logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa układu sterowania roletą głosem lub bezdotykowo - silnik 24V, lokal gastronomiczny

huashiwei 27 Wrz 2020 14:09 1380 14
  • #1 18945624
    huashiwei
    Poziom 5  
    Ocena: 17
    Witam.
    Chcę zbudować prosty układ, który będzie sterował ruchem rolety za pomocą głosu.

To znaczy 24 V silnik rolety chcę opuszczać i podnosić komendą UP i DOWN lub inną dowolną ( zaprogramowaną)

W przypadku braku możliwości uzyskania rozwiązania głosowego opisanego powyżej,
    Chciałbym zbudować układ reagujący na bezdotykowy ruch ręką, tak, żeby zapewnić ruch rolety w górę i w dół.

Taka roleta znajduje się w lokalu gastronomiczny przy stanowisku ZMYWAK, gdzie zmywający musi wielokorotnie mokrymi rękoma
    otwierać i zamykać roletę zasłaniającą okienko. Stąd najlepszym rozwiązaniem byłoby uruchamianie takiego silnika rolety głosem.

Nie wiem jak to będzie zrobić - WIĘC BĘDĘ WDZIĘCZNY ZA WSZELKIE WSKAZÓWKI I PROPOZYCJE.
    DZIĘKUJĘ

Budowa układu sterowania roletą głosem lub bezdotykowo - silnik 24V, lokal gastronomiczny
  • Pomocny post
    #2 18945741
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1101
    Prostszym rozwiązaniem są czujniki ruchu, np. pojemnościowy montowany pod blatem (o ile nie jest metalowy, skoro to gastronomia), albo czujniki na podczerwień:

albo optyczny:
    Załączniki:
    • czujnik optyczny_FM04_05.pdf (139.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 18946326
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Jak chcesz sterować głosowo to można użyć np. ShutterBox'a + Alexa lub głośnik Google.
    Sterownik DC Shutterbox'a obsługuje silniki 12-24V. Potrzebujesz WiFi i dostęp do internetu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 18946449
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 535
    misiek1111 napisał:

ON - OF to tak.
    Ale góra - stop, dół - stop ...? może dasz jakiś prosty schemacik dla autora.
  • #6 18948720
    ROWE
    Poziom 34  
    huashiwei napisał:
    Chcę zbudować prosty układ, który będzie sterował ruchem rolety za pomocą głosu.
    misiek1111 napisał:
    Prostszym rozwiązaniem są czujniki ruchu, np. pojemnościowy montowany pod blatem (o ile nie jest metalowy, skoro to gastronomia), albo czujniki na podczerwień:

W tym momencie to już się robi nie proste dla autora do wykonania, też i pod względem IP, no ale...
  • #7 18948843
    sk1977
    Spec od komputerów
    Takie rozwiązanie ma wady. Autor nie doprecyzował w jaki sposób mają się zachowywać rolety - a w tym przypadku ruch rolet byłby związany z trzymaniem ręki na czujniku przez czas ruchu rolety i część blatu będzie wyłączona z użytku. Dodatkowym problemem mógłby być sam blat - jego grubość lub materiał z jakiego jest wykonany.
    Można zastosować jakiś sterownik do rolet z możliwością konfiguracji - np. po naciśnięciu przycisku o odpowiednim IP lub czujnika (np. pojemnościowego) roleta otwiera się lub zamyka bez konieczności trzymania przycisku do czasu uzyskania przez roletę otwarcia lub zamknięcia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18949111
    ROWE
    Poziom 34  
    huashiwei napisał:

Kol. misiek1111, to byłoby dobre po przeprojektowaniu Twojej propozycji w oparciu o #37 z linku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3730454-30.html

Byłoby sterowanie głosem, mogłoby być blisko napędu, gdzie IP nie jest tak krytyczne.
    Co o tym sądzisz by to dopracować do tego tematu?
  • #9 18949346
    misiek1111
    Poziom 37  
    sk1977 napisał:
    w tym przypadku ruch rolet byłby związany z trzymaniem ręki na czujniku przez czas ruchu rolety i część blatu będzie wyłączona z użytku.

2x nie :)
    Można zastosować czujnik pojemnościowy bistabilny taki jak na rysunku w #2. Czujnik może działać do 3cm grubości blatu (sam się kalibruje w zależności od grubości blatu), a jeśli jest mało miejsca na blacie, to można go umieścić na dole za cokołem i uruchamiać nogą.

ROWE napisał:
    huashiwei napisał:
    misiek1111 napisał:

W tym momencie to już się robi nie proste dla autora do wykonania, też i pod względem IP, no ale...

lub:

huashiwei napisał:
    Chciałbym zbudować układ reagujący na bezdotykowy ruch ręką

Jeśli dla autora dwa czujniki, zasilacz i przekaźniki będą za trudne do połączenia, zawsze może zatrudnić kamerdynera do poleceń głosowych :)
  • #10 18949416
    ROWE
    Poziom 34  
    Rozumię, czyli trwamy przy swoim.
  • #11 18949507
    misiek1111
    Poziom 37  
    Czujnik to czujnik, może być każdy inny nawet mikrofon. Ważne aby dojść do celu.
    Osobiście uważam,że polecenia głosowe używane w domu, czy aucie są mało wygodne. Korzystam z nich jedynie do "wpisywania" ulic w GPSie.
    Mam u siebie kilka urządzeń obsługiwaniach gestami i jestem z nich mega zadowolony. Są szybkie, niezawodne, łatwo się je obsługuje i nie trzeba pamiętać komend.
    Jeśli znalazłby się taki programowalny moduł - o którym pisał autor - to można by go podstawić zamiast czujnika pojemnościowego, czy na podczerwień.

No właśnie, czy jest taki programowalny moduł, w którym do wyjścia sterującego przypiszemy indywidualną komendę głosową ?
  • #12 18949511
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18949527
    sk1977
    Spec od komputerów
    Może niech się autor wypowie. Pytał o sterowanie głosowe zapewne nie bez powodu.
    Dla mnie takie rozwiązanie z powodów ergonomii byłoby nieakceptowalne - blat to pole robocze i jeśli np. nad czujnikiem postawisz garnek z wodą to podejrzewam że nie zadziała...
    Blaty jakie widziałem w gastronomii zazwyczaj były ze stali. Kuchnia to pomieszczenie mokre i ma swoją specyfikę - nie umieszczałbym tam niczego blisko podłogi - żadna z automatyzacji jakie realizowaliśmy w kuchniach nie mogła utrudniać utrzymania czystości - także pod blatem i w okolicy podłogi.
    Dodatkowo są przepisy - wiele pomysłów nie mogło być przez nie zrealizowanych. Sprawdzały się za to włączniki z linkami w wykonaniu hermetycznym (np. 3SE5112-0CR01 pod sufitem z linką + elementy wykonawcze).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 18949554
    ROWE
    Poziom 34  
    ROWE napisał:
    Rozumię, czyli trwamy przy swoim.

Erbit napisał:
    Tak rozumiem, trwasz przy swoim.

Opacznie rozumiesz. Tyczy się sugestii z # 8 do #9 i tyle po aptekarsku.
  • #15 18949581
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować układ do sterowania roletą w lokalu gastronomicznym za pomocą komend głosowych lub bezdotykowo. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie czujników ruchu, takich jak pojemnościowe lub na podczerwień, oraz systemów głosowych, takich jak ShutterBox z Alexą lub Google Home. Wskazano na problemy związane z ergonomią i specyfiką kuchni, gdzie czujniki mogą być utrudnione przez wilgoć i konieczność utrzymania czystości. Sugerowane są również hermetyczne włączniki z linkami, które mogą być bardziej praktyczne w tym środowisku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA