logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd bramy przesuwnej Nice Robo 500 - nie zamyka po burzy, miganie diody co 1s

MarcusvonPopecki 04 Sie 2021 20:26 1461 9
REKLAMA
  • #1 19549356
    MarcusvonPopecki
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam!
    Po ostatniej burzy i zaniku napięcia na 12 godz. pojawił mi się problem z napędem bramy przesuwnej Nice Robo 500. Napęd normalnie otwiera bramę, ale już nie zamyka tylko "mieli" prze kilka sekund i wyłącza się. Dioda ok. miga stale co 1 sekundę. Mostkowałem foto i też nic się nie zmieniło. więc foto się są ok.
    Co może być przyczyną? Czy mogła "uszkodzić się płyta główna"?
    Pozdrowienia
    Marek
    Załączniki:
    • VID_20210726_103904.mp4 (75.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19549370
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3575
    Wygląda, że brama jedzie na zwolnieniu. Na wyłączonym zasilaniu popstrykaj DIPem 8 albo, jesli był na ON - testowo przestaw na OFF (czyli zwolnienia wyłacz w ogóle), możesz też pokręcić kręciołkiem TL (potem ustaw go mniej wiecej tak jak był - może potencjometr jest przypalony.... i ruszenie go poprawi temat)

Dla sprawdzenie samego silnika obróć jego koskę przyłączeniową (szpilki L) - jesli problem pojawi sie na otwieraniu - coś z centralką, jesli dalej będzie wolno zamykać - uszkodzony silnik (testy wykonuj w połowie suwu - po odwróceniu wtyczki nie będą działać krańcówki i możesz po dobiciu do krańca uszkodzić słupek albo cos z mechaniki napędu)
  • #3 19549410
    MarcusvonPopecki
    Poziom 3  
    Dzięki za porady. i tak DIP8 był na OFF, ale popstrykałem nim. również pokręciłem potencjometrem TL. Te czynności nic nie zmieniły. Ale jak odwróciłem kostkę "L" to: zamykała się prawidłowo, ale nie otwierała się. Więc wychodzi że padła centralka. tak? czyli co muszę zrobić wymienić płytę główną?
    Marek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19549418
    kotbury
    Dać dla znajomego elektronika - może coś da radę, jesli nic nie wskóra - wymieniaj. Taniej będzie zamiast pchania się w qrewsko drogi i nie najwyzszych lotów oryginał kupić krajową akcesoryjną - np jesli nie zależy ci na zwolnieniach (i tak miałeś wyłączone...) możesz wstawić np Elmesa STP za całe 150 zł (wbudowane radio, tanie piloty) lub trochę droższe coś z wypasem (np DTM Varia B231 - zwolnienia, antyzgniecenie i od groma innych funkcji za niecałe 400 zł)
  • #5 19549437
    MarcusvonPopecki
    Poziom 3  
    Dzięki za wytłumaczenie i poradę
  • REKLAMA
  • #6 19557711
    MarcusvonPopecki
    Poziom 3  
    Witam!
    A czy pilot Nice Smilo będzie współdziałał z centralą DTM Varia B231? l czy jakiś inny pilot uniwersalny? pytam ponieważ ja muszę mieć 4 piloty do bramy i jak patrze to cena pilotów + centrala przekroczy wartość płyty oryginalnej.

Pozdrowienia
    Marek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19557751
    kotbury
    Nie będzie. Ale nie musisz kupować 4 pilotów DTM, wystarczy 1 odbiornik zgodny ze Smilo (np. Proxima NMx - poszukaj w A...o , cena poniżej 100 zł) podpięty do centrali DTM.
  • #8 19619477
    MarcusvonPopecki
    Poziom 3  
    kotbury napisał:
    Nie będzie. Ale nie musisz kupować 4 pilotów DTM, wystarczy 1 odbiornik zgodny ze Smilo (np. Proxima NMx - poszukaj w A...o , cena poniżej 100 zł) podpięty do centrali DTM.

Witam! W końcu zakupiłem i chce zabrać się do montażu płyty Varia DTM B231 + nadajnik Proxima NMX SM. i już widzę że będę miał pytania. Pierwsze pytanie to: choć jeszcze nie otworzyłem puszki z starym napędem (analizuje na papierze podłączenie). Do których złączek mam zamontować nadajnik Proxima?
    Z góry dziękuję
  • #9 19619918
    kotbury
    Dwa lewe zaciski Proximy (symbol styku) do Open A i któregoś minusa centrali. Zasilanie Proximu (dwa prawe zaciski) do minusa i +24V centrali, polaryzacja obojętna.
    Zacisk z symbolem antenki w Proximie - sztywny kabelek o dł. 17 cm (pseudo antena) lub koncentryk do anteny zewnętrznej jeśli jest.

PS. Proxima to odbiornik, piloty to nadajniki....
  • #10 19622866
    MarcusvonPopecki
    Poziom 3  
    Automat podłączony i uruchomiony. dzieki za wszytsko

Podsumowanie tematu

✨ Po burzy i zaniku napięcia, użytkownik napotkał problem z napędem bramy przesuwnej Nice Robo 500, który otwiera bramę, ale nie zamyka, migając diodą co 1 sekundę. Po testach z DIPem i potencjometrem TL, stwierdzono, że problem leży w centrali, co sugeruje konieczność wymiany płyty głównej. Użytkownik rozważał zakup tańszej centrali, takiej jak Elmesa STP lub DTM Varia B231. W dyskusji poruszono również kwestię kompatybilności pilota Nice Smilo z centralą DTM, co okazało się niemożliwe, ale zaproponowano użycie odbiornika Proxima NMx. Po zakupie nowej centrali i nadajnika Proxima, użytkownik uzyskał pomoc w podłączeniu urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA