logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duża asymetria/różnica napięć na fazach a silnik 3fazowy - nowy dom.

wally666 22 Gru 2020 10:30 10509 49
Najlepsze odpowiedzi

Jak zdiagnozować i udowodnić nadmierną asymetrię napięć na trójfazowym zasilaniu, skoro wyłącza ona pompę ciepła w nowym domu?

Problem asymetrii na zasilaniu 3‑fazowym ocenia się przez składową kolejności przeciwnej napięcia, a nie przez samą różnicę faza–N; w przytoczonych wymaganiach 95% 10‑minutowych średnich ma mieścić się w 0–2% składowej zgodnej [#19134737] Skoro napięcia międzyfazowe masz w miarę stabilne 390–408 V, to nie wygląda to jak klasyczny problem samej asymetrii międzyfazowej, tylko raczej kłopot z jakością przyłącza, przewodem neutralnym/PEN albo końcem linii [#19134737][#19130287] Najrozsądniejszy krok to wezwać elektryka z dobrym miernikiem do pomiaru IPZ w rozdzielnicy i na przyłączu, bo taki pomiar może potwierdzić problem z N/PEN i nadaje się też do reklamacji u ZE [#19130287] Dodatkowo warto obciążyć każdą fazę osobno odbiornikiem 2–3 kW i obserwować, czy przy obciążeniu jednej fazy spada ona wyraźnie, a pozostałe rosną — to wskazywałoby na problem z przewodem neutralnym lub siecią [#19130254] W takich warunkach nie zostawiałbym pompy ciepła bez nadzoru, bo częste wyłączenia będą ją męczyć; lepiej doraźnie ograniczyć jej pracę do czasu potwierdzenia przyczyny [#19130254]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 19134860
    wally666
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    stonefree napisał:
    Czy ktoś się pokusił o sprawdzenie doboru przekroju przewodów?

Trochę precyzyjniej proszę - których konkretnie?

* WLZ 5x10mm²
    * wszystkie obwody gniazdkowe 3x2,5mm²
    * wszystkie obwody oświetleniowe 3x1,5mm² (część również 3x2,5mm² przypadek - zabrakło mi 3x1.5:)
    * płyta indukcyjna 5x4mm²
    * dodatkowa rozdzielnica pod pompę ciepła (zasilana pompa plus rekuperator i grzałka do wygrzewania CWU) 5x 2.5mm²

Pompa gruntowa polskiej produkcji PPC Ecopower model C9 z soft startem.
    Tutaj link do specyfikacji: https://www.ppcpompy.eu/?jet_download=328
  • #32 19135258
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Duża asymetria/różnica napięć na fazach a silnik 3fazowy - nowy dom.
    Niech to kolega podepnie jednofazowo i nie zawraca sobie głowy asymetrią. Najlepiej podpiąć pompę do fazy o najwyższym napięciu.
  • #33 19135328
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 319
    wally666 napisał:
    których konkretnie?
    WLZ i obwód pompy ciepła, łącznie z długościami przewodów i wartości zabezpieczeń WLZ i tego obwodu no i rzecz jasna parametry i charakter i moc odbioru w pozostałych obwodach instalacji. Obliczam trochę parametrów linii nN i przyłączy, więc jeśli Chcesz to podaj lokalizację na PW, mogę spróbować sprawdzić jak sytuacja wygląda od strony sieci dystrybucyjnej .
  • #34 19137429
    wally666
    Poziom 10  
    stonefree napisał:
    wally666 napisał:
    których konkretnie?
    WLZ i obwód pompy ciepła, łącznie z długościami przewodów i wartości zabezpieczeń WLZ i tego obwodu no i rzecz jasna parametry i charakter i moc odbioru w pozostałych obwodach instalacji. Obliczam trochę parametrów linii nN i przyłączy, więc jeśli Chcesz to podaj lokalizację na PW, mogę spróbować sprawdzić jak sytuacja wygląda od strony sieci dystrybucyjnej .

Poszła PW
  • #35 19141642
    wally666
    Poziom 10  
    Aktualizacja statusu: wg. umowy z PGE mam sieć w układzie TT, 2 ulice dalej właśnie wymieniają długi kawałek linii napowietrznej - przypadek ? :)
  • #36 19145771
    wally666
    Poziom 10  
    Trochę się u mnie pozmieniało, dziś od rana PGE dzielnie walczyło z wymianą kawałka linii napowietrznej, przez półgodziny na ulicy gdzie się buduje nie było prądu i od 12:30 jestem chyba podpięty pod inną nitkę. Faza L3 ma teraz najwyższe napięcie a pozostałe trzymają się nieco niżej ale na równym poziomie. Ok godz 20 do 21 poszedłem na budowę i obserwowałem wskazania licznika, średnio L1 i L2 oscylują w okolicach 230 V a L3 ok 240 V. Najniższa wartość w ciągu godziny obserwacji to ok 215 V. Obciążanie linii termowentylatorem 3.3 kW niewiele zmienia, widać delikatny spadek napięcia ale w granicach błędu, podłączałem pod L1 oraz L3. Po uruchomieniu pompy też nie odnotowalem spadków.

Z samą linia na pewno coś kombinowali, wcześniej mierząc zwarcie między ochronnym a niebieskim zwykłym tani multimetr pokazywał wartość 0,3-0,6 a obecnie nie ma już żadnego połączenia. Ochronny mam podpięty to bednarki, niebieski do zacisku w skrzynce w granicy działki.

Jedyne czego się teraz obawiam, to że zamontują analizator i stwierdza że to fałszywy alarm a kosztami analizatora obciąża mój rachunek...
  • #37 19146433
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 740
    wally666 napisał:
    mam sieć w układzie TT

wally666 napisał:
    ochronnym a niebieskim zwykłym tani multimetr pokazywał wartość 0,3-0,6

Czyli dołączone "jak zwykle", czyli TNC.
    wally666 napisał:
    a obecnie nie ma już żadnego połączenia

Czyli zabrali Matkę Ziemię.
    Tak z czystej ciekawości (nie to żebym mówił że źle, a ja zrobię Panu lepiej i tanio i będzie Pan zadowolony), jakie masz inne aparaty zabezpieczające w rozdzielnicy domu?
  • #38 19147677
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3448
    KonradGatek napisał:
    jakie masz inne aparaty zabezpieczające w rozdzielnicy domu?
    Dobre pytanie jak autor mówi o TT.
    Z tekstu autora (post# 36)wynika, że autor nie wie co robi.
    Co jest w instalacji autora nie wiadomo.
  • #39 19147759
    wally666
    Poziom 10  
    CYRUS2 napisał:
    KonradGatek napisał:
    jakie masz inne aparaty zabezpieczające w rozdzielnicy domu?
    Dobre pytanie jak autor mówi o TT.
    Z tekstu autora (post# 36)wynika, że autor nie wie co robi.
    Co jest w instalacji autora nie wiadomo.

Dziękuję za konstruktywna krytykę, jednak na przyszłość zamiast naśmiewać się z laika jakim jestem i o czym już wcześniej wspomniałem, napisałbyś co sprawdzić/zmierzyć i podać celem lepszej diagnozy na odległość? Na razie teoretyzowałeś jedynie na temat kłopotów z PEN oraz wyrażenia "amplituda". Nie tędy droga kolego, proszę o trochę wyrozumiałości...

Ok do sedna, oto i moja rozdzielnica:
    Duża asymetria/różnica napięć na fazach a silnik 3fazowy - nowy dom. Duża asymetria/różnica napięć na fazach a silnik 3fazowy - nowy dom. Duża asymetria/różnica napięć na fazach a silnik 3fazowy - nowy dom. Duża asymetria/różnica napięć na fazach a silnik 3fazowy - nowy dom. Duża asymetria/różnica napięć na fazach a silnik 3fazowy - nowy dom.

Czy robił to fachowiec czy partacz - chętnie usłyszę co jest źle i jak to wpływa na moje napięcia :)
  • #40 19147813
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Nie, nie, nie... Nie mogłeś poczekać już do nowego roku? Ehh... :D

1. Czy sieć TT jest potwierdzona na 100%?
    2. Dobór ogranicznika raczej kiepskiej jakości - martwi mnie trochę przekrój przewodów go zasilających.
    3. RCD 3F na wszystko to taka bombka na święta.
    4. Najmniejszy problem co prawda, ale estetyka powala...

wally666 napisał:
    Czy robił to fachowiec czy partacz

Zdecydowanie to drugie.
  • #41 19147857
    wally666
    Poziom 10  
    TT wg umowy z ZE która mam przed soba. 100% mogę potwierdzić tylko z ZE telefonicznie, w skrzynce są tylko 4-y przewody
  • #42 19147885
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Brakuje więc dodatkowego RCD w kaskadzie dla ochrony przeciwporażeniwej, To dość spory błąd.
  • #43 19149033
    CYRUS2
    Poziom 43  
    wally666 napisał:
    100% mogę potwierdzić tylko z ZE telefonicznie, w skrzynce są tylko 4-y przewody
    4-ry przewody nie określają tego, że to jest układ TT.

Czy ta instalacja przechodziła przeglądy okresowe ?
    Prawo nakazuje robienie przeglądów instalacji co 5 lat.
    Mógł kolega nie wiedzieć, że to robić należy i to jest obowiązkowe.

Należy zlecić fachowcowi zrobienie przeglądu okresowego i wykonania pomiarów takich jakie wymaga przegląd okresowy.
  • #44 19149215
    wally666
    Poziom 10  
    Kolego CYRUS2 jesteś strasznym niedowiarkiem - pisałem już wielokrotnie, że zgodnie z umową którą mam przed sobą jest to układ TT, skrzynka postawiona przez ZE w granicy działki rok 13 miesięcy temu. ZE nie powinien zmieniać układu sieci bez poinformowania odbiorców o takim fakcie i bez stosownego aneksu do umowy?

Wspominałem już o tym - to jest nowy budynek, nowa instalacja elektryczna i dopiero co uruchomione źródło większego obciążenia jakim jest 3 fazowa pompa ciepła, nadal go powoli wykańczam mieszkając 100m dalej.
  • #45 19149311
    CYRUS2
    Poziom 43  
    wally666 napisał:
    kolego CYRUS2 jesteś strasznym niedowiarkiem
    Zrozumialem, ale czytam co kolega pisze.
    Tekst o 4-rech przewodach - sugeruje że kolega sądzi - że jest to związek z TT.
    wally666 napisał:
    Wspominałem już o tym - to jest NOWY budynek, nowa instalacja elektryczna i dopiero co uruchomione źródło większego obciążenia jakim jest 3 fazowa pompa ciepła, nadal go powoli wykańczam mieszkając 100m dalej.
    To powinien kolega posiadać protokół z wynikami pomiarów odbiorczych.

Co oznacza, że układ instalacji ma być TT ?
    To oznacza, że ZE dopuszcza sytuacje awarii przewodu N.
    Skutkiem jest asymetria i uszkodzenie drogich odbiorników.

W TT kolega nie może uziemić przewodu N.

W układzie TN przewód PEN (zamiast N) jest zabezpieczony przed takimi awariami.

Zabezpieczenie przeciwporażeniowe w TT to zawodne RCD.
    RCD należy sprawdzać co miesiąc.
    Dlatego inny kolega napisał:
    adwlodar napisał:
    Brakuje więc dodatkowego RCD w kaskadzie dla ochrony przeciwporażeniwej, To dość spory błąd.

Ale to zabezpiecza tylko ludzi,osoby przed porażeniem.
    Nie zabezpiecza np. drogiego TV przed skutkami awarii N.

Jedną awarię N poza obiektem już kolega miał
  • #46 19149870
    wally666
    Poziom 10  
    CYRUS2 napisał:
    Tekst o 4-rech przewodach - sugeruje że kolega sądzi - że jest to związek z TT.

Dzięki za komentarz. Ok najwyraźniej to mój błąd / skrót myślowy. W górnej części licznikowej skrzynki w drodze widać bardzo wyraźnie, ze mam wyprowadzone 4 przewody - czarny, brązowy, szary i niebieski. Wychodzi na to, ze niepotrzebnie puściłem WLZ 5cio a nie 4ro żyłowy. W mojej rozdzielnicy nie podłączyłem nigdzie przewodu PE (żółto-zielonego) z WLZ - jest zaizolowany i niczego nie dotyka.

CYRUS2 napisał:
    Zabezpieczenie przeciwporażeniowe w TT to zawodne RCD.
    RCD należy sprawdzać co miesiąc.

Niestety, to ja musze dopasować swoja instalacje do układu sieci jaki narzuca ZE (czyli TT) a nie odwrotnie. Mam tylko nadzieje, ze kiedyś jednak ten 5cy przewód z WLZ się jednak przyda :)

CYRUS2 napisał:

Jedną awarię N poza obiektem już kolega miał

Jeśli chodzi o asymetrię, to niestety problem nie ustąpił a jedynie został lekko zapudrowany. No chyba, że awarią N nazwiemy przejście wg. multimetra między moim własnym przewodem PE (podpiętym tylko pod moją bednarkę) a przewodem N ze skrzynki w drodze.

Czy dobrze interpretuje ostatnią uwagę?
  • #47 19150379
    CYRUS2
    Poziom 43  
    wally666 napisał:
    Niestety, to ja musze dopasować swoja instalacje do układu sieci jaki narzuca ZE (czyli TT) a nie odwrotnie.
    Nie „ja muszę”. Do tego trzeba zatrudnić fachowca.
    wally666 napisał:
    Jeśli chodzi o asymetrię, to niestety problem nie ustąpił a jedynie został lekko zapudrowany. No chyba, że awarią N nazwiemy przejście wg. multimetra między moim własnym przewodem PE (podpiętym tylko pod moją bednarkę) a przewodem N ze skrzynki w drodze.
    To nie jest to.
    Nie jest możliwe wyjaśnianie osobie, która nie posiada wiedzy podstawowej – nawet na czym polega układ 3-fazowy.
    Uzupełnij kolego wiedzę – wtedy można wyjaśniać.
  • #48 19157822
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    wally666 napisał:
    Jeśli chodzi o asymetrię, to niestety problem nie ustąpił a jedynie został lekko zapudrowany

47 postów bez większego sensu.

AAA. Włącz wentylator 3kW i pomierz napięcie przed i po jego właczeniu na wszystkich fazach. Daj 6 pomiarów.
  • #49 19158723
    wally666
    Poziom 10  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    wally666 napisał:
    Jeśli chodzi o asymetrię, to niestety problem nie ustąpił a jedynie został lekko zapudrowany

47 postów bez większego sensu.

AAA. Włącz wentylator 3kW i pomierz napięcie przed i po jego właczeniu na wszystkich fazach. Daj 6 pomiarów.

No to wyniki testu po kolei - termowentylator 1 faz moc ok 3kW:
    1. podlaczenie do L1 (wyniki odpowiednio dla L1/ L2 / L3)
    - nieobciazona: 225 / 231 / 228
    - obciazona: 212 / 227 / 230

2. podlaczenie do L2 (wyniki odpowiednio dla L1/ L2 / L3)
    - nieobciazona: 234 / 232 / 230
    - obciazona: 240 / 215 / 231

3. podlaczenie do L3 (wyniki odpowiednio dla L1/ L2 / L3)
    - nieobciazona: 227 / 232 / 230
    - obciazona: 223 / 234 / 217
  • #50 19158907
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    wally666 napisał:
    No to wyniki testu po kolei - termowentylator 1 faz moc ok 3kW:
    1. podlaczenie do L1 (wyniki odpowiednio dla L1/ L2 / L3)
    - nieobciazona: 225 / 231 / 228
    - obciazona: 212 / 227 / 230

2. podlaczenie do L2 (wyniki odpowiednio dla L1/ L2 / L3)
    - nieobciazona: 234 / 232 / 230
    - obciazona: 240 / 215 / 231

3. podlaczenie do L3 (wyniki odpowiednio dla L1/ L2 / L3)
    - nieobciazona: 227 / 232 / 230
    - obciazona: 223 / 234 / 217

Wyżej wymienione napięcia mieszczą się w tolerancji +/-10% Un, czyli 207-253V.

Co Kolega chce udowodnić i w jakim celu?
    Czego Kolega oczekuje od użytkowników tego forum, jakiej porady?
    Pytania powyższe są oczywiście retoryczne, a temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem asymetrii napięć w instalacji elektrycznej nowego domu jednorodzinnego, gdzie zainstalowano pompę ciepła o mocy 9 kW. Użytkownik zauważył, że czujnik CKF-B wyłącza pompę z powodu spadków napięcia, co może być wynikiem złej jakości instalacji elektrycznej. Uczestnicy forum sugerują różne rozwiązania, w tym pomiary IPZ, wezwanie elektryka, zastosowanie stabilizatora napięcia oraz zmianę czujnika na model z regulacją progu czułości. Wskazano również na konieczność sprawdzenia parametrów instalacji oraz ewentualne przeglądy okresowe. Użytkownik podzielił się wynikami pomiarów napięcia na poszczególnych fazach, które mieszczą się w dopuszczalnych normach, ale nadal występują problemy z asymetrią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA