logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uziemienie szafy rack na działce z dwużyłową instalacją - jak skutecznie zabezpieczyć sprzęt?

Alberto_Eco 29 Kwi 2021 11:20 1392 25
  • #1 19407231
    Alberto_Eco
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Cześć!

Czytałem podobny (ale nie do końca) wątek z 2017 r., którego autor chciał podłączyć podgrzewacz do wody (bodajże 7kW) do uziemienia i istniejącej, dwużyłowej instalacji na kablu 2x2,5mm. Generalnie - z tego wątku nie dowiedziałem się nic, więc postanowiłem założyć swój.

W czym rzecz? Mam na działce prąd doprowadzony napowietrznie, z trafo, które wisi na słupie i dalej też idzie napowietrznie. Instalacja "dolatująca" do domku jest klasycznie dwużyłowa. Od dostawcy dowiedziałem się, że wymiana instalacji na 3-żyłową jest zaplanowana na lata 2020-2030, ale nie ma żadnej daty wyznaczonej na mój region, więc może być za rok, albo za dziewięć lat. Ponieważ (ś)wirus panuje nadal w najlepsze - mam plan przeprowadzić się na działkę na całe lato. Do tego potrzebuję dobrego, stabilnego internetu i sieci lokalnej. Problem polega na tym, że nie mam tam w ogóle uziemienia.

Potrzebuję wykonać skuteczne uziemienie, które zabezpieczy mi sprzęt i domek (drewniany) przez skutkami skoków napięcia i ew. awarii sprzętu (przebicia/zwarcia). Moja widza w tym temacie ogranicza się do "jakiś płaskownik, na jakąś głębokość, gdzieś do ziemi", czyli generalnie - jestem zielony.

Podpowiedzcie proszę co mogę zrobić/jak to zrobić. Mam dobry zmysł techniczny i roboty się nie boję. Elektrykę w mieszkaniu nową zrobiłem w całości sam, grzebania w skrzynce się nie boję i mam do tego narzędzia. Przyłączenie w skrzynce do szyny itd. zrobię sam bez problemu, ale najpierw muszę mieć co przyłączać :D

Z góry dziękuję za wszelkie porady :)

[EDIT] Uprzedzając pierwsze pytanie, jakie padnie - moja instalacja to klasyka: TN-C
  • #2 19407319
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3446
    Alberto_Eco napisał:
    Potrzebuję wykonać skuteczne uziemienie, które zabezpieczy mi sprzęt i domek (drewniany) przez skutkami skoków napięcia i ew. awarii sprzętu
    Tego uziom nie zrealizuje.
    Alberto_Eco napisał:
    generalnie - jestem zielony.
    Mam dobry zmysł techniczny i roboty się nie boję. Elektrykę w mieszkaniu nową zrobiłem w całości sam, grzebania w skrzynce się nie boję i mam do tego narzędzia.
    Tyle na temat cytatu ..............................
    Alberto_Eco napisał:
    na działce prąd doprowadzony napowietrznie, z trafo, które wisi na słupie i dalej też idzie napowietrznie. Instalacja "dolatująca" do domku jest klasycznie dwużyłowa. moja instalacja to klasyka: TN-C
    Skąd kolega wie że to TN-C ?
    Zasilanie dwużyłowe ze słupa nie oznacza, że to jest TN-C.
  • Pomocny post
    #3 19407403
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    Alberto_Eco napisał:

Potrzebuję wykonać skuteczne uziemienie, które zabezpieczy mi sprzęt i domek (drewniany) przez skutkami skoków napięcia i ew. awarii sprzętu (przebicia/zwarcia).

Jak i czym wykonać uziemienie masz tutaj

Rodzaje uziomów. Uziom otokowy, uziomy pionowe

Ale czy zabezpieczy Cię przed plagami egipskimi, szarańczą, płaskostopiem i kokluszem, tego nie jestem pewny, a w zasadzie wiem, że nie.
  • #4 19409291
    Alberto_Eco
    Poziom 11  
    Panowie,

Bardzo dziękuję za tą dawkę zgryźliwości :)

Rodzaj linii jest TN-C według zakładu energetycznego.

CYRUS2 napisał:

Przy założeniu poprawnego podłączenia - jak najbardziej. Przecież nie powiedziałem, że chcę wbić drut w ziemię i podłączyć pod "bolec" w gniazdku.

retrofood napisał:

Przeczytałem. Pouczające i faktycznie - dużo, fajnych detali jest zawartych w tekście, których w innych opracowaniach nie spotkałem.

Po zapoznaniu się z cytowanym artykułem - postanowiłem zainwestować w ten uziom:
    https://allegro.pl/oferta/uziom-6m-komplet-uziemiajacy-wbijany-ocynk-ogniowy-9866980154
    Wbiję go w ziemię, gdzie prawie zawsze jest ona wilgotna i zmierzę rezystancję. Jeśli będzie wystarczająca to git. Jak nie - zainwestuję w drugi uziom, po drugiej stronie domku.

Jeszcze muszę kupić nową skrzynkę z szynami, różnicówki i porzepiąć wszystkie gniazda, bo są mostki do zera porobione teraz... Dziękuję :)
  • #5 19409358
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    Alberto_Eco napisał:
    Jeszcze muszę kupić nową skrzynkę z szynami, różnicówki i porzepiąć wszystkie gniazda, bo są mostki do zera porobione teraz...
    Mógłbyś to wyjaśnić? Nie chodzi o zakup ale o owe "przepinanie gniazd, bo sa mostki porobione do zera". Bo coś kłóci mnie się to z RCD.
  • #6 19409464
    CYRUS2
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:

Alberto_Eco napisał:
    Przy założeniu poprawnego podłączenia - jak najbardziej. Przecież nie powiedziałem, że chcę wbić drut w ziemię i podłączyć pod "bolec" w gniazdku.
    Nigdy nie słyszałem o takim wynalazku, jak zapobieganie skokom napięcia realizowane uziomem.
  • #7 19409487
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    CYRUS2 napisał:
    bo PE jest połączone z PEN(zerem).

Jeśli takowe (PE) jest w instalacji. Bo autor napisał
    Alberto_Eco napisał:
    i porzepiąć wszystkie gniazda, bo są mostki do zera porobione teraz.
  • #8 19409513
    retrofood
    Alberto_Eco napisał:

retrofood napisał:

Przeczytałem. Pouczające i faktycznie - dużo, fajnych detali jest zawartych w tekście, których w innych opracowaniach nie spotkałem.

Wiem. Sam to przecież pisałem. :D
  • #9 19409519
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2945
    Tylko jest jedno „Ale”. Z sieci TN-C robi ci się wtedy TT. Nie wiem jak to się legalizuje z ZE (jeśli trzeba).

Nie jestem elektrykiem, ale mam w rodzinie emeryta-elektryka, który opowiedział mi kiedyś historię jak to poszedł do domorosłego „fachowca” bo cytuję „uziom się grzał, a po deszczu dymił”.
    Wśród „wujów” i „urwałów” dowiedziałem się, że właściciel domu wykopał sobie uziom i go beztrosko podłączył do N.

Po tej i innych historiach zacząłem inaczej się patrzeć na dystrybucję energii elektrycznej w domach.
  • #10 19409610
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Instalacja w domku jaki rok wykonania ?
  • #11 19422929
    Alberto_Eco
    Poziom 11  
    Sorki Panowie, że mnie nie było, ale nawał pracy mnie przygniótł...

kkas12 napisał:
    Mógłbyś to wyjaśnić? Nie chodzi o zakup ale o owe "przepinanie gniazd, bo sa mostki porobione do zera". Bo coś kłóci mnie się to z RCD.

Aktualnie - w gniazdach "z bolcem", owy "bolec" (uziemienie) jest zmostkowane do zera. Więc przed podpięciem mojego własnego uziemienia - będę musiał te mostki wyrwać, a w ich miejsce podpiąć przewody uziemiające tam, gdzie są. Do pozostałych gniazd (najstarszych) będę musiał wymienić okablowanie, no i gniazda oczywiście.

CYRUS2 napisał:
    Nigdy nie słyszałem o takim wynalazku, jak zapobieganie skokom napięcia realizowane uziomem.

Może zbytni skrót myślowy. Chodziło i poprawne wybijanie różnicówki przy przeciążeniu instalacji. Z trzy lata temu pralka zrobiła lekkie przebicie i nie dość, że obudowa trzepała jak głupia, to jeszcze zaczęło się fajczyć gniazdo. A różnicówka nic sobie z tego nie robiła...

sanfran napisał:
    Z sieci TN-C robi ci się wtedy TT.

Większość instalacji w domku mam TN-C (dwużyłowa). Wydaje mi się, że dokładając trzeci przewód (PE) nie będzie miało to żadnego wpływu na działanie sieci (czyt. będzie transparentne dla ZE).

CYRUS2 napisał:
    Instalacja w domku jaki rok wykonania ?

Większość jeszcze jest z ok. lat 80'. Jest to instalacja dwużyłowa, na starych kablach o małym przekroju. Resztę robiłem sam 5 lat temu i ta część już jest zrobiona "porządnie" i przygotowana pod PE + N. Niemniej - we wszystkich gniazdach jest obecnie PEN.

sanfran napisał:
    Wśród „wujów” i „urwałów” dowiedziałem się, że właściciel domu wykopał sobie uziom i go beztrosko podłączył do N.

Może jestem niedouczony, ale nie głupi ;) Sam się borykam z podobnymi kwiatkami w pracy (informatyk), więc staram się takich głupot nie popełniać.

P.S. Temat "uziemienia" szafy na razie rozwiązałem prowizorycznie: całość zasilana jest z paneli PV z akumulatorami 12V, więc o kopaniu obudowy nie ma mowy (nic nie jest podłączone do ~230V).
  • #12 19423000
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Alberto_Eco napisał:
    Może zbytni skrót myślowy. Chodziło i poprawne wybijanie różnicówki przy przeciążeniu instalacji.
    RCD nie wyzwala przy przeciążeniu.
    Alberto_Eco napisał:
    Z trzy lata temu pralka zrobiła lekkie przebicie i nie dość, że obudowa trzepała jak głupia, to jeszcze zaczęło się fajczyć gniazdo. A różnicówka nic sobie z tego nie robiła...
    To normalne jak się zrobiło RCD w TN-C.
    Alberto_Eco napisał:
    Resztę robiłem sam 5 lat temu i ta część już jest zrobiona "porządnie" i przygotowana pod PE + N. Niemniej - we wszystkich gniazdach jest obecnie PEN.
    To kolega maksymalnie spartaczył robotę.
    Fachowiec by takiego „partactwa”nie zrobił.
    Alberto_Eco napisał:
    Może jestem niedouczony, ale nie głupi ;) Sam się borykam z podobnymi kwiatkami w pracy (informatyk), więc staram się takich głupot nie popełniać.
    ??
    Człowiek mądry idzie do lekarza – sam się nie leczy.
    Do elektryki wzywa się fachowca z wiedzą.
    Jan Kochanowski napisał:
    Nową przypowieść sobie kupi......................
  • #13 19428340
    Alberto_Eco
    Poziom 11  
    CYRUS2 napisał:
    RCD nie wyzwala przy przeciążeniu.

Coś mnie tu pan bajerujesz ;) Przecież RCD powinno wywali przy zwarciu między L i N ... ?

CYRUS2 napisał:
    To normalne jak się zrobiło RCD w TN-C.

Rozwiń proszę bo nie czaję do końca... Co ma RCD do TN-C ?

CYRUS2 napisał:

Fajnie, ale nadal nie wiem co nazywasz partactwem? Do gniazd idzie instalacja trzyżyłowa (tam, gdzie idzie), ale przewody PEN nie są podłączone, tylko jest zrobiona zworka pomiędzy bolcem uziemiającym, a zerem. Czyli przepięcie na instalację z uziemieniem wymaga jedynie wyciągnięcia zworki i podłączenia przewodu ochronnego.

CYRUS2 napisał:
    Człowiek mądry idzie do lekarza – sam się nie leczy.
    Do elektryki wzywa się fachowca z wiedzą.

Jakoś samochody sobie naprawiałem sam (dopóki mi się chciało :P ) i jeździły bez problemu. A jak czegoś nie widziałem to poszperałem w Internecie, poczytał na forum danej marki i się dokształciłem. Co w tym złego?
  • #14 19428359
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Alberto_Eco napisał:
    Przecież RCD powinno wywali przy zwarciu między L i N ... ?

Nieprawda, nie wyzwoli RCD.
    Alberto_Eco napisał:
    Co ma RCD do TN-C ?

To że RCD nie zadziała bez PE, a takowego nie ma przy TN-C.
  • #15 19428365
    retrofood
    Alberto_Eco napisał:
    Co ma RCD do TN-C ?

A nic, ale Ty go masz.
  • #17 19428370
    kkas12
    Poziom 43  
    kokapetyl napisał:
    Nie bądź taki pewien.
    Zwarcie L-N jak najbardziej może spowodować wyzwolenie RCD jeśli prąd zwarcia przekracza 6xIn aparatu.
    Co jednak nie znaczy by zastępować nim wyłącznik nadmiarowoprądowy.
  • #18 19428371
    Alberto_Eco
    Poziom 11  
    kokapetyl napisał:

Kolejny powód by takowy przewód wykonać (wraz z przyległościami) :)

P.S. A polecicie coś do ochrony instalacji/urządzeń w domku w przypadku np. wyładowań atmosferycznych (instalacja do domku jest napowietrzna) ?
  • #19 19428398
    retrofood
    Alberto_Eco napisał:
    kokapetyl napisał:

Kolejny powód by takowy przewód wykonać (wraz z przyległościami) :)

P.S. A polecicie coś do ochrony instalacji/urządzeń w domku w przypadku np. wyładowań atmosferycznych (instalacja do domku jest napowietrzna) ?

Tak. Trzeba kompleksowo zaprojektować i wykonać zasilanie, oraz instalacje wewnętrzne. Z uwzględnieniem sytuacji, która jest na sieci. Zwróć się do kogoś o wykonanie inwentaryzacji z natury.

Dodano po 2 [minuty]:

kkas12 napisał:
    kokapetyl napisał:
    Nie bądź taki pewien.
    Zwarcie L-N jak najbardziej może spowodować wyzwolenie RCD jeśli prąd zwarcia przekracza 6xIn aparatu.
    Co jednak nie znaczy by zastępować nim wyłącznik nadmiarowoprądowy.

Ale pierwotna kwestia dotyczyła wyzwalania RCD przy przeciążeniu.
    Rozwijanie kwestii szerzej jest nieuprawnione.
  • #20 19428404
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3833
    Alberto_Eco napisał:
    Przecież RCD powinno wywali przy zwarciu między L i N ... ?

Nie, nigdy.
    Alberto_Eco napisał:
    .. Co ma RCD do TN-C ?

Wszystko.

Alberto_Eco napisał:

Fajnie, ale nadal nie wiem co nazywasz partactwem? Do gniazd idzie instalacja trzyżyłowa (tam, gdzie idzie), ale przewody PEN nie są podłączone,

Rozumiem że do gniazd masz poprowadzone 10 mm kw w miedzi?

Powiem ci kolego informatyku tak. Od zębów jest dentysta. Jego rola kończy się na obsłudze unitu. I zębów. Od chleba jest piekarz. Zna się na mące i zakwasie. Informatyk ( do dziś mi się wydawało) Jest od komputerów. I jego rola kończy się na gniazdku w ścianie do którego przyłączony jest komputer. Od tego punktu aż do samej elektrowni obsługa podlega fachowcom potocznie zwanym elektrykami. W zależności od miejsca ingerencji wymagane są odpowiednie świadectwa kwalifikacji potocznie nazywane uprawnieniami.

Tobie nie wolno maczać palców w instalacji. Mówię to na podstawie Twoich wpisów. Nie masz pojęcia o ochronie przeciwporazeniowej, o układach sieci, o konstrukcji instalacji.

Co z tego że:
    Alberto_Eco napisał:

Podpowiedzcie proszę co mogę zrobić/jak to zrobić. Mam dobry zmysł techniczny i roboty się nie boję. Elektrykę w mieszkaniu nową zrobiłem w całości sam, grzebania w skrzynce się nie boję i mam do tego narzędzia.

Jak zdarzy się wypadek to smutny pan prokurator powie ci co nie pykło.

A my nie jesteśmy w stanie w kilkaset nawet postów przekazać wiedzy którą gromadzimy wiele lat. Od wiedzy z podstawówki poprzez szkoły średnie czy wyższe. Do tego od czasu gdy ja zostałem pełnoprawnym wykonawcą instalacji niuanse przepisów i norm zmieniły się diametralnie. To ciągłe szkolenia albo szukanie co się zmieniło.
    Zatrudnij fachowca. Niestety, lepsza brzydka prawda niż śliczne kłamstwo
  • #21 19428421
    kkas12
    Poziom 43  
    kortyleski napisał:
    Nie, nigdy.
    Sorry Staszku, ale wobec takiego uporu muszę powtórzyć
    kkas12 napisał:
    Nie bądź taki pewien.

I przed dalszą kontynuacją tej nieuprawnionej negacji proponuję zapoznać się z opracowaniem dr Danielskiego i dr Osińskiego Budowa stosowanie i badania wyłączników różnicowoprądowych
    Dr Danielski (niestety nie ma go już wśród nas) był "ojcem" polskiego RCD produkowanego jeszcze przez FAEL i o tych aparatach wiedział wszystko.
  • #22 19428506
    Alberto_Eco
    Poziom 11  
    kortyleski napisał:
    Informatyk ( do dziś mi się wydawało) Jest od komputerów. I jego rola kończy się na gniazdku w ścianie do którego przyłączony jest komputer.

I tu się grubo mylisz. Informatyka to nie tylko komputer na biurku. Ba! powiedziałbym, że komputer to max 20% informatyki (oczywiście mowa tylko o sferze sprzętowej). Informatyka to serwery, serwerownie, okablowania, zasilanie (przyłącza, zasilanie awaryjne, generatory, UPS'y i co tam jeszcze). Kilometry skrętki kładzionej w ścianach (albo na ścianach). Systemy p.poż. itd.

I takich rzeczy nie robi gość posiadający
    kortyleski napisał:
    odpowiednie świadectwa kwalifikacji potocznie nazywane uprawnieniami

tylko robi to taki gość jak ja. Gość "z papierem" zajmuje się doprowadzeniem prądu do tablicy (albo chociaż skrzynki, jak serwerownia mała). Dalej to już tacy goście jak ja muszą wszystko okablować, wyliczyć pobór prądu, obciążenia zasilaczy i takie pierdoły. I jakoś kurczę jeszcze nigdy nic mi z dymem nie poszło (z wyjątkiem jednego razu, kiedy to... gość z papierem spartolił robotę i się skrzynka zaczęła smażyć pod obciążeniem).

kortyleski napisał:
    Rozumiem że do gniazd masz poprowadzone 10 mm kw w miedzi?

Do części gniazd (tej części, którą ja robiłem) mam 3x2,5mm^. Do oświetlenia idzie 3x1,5mm^. Stara instalacja to... stara instalacja, którą będę w tym roku wymieniał. To jest działka, a nie zakład produkcyjny :|
  • #24 19428634
    CYRUS2
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    To po jaką cholerę było w gniazdach mostki zakładać?
    Bo nic a nic nie "kapuje" z elektryki.
    CYRUS2 napisał:
    Alberto_Eco napisał:
    Fajnie, ale nadal nie wiem co nazywasz partactwem?
    Właśnie to.
    Alberto_Eco napisał:
    Do gniazd idzie instalacja trzyżyłowa (tam, gdzie idzie), ale przewody PEN nie są podłączone, tylko jest zrobiona zworka pomiędzy bolcem uziemiającym, a zerem.
    Kompletnie bez pojęcia.
    Zero jakiejkowiek orientacji.
  • #25 19428698
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2794
    kkas12 napisał:
    Alberto_Eco napisał:
    Do części gniazd (tej części, którą ja robiłem) mam 3x2,5mm^
    To po jaką cholerę było w gniazdach mostki zakładać?

Nie mów, że nie wiesz. Przecież każdy domorosły elektryk tobie powie, że uziemnienie jak sama nazwa wskazuje to połączenie "bolca" z ziemią. Inaczej by to nie nazywało się uziemnienie. Mostki lub wcześniejsze połączenie przewodu N z PE to jest tylko namiastka prawdziwego uziemnienia. Taki fachowiec z ciebie a tego nie wiedziałeś?
    A połączyć kilka drutów to każdy głupi przecież potrafi. Do tego przecież nie potrzeba wiedzy.
  • #26 19428757
    retrofood
    Ktoś_tam napisał:

Nie mów, że nie wiesz. Przecież każdy domorosły elektryk tobie powie, że uziemnienie jak sama nazwa wskazuje to połączenie "bolca" z ziemią.

A dobrym fachurom to nawet doniczka z "ziemniom" sprawę załatwi. Albo stare wiaderko po farbie fasadowej z dwoma garncami błota.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje skutecznego sposobu na uziemienie szafy rack na działce, gdzie zasilanie jest dwużyłowe (TN-C) i nie ma uziemienia. W odpowiedziach poruszono różne metody uziemienia, w tym uziomy otokowe i pionowe. Użytkownik zdecydował się na zakup uziomu wbijanego, który zamierza zainstalować w wilgotnej ziemi, a także planuje wymianę gniazd i okablowania, aby poprawić bezpieczeństwo instalacji. W dyskusji podkreślono znaczenie poprawnego podłączenia przewodów oraz konieczność konsultacji z fachowcem w celu zapewnienia bezpieczeństwa elektrycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA