logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C325 - Hałas z lewej zwolnicy przy wyższych prędkościach, uszkodzone zęby na kole talerzowym

ginter44 28 Kwi 2021 15:21 3762 4
REKLAMA
  • #1 19405714
    ginter44
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam,
    Zostałem poproszony o naprawę ciągnika jak w temacie - ursus C325. Podczas oględzin usłyszałem hałas z okolic lewej zwolnicy. Hałas występował tylko przy wyższych prędkościach kiedy ciągnik jechał bez obciążenia. Tzn jadę po prostym lub z górki, puszczam gaz i coś huczy i tryka. Pomyślałem, że problemem jest zwolnica koła lewego. Następnie podniosłem tylną oś, kręciłem kołami i hałas był taki sam z jednego i drugiego koła. Postanowiłem usunąć z ciągnika cały podnośnik żeby zajrzeć do tylnego mostu.
    Ursus C325 - Hałas z lewej zwolnicy przy wyższych prędkościach, uszkodzone zęby na kole talerzowym

Zęby na kole talerzowym są wyszczerbane. Wymieniam więc komplet - koło talerzowe oraz wałek atakujący. Na czerwono zaznaczyłem miejsce, gdzie znajduje się nakrętka którą dokręca się przecinakiem. W tym miejscu mechanizm był rozkręcony. Nakrętka była luźna, fragment łożyska wystawał za bardzo w stronę mechanizmu różnicowego.

Teraz pytanie - dlaczego ta nakrętka była luźna i jak to się ma do zerwanych zębów na kole talerzowym? Czy muszę zajrzeć do zwolnicy, czy wystarczy że to dokręce i powinno być później ok? Chcę to złożyć raz a dobrze, a nie do końca rozumiem skutek przyczynowo-skutkowy. Traktor był remontowany może kiedyś przez poprzedniego właściciela, ogólnie nie znamy jego historii.
  • REKLAMA
  • #2 19405745
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 619
    Z obu stron są nakrętki dlatego łożysko wystaje (najczęściej zerwane gwinty na obudowie dlatego tak się dzieje). Zęby się zerwały z nadmiernego luzu (choć czasem bez tego też "wylatują").
  • REKLAMA
  • #3 19405766
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1735
    ginter44 napisał:
    którą dokręca się przecinakiem
    Te nakrętki dokręca kluczem, a nie przecinakiem. Co do przyczyny to tak jak pisze kolega powyżej zerwany gwint, lub puściło zabezpieczenie - trzeba zweryfikować. Poza tym ciągnik w ogóle nie umyty przed demontażem, bardzo źle to świadczy o "mechaniku".
  • REKLAMA
  • #4 19405769
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    ginter44 napisał:
    Na czerwono zaznaczyłem miejsce, gdzie znajduje się nakrętka którą dokręca się przecinakiem. W tym miejscu mechanizm był rozkręcony. Nakrętka była luźna, fragment łożyska wystawał za bardzo w stronę mechanizmu różnicowego.

Być może ten zestaw pracuje od ponad pięćdziesięciu lat i ma za sobą sporo przejść. I być może nie raz były regulowane przecinakiem. Mogły tam znajdować się śruby, kulki lub wałki łożyskowe itp. Nie dowiedzieliśmy się w jakim stanie była podkładka zabezpieczająca nakrętkę koronkową. Nie jest wykluczone, że mogła pęknąć pochwa i była wymieniana. A wówczas konieczna regulacja luzu przekładni głównej. Przy tak wielu możliwościach na przestrzeni połowy wieku daj sobie spokój z dociekaniem przyczyn i zwyczajnie zrób w miarę poprawnie. Rozumiem, że wymieniasz na kompletowany zestaw wałka i koła talerzowego?
  • #5 19406479
    ginter44
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Koła zębate zawsze wymieniam parami, więc tak też zrobię w tym przypadku. Podkładka zabezpieczająca była uszkodzona, możliwe że to było przyczyną rozkręcenia się tej nakrętki.

Co do sugestii tam wyżej - traktor był myty, ojj było z czego go myć ;)
REKLAMA