logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalny dostęp do programatora czasowego Zamel ZCM-42 przez sieć wifi

Williusz 04 Maj 2021 21:59 1698 19
  • #1 19416948
    Williusz
    Poziom 11  
    Ocena: 37
    Witam może ktoś będzie miał pomysł na rozwiązanie problemu z dostępem do programatora czasowego Zamel ZCM-42 (https://zamel.com/pl-PL/produkty/exta-automatyka-budynkowa/programatory-czasowe/zcm-42) , z dowolnego miejsca przez internet. Urządzenie to nie posiada żadnej aplikacji (android, czy iOS) i można się połączyć z nim wyłącznie przez adres strony 192.168.4.1, po uprzednim połączeniu do generowanej przez niego sieci wifi. W praktyce oznacza to, że ustawiać programator można tylko lokalnie będąc bezpośrednio przy tym urządzeniu, np. przez telefon lub komputer, łącząc się z jego siecią wifi bez internetu. Dodam, że urządzenie to posiada możliwość aktualizacji oprogramowania przez internet. W jednej z zakładek ma opcję wpisania nazwy sieci wifi z internetem i hasła do niego – jednak w praktyce nie można z tym nic więcej zrobić.
    I tu mam pytanie czy da się jakoś tą zintegrowaną sieć wifi urządzenia połączyć inną siecią wifi posiadającą dostęp do internetu (w pobliżu urządzenia mam sieć wifi w puli adresowej 192.168.8.xx) i mieć możliwość dokonywania zmian z dowolnej lokalizacji.
  • #2 19416952
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Williusz napisał:
    w pobliżu urządzenia mam sieć wifi w puli adresowej 192.168.8.xx

Jakiś router mobilny? Jeśli tak bez wykupionego publicznego adresu IP nie da sie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 19416972
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Ogólnie, jeżeli to urządzenie działa jak Acess Point (wystawia własną sieć WiFi), to potrzebujesz urządzenie z jednym dodatkowym interfejsem WiFi, który można ustawić w tryb Client.

Jeżeli tym routerem który tam jest byłoby cokolwiek mające jakiś sensowny system operacyjny - np. coś typu OpenWRT - no i oczywiście minimum 2 interfejsy WiFi (żeby na jednym działało jako Access Point a na drugim jako Client łączyło się z tym urządzeniem) to jest kwetita konfiguracji routera.

Jeżeli nie masz takiego routera, to możesz dokupić coś co ma 2 intefejsy - np. 1 ethernet (do połączenia z routerem istniejącym) i 1 WiFi dający się ustawić jako Client - np. takim urządzeniem może być jakiś Raspberry lub podobny, albo np. jakiś Mikrotik, albo jakiś router wifi "ze szrotu", na którym można zainstalować system typu OpenWRT (czy co się tam teraz stosuje).

To jeszcze tylko dodam, że zanim sobie ogarniesz to dodatkowe urządzenie, to sprawdź czy komunikacja z tym urządzeniem idzie na pewno po protokole IP - możesz to zrobić instalując na laptopie program Wireshark i puścić łapanie ruchu na interfejsie WiFi jak jest podpięty pod tą sięć - obserwuj czy się pojawiają pakiety IP albo wyższego protokołu - np. HTTP.

Jeżeli tak jest, to powiedzmy, że to Twoje dodatkowe urządzenie będzie miało 2 interfejsy:
    iface0 - o adresie w sieci 192.168.8.x0 - podpięty do niej przez wifi jako klient lub przewodowo
    iface1 - o adresie w sieci 192.168.4.x1- podpięty jako klient do tego urządzenia

Wówczas na tym dodatkowym urządzeniu będziesz musiał zdefiniować przekierowanie portów. Np. wszystko co trafia na TCP/80 na adresie 192.168.8.x0 będzie przesyłane do 192.168.4.1 też na TCP/80.

W ten sposób "wystawisz" urządzenie 192.168.4.1 pod adresem 192.168.8.x0 - no i to już będize osiągalne wprost z sieci 192.168.8.x albo przez przekierowanie np. z Internetu.
  • Pomocny post
    #4 19416987
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19417125
    Williusz
    Poziom 11  
    Dla ścisłości programator ma zarządzać nagrzewnicami, aktualnie jeszcze robią to 2 sztuki shelly 1 (https://shelly.cloud/products/shelly-1-smart-home-automation-relay/) jednak niedawno z powodu błędu uruchomiły nagrzewnice poza wyznaczonym czasem, które działały aż do manualnego rozłączenia. Z tego co czytałem to wiele osób miało podobne problemy z Shelly. Mam też Sonoff-y, ale z tego co mi przekazano to ich ustawienia są przechowywane w "chmurze" i wszystko działa dopóki jest połączenie przez neta (chyba, że wprowadzono mnie w błąd).

Erbit zgadza się, gdy w wewnętrznej sieci zamel-a po wpisaniu danych sieci z netem wybiorę aktualizację komp przełącza się na wifi z netem i mam koniec łączności z programatorem.

Takijasiu sprawdzę jutro Wireshark jak będzie zachowywał się zamel.
  • #6 19417172
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ogólnie, jeżeli ten Zamel wystawia stronkę WWW, to na pewno będzie to ruch IP. Gorzej, jeżeli jest do niego jakaś dedykowana apka.

Odnośnie sonoff, to się instaluje na nich oprogramowaine Tasmota i na nim na pewno masz dostęp lokalnie do przełącznika On/Off. Zresztą Tasmotę można wgrać na wiele, wiele innych tzw. elementów smart domu.
  • #7 19417173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19418496
    Williusz
    Poziom 11  
    Dziękuję za obszerne podpowiedzi, jak na razie nie mam dostępu do maliny, ani routera na alternatywnym firmware (dopiero w przyszłym tygodniu). Przy włączaniu aktualizacji zamela, jego sieć przestaje być rozgłaszana ( nie widać jej w otoczeniu innych sieci wfi). Na urządzeniu pulsuje dioda połączenia wifi, która normalnie świeci się cały czas światłem ciągłym. Komputer wraca do sieci z netem, a po chwili dioda przestaje pulsować i widoczny jest jego ssid. Programator nie ma żadnej dedykowanej aplikacji do jego obsługi. I żeby jeszcze zagmatwać sprawę to uzupełnię, że programator znajduję się w innym budynku niż sieć wifi z netem. Oba budynki połączone są jednym kablem ethernetowym i na chwilę obecną na na końcówce jest AP Asus. Czy zmieniając na zakończeniu (w budynku z programatorem) AP na router 2 interfejsowy, będę mógł odebrać sygnał z Zamela i jednocześnie udostępniać wifi z innej sieci (z pierszego budynku) ?
  • #9 19418532
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19419087
    takijasiu
    Poziom 25  
    Erbit napisał:
    Zatrzymując się na chwilę przy Mikrotik zrealizował bym to inaczej niż Kolega wyżej proponował. To znaczy wykorzystałbym tryb client (czyli używając Twojej nomenklatury - jeden interfejs radiowy) i zrobił routowanie do interfejsu Ethernet - czyli bez rozgłaszania dodatkowej sieci. Jednocześnie jeśli Asus jest tam potrzebny to bym go zostawił jako AP (czyli tak jak jest) a jeśli nie to bym, go usunął. Robiąc to na jednym interfejsie radiowym i routując do Ethernet (do LAN a nie do kolejnego modułu radiowego) ma to jeszcze szansę działać.

Oczywiście w takiej konfiguracji (client WiFi WLAN -> LAN) można też zrobić na jakimś oprogramowaniu alternatywnym o ile uda się prawidłowo ustawić routing co na Mikrotiku jest możliwe.

Jeżeli się odnosisz do mojego pomysłu, to proponowałem dokladnie to samo w poście #3 - pisałem o urządzeniu z 2-ma interfejsami: interfejsie iface1 w trybie klient i drugim interfejsie iface0 spiętym po wifi lub po ethetnecie z istniejącą siecią ;-)

Natomiast odnośnie routingu, to żeby się dostać do sieci 192.168.4.x z dowolnego hosta w sieci istniejącej 192.168.8.x, to routing trzeba ustawiać albo na hostach sieci 192.168.8.x albo na jej routerze. Stąd w mojej propozycji na dodatkowym urządzeniu z 2-ma interfejsami proponuję przekierować po prostu jakieś porty TCP z adresu 192.168.8.x (jaki to urządzenie będzie miało) na adres 192.168.4.1 (czyli na adres Zamela). W ten sposób Zamel powinien być widoczny niejako pod adresem 192.168.8.x
  • #11 19419102
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 19419105
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19419113
    takijasiu
    Poziom 25  
    Aha w tym sensie. Myślę, że rodzaj medium po stronie połączenia do istniejącej "dużej" sieci z AP trzeba wybrać do warunków na miejscu.

Ale to mi zwróciło uwagę na dodatkowy aspekt:

Tam autor wątku napisał, że "duża" sieć przychodzi z innego budynku jednym ethernetem i jest tam wpięty obecnie ten AP Asus. W tej sytuacji wydaje się, że postawienie naszego "urządzenia proxy" z interfejsem WiFi w kierunku tego AP Asusa może być spoko, bo nie trzeba będzie ciągnąć skrętki. Z drugiej strony, jeżeli w tym Asusie jest wolny port ethernet, to podpięcie po skrętce też jest spoko. Z trzeciej strony jeżeli obie sieci są na tym samym kanale, to pewnie będą wzajemnie sobie wchodzić w drogę.

Tylko się pojawia pytanie, co ten AP Asus dokładnie robi. Staram się dopytać, bo dla typowego użytkownika AP (czyli bridge, innymi słowy switch, czyli urządzenie L2 gdzie jeden lub kilka interfejsow jest ethernet, a - zwykle - jeden interfejs jest WiFI) może być nierozróżnialne od routera, czyli urządzenia L3.

Jak wiemy, nawet jeżeli to urządzenie Asus to tak naprawdę router, to może być skonfigurowany tak, że przychodzący z budynku obok ethernet może być wpięty w port "LAN" routera, port "WAN" może być pusty, DHCP wyłączony - i w efekcie taki router może "udawać" switch z AP ;-) Fantazja kogoś kto to montował mogła się tak skończyć.

Także dobrze jakby autor wątku sprawdził, czym dokładnie jest ten AP Asus - żeby się dowiedział co to przychodzi na tym ethernecie do niego. Od tego zależy nie tylko to, czy nasze "urządzenie prozy" da się podpiąć (bo to na pewno się da) ale też to, skąd będzie ono osiągalne.
  • #15 19419660
    Williusz
    Poziom 11  
    Asus to repeater https://www.asus.com/Networking-IoT-Servers/Range-Extenders-/All-series/RPN12/ , jednak już dysponuję routerem tplink Archer c20 v.1 , czy na nim dam radę wykonać takie połączenie. Z tego się na szybko doczytałem to jest możliwość wgrania do niego alternatywnego oprogramowania http://dl.eko.one.pl/firmware/?version=luci-1...PSHOT&target=ramips%2Fmt7620&id=tplink_c20-v1. A może będzie możliwość zrobienia tego na oryginalnym firmware. Oczywiście jeżeli tplink rozwiąże sprawę, asus idzie w odstawkę.
  • #16 19420265
    takijasiu
    Poziom 25  
    W sensie że byś chciał podmienić Asus na TP Link? Ogólnie jakbyś tak chciał zrobić, to by TP Link musiał mieć 2 niezależne radia, a nie wiem czy ma, ale raczej nie ma.

Poza tym zwróć uwagę, że tam się jakoś specjalnie wgrywa OpenWRT na to urządzenie.

Może ktoś dobrze znający OpenWRT pomoże tutaj, jak skonfigurować to później dokładnie? Na pewno trzeba WiFi przestawić w AP client. Na pewno trzeba połączyć z resztą sieci. No i potem zrobić to przekierowanie portów.
  • #17 19443018
    Williusz
    Poziom 11  
    Chciałem na forum podziękować koledze Erbit-owi za poświęcony czas, zaangażowanie i przede wszystkim za wielką wiedzę , którymi wspomógł mnie w konfiguracji wszystkich połączeń sieciowych. Teraz cały układ chodzi jak marzenie. Pozdrawiam.
  • #18 19443372
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19451952
    Williusz
    Poziom 11  
    Witam, już jestem w miejscu docelowym. Po podłączeniu na hali mikrotik-a skonfigurowanego pod Zamel-a i AP-eka wszystko zadziałało od "pierwszego strzału" i pracuje zgodnie z założeniami. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
  • #20 19452053
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał sposobu na zdalny dostęp do programatora czasowego Zamel ZCM-42 przez internet, ponieważ urządzenie to działa tylko w trybie lokalnym, łącząc się z jego siecią WiFi. W odpowiedziach zasugerowano użycie routera z dwoma interfejsami WiFi, który mógłby działać w trybie klienta, aby połączyć się z siecią Zamel i jednocześnie z siecią z dostępem do internetu. Wskazano również na możliwość użycia alternatywnego oprogramowania, takiego jak OpenWRT, na routerach, co umożliwiłoby routing między sieciami. Użytkownik rozważał zamianę obecnego repeatera Asus na router TP-Link Archer C20, który również mógłby obsługiwać takie połączenie. Po kilku próbach i konfiguracjach, użytkownik z powodzeniem skonfigurował Mikrotika, co pozwoliło na stabilne połączenie z programatorem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA