logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy.

Dyszkins 08 Sie 2021 18:31 10836 22
REKLAMA
  • #1 19555160
    Dyszkins
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam problem z podłączeniem jacuzzi. Mieszkam w Holandii i wprowadziłem się własnie do nowego mieszkania. Nie wiem jaki jest tu typ instalacji. W instrukcji jacuzzi jest napisane że musi być instalacja z uziemieniem. Na końcu przewodu jacuzzi jest wyłącznik różnicowo-prądowy. W gniazdku niestety są dwie żyły i nie spełnio to wymogów z instrukcji. Po podłączniu jacuzzi i naciśnięciu test wszystko działa poprawnie i rozłącza. W rozdzielnicy także są wyłączniki różnicowo-prądowe. Po naciśnięciu "Test" również rozłączają. Moje pytanie brzmi czy to wszystko zadziała i uratuje życie w razie przebicia? Czy jeśli użyję przedłużacza to również rozłączy w razie przebicia? Czytałem w internecie, że na dwużyłowej instalacji nie działają wyłączniki różnicowo-prądowe, ale jakiś elektryk je tu zamontował. Załączam zdjęcia. Nie znam się i proszę o pomoc.
    Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy. Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy. Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy. Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy. Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy.
  • REKLAMA
  • #2 19555200
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    W pokazanym gniazdku to, że na wierzchu są dwie dziurki i nie ma bolca nie znaczy, że wewnątrz pod nim nie ma trzeciego przewodu... Czy którekolwiek inne gniazdo posiada bolec? Napisałeś: na końcu przewodu jacuzzi jest wyłącznik różnicowo-prądowy. Nie rozumiem gdzie on w końcu jest: na końcu przewodu jacuzzi w jacuzzi czy w rozdzielni? Są też wyłączniki RCD dwutorowe - może tu właśnie masz takie rozwiązanie?
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Czy kol. wie o czym pisze?
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #3 19555211
    Dyszkins
    Poziom 4  
    Rozbierałem gniazdko i nie ma tam trzeciego przewodu. W kuchni jest gniazdko z trzema przewodami ale nie mam opcji podłączenia tam jacuzzi. Jak wyłączę w rozdzielnicy te dwa wyłączniki róznicowo-prądowe to nigdzie w domu nie mam prądu w gniazdkach. Przerabiać instalacji również nie mogę.

Dodano po 3 [minuty]:

Wyłączniki różnicowo-prądowe mam dwa w rozdzielnicy. I na końcu przewodu jacuzzi też jest.
  • #4 19555222
    elktrod
    Poziom 41  
    Rozkręć to gniazdko z kuchni i zobacz fizycznie czy są tam trzy przewody czy dwa? Pokaż też wtyczkę przewodu jacuzzi od czoła - czy tam są trzy styki czy dwa?
  • #5 19555229
    Dyszkins
    Poziom 4  
    Są tam trzy przewody. Obstawiam, że wkuchni instalacja była dorabiana.
  • #6 19555235
    elktrod
    Poziom 41  
    Chyba tak... Pokaż też wtyczkę przewodu jacuzzi od czoła (zdjęcie) - czy tam są trzy styki czy dwa? Jeżeli kran jacuzzi czy jakakolwiek część metalowa będzie lub jest uziemiona do uziemienia w rozdzielni to RCD powinien zadziałać, co można przetestować zwierając przewód N do metalowej części jacuzzi... Gdy RCD zadziała to według mnie jacuzzi można używać bezpiecznie... Trzeba tylko poprawnie zlokalizować przewód N i dokonać testu.
  • REKLAMA
  • #7 19555247
    Dyszkins
    Poziom 4  
    Do jacuzzi dołączony jest taki tester który pokazuje że w tym gniazdku gdzie są dwa przewody i nie może być podłączone jacuzzi. W gniazdku w kuchni pokazuje że jest ok. Jak podłączę przedłużacz do tego gniazdka w kuchni i wepnę tester w przedłużacz to pokazuję, że już jest nieprawidłowo.
    Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy. Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy. Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy. Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy.
  • REKLAMA
  • #8 19555253
    elktrod
    Poziom 41  
    Jak bez przedłużacza jest ok a z przedłużaczem źle to w przedłużaczu zamień z jednej strony przewód N z fazowym i powinno zagrać...

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #9 19555258
    Dyszkins
    Poziom 4  
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale obojętnie jak podłączam tester do gniazdka w kuchni zawsze pokazuje że instalacja jest ok. Do góry nogami, czy normalnie zawsze jest ok. Jak podłącze do tego dwu żyłowego pokazuje że nie ma uziemienia.
  • #10 19555271
    Dyszkins
    Poziom 4  
    Rozumiem ale problem jest taki, że ja nie mogę tego jacuzzi podłączyć w kuchni tylko muszę tam gdzie są dwie żyły. Chce tylko wiedzieć czy to zadziała i uchroni mnie przed porażeniem.
  • #11 19555293
    Dyszkins
    Poziom 4  
    Jacuzzi jest dmuchane i nie jest i nie będzie w żaden sposób uziemione. Tak wygląda osprzęt tego jacuzzi. Wszystko jest zabudowane i plastikowe.
    Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy. Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy.
  • REKLAMA
  • #12 19555304
    elktrod
    Poziom 41  
    No to nie rozumiem producentów... Ciekawy jestem ile przewodów leci od tego testera czy różnicówki jak napisałeś przy koncu kabla do jacuzzi w kierunku jacuzzi jeżeli dwa to jest to pic z tą różnicówką, jeżeli trzy to ciekawym gdzie przewód PE jest podłączony w jacuzzi - do plastiku?
    No i pozostaje pytanie gdzie będziesz rozkładał jacuzzi - jeżeli na izolowanym miejscu to OK ale jak w wannie metalowej to niestety pasowałoby sprawdzić czy wanna uziemiona i przetestować te różnicówki w sposób jak napisałem N do wanny i kranu metalowego wodnego dotykać... Ale jak wszystko plastikowe to pewnie może być różnie w przypadku gdy braknie ciągłości N przy dotknięciu fazy?

Kol. nie rozumie o czym pisze i proszę najpierw uzupełnić wiedzę a później doradzać. Instrukcja obsługi jest po to by się do niej stosować.

• #13 19555316
    Dyszkins
    Poziom 4  
    Masz rację dziwne ale znalazłem takie oznaczenie od dołu tego osprzętu.
    Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy. Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy.
  • #14 19555329
    elktrod
    Poziom 41  
    Masz omomierz lub jakiś brzęczyk z baterią aby sprawdzić czy te śrubki są połączone z PE we wtyczce?
  • Pomocny post
    #15 19555338
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    Ocena: 145
    Witam. Dyszkins zapomnij o podłączeniu tego jacuzzi do gniazda bez styku ochronnego. Także żadnych przedłużaczy. Tak naprawdę podłączenie przez wtyczkę i ruchomy przewód zamiast podłączenia na stałe i tak jest wystarczająco ryzykowne. Baseny, sauny, jacuzzi , łazienki itp gdzie człowiek jest mokry albo jest w środowisku o podwyższonej wilgotności to są miejsca gdzie jest podwyższone ryzyko porażenia. Tu nie ma drogi na skróty. Zapoznaj się chociażby ze strefami w łazience , po co one są i jaki osprzęt i urządzenia można w nich podłączać a także w jaki sposób.
  • #16 19555340
    Dyszkins
    Poziom 4  
    Niestety nie mam miernika ani omomierza. Jacuzzi będzie na dworze na takiej macie rozłożone. Jacuzzi miałoby być podłączone za pomocą przedłużacza do tego gniazdka dwużyłowego. Podłączenie dmuchanego jacuzzi. Wyłącznik różnicowo-prądowy.

Dodano po 10 [minuty]:

Co do stref to w instrukcji jest taki obrazek.
  • #17 19555361
    elktrod
    Poziom 41  
    Na dworze jeszcze bardziej ryzykowne układanie przy braku działania różnicówki i przy braku połączenia przewodu PE z jakąkolwiek częścią jacuzzi czy z podłożem... Odradzam...
  • #18 19555363
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    Kolega elktrod niestety nie ma pojęcia o czym mówi i udziela szkodliwych rad więc nie radzę ich wprowadzać w życie.
  • #19 19555381
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 600
    Pawelelemonter napisał:
    Kolega elktrod niestety nie ma pojęcia o czym mówi i udziela szkodliwych rad więc nie radzę ich wprowadzać w życie.
    Też go zgłosiłem do moderacji, bo już w drugim poście widziałem że z nim coś nie tak , pomimo że elektrykiem nie jestem a tylko obserwuję temat.
  • #20 19555383
    Dyszkins
    Poziom 4  
    Rozumiem, że jedyną opcją podłączenia tego jacuzzi jest podłączenie go bezpośrednio do gniazdka z uziemieniem i nie ma żadnej drogi na skróty. Szkoda bo przewód w żaden sposób nie starczy mi do żadnego gniazdka. Niestety będę musiał sprzedać.
  • #21 19555397
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    Jeżeli nie ma opcji żeby w prawidłowy sposób przez elektryka dostosować i sprawdzić instalację elektryczną to należy tak zrobić. Jedyne rozsądne wyjście.
  • #22 19555468
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    elktrod napisał:
    No to nie rozumiem producentów... Ciekawy jestem ile przewodów leci od tego testera czy różnicówki jak napisałeś przy koncu kabla do jacuzzi w kierunku jacuzzi jeżeli dwa to jest to pic z tą różnicówką, jeżeli trzy to ciekawym gdzie przewód PE jest podłączony w jacuzzi - do plastiku?
    Co cię obchodzi gdzie jest żyła PE w urządzeniu przyłączona.
    Jest wtyczka ze stykiem ochronnym i jest wyłącznik RCD więc należy wtyczkę połączyć z gniazdem taki styk posiadający.
    Koniec i kropka.
    A tester sygnalizuje brak styku ochronnego w gnieździe i żdne zamiany L z N tego nie zmienią.

Więc przestan się produkować, bo twoje pożal się Boże "rady" funta kłaków nie są warte.
  • Pomocny post
    #23 19555551
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1010
    @Dyszkins brawo za rozsądne podejście. Najpierw instrukcja i spełnienie wymogów bezpieczeństwa. Potem zabawa. Życie mamy tylko jedno.
    To urządzenie można podłączyć tylko do gniazda z uziemieniem. Czyli takiego z bolcem albo blaszkami (shuko).
    Teoretycznie niby mógłbyś dokupić przedłużacz z uziemieniem ale odradzam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem dmuchanego jacuzzi w nowym mieszkaniu w Holandii, gdzie instalacja elektryczna nie spełnia wymogów uziemienia. W instrukcji jacuzzi zaznaczone jest, że wymagana jest instalacja z uziemieniem, a w gniazdku znajdują się tylko dwie żyły. Użytkownik testował wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD) w rozdzielni oraz na końcu przewodu jacuzzi, które działają poprawnie. W dyskusji podkreślono, że podłączenie jacuzzi do gniazdka bez styku ochronnego jest niebezpieczne, a przedłużacze również nie są zalecane. Użytkownik rozważał sprzedaż jacuzzi, ponieważ nie ma możliwości podłączenia go w sposób zgodny z wymaganiami bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA