logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Który watomierz wkładany w gniazdko wybrać: klasyczny czy wi-fi? Rekomendacje modeli

Xamil 28 Lut 2021 20:45 19323 35
REKLAMA
  • #1 19288537
    Xamil
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam, chciałbym zakupić watomierz wkładany w gniazdko aby pomierzyć pobór prądu poszczególnych sprzętu w domu. Pomiaru chce dokonać z czystej ciekawości, nie zależy mi na laboratoryjnej dokładności ale wiadomo, że im dokładniejsze tym lepiej

W internecie dostępne są 2 rodzaje takich watomierzy, "klasyczne" oraz wi-fi, które wymagają aplikacji w smartfonie (ceny są zbliżone).

Jaki rodzaj urządzenia będzie dokładniejszy i jaki konkretny model polecacie?

Poniżej zdjęcia przykładowych urządzeń

Który watomierz wkładany w gniazdko wybrać: klasyczny czy wi-fi? Rekomendacje modeli

• REKLAMA
  • #2 19288577
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4571
    Xamil napisał:
    hciałbym zakupić watomierz wkładany w gniazdko aby pomierzyć pobór prądu poszczególnych sprzętu w domu.
    Wiem, że nie jesteś elektrykiem. Chcesz kupić watomierz(W) , aby mierzyć pobór prądu(A)? Nie wgłębiając się w propozycje, kup taki miernik, który "powie "ile zużyłeś energii elektrycznej (Wh, czy kWh), bo za to płacisz, czyli licznik energii. A jeśli będzie miał w swoim programie pobór prądu(A)przez urządzenie, czy pomiar mocy(W), to będziesz mógł więcej wiadomości uzyskać.
  • Pomocny post
    #3 19288586
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6414
    Kup taki, który podaje i uwzględnia współczynnik mocy (PF).
  • REKLAMA
  • #4 19288602
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4571
    tzok napisał:
    Kup taki, który podaje i uwzględnia współczynnik mocy (PF). Jak ma zakład prywatny, to mu naliczają(ZE) energię bierną, a w bloku, chyba jeszcze nie płaci się za pobór/ oddanie energii biernej, więc "przeciętnemu " Kowalskiemu jest to zbędne, a i nie wie o co chodzi.
  • #5 19288651
    tzok
    Wręcz przeciwnie, te które nie podają PF, zwykle mierzą moc pozorną, nie czynną.
  • #7 20203828
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    Powiem wam, że te watomierze nakładane na gniazdko są jednak do dupy - przepraszam za wyrażenie, ale inaczej nie da się tego nazwać.
    Działają dobrze, ale zżerają baterie LR44 2-3 szt, na których zazwyczaj pracują. Mam już trzeci i po miesiącu leżenia w szufladzie, mimo iż jest OFF na LCD baterie są całkowicie wyczerpane. Trzy sztuki różnych producentów i z różnymi funkcjami.
    Może ktoś przy okazji podpowie, który nie ma takiej przypadłości to sobie kupię. Może te elektroniczne na smartfony tu będą lepsze. Choć zaś trzeba mieć telefon w pobliżu, aby móc używać.
    Póki co jak nie potrzebuję trzymać danych wyciągam baterię, choć to dość niewygodne.
  • #8 20203835
    dariusz2021
    Poziom 9  
    Ocena: 155
    ^ToM^ napisał:
    Powiem wam, że te watomierze nakładane na gniazdko są jednak do dupy - przepraszam za wyrażenie, ale inaczej nie da się tego nazwać.
    Działają dobrze, ale zżerają baterie LR44 2-3 szt, na których zazwyczaj pracują. Mam już trzeci i po miesiącu leżenia w szufladzie, mimo iż jest OFF na LCD baterie są całkowicie wyczerpane. Trzy sztuki różnych producentów i z różnymi funkcjami.
    Może ktoś przy okazji podpowie, który nie ma takiej przypadłości to sobie kupię. Może te elektroniczne na smartfony tu będą lepsze. Choć zaś trzeba mieć telefon w pobliżu, aby móc używać.
    Póki co jak nie potrzebuję trzymać danych wyciągam baterię, choć to dość niewygodne.

Zamówiłem taki i sprzedawca pisze, że bateria na lata.
    Załączniki:
    • Który watomierz wkładany w gniazdko wybrać: klasyczny czy wi-fi? Rekomendacje modeli Bez tytułu.jpg (428.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20203843
    ^ToM^
    Poziom 42  
    dariusz2021 napisał:

Świetnie, dziękuję za podpowiedź, jednak w opisie ww. oferty nie znalazłem info o czasie pracy na komplecie baterii.
    Rozumiem, że po użyciu LCD gaśnie, ale jak za dwa miesiące wyciągniesz z szuflady i naciśniesz któryś z przycisków to wszystko startuje bez potrzeby podłączania do gniazda sieciowego?
    Ile czasu go już używasz?
  • #10 20203880
    dariusz2021
    Poziom 9  
    ^ToM^ napisał:
    dariusz2021 napisał:

Świetnie, dziękuję za podpowiedź, jednak w opisie ww. oferty nie znalazłem info o czasie pracy na komplecie baterii.
    Rozumiem, że po użyciu LCD gaśnie, ale jak za dwa miesiące wyciągniesz z szuflady i naciśniesz któryś z przycisków to wszystko startuje bez potrzeby podłączania do gniazda sieciowego?

Wyłącza się automatycznie.

Dodano po 36 [sekundy]:

^ToM^ napisał:
    dariusz2021 napisał:

Wyłącza się automatycznie. Watomierz ORNO.
  • REKLAMA
  • #11 20203890
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ktoś potwierdza moje słowa o tych miernikach.
    Przykład: z komentarza na allegro do "Watomierz GreenBlue GB202 16 A 3600 W":

"Czad tylko baterie starczają na 2 tyg ciagłej pracy. Myślałem że po włożeniu w kontakt wyświetlacz jest zasilany z gniazdka a nie ciągle z baterii."

Dodano po 3 [minuty]:

dariusz2021 napisał:

Wyłącza się automatycznie.

O tym to ja wiem. Każdy się wyłącza automatycznie. Chodzi tylko o to, że jak go wyjmiesz z szuflady po kilku tygodniach albo miesiącu to już go nie włączysz bo bateria się zdąży wyczerpać. Owszem, po włożeniu do gniazda będzie działać ale nie podtrzymuje już wklepanych ustawień i zegara.

dariusz2021 napisał:

Wyłącza się automatycznie. Watomierz ORNO.

To w końcu ORNO czy LTC, który wskazałeś wcześniej? To są różne urządzenia!

Poza tym fajnie byłoby, gdyby miał przekręcany wtyk, bo do wielu gniazd nie da się go podłączyć.
  • #13 20203922
    ^ToM^
    Poziom 42  
    dariusz2021 napisał:
    Pożyczyłem od elektryka ORNO :)

Rozumiem. Jednak zamówiłeś taki, jak na twoim slajdzie w poście #8?
  • #15 20204887
    tzok
    Ja mam GB202 - działa bez baterii, więc raczej używa ich tylko kiedy jest odłączony od prądu.
  • #16 20206344
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 260
    tzok napisał:
    Ja mam GB202 - działa bez baterii, więc raczej używa ich tylko kiedy jest odłączony od prądu.

Też mam taki. Działa wiekuiście. Nawet jak leży w szufladzie i nie działa, to potem i tak działa - baterii nie wymieniałem od zakupu, czyli od kilku lat.
  • #17 20206583
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20208031
    ^ToM^
    Poziom 42  
    No fajnie. Jednak podawajcie modele chyba, że wszyscy macie GB202?
    One wszystkie działają bez baterii. To nie jest żaden problem. Bateria służy tylko do podtrzymania nastaw. Chodzi przecież o to, żeby nie trzeba było każdorazowo ustawiać tego wszystkiego co jest potrzebne.
    Niestety, większość z tych przyrządów, mimo iż LCD wyłącza po chwili od wyjęcia z gniada, to wyczerpuje baterie (zwykle tam są LR44 2 lub 3 szt) bardzo szybko i jest to kłopotliwe.
    Szukam takiego, w którym baterie wytrzymują rok albo dłużej.
  • REKLAMA
  • #20 20208036
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    @^ToM^ , a może problem w tym, że ten przyrząd musi trochę posiedzieć w gniazdku, żeby sobie te bateryjki podładować do pełna?
    Ja kupiłem taki
    Zobaczymy co on za jeden, ma zawierać aku Ni-Mh 3,6V, ale jaka dokładnie (pojemność) to cholera wie :)
    V.
  • #21 20208074
    ^ToM^
    Poziom 42  
    vorlog napisał:
    @^ToM^ , a może problem w tym, że ten przyrząd musi trochę posiedzieć w gniazdku, żeby sobie te bateryjki podładować do pełna?

Wiesz, ja mam dwa różnych producentów i oba mają pastylki LR44 (jak od suwmiarki czy kalkulatora) one raczej nie są ładowane. Jak założę nowe bateryjki to po miesiącu góra dwóch baterie są rozładowane i działa tylko po włożeniu do gniazdka.
    Wpierw miałem jeden i stwierdziłem, że pewnie ma jakąś wadę i stąd szybko wyczerpuje się bateryjka. Kupiłem inny, całkiem inny ale ma dokładnie tą samą przypadłość. Bateryjka powinna służyć tylko do podtrzymania pamięci i ew. LCD. Podejrzewam, że modele na baterię CR2032 będą działały dłużej, ale nie wiem który ma takie ogniwa. Najczęściej jest to pomijane w parametrach podawanych w aukcjach. Jedynie jak ktoś ma taką wersję, to liczę że się tu zgłośi. :)
    Być może problem rozwiązuje wersja z akumulatorem MiMh, który można naładować albo nawet wymienić na większy w razie potrzeby. Ostatecznie kupię taką wersję na NiMh.
  • #23 20208982
    dariusz2021
    Poziom 9  
    ^ToM^ napisał:
    dariusz2021 napisał:
    Pożyczyłem od elektryka ORNO :)

Testowałem przez 7h. Po wyjęciu z gniazda wylacza się automatycznie, więc bateria nie może paść, bo watomdomierz nie pracuje.
    Załączniki:
    • Który watomierz wkładany w gniazdko wybrać: klasyczny czy wi-fi? Rekomendacje modeli 20220926_181713.jpg (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 20209233
    ^ToM^
    Poziom 42  
    dariusz2021 napisał:

Testowałem przez 7h. Po wyjęciu z gniazda wylacza się automatycznie, więc bateria nie może paść, bo watomdomierz nie pracuje.

Moje też się wyłączają automatycznie, wszstkie one się wyłączają po wyjęciu z gniazda, jednak pamięć jest podtrzymywania i wszystkie nastawy są przechowywane. Z upływem czasu jednak bateria się wyczerpuje.
  • #25 20209241
    dariusz2021
    Poziom 9  
    ^ToM^ napisał:
    dariusz2021 napisał:

Moje też się wyłączają automatycznie, wszstkie one się wyłączają po wyjęciu z gniazda, jednak pamięć jest podtrzymywania i wszystkie nastawy są przechowywane. Z upływem czasu jednak bateria się wyczerpuje.[/quote]

Mają po 2 lata i ponad i działają.
  • #26 20212477
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    vorlog napisał:
    To poczekaj

lipny sprzęt
    I d...pa blada- przyszedł i jutro jedzie z powrotem- mimo dłuższego wstępnego ładowania w gniazdku wyświetlacz ledwo-ledwo, pod jakimś kątem, da się odczytać, może akumulatorek zdechnięty :)
    V.
  • #27 20213127
    ^ToM^
    Poziom 42  
    vorlog napisał:

I d...pa blada- przyszedł i jutro jedzie z powrotem- mimo dłuższego wstępnego ładowania w gniazdku wyświetlacz ledwo-ledwo, pod jakimś kątem, da się odczytać, może akumulatorek zdechnięty :)
    V.

I tak właśnie daremne są te urządzenia. Jednak i tak mam nadzieję, że jest jakiś porządny watomierz w tym całym gąszczu szmelcu.
  • #28 20222250
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 260
    vorlog napisał:
    I d...pa blada- przyszedł i jutro jedzie z powrotem- mimo dłuższego wstępnego ładowania w gniazdku wyświetlacz ledwo-ledwo, pod jakimś kątem, da się odczytać, może akumulatorek zdechnięty

Rany, kopnij się do jakiejś Castoramy czy Leroya i kup taki miernik z wieszaka. Może będzie ciut droższy, ale to nie będzie towar gorszego sortu ściągany z jakichś odrzutów w Chinach i opychany na alledrogo.
  • #29 20222270
    ^ToM^
    Poziom 42  
    spy napisał:
    vorlog napisał:
    I d...pa blada- przyszedł i jutro jedzie z powrotem- mimo dłuższego wstępnego ładowania w gniazdku wyświetlacz ledwo-ledwo, pod jakimś kątem, da się odczytać, może akumulatorek zdechnięty

Rany, kopnij się do jakiejś Castoramy czy Leroya i kup taki miernik z wieszaka. Może będzie ciut droższy, ale to nie będzie towar gorszego sortu ściągany z jakichś odrzutów w Chinach i opychany na alledrogo.

No ale jeden mam już Aldi'ego zdaje się i jest do bani. Wolałbym kupić jakiś sprawdzony. Bo ten z Casto czy Leroya może być dobry, ale pod warunkiem, że ktoś kupił, sprawdził to, o co ja pytam i potrafi potwierdzić.

A propos:
    LEROY

Trzech zadowolonych inaczej klientów:)
    1. "Coś jest z nimi nie tak przestają działać po około 6 miesiącach. Tragedia."
    2. "urządzenie przydało działać, kupiłem drugie i to samo, dzieje się tak po wymianie baterii. Wada produktu, opisana szeroko w internecie. Pieniądze wyrzucone w błoto, nie polecam."
    3. "Po dwóch miesiącach używania przestał działać. "

Dalej uważasz, że kupowanie droższego w Leroy czy Casto miernika, który - identyczny na allegro można kupić taniej ma jakikolwiek sens.
    To jest identyczny szajs! Obojętnie gdzie to kupisz jak widać po opiniach klientów.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór między klasycznym a Wi-Fi watomierzem do pomiaru poboru energii elektrycznej w domowych urządzeniach. Użytkownicy podkreślają, że klasyczne modele są prostsze w użyciu, podczas gdy urządzenia Wi-Fi oferują zdalne monitorowanie. Wskazano na znaczenie pomiaru współczynnika mocy (PF) oraz na problemy z szybko wyczerpującymi się bateriami w niektórych modelach. Rekomendowane modele to P3 P4400 Kill A Watt oraz Etekcity dla klasycznych watomierzy, a także Sense Energy Monitor i TP-Link Kasa Smart Wi-Fi Plug dla wersji Wi-Fi. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi produktami, podkreślając ich trwałość i funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA