercie B818 i nic dziwnego bo praktycznie w tej sieci jest niepotrzebny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 18825065
    jarek7714
    Poziom 27  
    sosarek napisał:

No to rzeczywiście super, może więc nie pisz bzdur.
    Już v1 mimo wspierania tylko L1800 i ograniczenia do 30Mbps w wielu przypadkach osiągała wyższe prędkości od oferowanych wówczas modemów/modemo-routerów bez właściwych instalacji zewnętrznych.
    sosarek napisał:

Jasne, lepsze pod jakim względem, chociażby braku możliwości agregacji pasm, podłączenia zewnętrznej anteny celem poprawy jakości połączenia?
    ODU-IDU to sprzęt adresowany do klientów CP z możliwością łatwego połączenia do istniejących instalacji DVB-S/S2, bez stosowania dodatkowych kabli (skuteczne/lepsze na bliskie odległości od modemo-rouerów gdy nie stosujemy zewnętrznych instalacji antenowych), v300 agreguje pasma (przydatne gdy sieć jest przeciążona, mamy dostępne nocne pakiety no-limit), posiada gniazda antenowe SMA, kolejnym plusem jest wybór na stałe konkretnego pasma LTE z GUI urządzenia.
    matek451 napisał:

Idę CPE LTE jest ich stosowanie w sensownej odległości od BTS-a bez potrzeby uzycia anteny zewnętrznej.
    Nie ma urządzeń do wszystkiego, zwłaszcza sprzedawanych przez operatorów (ZTE WF830 w Play też jest słaby dla klientów oddalonych od BTS powyżej 2km...), chyba tylko T-Mobile posiadał w przeszłości ofertę z CPE Zyxel-a o sensownym zysku.
    matek451 napisał:
    W przypadku odu-300 dystans 500m dyskwalifikuje to urzadzenie jako CPE LTE.
    Do urządzenia możemy podłączyć zewnętrzne anteny z krótkimi kablami redukując straty sygnału na kablu (a są sytuacje gdy klient musi użyć więcej niż 10m kabla antenowego i w przypadku H-155/jego chińskich odpowiedników z "miedzi" bez miedzi praktycznie zabijają zysk użytej anteny zewnętrznej. Można mieć zastrzeżenia do ceny tego zestawu.
    matrixx1234 napisał:
    Dostane w końcu konkretną odpowiedź.
    Może być i ODU-IDU300, może być bardziej uniwersalny B818, tj. kwestia Twojego budżetu na modem/zestaw antenowy?
  • #25 18825228
    matek451
    Poziom 43  
    Wewnątrz WF830 antena sektorowa o zysku 5-7dBi, w IDU-ODU300 dwa kawałki PCB z antenkami 1dBi, dookólnymi po 1$ za sztukę, działają fatalnie.
    Dziadowanie od lat po całości więc zamiast zamontować coś normalnego w zamian wyprowadzono tanie SMA na zewnatrz i teraz klient niech się martwi i dokupuje anteny za 200-300 zł. Gdzie tu jest sens CPE LTE.
    Po drugie w przypadku anten SAT z góry jest zdererminowany montaż ich na okreslonym kierunku wiec nie zawsze wisza tam gdzie powinien być ODU, wiec i antena kierunkowa nie zawsze na krótkich kablach.
    Ogólnie to jedna wielka porażka, wiele problemów i awarii zgłaszanych na Plus Forum przez uzytkownikow, simlock i po 2 latach problemy z jego zdjęciem. Cena masakra, kilka klas lepszy Huawei 5G CPE Win H312-371 z 5G z agregacja 4 pasm można mieć za około 1200 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 18825698
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 18826575
    jarek7714
    Poziom 27  
    matek451 napisał:
    Wewnątrz WF830 antena sektorowa o zysku 5-7dBi, w IDU-ODU300 dwa kawałki PCB z antenkami 1dBi, dookólnymi po 1$ za sztukę, działają fatalnie.
    Czy Ty czytasz coś więcej poza swoimi tekstami?! ODU-IDU300 to bardzo dobre rozwiązanie na odległości do około 500m od BTS-działa lepiej od modem-routerów z antenami o zysku 2-3dB umieszczonych w domach za czasem kilkoma ścianami od kierunku sygnału i jak jest tak zastosowane to nie ma opcji że nie działa prawidłowo. Podobnie ZTE WF830-gdy zastosujemy do odległości około 2km, przy większych odległościach nie będzie działać to prawidłowo (i nie działa, więcej ludzie mają z nim problemów niż z ODU-IDU300, którego jest o wiele więcej sprzedanego...), nie podłączymy wówczas anteny zewnętrznej jak do produktu Plusa/CP. Poza tym klient w Plusie/CP nie jest tylko skazany na ODU-IDU, może w ogóle zrezygnować z zakupu od operatora sprzętu, kupić dowolny na wolnym rynku.
    _cheetah_ napisał:

