logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne przełączanie między dwoma dostawcami internetu - Radiówka i LTE T-Mobile

kvbala111 16 Wrz 2020 12:12 477 5
REKLAMA
  • #1 18926082
    kvbala111
    Poziom 9  
    Witam,

zastanawiam się jak rozwiązać problem związany ze spięciem dwóch dostawców.
    Jeden z nich to radiówka dochodząca do switcha czyli zwykły wan,
    a drugi to modem lte od t-mobile.
    Raz nie działa jeden, a raz drugi ( ciężka lokalizacja ), chciałbym aby rozwiązanie polegało na :

Przypadek najlepszy: SAMO się przełączyło, gdy jeden nie działa
    Przypadek nienajlepszy, ale możliwy: W razie gdyby był brak internetu, żeby można było z poziomu komputera zmienić np. kartę sieciową (wyłączyć jedną, włączyć drugą).

Ograniczenia: jeśli opcja nr 1 to raczej ograniczony budżet na sprzęt;
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18926256
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5730
    A jaka to lokalizacja gdzie masz problem z T-mobile, jaka oferta tego operatora i sprzęt, na czym polegaja te problemy?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 18926274
    kvbala111
    Poziom 9  
    Lokalizacja jest przy głównej drodze łączącej Kraków - Chrzanów, oczywiście jest to malutka wioska.
    Problemy są takie, że bez pewnego urządzonka :) tam w ogóle nie ma zasięgu nawet 3g słabo (t-mobile ledwo ledwo, ja w plusie to ciągle X na zasięgu).
    Zewnętrzny internet jak to z radiowym o dosyć dalekiej odległości do anteny nadawczej - jest dopóki mocniej nie zawieje - a wiadomo to jest firma i na to nie można za bardzo sobie pozwolić. Dodatkowy jest własnie modem t-mobile, który odbiera nie najgorzej ale czasem po prostu rozłączy sygnał.
  • REKLAMA
  • #5 18926310
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5730
    Czy ty uważasz ze ja jestem jasnowidzem i wiem która to wioska ale zapewniam cię ze wzdłuz A4 czy DK79 nie ma zadnych problemów z zasiegiem T-mobile tylko trzeba wiedzieć jak ten zasięg wykorzystać, na pewno nie za pomoca nielegalnych i zabronionych prawem wzmacniaczy GSM. Tacy jak ty i twoi sąsiedzi tylko zakłócaja pracę sieci operatorskich stosują nielegalny szajs. Niestety ale nie zrobiłes nic aby w normalny sposób korzystać z T-mobile bo sam modem to nie wszystko, na dodatek nawet nie podałes jaki to sprzęt. Widać ze nie zalezy ci na fachowym rozwiązaniu problemu , masz jakieś swoje poronione pomysły.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18926312
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1076
    kvbala111 napisał:
    Lokalizacja jest przy głównej drodze łączącej Kraków - Chrzanów, oczywiście jest to malutka wioska.

Bardziej konkretnie?
REKLAMA