logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring IP WIFI - 12 kamer + rejestrator - pytanie odnośnie obciążenia sieci

engine1992 03 Mar 2021 08:21 777 4
  • #1 19293635
    engine1992
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.

Jestem na etapie "projektu" monitoringu w swojej firmie. Potrzebuję porady osób zajmujących się tematem, czy konfiguracja przedstawiona poniżej będzie w stanie stabilnie pracować (pomijając sam fakt stabilności monitoringu przez WIFI, ale nie mam możliwości na obecny moment podciągnięcia okablowania ETH pod miejsca, gdzie mają znajdować się kamery). W miejscach montażu mam tylko dostęp do napięcia 230V.

Obiekt do monitorowania to dwie działki oraz hala warsztatowa.

Działka #1:
    - 2 kamery kopułkowe HikVision DS-2CD2141G1-IDW1(D)
    - 2 kamery tubowe HikVision DS-2CD2041G1-IDW1/28

Działka #2:
    - 4 kamery tubowe HikVision DS-2CD2041G1-IDW1/28
    - 1 kamera obrotowa Ezviz CS-C8C-A0-3H2WFL1

Hala warsztatowe (na działce #2):
    - 3 kamery kopułkowe HikVision DS-2CD2141G1-IDW1(D)

Do tego rejestrator HikVision HWN-4116MH spięty z routerem w oddzielnym budynku biura (obok hali warsztatowej) + zewnętrzny repeater sygnału WIFI Intellinet 525824 AC600.

Pytanie - czy router uciągnie nagrywanie obrazu z 12 kamer do rejestratora + podgląd na żywo z aplikacji (w razie potrzeby)? Najdalej odsunięta kamera od budynku na którym zostałby zamontowany repeater sygnału to około 100m. Rozmawiałem ze sprzedawcą i doradził mi montaż dodatkowych 3 routerów, aby max 4 kamery obsługiwał 1 router - jest to obligatoryjne? Obciążenie pewnie będzie spore, ale zanim zainwestuje, chciałbym wiedzieć czy nie trzeba przebudować tego "pomysłu" ;)
  • #2 19293822
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    engine1992 napisał:
    nie mam możliwości na obecny moment podciągnięcia okablowania ETH pod miejsca, gdzie mają znajdować się kamery

Przy obecnych założeniach możliwość pojawi się w ciągu kilku dni.
    Opieranie i to takiej ilości o WiFi, tym bardziej kamery wewnątrz - totalnie chybiony pomysł.
    Poza tym mieszanie różnych serii produktowych także nie jest mądre - ten "sprzedafca" to raczej typowy handlarz który na oczy nie widział obiektu.
    Zamieść jakiś rzut terenu z naniesionymi odległościami, miejscami gdzie miały by być kamery, opisz warunki panujące na obiekcie, jak z oświetleniem w nocy itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19293872
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Trochę abstrachuję od sprzętu ale tu chyba nie ma znaczenia, czy będziesz miał 3 routery czy 1. Przy kamerach WiFi jeśli nie wykorzystujesz do nagrywania kart pamięci w nich, to jest to całkiem bez sensu. WiFi łatwo zakłócić, i jeśli będziesz nagrywał przez niego, to gdy przyjdą źli ludzie z zabawką za 50-100zł nie będziesz miał żadnych nagrań. Jeśli natomiast, będziesz do rejestracji używał kart w kamerach, to nadal będzie mało sensowne, ale trochę mniej. Dochodzi np. dużo dodatkowej pracy przy kopiowaniu. Poza tym, kamery WiFi są bardzo fajne ale nie można ich za poważnie traktować... ;)
  • #4 19293879
    engine1992
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Ok, to już jakieś konkrety ;) Karty SD też miałem zamiar w nich umieścić w razie "W". Czyli co, najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby połączenie wszystkiego przez ETH? Tyle że no jest problem bo przekopanie dwóch działek (przedzielonych drogą) i przerycie ścian hali warsztatowej dość mocno uniemożliwia w tym momencie montaż monitoringu, chociaż co do hali to jeszcze powiedzmy byłoby to do zrobienia gdybym się uparł. Zrobię rzut jak to wygląda żeby rozjaśnić sytuację.
  • #5 19293908
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Wiadoma sprawa. Ja u siebie nie używam tak dużo kamer - tylko 6. Dwie blisko routera mam na kablu, a resztę na WiFi i wszędzie gdzie się da mam karty SD. Nagrywa tylko, gdy wyczuje ruch. Ale większość nagrań jest zupełnie bez sensu, a czasami ludzi, którzy wchodzą nie łapie wcale. Tak, że by mieć pewność, powinno nagrywać cały czas. Ale wtedy karta 64GB na długo nie starczy nawet, gdyby zmniejszyć rozdzielczość. :(
    Nie należy też za bardzo wierzyć podawanym zasięgom WiFi. Niedawno zmieniłem kamerę o zasięgu 20-25 metrów na taką nowszego typu o deklarowanym zasięgu 120m. Okazało się, że ta stara, tylko założoną anteną o większym zysku ( chyba 9dB) rzadziej się gubiła... ;)
REKLAMA