Idea była ciekawa, głównie chodziło zapewne o wyniesienie modemu na maszt celem złapania poziomów bez zabudowy specjalnej instalacji antenowej LTE i pożenienie tego z istniejącym okablowaniem TV/SAT, żeby nie kłaść kolejnego okablowania (skrętka), lub ewentualnie pociągnąć relatywnie tani przewód TV/SAT.
    Dodatkowo, plusem w zamyśle było zapewne wykorzystanie przewodów koncentrycznych 75Ω (TV/SAT), bo raz, że praktycznie wszyscy są z takimi kablami obeznani, a dwa to uzbrajanie ich w najprostszym przypadku w złącza (F) nie wymaga żadnych specjalistycznych narządzi, wiec nawet przysłowiowa gospodyni domowa mogła taki internet założyć.

Czyli, jak najprościej, w miarę tanio, bez żadnej wiedzy specjalistycznej, z dużą szansą na uzyskanie jakichś transferów - maksymalna dostępność dla mniej zamożnej części społeczeństwa, nie mającej tym samym jakichś bardzo wygórowanych potrzeb w zakresie transferów.

Proste i nieskomplikowane myślenie handlowe (nałapać jak najwięcej abonentów), z czego wynikła już cała reszta.

W sumie, jak dla mnie, pomysł niegłupi. Wykonanie - no cóż...
    Pomysł b.dobry, wykonanie średnie-lepiej byłoby zastosować antenę kierunkową nawet o zysku 5dB, wówczas sprzęt byłby mniej podatny na głupie zastosowanie-czynnik ludzki, mogę się czepić do opcji oprogramowania-powinno być wzbogacone o tryb bridge.
  • #28 18826635
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 18826752
    matek451
    Poziom 43  
    Ideą zewnętrznego CPE LTE jest elimiacja strat na kablach antenowych czyli zintegrowanie anteny z modemem LTE, to rozwiazanie zaczerpnięte z CPE WiFi. CP wypuscił bubla i w ramach pudrowania syfu w wersji 300 wyprowadził dwa złacza SMA, zreszta dośc watpliwe w przypadku zastosowań zewnętrznych do dodatkowych anten które potrzebują kabli. Widać ze nie miałes z tym do czynienia, sprzedawane i reklamowane jako zestaw do połaczenia z TV Sat CP a jak wiadomo antena SAT ustawiona na południe więc albo montujesz ODU obok niej i często elewacja przesłania stację bazową , dokladasz antenę zew. na krótkich kablach i nadal masz problemy albo dodatkowa antenę do ODU umieszczasz w optymalnym miejscu ale wtedy długie kable do anteny zabierają zysk i znowu problem.
    Widziałeś wnętrze ODU , fatalnej jakości PCB maja nawet problemy z jakością sygnału w pobliżu stacji bazowej. IDU w tym zestawie bywa awaryjne ale softowo ma duze mozliwości konfiguracyjne, głównym mankamentem jest ODU, CP miał dość czasu aby wypuścić finalny ODU pozbawiony wad z modemem LTE zintegrowanym z antena kierunkowa MIMO2X2 o sensownym zysku ale tego nie zrobił, typowe podejście u nich, wszystko po taniości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 18830053
    matrixx1234
    Poziom 8  
    jarek7714 napisał:
    matek451 napisał:
    Czy Ty czytasz coś więcej poza swoimi tekstami?! ODU-IDU300 to bardzo dobre rozwiązanie na odległości do około 500m od BTS-działa lepiej od modem-routerów z antenami o zysku 2-3dB umieszczonych w domach za czasem kilkoma ścianami od kierunku sygnału i jak jest tak zastosowane to nie ma opcji że nie działa prawidłowo. Podobnie ZTE WF830-gdy zastosujemy do odległości około 2km, przy większych odległościach nie będzie działać to prawidłowo (i nie działa, więcej ludzie mają z nim problemów niż z ODU-IDU300, którego jest o wiele więcej sprzedanego...), nie podłączymy wówczas anteny zewnętrznej jak do produktu Plusa/CP. Poza tym klient w Plusie/CP nie jest tylko skazany na ODU-IDU, może w ogóle zrezygnować z zakupu od operatora sprzętu, kupić dowolny na wolnym rynku.
    _cheetah_ napisał:

Idea była ciekawa, głównie chodziło zapewne o wyniesienie modemu na maszt celem złapania poziomów bez zabudowy specjalnej instalacji antenowej LTE i pożenienie tego z istniejącym okablowaniem TV/SAT, żeby nie kłaść kolejnego okablowania (skrętka), lub ewentualnie pociągnąć relatywnie tani przewód TV/SAT.
    Dodatkowo, plusem w zamyśle było zapewne wykorzystanie przewodów koncentrycznych 75Ω (TV/SAT), bo raz, że praktycznie wszyscy są z takimi kablami obeznani, a dwa to uzbrajanie ich w najprostszym przypadku w złącza (F) nie wymaga żadnych specjalistycznych narządzi, wiec nawet przysłowiowa gospodyni domowa mogła taki internet założyć.

Czyli, jak najprościej, w miarę tanio, bez żadnej wiedzy specjalistycznej, z dużą szansą na uzyskanie jakichś transferów - maksymalna dostępność dla mniej zamożnej części społeczeństwa, nie mającej tym samym jakichś bardzo wygórowanych potrzeb w zakresie transferów.

Proste i nieskomplikowane myślenie handlowe (nałapać jak najwięcej abonentów), z czego wynikła już cała reszta.

W sumie, jak dla mnie, pomysł niegłupi. Wykonanie - no cóż...
    Pomysł b.dobry, wykonanie średnie-lepiej byłoby zastosować antenę kierunkową nawet o zysku 5dB, wówczas sprzęt byłby mniej podatny na głupie zastosowanie-czynnik ludzki, mogę się czepić do opcji oprogramowania-powinno być wzbogacone o tryb bridge.

Jaki router wybrać na wolny rynku ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór routera LTE oraz zewnętrznej anteny dla internetu mobilnego w Orange, z zastrzeżeniem, że użytkownik nie chce sprzętu od Huawei i ZTE. Uczestnicy wymieniają opinie na temat operatorów, wskazując, że Orange może nie być najlepszym wyborem w regionie Werówka, sugerując alternatywy takie jak Play lub Plus. Wskazano na model Huawei B818 jako rekomendowany router, który obsługuje agregację pasm LTE. Uczestnicy podkreślają znaczenie przeprowadzenia testów sygnału w danej lokalizacji oraz zwracają uwagę na różnice w jakości usług między operatorami. W kontekście anten zewnętrznych, omawiano modele, które mogą poprawić jakość sygnału, ale również zwrócono uwagę na problemy z urządzeniami, takimi jak ODU-IDU300. Użytkownik ostatecznie zamierza wybrać router Huawei B818 i poszukać odpowiedniej anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA