logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zacinający się wyświetlacz w komputerze AIO - uszkodzona płyta główna z wlutowanym procesorem

JurasJuro 09 Gru 2021 18:57 1077 59
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić komputer AIO, w którym co kilka sekund na chwilę zacina się cały ekran w Windows?

Najpierw zainstaluj ręcznie właściwy sterownik grafiki AMD/Asus dla HD 8330, bo w tym temacie zacinanie zniknęło po odejściu od ogólnego sterownika Microsoft i wgraniu pakietu ASUS dla Windows 8.1 [#19761055][#19761178][#19761880] Na takim AIO nie ma sensu zaczynać od wymiany płyty głównej lub procesora, bo CPU jest wlutowany, a taka naprawa zwykle kosztuje więcej niż cały komputer [#19754181][#19756497] Jeśli po poprawnym sterowniku problem nadal występuje, przetestuj komputer w lekkim Linuxie live albo sprawdź akcelerację sprzętową, bo podobne objawy w innym systemie wskazują na usterkę sprzętową APU/iGPU lub płyty [#19754327][#19763499] SSD i dodatkowy RAM mogą przyspieszyć ten zestaw, ale nie rozwiązują samego problemu zacinania obrazu [#19763499]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 19754140
    JurasJuro
    Poziom 4  
    Ocena: 12
    Cześć, mam problem z takim jednym komputerem (AIO) co wczoraj z kąś wygrzebałem, ponieważ gdy ma Windowsa to co chwila się zacina cały wyświetlacz tak na ok 2 sekundy, jest to około co 4 sekundy i dowiedziałem się że mój tata kiedyś go oddał do serwisu żeby zobaczyć o co chodzi i powiedzieli że płyta główna jest gdzieś tam zepsuta ale nie da się jej częściowo wymienić bo to jest takie coś co od razu trzeba wymienić całą płytę główną, ale po pierwsze za bardzo teraz takich po prostu, samych płyt głównych teraz nie ma w sprzedaży a po drugie ta płyta ma wlutowany procesor.
    No i nie wiem co zrobić macie jakiś pomysł?
    Teoretycznie można by przeszukać cały internet w poszukiwaniu tej płyty ale wtedy fajnie byłoby wylutować ten procesor że starej płyty.
    W najgorszym przypadku trzeba byłoby sprzedać kompa na części ale może wy mi coś poradzicie albo znajdziecie tą płytę?
    Ogólnie to umiem składać kompy itd. ale żeby coś zdiagnozować to potrzebuję serwisu.
    Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19754181
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 19754190
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    Zaczynając od początku - nie wiemy o jaki komputer chodzi i ile jest warty więc i ceny naprawy i jej opłacalności nie da się wyznaczyć.

Jeżeli procesor jest wlutowany to na start przełożenie go będzie nieopłacalne. Jak chodzi o to że starej płyty nie da się naprawić to pewnie wynika to właśnie z tego, że procesor może być uszkodzony - ale to tylko domysły nie znając modelu nie można nic stwierdzić.
  • REKLAMA
  • #4 19754254
    JurasJuro
    Poziom 4  
    Aha, postaram się odpowiedzieć na jak najwięcej pytań.
    1. Aktualizuję właśnie do w10 20h2
    2. Komputer kupiony chyba w 16 roku za ok 1900.
    3. Model: asus aio pc et2020a
    CPU Amd a4 5000
    Ram 4gb
    Karta graficzna: amd hd 8330
    Hdd 1000gb
    To tyle co sam wiem
    4. Wg mnie jeśli wtedy powiedzieli że płyta to płyta

Dodano po 3 [minuty]:

Aha i z tym linuxem to raczej nie bo mój tata go używał trochę z Windowsem i wszystko śmigało (no nie śmigało ale normalnie chodzilo)
  • #5 19754281
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15436
    JurasJuro napisał:
    Model: asus aio pc et2020a
    CPU Amd a4 5000
    Ram 4gb
    Karta graficzna: amd hd 8330
    Hdd 1000gb

I Ty instalujesz na tym Windowsa 10? Przecież to masochizm.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19754287
    JurasJuro
    Poziom 4  
    No wiesz, to był komp mojego taty, ja z nim nic nie robiłem, mój tata o wszystkim decydował, może nie wiedział że to trochę za słaba konfiguracja
  • Pomocny post
    #7 19754327
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19754650
    JurasJuro
    Poziom 4  
    Cześć, dzięki za odpowiedź jednak mam jeszcze pytanie:
    1. Dlaczego w serwisie powiedzieli że to płyta jest powodem?

Dodano po 5 [minuty]:

A w sumie po drugie jak sobie patrzę na minimalne wymagania w10 to wszystko jest ok
  • Pomocny post
    #9 19755214
    sylweksylwina
    1. Usterka sprzętowa może powodować dodatkowe spowolnienie i zacięcia. Więc warto by było wykonać porady zaczynając od postu #2. Testując komputer na innym systemie uruchamiając go z innego nośnika można wiele opcji wyeliminować.

2. Minimalne wymagania nie zapewniają płynnej pracy.
  • REKLAMA
  • #10 19755219
    JurasJuro
    Poziom 4  
    Ok dzięki za odpowiedź dziś spróbuję wszystko potestować i napiszę rezultaty.

Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

Dobra, mogę dać sprawozdanie:
    - zainstalowałem linuxa mint na pendrive
    - myszka się nie zacina co chwilę (sukces!)
    - zamula mniej więcej tak jak na w10 ale to pewnie wina 4gb ramu i wiekowego dysku hdd
    Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
    Czy dobrą opcją byłoby zresetowanie Windowsa do ustawień fabrycznych i zobaczenie czy też tak zacina? (wiecie, stare przyzwyczajenia do windowsa) a może jeżeli by znów zacinało to spróbowałbym go zupgradować do ssd i 8gb ram? czy to by coś wtedy dało?
    Dzięki za odpowiedzi
  • #11 19755614
    sylweksylwina
    HDD nie ma wiele do systemu z pendrive, aczkolwiek pendrive też pewnie za szybki nie jest.

Czy jak komputer (odłączony od internetu) na windows 10 zostawisz na pulpicie na 10 minut to przestaje się zacinać?

Zapomniałeś SMART dysku sprawdzić.
  • #12 19755737
    JurasJuro
    Poziom 4  
    1. Nie przestaje się zacinać
    2. Coś tam wyszukałem i zobaczyłem że nie ma bad sectorów a w crystal disk info pokazuje że stan dysku jest dobry
  • #13 19755751
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19755766
    JurasJuro
    Poziom 4  
    Czyli co mam robić? Bo już sam nie wiem.
    Czy upgrade ssd i 8gb ram da mi dobrego Windowsa?
  • #15 19756009
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 19756200
    JurasJuro
    Poziom 4  
    A więc co zrobić? Czy być może zresetowanie Windowsa do ustawień fabrycznych coś da?
  • Pomocny post
    #17 19756297
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19756398
    JurasJuro
    Poziom 4  
    Niko72 napisał:
    Powodem mniejszej wydajności może być jeszcze niesprawne chłodzenie procesora, zakurzony wentylator i radiator czy stara pasta termoprzewodząca. Jednak nie sądzę aby wymiana pasy termoprzewodzącej i wyczyszczenie wentylatora i radiatora znacząco zwiększyła wydajność tego komputera.
    to akurat zrobiłem wczoraj wieczorem (wymieniłem pastę, przeczyściłem kompa i wentylator wyczyściłem)
    Ale czy mamy pewność że chodzi tu ogólnie o złą specyfikację sprzętową? Dlaczego w takim razie w serwisie mówili coś o płycie głównej? I dlaczego komputer się zacina akurat z Windowsem? Przecież nawet kiedy masz komputer który ma taką samą specyfikację co minimalne windowsa to oczywiście będzie mulił itd ale przecież takich rzeczy nie powinno być. Robili np. na komputer świat kompa za 50zł i normalnie se chodził z Windowsem. Mam w szkole komputery co mają 4gb ramu, jakiegoś 2 rdzeniowego celerona i wiadomo, trochę mulą ale nie ma tragedii, a na pewno nie ma czegoś takiego że się zacina wszystko na sekundę czy coś około tego. Tak więc czy to na pewno (a przynajmniej w większym procencie bo wiem że nie na pewno) to jest Specyfikacja sprzętową?
  • #19 19756497
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 19756499
    sylweksylwina
    Dlatego chciałem byś podał SMART dysku. Stan dobry nie oznacza że np. nie ma problemów z komunikacją dysku z resztą komputera.

Samo zacinanie też jest conajmniej dziwne.

Jak nie masz ważnych danych (lub jak zrobisz ich kopię na wszelki) - zrób reset systemu - może to coś da.
  • #21 19756509
    JurasJuro
    Poziom 4  
    Nie ma tam ważnych danych ponieważ z tego co pamiętam komputer kupiony został w 16 roku i chyba w 17 został "zapomniany" ponieważ się zacina i teraz go odgrzebałem a jutro zrobię reset do fabrycznych.
  • #22 19757575
    JurasJuro
    Poziom 4  
    Mam rezultaty!
    1. Próbowałem zrobić reset ale był jakiś błąd i nie mogłem, próbowałem coś naprawić ale nie szło.
    2. Około 2 godziny szukałem programu do całkowitego usunięcia systemu bo wszystkie inne były niby darmowe ale już w samej aplikacji trzeba zapłacić.
    3. Wywiłem cały system.
    4. Udało mi się wgrać nowego Windowsa 10 home!
    5. I nic się nie zacina!
    Bardzo dziękuję za wszelkie porady.

Dodano po 5 [minuty]:

No dobra, przyznam że nie ma szału no bo wiecie jaki to komp i ten hdd. Może kiedyś mu wymienię na ssd bo czekanie około 4 minuty na system to "lekka" przesada.

Dodano po 16 [minuty]:

Szybki i niefajny edit:
    Komputer po kilkunastu minutach użytkowania na chwilę zgasł mu ekran na ok 2 czy 3 sekundy a później znowu zaczął się zacinać. Czy myślicie jednak że to przez specyfikację? W takim razie może jeszcze przez dłuższą chwilę potestuje linuxa czy też tak ma? Jeżeli by nie miał to to by była wina specyfikacji a jeżeli by miał no to chyba serio ta płyta główna jest uszkodzona.
  • #23 19757671
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #24 19757683
    JurasJuro
    Poziom 4  
    Czy znów mam testować system linux na pendrivie? I jeżeli tak to mam usuwać tego Windowsa 10?
  • #25 19757691
    pavpaw
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Zależy dlaczego zgasł, co dziennik systemu pokazuje w tym czasie. Bo jak to świeży system możliwe że wtedy poszedł upgrade drivera gpu przez autoaktualizacje i stąd chwilowe wyłączenie ekranu.
  • #26 19757694
    JurasJuro
    Poziom 4  
    Nie, akurat by się tak nie złożyło bo wszystkie drivery już miałem pobrane i to napewno jest związane z tym zacinaniem. Być może właśnie jest to płyta.
  • #27 19757778
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 19757783
    JurasJuro
    Poziom 4  
    Aktualnie próbuję zainstalować Windowsa 8.1 bo w8 był chyba sprzedawany z tym komputerem a samej ósemki a nie osiem jeden nie da się pobrać ze strony Microsoftu. Ale mogę najpierw sprawdzić te aktualizacje. Więc jak to się robi?
  • #29 19757828
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 19757840
    JurasJuro
    Poziom 4  
    W takim razie to są wszystkie aktualizacje sterowników:
    Zacinający się wyświetlacz w komputerze AIO - uszkodzona płyta główna z wlutowanym procesorem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem AIO (Asus AIO PC ET2020A), który zacinał się podczas pracy na systemie Windows 10. Po wstępnej diagnozie w serwisie stwierdzono uszkodzenie płyty głównej z wlutowanym procesorem AMD A4 5000, co uniemożliwiało jej wymianę. Użytkownik przeprowadził testy, instalując system Linux, co wykazało, że problem zacinania występuje również tam, co sugerowało usterkę sprzętową. Po dalszych testach i instalacji nowego systemu Windows 10, problem z zacinaniem został rozwiązany, co wskazuje na wcześniejsze problemy z oprogramowaniem, w tym sterownikami graficznymi. Użytkownik rozważał modernizację sprzętu, jednak ze względu na niską wartość komputera, inwestycja w nowe komponenty mogłaby być nieopłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA