logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy

king_kong 02 Gru 2020 23:30 657 14
REKLAMA
  • #1 19085841
    king_kong
    Poziom 6  
    Proszę o pomoc bo zaznaczam ze nie znam się. Otóż kupiłem na AliExpress halogeny 5w które zainstalowalem na podbitce dachowej niby ip44. Nie wyglądaly bezpiecznie i z obawy o pożar drewnianego dachu chcąc uniknąć 230v zasilania (mimo ze kable w peszlach) wpadłem na pomysł aby wyciąć te zasilacze i zamontować 1
    Duży na starcie i mieć w dachu 12v
    Niestety gdy to zrobiłem (usunąłem zasilacze) lampki nie świecą. Wymieniałem już 2 zasilacze na impulsowy /modułowy itd i nie ma efektow. Łącznie mam 18 lampek połączonych rownolegle. W załączeniu fotka tych lampek. Te małe
    Zasilacze maja 250 mA może to od tego zależy?
    Załączniki:
    • Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy B253D71F-47B0-4BED-A041-51894516F249.jpeg (1.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19085849
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    Zamieść czytelne zdjęcie z widocznymi parametrami tego zasilacza.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19085866
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9209
    O ile się nie mylę to wewnątrz tych białych puszek jest prosty zasilacz stało-prądowy. Jak podłączyłeś te 18 5W LED pod jeden zasilacz stało-prądowy to obawiam się, ze nie masz już zasilacza...
    Chyba, że coś inaczej pokombinowałeś, poproszę schemat. Cały. Z wyszczególnieniem modeli zasilaczy.
  • #4 19085867
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 88
    A na jakie napięcie są te zasilacze bo nie widać na zdjęciu. Czy przy montażu podlaczyłeś prawidłowo bieguny ledów do zasilacza?
  • REKLAMA
  • #5 19085898
    king_kong
    Poziom 6  
    Jutro zrobie Wam fotkę. Jak pamietam wejściowe jest 230V i 50-65 Hz a wyjściowe 12-24v 250 mA.
    Podłączyłem wszystko ok. Duży Zasilacz tez chodzi bo jedna lampka została mi Luzem z zasilaczem i jedna bez na zapasie i jak jak ta z zasilaczem podłączam na krótko do wyjścia dużego zasilacza to swieci ale buczy zasilacz. Natomiast jak ja podłączam pod 230 swieci ok. Jak ta bez zasilacza włączam pod wyjście dużego to tylko delikatnie daje poświatę. W załączeniu zasilacze które próbowałem podpiąć pod cała sieć.
    Chciałbym zauważyć ze trochę się zn na instalacjach bo potrafiłem sobie w domu cała rozdzielnie zrobic i sieć natomiast te ledy mnie zabiły.
    Załączniki:
    • Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy AFEF9F42-F404-4FC1-A93C-C3C793930E8B.jpeg (622.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy 66972B0F-2619-4E41-B2BE-8DB787BA3AC5.jpeg (467.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 19085977
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    king_kong napisał:
    Chciałbym zauważyć ze trochę się zn na instalacjach bo potrafiłem sobie w domu cała rozdzielnie zrobic i sieć natomiast te ledy mnie zabiły.
    Ta tylko wykonanie prostej instalacji elektrycznej to nie to samo co zaawansowany układ elektroniczny, do tego specjalizowany. Oświetlenie LED to nie to samo co żarówka żarowa Edinsona :). W sumie jest to specjalizowany zasilacz napięcia stałego (DC) o określonej wydajności prądowej , czyli stabilizuje prąd na stałym poziomie, w twoim przypadku 250mA.
    king_kong napisał:
    wejściowe jest 230V i 50-65 Hz a wyjściowe 12-24v 250 mA
    A co to oznacza w zestawieniu z prawem Ohma? Otóż to że napięcie musi się zmieniać, być nie stałe w zależności od obciążenia, ale prąd zawsze będzie taki sam określony z założenia. Są one nazywane często sterownikami(DRIVER). Ty niestety chcesz użyć/użyłeś zwykłego zasilacza (Power Supply) o stałym napięciu wyjściowym i zmiennej wydajności prądowej w zależności od obciążenia. Co więcej zasilacz o wydajności 8,3A lub 20A (8300mA lub 20000 mA). Najprawdopodobniej przekroczyłeś dopuszczalny prąd LED COB i najprawdopodobniej je uszkodziłeś. Poniżej kilka przykładów zasilaczy stałoprądowych i różnie opisanych:

Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczyNie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy
  • #7 19086009
    king_kong
    Poziom 6  
    Właśnie to są takie zasilacze. Problem w tym ze je one działają pojedynczo jak sie każdy osobno wypnie z obwodu i podłączy czy z ich fabrycznym zasilaczem czy bez ale pojedynczo do tego dużego natomiast nie mam pojęcia jak to zrobic by działały na 1 wspólnym.

Dodano po 3 [godziny] 34 [minuty]:

Lampki działają indywidualnie. W załączeniu 3 warianty. 1:Bez zasilacza z zestawu podłączona do dużego 12V-tylko się żarzy 2: z zasilaczem z zestawu podłączona do dużego 12 V - swieci ale piszczy mały zasilacz. 3: bez zasilacza z zestawu bezpośrednio do 230- swieci normalnie
    Załączniki:
    • Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy 30BA1B30-23A4-4C67-BF5B-7290EE38B36B.jpeg (880.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy 46F79A9A-CB61-491E-897E-A1E3F431F783.jpeg (1012.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy 97747FAA-21BA-4FF9-9E42-98A4785849FC.jpeg (965.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy 27359CD0-6231-4CDA-914C-38E0D545B417.jpeg (854.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19086882
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Czyli powinien kupić zasilacz 12-24V o mocy około 4,5A (18x250mA)?
  • #9 19088719
    king_kong
    Poziom 6  
    Jakieś pomysły? Co mam zrobic? Dziwne ze nawet 1 lampka nie swieci po odcięciu fabrycznego zasilacza i podpieciu pod zewnetrzny
  • #10 19088726
    Hawajek
    Poziom 24  
    Masz założyć spowrotem drivery albo zamontować dla każdego COBa regulator stałopradowy.
  • #11 19088935
    king_kong
    Poziom 6  
    Niestety nie rozumiem. Czyli nie ma wyjścia aby zasilanie w dachu szło 12v na wszystkie lampki. Nie ma zasilacza który ogarnąłby wszystkie 18 szt.?
  • #12 19088970
    Hawajek
    Poziom 24  
    Nie chodzi o zasilacz tylko o jego typ i parametry pracy diody COB. W każdym przypadku do zasilania COBa potrzebujesz driver, bez względu na napięcie zasilania. Taką funkcję pełnią układy które wymontowaleś, zapewniają odpowiedni staly prąd pracy dla danego typu diody COB. Zasilacz który próbujesz użyć jest stałonapieciowy więc gdy zmienia się natężenie prądu na wyjściu napięcie pozostaje niezmienione (w przybliżeniu). Dla zasilania diod COB stale musi być natężenie, w Twoim wypadku dioda wymaga 350mA, powyżej tego prądu następuje nieodwracalne uszkodzenie diody. Może iść w "dachu" 12V ale na oświetleniu przystosowanym do pracy na 12V. Po samym wymontowaniu driverów ze swoich lamp nie stały się one nagle same z siebie 12 voltowe.
  • #13 19089444
    king_kong
    Poziom 6  
    Rozumiem. Czyli jak wymienię te lampki na oprawy z żarówkami led SMD na12
    Volt to mogę puścić ich zasilanie w dachu 12v poprzez jeden zasilacz w rozdzielni o mocy odpowiadającej sumie Watów każdej?
  • #14 19089780
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    Hm, jednak może należy zacząć od początku i zastanowić się nad prawidłowym montażem opraw oświetleniowych w poddaszu? Bo czy to będą wspomniane oprawy, czy też oprawy z wymiennymi żarówkami typu MR-16, MR-11, GU-11, czy GU-10, czy z trzonkiem G6,35, czy G-4 zawsze pewna ilość energii będzie tracona i zamieniana w energię cieplną. A ciepło ma to do siebie, że ogrzewa powietrze które wędruje w górę jako lżejsze. Dlatego przy montażu tego typu opraw we wszelkich sufitach podwieszanych, konstrukcjach stopowych należy zastosować odpowiednie zabezpieczenie w postaci puszki-kołpaka-miski wnękowej. Niektórzy wykorzystują do tego celu miski ze stali nierdzewnej lub miski i doniczki ceramiczne uważając to za lepszą opcję z większą możliwością dopasowania wielkości do potrzeb . W ten sposób tworzysz odstęp od materiałów izolacyjnych oraz zapewniasz przestrzeń powietrzną do swobodnego nagrzewania z dodatkową bezwładnością termiczną czyli tak na prawdę dodatkowe chłodzenie. Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy

Dodano po 24 [minuty]:

Jeżeli obawiasz się pożaru i konstrukcja drewniana dachu w rzeczywistości temu sprzyja możesz poprowadzić dodatkowy obwód zabezpieczenia i w peszlach i w każdej z opraw z bezpiecznikami termicznymi na odpowiednią temperaturę. W przypadku dajmy na to przekroczenia temperatury 80C obwód zostanie przerwany i wyłączone zasilanie całego obwodu oświetlenia. W sumie stosuje się dwa obwody zabezpieczenia na same oprawy z zasilaczami oraz na przewody zasilające w peszlach. Ten pierwszy może być wykonany nawet zabezpieczeniach bimetalicznych normalnie zwartych(NC) samopowrotnych lub jeszcze lepiej resetowalnych ręcznie , a drugi, z racji że jak zadziała to znak do wymiany a conajmniej kontroli instalacji przewodowej, na jednorazowych. Jest trochę zabawy ale czasem stosuje się takie rozwiązania w przypadku zabytkowych budowli drewnianych oprócz podstawowego systemu zabezpieczenia przeciw pożarowego. W sumie koszt niewielki, prostota konstrukcji a jakie zabezpieczenie.

Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy Nie świecą Oprawki sufitowe po usunięciu zasilaczy
  • #15 19571567
    king_kong
    Poziom 6  
    Wymiana opraw

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował halogeny LED 5W na podbitce dachowej, jednak po usunięciu fabrycznych zasilaczy i podłączeniu do jednego dużego zasilacza 12V, lampki przestały świecić. W dyskusji podkreślono, że zasilacze LED są stało-prądowe i wymagają odpowiedniego prądu, co oznacza, że nie można ich zastąpić zwykłym zasilaczem napięciowym. Użytkownik próbował różnych zasilaczy, ale lampki działają tylko indywidualnie. Zasugerowano, aby przywrócił oryginalne zasilacze lub zastosował dla każdej lampki regulator stałoprądowy. Wskazano również na konieczność wymiany lamp na modele przystosowane do zasilania 12V, co umożliwiłoby ich zasilanie z jednego zasilacza o odpowiedniej mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA