logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myjka Karcher - dobór dyszy paliwa

dawidxcom 24 Lip 2020 08:40 7821 36
Najlepsze odpowiedzi

Jak ustawić pompę paliwa w myjce z palnikiem diesla po zmianie dyszy na prawidłową 1,25 GPH?

Pompy nie ustawia się „na oko” po samej zmianie dyszy — trzeba założyć właściwą dyszę 1,25 GPH 60 S i ustawić ciśnienie paliwa zgodnie z katalogiem, około 9,5 bar; można zacząć od 9 bar i obserwować pracę palnika [#18808969][#18832520] Manometr wkręca się do pompy w przewidziane miejsce pomiarowe; w wątku padły gwinty 10x1 oraz w jednej myjce M12x0,75 w miejscu elektrozaworu [#18810724][#19398746] Ciśnienie reguluje się śrubą regulacyjną pompy, a na fabrycznym ustawieniu bywa żółte oznaczenie, które pozwala sprawdzić, czy ktoś wcześniej grzebał przy nastawie [#18810724][#19398746] Po ustawieniu ciśnienia trzeba doregulować powietrze tak, aby spalanie było bez dymu, najlepiej analizatorem spalin [#18808273][#18808969] Jeśli pompa jest sprawna, sama zmiana dyszy nie wymaga „kręcenia na ślepo” — ustawiasz parametr z katalogu i dopiero potem korygujesz spalanie [#18809724]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 18807538
    dawidxcom
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Trochę odbiegnę od tematu. Mam myjkę ciśnieniową z piecem na diesla i czy jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć jak regulować pompę paliwa bo muszę zmienić dyszę z 0.XX na 1.25 (prawidłowa).

Myjka Karcher - dobór dyszy paliwa Myjka Karcher - dobór dyszy paliwa
  • REKLAMA
  • #2 18808273
    pablo1521
    Specjalista - palniki olejowe
    Ocena: 263
    Na OKO?
    wymień dyszę.
    ustaw pompę na 10-11 bar.
    ustaw powietrze tak aby nie było widać dymu.
  • #3 18808382
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6693
    Pompy paliwa nie ruszasz. Ustaw tylko powietrze
  • #4 18808629
    pablo1521
    Specjalista - palniki olejowe
    Ocena: 263
    kkknc napisał:

A wiemy ile jest na pompie? Ludki kręcą ile się da. Ustaw pompę na 10-11 bar.
  • #5 18808642
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 641
    dawidxcom napisał:
    Trochę odbiegnę od tematu. Mam myjkę ciśnieniową z piecem na diesla i czy jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć jak regulować pompę paliwa bo muszę zmienić dyszę z 0.XX na 1.25 (prawidłowa).

Myjka Karcher - dobór dyszy paliwa Myjka Karcher - dobór dyszy paliwa

Trzeba by zaczac od tego jaka jest moc tego kotla ? wtedy mozna cos tam wyliczyc ale na oko to chlop w szpitalu ten tego...
  • REKLAMA
  • #6 18808748
    noja102
    Poziom 24  
    Ocena: 245
    Ta i jeszcze czujnik składu spalin i NOx , to jest myjka nie powinna stać w pomieszczeniu podczas mycia , wal na oko bo te modele kercher-a ogólnie są problematyczne i nawet serwis robi to na oko

Moderowany przez piracik:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #7 18808845
    misiozol
    Poziom 35  
    noja102 napisał:
    Ta i jeszcze czujnik składu spalin i NOx , to jest myjka nie powinna stać w pomieszczeniu podczas mycia , wal na oko bo te modele kercher-a ogólnie są problematyczne i nawet serwis robi to na oko

No co za brednie, skad ty zes sie urwal, a jak wszysko zawali sie sadza to dasz jemu na czyszczenie i serwis ? Po to sa regulacje zeby to wyregulowac choc by ze wzgledu na ekologie i pomijam tutaj kwestie oszczednosci paliwa bo to tez kosztuje.
  • #8 18808909
    dawidxcom
    Poziom 12  
    Dodaje foto tabliczki, i pytanie może głupie jak ustawić ciśnienie na pompie? jak podpiąć manometr?(Gdzie, z dyszą, Bez dyszy, zamiast dyszy?)
    powietrze po zmianie dyszy chcę ustawić na analizator. (Taki jak do kotłów gazowych się nada? Bo bym zapytał przy kontroli pieca na gaz czy klapy mi nie ustawi-w następnym roku)
    Z tego co znalazłem dysza to H 60stopni rozmiar 1.25-1.35.
  • #9 18808969
    misiozol
    Poziom 35  
    Wedlug katalogu to tam jest 1.25GPH 60S ,tak to wszystko rozjasnilo cisnienie powinno byc 9.5 bar z ta dysza aby bylo w/g katalogu spalanie, ja bym zaczol od 9bar i obserwowal jak odpala, manometr jest wpinany/wkrecany w pompe zapewne jest miejsce w niej aby wkrecic, powinien byc pomiedzy pompa a dysza ktora jest wkrecona i kociol pracuje, najpierw cisnienie na pompie reguluj a potem precyzyjnie powietrze analizatorem zapewni to dluga prace bez sadzy w kotle i poprawne spalanie z duza wydajnoscia kotla ;)
  • #10 18809160
    dawidxcom
    Poziom 12  
    misiozol napisał:
    Wedlug katalogu to tam jest 1.25GPH 60S

Tak zapytam Gdzie udało się znaleźć te informacje bo ja znalazłem do 790ci i tam taka była a ja mam hds 790c. W temacie myjek ciśnieniowych jedni podawali dyszę S a drudzy H.
  • #11 18809195
    kkknc
    Poziom 43  
    pablo1521 napisał:
    kkknc napisał:

A wiemy ile jest na pompie? Ludki kręcą ile się da. Ustaw pompę na 10-11 bar.

Wiemy że ma dyszę wymienić. Ale idąc twoim tropem to wiemy czy ma manometr? Kolejna ważna rzecz wiemy czy ma szamot na dnie. Bo bez tego zawsze będzie kopcić...
  • REKLAMA
  • #12 18809400
    dawidxcom
    Poziom 12  
    Nie mam problemu z kopceniem mam Szamot tylko ktoś wcześniej dał dyszę chyba 0.75 i myjka nie ma "mocy" aby grzać wodę do 98 stopni (70 dobija max). W skrócie chcę zmienić na większą dyszę ale domyślam się ,że wymaga to regulacji pompy. Manometr to nie problem mam ich wiele a jak będzie inny gwint to dokupię. I nadal nie wiem w sumie czy dysza S czy H bo to diametralna różnica. Aktualnie mam H ale patrząc na to że ktoś rozmiaru nie umiał dobrać to do strumienia też nie mam pewności.
  • #13 18809702
    misiozol
    Poziom 35  
    Posluchaj napisz do karcher oni podpowiedza co do dyszy, nawet mozesz zadzwonic sa pomocni, co do regulacji jak masz manometry to taki do 15bar sie nadaje idealnie, jak robic to robic porzadnie ;)
  • REKLAMA
  • #14 18809724
    kkknc
    Poziom 43  
    Pompa jest nastawiona na ciśnienie. Zmieniając dyszę przy sprawnej pompie nic nie regulujesz. Ciśnienie ci się zostaje, a przy zużytej regulacja i tak nic nie da bo nie ma z czego wsiąść ciśnienia jak nie ma wydatku. To dla tej myjki normalne że do tej tempery grzeje. Jak chcesz wyszą temperaturę to musisz założyć mniejszą dyszę wylotową.
  • #15 18809764
    misiozol
    Poziom 35  
    kkknc napisał:
    Pompa jest nastawiona na ciśnienie. Zmieniając dyszę przy sprawnej pompie nic nie regulujesz. Ciśnienie ci się zostaje, a przy zużytej regulacja i tak nic nie da bo nie ma z czego wsiąść ciśnienia jak nie ma wydatku. To dla tej myjki normalne że do tej tempery grzeje. Jak chcesz wyszą temperaturę to musisz założyć mniejszą dyszę wylotową.

Oj chyba sporo pomieszales ?
  • #16 18809920
    dawidxcom
    Poziom 12  
    kkknc napisał:

To wersja która grzeje do 98°C na "dużej duszy-wody" (170bar) a na 32bary do 150°C. Tu nie ma co dyskutować jeśli dysza w palniku ma prawie 2 razy mniejszą moc to nie będzie działać. Jeżeli okaże się ,że pompa paliwa nie jest w stanie zrobić ciśnienia na dyszy 1,XX to się da nową. Poprostu chcę mieć sprawną jak z fabryki (zrobiłem remont kapitalny).
    Zadzwonię do karchera jeszcze raz może trafię pomocnego serwisanta.
  • #17 18809962
    misiozol
    Poziom 35  
    Absolutnie nie widze czemu nie miala by nie zrobic cisnienia i u mnie nie podlega watpliwosci oraz dyskusji ze bedzie wymagac poprawnej regulacji cisnienia, skoro liczy sie wydajnosc wzgledem cisnienia i pomijam ze kto wie co tam bylo grzebane i regulowane, masz prawidlowe podejscie jak robic to porzadnie, odnosnie dyszy czy ma byc S-olid cone czy H-ollow cone to w zasadzie zalezy od konstrukcji kotla kazda z tych dysz ma swoje wady i zalety i nieco (sporo) naciagajac teorie mozna by przyjac ze sa wymienne wszystko zalezy od konstrukcji wew. kotla.
  • #18 18810382
    kkknc
    Poziom 43  
    misiozol napisał:
    kkknc napisał:

Oj chyba sporo pomieszales ?

Nic a nic. Fizyka się kłania.
  • #19 18810421
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6418
    WIdze ze z nami piszą osobniki z widzą przedszkolną z fizyki. Te karchery mają moc grzewczą ok 60kW.
  • #20 18810724
    kkknc
    Poziom 43  
    misiozol napisał:

No to chyba mieszkamy w innych wszechswiatach jak :

Najwyraźniej bo masz spore problemy ze zrozumieniem słowa pisanego.....

misiozol napisał:

Zmniejszenie dyszy zwieksza moc grzewcza i temperature.

Gratuluję wiedzy............ Dlatego pisałem o fizyce.....

misiozol napisał:

Zmiana dyszy na inna rozmiarowo nie powoduje zmiany cisnienia.

Tylko w obrębie wydajności pompy. Pisałem o tym wyżej....

misiozol napisał:

To tak na szybko, nowa fizyka u ciebie wystepuje jak twierdzisz ze zmiejszajac ilosc paliwa zwiekszamy moc !

Wskaż miejsce gdzie napisałem o zmniejszeniu ilości paliwa i
    zwiększeniu mocy. Ale tak dokładnie zacytuj.

misiozol napisał:

Owik gdzie sie podziewasz brachu jak cie potrzeba :(

No i tu się zgadzam powinien cię pogonić.....

Autorze jak masz czym, to zmierz ciśnienie paliwa. Gwint to 10*1. Na śrubie regulacyjnej masz na żółto zaznaczoną nastawę fabryczna. Jak oczywiście pompka nie była wymieniana. Więc będziesz wiedział czy ktoś ją ruszał czy nie. To samo jest na przepustnicy powietrzna.
  • #21 18811472
    misiozol
    Poziom 35  
    No to ciekawe, smiem sie niezgodzic z toba w kazdym zdaniu, twierdze ze promujesz nowa fizyke i tyle .
  • #22 18811596
    kkknc
    Poziom 43  
    Konkrety, nie ogólniki.
  • #23 18811744
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    Nie rozumiem tej przepychanki.
    Mniejsza ilość wody do zagrzania przy tej samej mocy to wyższa temperatura.
    Proszę zakończyć przepychanki o fizyce i wszechświatach, a na przyszłość czytać ze zrozumieniem.
  • #24 18817278
    misiozol
    Poziom 35  
    Tak jest szefie :P , lepiej bys powiedzial kto ma racje, bo ja twierdze ze wieksza dysza daje wiecej mocy bo KW biora sie z paliwa nie z powietrza a z kolei podnoszac cisnienie wody zmniejszamy przeplyw tym podnoszac temperature na wylocie. Natomiast moj oponent twierdzi ze mniejsza dysza daje wiecej temperatury i tak teraz rozmyslajac jemu chyba chodzi o dysze wody a ja pisze o paliwowej i wtedy by to mialo sens ;) ot taki keksik .
  • #25 18817494
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    misiozol napisał:
    Natomiast moj oponent twierdzi ze mniejsza dysza daje wiecej temperatury i tak teraz rozmyslajac jemu chyba chodzi o dysze wody a ja pisze o paliwowej i wtedy by to mialo sens ot taki keksik .

Cieszę się, że zrozumiałeś swój błąd.
  • #26 18817869
    kkknc
    Poziom 43  
    kkknc napisał:
    ...... Jak chcesz wyszą temperaturę to musisz założyć mniejszą dyszę wylotową.

Nic tylko czytać ze zrozumieniem.....
    Do instrukcji zajrzeć.
  • #27 18818116
    misiozol
    Poziom 35  
    A nie mogles napisac ze chodzi ci o dysze wody :P jak ja ciagle pisalem o dyszy paliwa to bylem przekonany ze piszesz o paliwie, dysza i dysza a dysz ci u nas dostatek wszelakiej masci i rodzaju ja pisalem o czym innym jak i ty ;)
  • #28 18818260
    kkknc
    Poziom 43  
    Napisałem wylotową. Nic a nic o paliwowej.😋
    Dlatego poleciłem ci napisać gdzie o paliwie pisałem.
  • #29 18826826
    dawidxcom
    Poziom 12  
    Kłótnia nie wiadomo po co... A ja dalej nie wiem czy S czy H cone :P Dodaje foto i schemat kotła może ułatwi to?

Myjka Karcher - dobór dyszy paliwa Myjka Karcher - dobór dyszy paliwa Myjka Karcher - dobór dyszy paliwa Myjka Karcher - dobór dyszy paliwa
  • #30 18832224
    misiozol
    Poziom 35  
    Konstrukcyjnie nie widze potrzeby upychania tam Solid cone , raczej bym sie sklanial do Hollow cone bo jaki jest sens grzac szamot .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada myjkę ciśnieniową Karcher z piecem na diesla i potrzebuje pomocy w regulacji pompy paliwa po wymianie dyszy z 0.XX na 1.25. W dyskusji poruszono kwestie ustawienia ciśnienia na pompie (zalecane 10-11 bar), regulacji powietrza oraz podłączenia manometru. Użytkownicy podkreślają, że zmiana dyszy wymaga odpowiedniej regulacji, aby uniknąć problemów z dymieniem i osiągnąć optymalne spalanie. Wskazano również na różnice między dyszami S (Solid cone) a H (Hollow cone) oraz ich wpływ na efektywność pracy kotła. Użytkownik dodał zdjęcia i schematy, aby uzyskać dokładniejsze wskazówki dotyczące regulacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA