logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer nie wstaje po ręcznej zmianie ustawień frequency RAM na 3600MHz, Asus B450 Pro Gaming

a_kk 13 Paź 2020 19:07 885 10
REKLAMA
  • #1 18975680
    a_kk
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    No więc przychodzę z takim problemem ze wymieniłem stare ramy 2133 16gb
    Na 2x8 3600 mhz goodram irdm pro
    Wszystko ruszyły ale mi się frequency nie zgadzał i chciałem mieć je poza tym 1:1
    Były ruszone z XMP (D.O.C.P na mojej płycie Asus b450 pro gaming)
    I ustawiłem ręcznie 3600 na memory frequency i 1800 mhz na fclk frequency tak jak ekran podglądowy mówił wyżej, tyle ze zamiast z auto to ręcznie ustawiłem te ustawienia.
    I zapisałem ustawienia, zrestartowal i komputer nie wstaje.
    Wszystko się swieci i działa ale nie daje obrazu, nawet speaker nie pika nic.
    Włożyłem stare ramy ta sama sytuacja.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18975684
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Spróbuj zresetować bios - odłącz komputer całkiem od prądu, naciśnij power żeby energia zeszła z kondensatorów i wyjmij baterię na jakieś 20-30 minut dla pewności. Powinno pomóc. Jeżeli nie pomoże to prawdopodobnie ubiłeś coś. Niedawno był taki temat gdzie po ustawieniu wyżej ramów komp padł i okazło się że ubiło procesor, a dokładnie padł kontroler pamięci w nim...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18975685
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    a_kk napisał:
    nie pika nic.

Proponuję zresetować ustawienia zworką lub przez wyjęcie baterii.
  • #4 18975697
    a_kk
    Poziom 5  
    Piotr160292 napisał:
    Spróbuj zresetować bios - odłącz komputer całkiem od prądu, naciśnij power żeby energia zeszła z kondensatorów i wyjmij baterię na jakieś 20-30 minut dla pewności. Powinno pomóc. Jeżeli nie pomoże to prawdopodobnie ubiłeś coś. Niedawno był taki temat gdzie po ustawieniu wyżej ramów komp padł i okazło się że ubiło procesor, a dokładnie padł kontroler pamięci w nim...

Ale, że jak bateria z PC ?
    Coś nie rozumiem heh...
    W sensie ja nie dawałem RAMu wyżej. Wcześniej ruszył dobrze z XMP
    A potem ręcznie ustawiłem 3600 mhz i nie wstaje już

Dodano po 3 [minuty]:

Dra98 napisał:
    a_kk napisał:
    nie pika nic.

Proponuję zresetować ustawienia zworką lub przez wyjęcie baterii.

Jak ta baterie wyjac żeby nic nie uszkodzić ?
  • Pomocny post
    #5 18975700
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 362
    a_kk napisał:
    Ale, że jak bateria z PC ?

Bateria na płycie głównej, taka pastylka CR2032.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18975739
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 362
    W jednym miejscu w gnieździe baterii masz dwie blaszki, możesz w tym miejscu podważyć delikatnie nożykiem lub małym wkrętakiem i bateria sama wyskoczy.
  • #8 18975770
    a_kk
    Poziom 5  
    qs300 napisał:
    W jednym miejscu w gnieździe baterii masz dwie blaszki, możesz w tym miejscu podważyć delikatnie nożykiem lub małym wkrętakiem i bateria sama wyskoczy.

Coś ruszyło bios zaskoczył piknelo raz, obrazu nie dał po czym speaker piknal 4 razy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 18975813
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    No to teraz trzeba poczytać w manualu co to znaczy, albo zobaczyć jaki bios i w necie no i jesteś w domu...

Dodano po 4 [minuty]:

5 sekund szukania "4 short beeps The system clock/timer IC has failed or there is a memory error in the first bank of memory"
  • #10 18975831
    a_kk
    Poziom 5  
    Piotr160292 napisał:
    No to teraz trzeba poczytać w manualu co to znaczy, albo zobaczyć jaki bios i w necie no i jesteś w domu...

No tak srednio jestem w domu.
    Bo dalej obrazu nie daje tyle ze inne zachowanie płyty. Najpierw speaker daje taki pik jak zawsze na początku uruchomienia jakby wszystko działało, po czym nagle 4 piki.
    Błąd zegara systemowego tyle idzie się dowiedzieć z neta.

No tak wiem tez to znalazłem ale nie wiem co z tym faktem zrobic

Dodano po 7 [minuty]:

Dobra komputer ruszył dziękuje bardzo wszystkim którzy się zaangażowali w pomoc.
    Jutro wolne, ale pracy trochę jest a bez kompa jak bez reki. A potem fajrant w jakiejś giereczce. Już myślałem ze dupa z tego będzie płyta, albo ramy popsułem. Ale działa. Dziękuje jeszcze raz i życzę udanej nocy.
  • #11 18975848
    a_kk
    Poziom 5  
    Piotr160292 napisał:

No tak srednio jestem w domu.
    Bo dalej obrazu nie daje tyle ze inne zachowanie płyty. Najpierw speaker daje taki pik jak zawsze na początku uruchomienia jakby wszystko działało, po czym nagle 4 piki.
    Błąd zegara systemowego tyle idzie się dowiedzieć z neta.

No tak wiem tez to znalazłem ale nie wiem co z tym faktem zrobic

Dodano po 7 [minuty]:

Dobra komputer ruszył dziękuje bardzo wszystkim którzy się zaangażowali w pomoc.
    Jutro wolne, ale pracy trochę jest a bez kompa jak bez reki. A potem fajrant w jakiejś giereczce. Już myślałem ze dupa z tego będzie płyta, albo ramy popsułem. Ale działa. Dziękuje jeszcze raz i życzę udanej nocy.

Dodano po 2 [minuty]:

Wypinając baterie i na minute między piny clrtc zawierając je wkrętakiem. Ponownie włożyłem baterie i działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie uruchamia się po ręcznej zmianie ustawień pamięci RAM na 3600 MHz na płycie głównej Asus B450 Pro Gaming. Po wymianie pamięci RAM z 2133 MHz na 2x8 GB 3600 MHz Goodram IRDM Pro, komputer nie dawał obrazu ani nie emitował dźwięków sygnalizacyjnych. Użytkownicy zasugerowali zresetowanie BIOS-u poprzez odłączenie zasilania i wyjęcie baterii CR2032. Po wykonaniu tych kroków komputer zdołał się uruchomić, jednak pojawiły się cztery krótkie sygnały dźwiękowe, co wskazywało na błąd zegara systemowego lub problem z pamięcią. Ostatecznie użytkownik zdołał uruchomić komputer, łącząc piny CLRTC i ponownie instalując baterię.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA