logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce NOW przepustowość i zmiana dostawcy internetu

coen34 17 Gru 2020 21:48 3342 13
REKLAMA
  • #1 19121531
    coen34
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich,

Zmieniam dostawcę usług internetowych i jako, że mieszkam na wygwizdowie, gdzie jeszcze przez jakiś czas nie mogę liczyć na światłowód, mam pytanie o Geforce Now. Obecnie na moich 10Mbps Cyberpunk chodzi jedynie w... 1280x720. Dramat.

Mam możliwość wykupienia połączenia radiowego 25mbps. Czy taka prędkość uciągnie tę usługę w zadowalającej jakości? Mogę dopłacić do droższego pakietu 45Mbps. Czy jest to konieczne, żeby pograć sobie w Full HD na wysokich detalach? Opinie wśród korzystających są różne. Pieniądze nie grają roli, szukam po prostu jak najbardziej rozsądnej i najlepszej opcji w swoim miejscu zamieszkania. Niektórzy są zadowoleni z rozgrywki nawet korzystając z internetu mobilnego. Proszę zatem o pomoc i wymianę doświadczeń, jeżeli ktoś używa Geforce Now bez światłowodu.
  • REKLAMA
  • #2 19121535
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    Jaki dostawca obecnie?
    Myślałeś o internecie mobilnym?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19121858
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5421
    @coen34
    WYMAGANIA SPRZĘTOWE DLA KOMPUTERÓW PC
    dwurdzeniowa jednostka CPU X86 pracująca z częstotliwością 2,0 GHz lub lepsza
    4 GB pamięci systemowej
    Układ GPU zapewniający obsługę minimum DirectX 11
    NVIDIA GeForce z serii 600 lub model wyższy
    Jeśli korzystasz z układu GPU GTX z serii 800m, zapoznaj się z tą Bazą Wiedzy: http://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/4633
    AMD Radeon HD z serii 3000 lub model nowszy
    Intel HD Graphics z serii 2000 lub model nowszy

WYMAGANIA DOTYCZĄCE ŁĄCZA INTERNETOWEGO
    Aby grać w usłudze GeForce NOW w rozdzielczości 720p przy 60 FPS, niezbędne jest łącze o przepustowości 15 Mbps, natomiast rozgrywka w rozdzielczości 1080p przy 60 FPS wymaga łącza o przepustowości 25 Mbps.
    Będziesz potrzebował przewodowego łącza Ethernet lub routera bezprzewodowego 5 GHz.
  • #4 19122324
    coen34
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    Jaki dostawca obecnie?

Obecnie Netia. Proponują mi jednak internet mobilny bez limitu 45 Mbps (który de facto będzie mi dostarczać Plus) w dobrych pieniądzach i zastanawiam się czy nie wziąć, popróbować przez 2 tygodnie i potem ewentualnie oddać. Inny dostawca (lokalny) taką samą prędkość podłączyłby mi 30zł miesięcznie drożej, ale jest jedna różnica - chce mi zamontować antenę na budynku. Netia natomiast da mi zwykły router mobilny, bez żadnych anten. Zastanawiam się czy różnica będzie aż tak duża pomiędzy tymi dostawcami.

KOCUREK1970 napisał:

Dzięki, ale umiem korzystać z google. Problemem nie są oficjalne wymagania stawiane przez Geforce, a bardziej to, jak wygląda to w praktyce w takim "typowym" miejscu w Polsce bez dostępu do światłowodu. Chodzi mi o to, czy stabilność takiego łącza bezprzewodowego/radiowego będzie wystarczająca. Ktoś może mieć 45 Mbps i może mu działać dobrze, ale komuś mogło działać słabo, bo np. jego dom stoi daleko od najbliższej stacji bazowej i realnie na te 45 Mbps nie może liczyć. Jakby co - w moim miejscu zamieszkania nie ma jeszcze 5G.
  • REKLAMA
  • #5 19122347
    m.jastrzebski
    Ocena: 864
    coen34 napisał:
    sosarek napisał:
    Jaki dostawca obecnie?

Obecnie Netia. Proponują mi jednak internet mobilny bez limitu 45 Mbps (który de facto będzie mi dostarczać Plus) w dobrych pieniądzach i zastanawiam się czy nie wziąć, popróbować przez 2 tygodnie i potem ewentualnie oddać. Inny dostawca (lokalny) taką samą prędkość podłączyłby mi 30zł miesięcznie drożej, ale jest jedna różnica - chce mi zamontować antenę na budynku. Netia natomiast da mi zwykły router mobilny, bez żadnych anten. Zastanawiam się czy różnica będzie aż tak duża pomiędzy tymi dostawcami.

KOCUREK1970 napisał:

Dzięki, ale umiem korzystać z google. Problemem nie są oficjalne wymagania stawiane przez Geforce, a bardziej to, jak wygląda to w praktyce w takim "typowym" miejscu w Polsce bez dostępu do światłowodu. Chodzi mi o to, czy stabilność takiego łącza bezprzewodowego/radiowego będzie wystarczająca. Ktoś może mieć 45 Mbps i może mu działać dobrze, ale komuś mogło działać słabo, bo np. jego dom stoi daleko od najbliższej stacji bazowej i realnie na te 45 Mbps nie może liczyć. Jakby co - w moim miejscu zamieszkania nie ma jeszcze 5G.

To nie jest 45mbit, tylko do 45mbit/s. Co wiecej, jeśli dostarczany przez plusa, to szybko ośiwiejesz.

Każdy router radiowy (czy to operator lokalny działający po WiFi) czy router LTE posiada antenę. Nawet jeśli jej nie widzisz, bo jest malutka i schowana wewnątrze obudowy. Montaż takiej anteny na zewnątrz budynku jest akurat zaletą nie wadą, bo ogranicza tłumienie sygnału na ścianach, dachach itp. Tak należy też robić z internetem LTE - motnować antenę na dachu.

Na Typowe lub przewidywalne działanie łącza radiowego możesz jeszcze liczyć u dobrego dostawcy po WiFi. W przypadku LTE na nic nie możesz liczyć., Będzie szło pół mbits (to w końcu Plus) i będzie zgodnie z umową, bo to w końcu net mobilny.

Jeśli ten lokalny operator ma choćby pzyzwoite opinie pośród abonentów (popytaj sąsiadów czy ktoś ma), to na 99% będzie to lepszy wybór niż LTE od Plusa.

Żeby się dowiedzeić jak ten Plus by działał, to MUSISZ to przetestować. Nikt Ci w ciemno nie powie. Jak podasz współrzędne gdzie mieszkasz, to można sprawdzić jak wyglądają nadajniki w tym miejscu i czy wogóle jest szansa jak przyzwoite działanie. Ale Plus jest najgorszą z 4 sieci mobilnych wiec na cuda bym nie liczył.
  • #6 19122425
    coen34
    Poziom 9  
    sosarek napisał:

To nie jest 45mbit, tylko do 45mbit/s. Co wiecej, jeśli dostarczany przez plusa, to szybko ośiwiejesz.

Każdy router radiowy (czy to operator lokalny działający po WiFi) czy router LTE posiada antenę. Nawet jeśli jej nie widzisz, bo jest malutka i schowana wewnątrze obudowy. Montaż takiej anteny na zewnątrz budynku jest akurat zaletą nie wadą, bo ogranicza tłumienie sygnału na ścianach, dachach itp. Tak należy też robić z internetem LTE - motnować antenę na dachu.

Na Typowe lub przewidywalne działanie łącza radiowego możesz jeszcze liczyć u dobrego dostawcy po WiFi. W przypadku LTE na nic nie możesz liczyć., Będzie szło pół mbits (to w końcu Plus) i będzie zgodnie z umową, bo to w końcu net mobilny.

Jeśli ten lokalny operator ma choćby pzyzwoite opinie pośród abonentów (popytaj sąsiadów czy ktoś ma), to na 99% będzie to lepszy wybór niż LTE od Plusa.

Żeby się dowiedzeić jak ten Plus by działał, to MUSISZ to przetestować. Nikt Ci w ciemno nie powie. Jak podasz współrzędne gdzie mieszkasz, to można sprawdzić jak wyglądają nadajniki w tym miejscu i czy wogóle jest szansa jak przyzwoite działanie. Ale Plus jest najgorszą z 4 sieci mobilnych wiec na cuda bym nie liczył.

Ok, dzięki za naświetlenie tematu. Nadajnik Plusa znajduje się w tej samej lokalizacji co nadajnik dostawcy lokalnego (dwa różne nadajniki, oni nie korzystają z Plusa, mają swój). Odległość w linii prostej około 3,5km. W takiej sytuacji odpuszczę sobie chyba tego Plusa, bo internet w telefonach u nas w domu (T-Mobile, Play) działa tak sobie. Szczerze mówiąc myślałem, że z Plusa będzie lepiej, skoro jako pierwsi zaczęli wprowadzać 5G w dużych miastach...

Lokalny operator ma całkiem spoko opinie, ale oni nie ukrywają, że montują internet radiowy tylko tam, gdzie nie ma innej opcji. Wszyscy, których znam mają od nich światłowód no i wiadomo, że wszyscy zadowoleni. Też bym był, gdybym miał możliwość zainstalować go u siebie.

Mam jeszcze pytanie natury organizacyjnej. Rozumiem, że gdybym chciał wziąć ten mobilny od Netii "zawierając umowę" przez telefon, to mogę po 14 dniach od niej odstąpić, prawda? Po prostu nigdy nie próbowałem internetu mobilnego u mnie w domu i wziąłbym to z ciekawości żeby przekonać się na własnej skórze. Natomiast nie chciałbym się męczyć z nimi przez rok, gdyby nie spełniało to nawet minimalnych oczekiwań.
  • REKLAMA
  • #7 19122433
    m.jastrzebski
    coen34 napisał:
    ]

Ok, dzięki za naświetlenie tematu. Nadajnik Plusa znajduje się w tej samej lokalizacji co nadajnik dostawcy lokalnego. Odległość w linii prostej około 3,5km. W takiej sytuacji odpuszczę sobie chyba tego Plusa, bo internet w telefonach u nas w domu (T-Mobile, Play) działa tak sobie. Szczerze mówiąc myślałem, że z Plusa będzie lepiej, skoro jako pierwsi zaczęli wprowadzać 5G w dużych miastach...

Lokalny operator ma całkiem spoko opinie, ale oni nie ukrywają, że montują internet radiowy tylko tam, gdzie nie ma innej opcji. Wszyscy, których znam mają od nich światłowód no i wiadomo, że wszyscy zadowoleni. Też bym był, gdybym miał możliwość zainstalować go u siebie.

Mam jeszcze pytanie natury organizacyjnej. Rozumiem, że gdybym chciał wziąć ten mobilny od Netii "zawierając umowę" przez telefon, to mogę po 14 dniach od niej odstąpić, prawda? Po prostu nigdy nie próbowałem internetu mobilnego u mnie w domu i wziąłbym to z ciekawości żeby przekonać się na własnej skórze. Natomiast nie chciałbym się męczyć z nimi przez rok, gdyby nie spełniało to nawet minimalnych oczekiwań.

Plus najlepiej to wprowadza reklamy swoich usług.
    Nie musisz brać na próbę żadnej umowy. Kup starter. Wsadz do telefonu, wyjdzie przed dom, i przy pomocy odpowiedniej apki sprawdź poziom sygnału oraz prędkości. Instrukcję znajdziejsz na tym forum, codziennie o to pytają. I nie upieraj się na plusa. Są też inni operatorzy mobilni. Zdradź lokalizację może jednak?

WiFi od lokalnego dostawcy przy 3.5km po WiFi ma szanse działać, ale pod warunkiem widoczności anten. Jeśli będą drzewa po drodzę, a z TWojego dachu nie widać ich nadajnika, to cudów się nie spodziewiaj. Fizyka.
  • REKLAMA
  • #8 19122434
    KOCUREK1970
    Ocena: 5421
    @coen34
    Te wszystkie Twoje założenia wybiegające w przyszłość, to wtedy możne mają sens, kiedy tylko Ty będziesz z takiego netu korzystał.
    Wszyscy wszędzie eksponują tylko download, przy strumieniowaniu/graniu ważny jest też upload. A to powoduje, że jak uploadu jest np 5Mb to wtedy zapchasz łącze i to dwukierunkowo na amen. Teraz każdy MB, trzeba podzielić przez 8 i dopiero to nam daje realny transfer w MB.
  • #9 19122499
    coen34
    Poziom 9  
    Rozumiem. Tylko jedno pytanie - zakupienie startera i wsadzenie go do telefonu nie będzie się różniło niczym od połączenia przez jakiś router, który od nich dostanę? To jest jednak specjalne urządzenie do tego przeznaczone i rzeczywiście nie miałoby sensu brać od nich cokolwiek, gdyby jakość udostępniania z niego internetu byłaby identyczna jak hotspot wifi z telefonu...

m.jastrzebski napisał:
    Zdradź lokalizację może jednak?

W jakiej formie mam udostępnić?

KOCUREK1970 napisał:
    Wszyscy wszędzie eksponują tylko download, przy strumieniowaniu/graniu ważny jest też upload. A to powoduje, że jak uploadu jest np 5Mb to wtedy zapchasz łącze i to dwukierunkowo na amen. Teraz każdy MB, trzeba podzielić przez 8 i dopiero to nam daje realny transfer w MB.

Ja to wszystko wiem i wszystko rozumiem. Nie oczekuję żadnych cudów i wiem, że nie będę z takiej technologii w 100% zadowolony. Po prostu mam dwie opcje do wyboru i zastanawiam się, która jest lepsza. Internet od dostawcy lokalnego może być u mnie zainstalowany dopiero pod koniec stycznia, może nawet w lutym z uwagi na brak dostępności anten w hurtowniach. W międzyczasie mogę przeanalizować inne opcje, potestować i zobaczyć czy jest sens w ogóle się bawić coś innego, czy może cierpliwie czekać na nich. Obecnie internet u mnie w domu działa tragicznie (zwykłe połączenie kablowe z Netii) i im szybciej mógłbym coś ogarnąć, tym lepiej.
  • #10 19122571
    m.jastrzebski
    coen34 napisał:
    Rozumiem. Tylko jedno pytanie - zakupienie startera i wsadzenie go do telefonu nie będzie się różniło niczym od połączenia przez jakiś router, który od nich dostanę? To jest jednak specjalne urządzenie do tego przeznaczone i rzeczywiście nie miałoby sensu brać od nich cokolwiek, gdyby jakość udostępniania z niego internetu byłaby identyczna jak hotspot wifi z telefonu...
    Router nie jest specjanym urządzeniem. W kestii dostępu do LTE działą tak samo jak telefon. Ma ciut innych cech czy funkcji (np złącza LAN). I tyle.

Z braniem routera z umową trzeba być wybitnie uważnym. Potrafią straszny shit wciskać.

Cytat:

W jakiej formie mam udostępnić?
    Może napisz skoro już piszesz inne rzeczy. Jak chcesz narysować i udostępnić obrazek też da rade.
  • #11 19122592
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5760
    Lokalizacja gdzie chcesz korzystać z Plusa, test na dowolnej karcie tego operatora lub MVNO na jego sieci, wykonany na zewnatrz na telefonie z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i screen z niej oraz wieczorny speedtest to 5 minut roboty. Od razu pokaze na co mozna liczyć od Zygmunta, Plus w grach jest poza tym tragiczny. Ale to nie jedyny operator mobilny w Polsce, na podstawie lokalizacji dostaniesz informację jak wyglada ich infrastruktura w twojej okolicy. Radiówka na 3,5km to loteria, zalezy od wielu czynników.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 19122644
    coen34
    Poziom 9  
    m.jastrzebski napisał:
    Może napisz skoro już piszesz inne rzeczy. Jak chcesz narysować i udostępnić obrazek też da rade.
    To było pytanie retoryczne. Dzięki za uszczypliwość. Rysować dla Ciebie nie będę, bo nie umiem. Z podawaniem swojego dokładnego adresu też się wstrzymam. Mogę mieć chyba swoje powody, nie? Poza tym umiem wejść na BTS search i zobaczyć, którą stację bazową mam najbliżej siebie. I są to te dwie, o których wspominałem wyżej. Niedaleko nich nadajnik ma t-mobile, orange i play. Z tym, żę o jakości internetu mobilnego od t-mobile i playa w mojej lokalizacji wspominałem wyżej, a internet kablowy u siebie w domu mam z Orange (dzierżawi go Netia).

matek451 napisał:
    Lokalizacja gdzie chcesz korzystać z Plusa, test na dowolnej karcie tego operatora lub MVNO na jego sieci, wykonany na zewnatrz na telefonie z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i screen z niej oraz wieczorny speedtest to 5 minut roboty. Od razu pokaze na co mozna liczyć od Zygmunta, Plus w grach jest poza tym tragiczny. Ale to nie jedyny operator mobilny w Polsce, na podstawie lokalizacji dostaniesz informację jak wyglada ich infrastruktura w twojej okolicy. Radiówka na 3,5km to loteria, zalezy od wielu czynników.

Dzięki za link. W takim razie sprawdzę to, ale finalnie chyba poczekam na to, aż lokalny operator będzie mógł mi to zamontować. Ta antena na dachu powinna zapewnić lepszy sygnał.
  • #13 19122683
    m.jastrzebski
    coen34 napisał:
    [Rysować dla Ciebie nie będę, bo nie umiem. Z podawaniem swojego dokładnego adresu też się wstrzymam. Mogę mieć chyba swoje powody, nie? Poza tym umiem wejść na BTS search i zobaczyć, którą stację bazową mam najbliżej siebie. I są to te dwie, o których wspominałem wyżej. Niedaleko nich nadajnik ma t-mobile, orange i play. Z tym, żę o jakości internetu mobilnego od t-mobile i playa w mojej lokalizacji wspominałem wyżej, a internet kablowy u siebie w domu mam z Orange (dzierżawi go Netia).
    Masz 100% racje. Wolny kraj. Powodzenia z tym internetem!
  • #14 19123801
    coen34
    Poziom 9  
    m.jastrzebski napisał:
    Masz 100% racje. Wolny kraj. Powodzenia z tym internetem!
    Dzięki za pomoc, pozdrawiam i wesołych świąt!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zmianę dostawcy internetu w kontekście korzystania z usługi GeForce NOW. Obecnie ma łącze 10 Mbps, co ogranicza jakość gier do 720p. Zastanawia się nad połączeniem radiowym 25 Mbps lub droższym pakietem 45 Mbps, jednak obawia się o stabilność łącza bezprzewodowego. W odpowiedziach podano, że dla rozgrywki w 720p wymagane jest 15 Mbps, a dla 1080p - 25 Mbps. Użytkownik rozważa również internet mobilny od Plusa, ale obawia się jego jakości. Wskazano, że montaż anteny na dachu może poprawić sygnał, a lokalny dostawca ma lepsze opinie. Użytkownik planuje przetestować dostępne opcje przed podjęciem decyzji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA