logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ucięcie stalowej rury 1/2 cala w trudno dostępnym miejscu - doświadczenia i sugestie

stomat 28 Sty 2021 16:25 9846 43
Najlepsze odpowiedzi

Jak uciąć stalową rurę 1/2 cala w ciasnym miejscu, gdy nie da się obrócić obcinaka dookoła rury?

Tak — da się to zrobić, ale w takim miejscu lepiej użyć narzędzia, które nie wymaga pełnego obrotu wokół rury. W threadzie polecano piłę szablastą ze skróconym brzeszczotem, brzeszczot do metalu bez oprawki albo zwykłą piłkę do metalu [#19217152][#19220953][#19226269] Ostatecznie autor kupił najtańszy obcinak do rur miedzianych, zamocował rurę w imadle i okazało się, że stalową rurę też da się nim przeciąć [#19319328] Skrócił dodatkowo za długie pokrętło i dospawał podkładkę z wycięciami, żeby można było dociągać szczypcami [#19319328] Po cięciu nagwintował rurę i założył kolanko oraz zawór [#19319328]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 19226103
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    bratHanki napisał:
    To jest clou mojej wypowiedzi kol. robokop, widzę, że użyty skrót myślowy był zbyt krótk
    Skrót myślowy czego, skoro tematem wątku jest jak obciąć rurę, a nie ją łączyć czy gwintować? Zaraz ktoś z przysłowiową karmą dla gekona wyskoczy, jak już tak wątek rozmywać.
    E8600 napisał:
    Rury gwintowało się na kilka razy gdyż niektóre partie rur lubiły pękać przy gwintowaniu a gwintowanie na 2-3 razy minimalizowało ryzyko pęknięcia oraz ewentualnego wykruszenia narzynki.
    pękać jak pękać, jak zbyt łapczywie było kręcić gwintownicą, to noże zamiast skrawać, rwały materiał - dlatego że idzie to po stożku.
  • #32 19226184
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4612
    robokop napisał:
    E8600 napisał:
    Rury gwintowało się na kilka razy gdyż niektóre partie rur lubiły pękać przy gwintowaniu a gwintowanie na 2-3 razy minimalizowało ryzyko pęknięcia oraz ewentualnego wykruszenia narzynki.
    pękać jak pękać, jak zbyt łapczywie było kręcić gwintownicą, to noże zamiast skrawać, rwały materiał - dlatego że idzie to po stożku.

I tu znów muszę dołożyć swoje zdanie. Gwintowanie rur trochę odbiega od wzorcowego gwintowania prętów w szkole, gdzie zalecano (już nie pamiętam dokładnie, więc to będzie przykład)- po "załapaniu" się narzynki, obrót do przodu, po czym 1/4, albo może 1/2 obrotu do tyłu i znów obrót do przodu itd. Gwintowanie rury,czasem z cofaniem, a nieraz bez cofania, często było zależne od jakości gwintownicy, a pewnie i od jakości rury. Zdarzało się że właśnie cofanie zrywało gwint. A jeśli chodzi o to ze gwint rurowy idzie po stożku, to czy gwintowanie gwintownikiem odbywa się inaczej? Najpierw zbiera się materiał delikatnie, w w miarę postępowania gwintownik wchodzi coraz szerzej.

Gwint "po stożku " w wykonaniu na rurze(woda, gaz) wszystko po to, by kształtka(kolanko, trójnik itd) w miarę dokręcania ciaśniej, pasowniej "siadała"
  • #33 19226186
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Taki obcinacz łańcuchowy nie musi się kręcić w koło rury on ma kilka kółek tnących w przeciwieństwie do tych używanych przez instalatorów nowych rurek z jednym ostrzem gdzie tną w ręce albo takim wihajstrze do trzymania rur przy cięciu i gwintowaniu które pewnie można by nazwać imadłem.
    Po to go wynaleźli. Jak nim ucinają rurę tłumika to też na około nad rury nie obróci bo najczęściej podłoga przeszkadza.
  • #34 19226234
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ucięcie stalowej rury 1/2 cala w trudno dostępnym miejscu - doświadczenia i sugestie
    To jest ucinaczka, o której wspominałem, z początku lat 70, co robokop uznał za fantazję.
  • #35 19226236
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Tylko że rura tłumika ma ściankę 1mm a nie ponad 2 jak w przypadku hydraulicznej.
  • #36 19226269
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2618
    Daj sobie spokój z obcinakami, bo taki obcinak, który sobie poradzi z taką rurką kosztuje więcej jak urządzenia wielofunkcyjne czy piła szablasta.
    Jeżeli jest to jednorazowa robota to zwykłym brzeszczotem to utniesz w 15 min. Jak nie chcesz się męczyć to najlepszym i najtańszym rozwiązaniem będzie piła szablasta (popularnie nazywana lisią kitą lub lisim ogonem).
    Czasami rurki bywają bywają zainstalowane w rogu między ścianami, bardzo blisko ścian. Wtedy trzeba brzeszczot ułamać tak, aby ta ułamana krawędź brzeszczotu przemieszczała się pomiędzy tylną ścianką rurki, a ścianą.
  • #37 19226288
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Do tej pory stomat nie napisał dlaczego nie może użyć szlifierki kątowej, czyżby wycinał rurę w muzeum, jakiejś sali sterylnej, albo pewnie w pomieszczeniu wybuchowym, bo poza brzeszczotem, to najbardziej popularne narzędzie.
  • #38 19226294
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    stanislaw1954 napisał:
    To jest ucinaczka, o której wspominałem, z początku lat 70,
    właśnie ta ucinaczka ma 1 nóż i 2 rolki....
  • #39 19226392
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Tak tutaj muszę przyznać, że pamięć mnie zawiodła i po znalezieniu ucinaczki zauważyłem, że jednak jest jeden nóż
  • #40 19238333
    Darcho505
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Oj oj ale wy tam piszecie haha.
    Wlasciciel chyba jakis glupi temat rzucił dla zabawy.
    Zeby gwintować musi mieć miejsce na to wiec z ucieciem nie powinien mieć problemów, prędzej z gwintowaniem bedzie mial haha
  • #41 19238534
    Plumpi
    Przecież nie musi gwintować. Może zastosować złączkę zaciskaną Gebo.
  • #42 19238539
    Darcho505
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Plumpi napisał:
    Przecież nie musi gwintować. Może zastosować złączkę zaciskaną Gebo.

Ale on pisal ze bedzie gwintowal wiec po co mowic mu co będzie lepsze?
  • #43 19238697
    Plumpi
    Choćby po to, żeby nie musiał gwintować i nie musiał się męczyć, a może nie wiedział o istnieniu takich złączek.
    Chyba po to jest stworzone to forum, aby sobie wzajemnie pomagać, a nie wzajemnie wyszydzać.
  • #44 19319328
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    No i po akcji. Zrobiłem tak: kupiłem w markecie najtańszy obcinak do rur, teoretycznie miedzianych
    Ucięcie stalowej rury 1/2 cala w trudno dostępnym miejscu - doświadczenia i sugestie
    i spróbowałem w imadle uciąć rurę stalową. Bez problemu można taką uciąć. Ale nadal pokrętło było zbyt długie więc je uciąłem i dospawałem poniżej podkładkę z wycięciami.
    Trzeba dokręcać szczypcami, bo ręką jest za ciężko, ale przy odrobinie wyczucia też da się rurę uciąć. No i uciąłem
    Nagwintowałem i nakręciłem kolanko i zawór:
    Nie mogłem użyć diaksa ani żadnych piłek bo w rurze był gaz, więc chodziło o to, żeby uciąć rurę jednocześnie na całym obwodzie, "pach" i po rurze, a nie "zygu-zygu" a z pod piłki leci gaz. Nie chciałem tego tu pisać, bo sami wiecie jakie niektórzy forumowicze potrafią wymyślać problemy w podobnych sytuacjach.

Dodano po 5 [minuty]:

-----

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem cięcia stalowej rury o średnicy 1/2 cala w trudno dostępnym miejscu. Użytkownik zapytał o możliwość użycia obcinaka rolkowego, jednak wielu uczestników sugerowało alternatywne metody, takie jak szlifierka kątowa, piła do metalu, piła szablasta, czy multitoole. Wskazano, że w przypadku ograniczonego miejsca, brzeszczot do metalu bez oprawki lub ucinacz łańcuchowy mogą być skutecznymi rozwiązaniami. Użytkownik podzielił się doświadczeniem, że udało mu się uciąć rurę przy użyciu najtańszego obcinaka do rur, modyfikując go, aby lepiej pasował do warunków pracy. Podkreślono również znaczenie odpowiedniego trzymania rury podczas gwintowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA