logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nvidia GTX 760 OC Twin Frozer - Karta działała 2 godziny po tescie furmark kod 4

Petrupyszart 17 Gru 2021 11:36 1431 45
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego GTX 760 po teście FurMark pokazuje artefakty, czarny ekran i błąd 43 — czy winny jest zasilacz i co powinienem zrobić?

To raczej uszkodzona karta graficzna (artefakty, problem z pamięcią lub rdzeniem), a nie zasilacz; skoro karta była niedawno kupiona i wcześniej działała, najlepiej ją zwrócić albo reklamować [#19768793][#19771465] FurMark nie powinien psuć sprawnej karty, a jeśli po instalacji sterowników pojawia się czarny ekran, restart lub Code 43, to wskazuje na wadę karty, nie na sam PSU [#19768801][#19769510] Najpierw warto sprawdzić kartę w innym komputerze albo pod bootowalnym Linuxem, żeby wykluczyć problem z Windowsem lub sterownikami [#19767988][#19768793] W threadzie podano też, że w takich przypadkach często pomagają tylko wymiana uszkodzonych pamięci albo rdzenia, a ukruszony kondensator także może powodować niestabilną pracę [#19771457][#19771363]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19767576
    Petrupyszart
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam , mam problem ponieważ wczoraj zakupiłem kartę graficzną nvidia GTX 760 OC. Po zrobieniu testu furmark w tym tescie gdzie jest taka smuga czy cos w tym stylu na tej smudze byly takie rozgalezienia czarne i czarny ekran i rip.

Płyta Główna - H81-P33
    Procek : I5-4430
    Ram : 2x4GB 1666MHZ
    Zasilacz : Corsair VX 450W
    Karta Graficzna : GTX 760 OC

Wyczytałem na pudełku że ona wymaga 500W oraz 30 A natężenia. Czy to wina zasilacza? nie zauważyłem żadnych uszkodzeń na pamięciach przebarwień itp. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19767651
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 993
    To się nazywa artefaktami, https://www.google.com/search?q=artefakty+gpu...=1#imgrc=lo6Pv86X8SYngM&imgdii=e6X3dlGaYq6-5M
    Oznaka kończącej się karty, przetaktowania, lub zbyt wysokiej temperatury.
    Jak masz teraz tylko czarny ekran, nie działa, nie wyświetla, to raczej właśnie padła karta, bo tak normalnie, coś powinno być widać w biosie podczas startu komputera.
  • REKLAMA
  • #3 19767744
    Petrupyszart
    Poziom 12  
    Jak startuje to jest obraz dopiero jak startuje windows to sie zacina i czarny ekran i restart

Dodano po 41 [sekundy]:

I Raz pokazywało mi blue screena i CRITICAL PROCESS DIED , czyli zasilacz?
  • #4 19767843
    g107r
    Poziom 41  
    No to musiałbyś wejść w tryb awaryjny windowsa, tryb niskiej rozdzielczości VGA, bez ładowania sterowników karty graficznej, i usunąć tam obecne sterowniki.
    Jest szansa, że są nieodpowiednie, ale artefakty to jednak głównie uszkodzona karta graficzna.
    W biosie karta najprawdopodobniej działa w podstawowej opcji "standardowej karty VGA", z uniwersalnym sterownikiem do wszystkich kart graficznych, jak 30 lat temu, a przy ładowaniu windowsa ładują się bardziej zaawansowane drivery, dedykowane już do konkretnej karty graficznej, umożliwiające "cuda niewidy" dzisiejszych kart, które przy uszkodzeniu karty, uniemożliwiają jej dalszą pracę.
    Miałem GT 8800, w 2D (na pulpicie, w internecie, w notatniku :) ) jeszcze działała, ale próba uruchomienia środowiska 3D (do gier "najogólniej", do programów graficznych), kiedy się włączają programy wykorzystujące te zaawansowane opcje graficzne, następowała "awaria" karty graficznej. Tu następne trudne i przykre słowo - reballing.
    No, ale czasem Windows 10 źle wyszuka i dobierze sterownik, i coś się krzaczy...
    Skąd miałeś sterownik, Windows go znalazł i zainstalował, czy instalowałeś samemu ze strony producenta karty?
    Petrupyszart napisał:
    I Raz pokazywało mi blue screena i CRITICAL PROCESS DIED

Bez numerka 0x000????
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=CRITICAL+PROCESS+DIED
    Niestety ten system bublowaty jest, sam się "DIED" swoimi aktualizacjami, więc może poczytaj, bo ja tego g... jeszcze na stałe nie używam. Chciałem, ale właśnie aktualizacje rozwaliły mi kilka razy system. Pech chyba, bo cóż innego przy moim sporadycznym włączaniu W10 :(
    Sam komunikat może być odpowiedzią na awarię sterownika karty graficznej, jak mnie "wywalało" kartę, to często właśnie ze sterownikiem grafiki, ale inny system, to i inne komunikaty mogły być...
    Masz inną kartę graficzną?
    Najprościej, najszybciej jest ją podmienić na 100% sprawną, i samo wyjdzie, czy z inną też złapie bsoda, czy nie wystartuje komputer.
    Podłączając monitor pod płytę główną, bez karty graficznej, też to masz?

Zasilacza bym jeszcze nie podejrzewał, ale można mu sprawdzić napięcia podczas startu, które powinny zawierać się w normie dla zasilaczy ATX https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3533835.html#17654942 i to chyba wszystko oprócz i jego podmiany...

Dodano po 48 [minuty]:

Display Driver Uninstaller
    Bluescreenview czasem pokaże nazwę pliku, który miał coś wspólnego z niebieskim ekranem, ale to z poziomu działającej windy.

Karty z koparek nie były podkręcane wgrywaniem podkręconego biosu?
    Zegary GPU i pamięci są, były zgodne z taktowaniem producenta?
    Sam to robiłem, zmodyfikowany BIOS, i masz wyższą wydajność bez podkręcania karty graficznej, i tak się zastanawiam, https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3559437.html które artefakty to uszkodzenie pamięci, bo już nie pamiętam?
    Albo cudze wypociny https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/artefakty-co-to-jest-i-jak-temu-zaradzic.html
  • #5 19767988
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Postaram się streścić: karta do sprawdzenia w innym pc i/lub pod bootowalnym ubuntu a tam gputest.
    Jeśli objaw nie ustąpi - reklamacja / utylizacja.
    Można próbować obniżać taktowania ale to nie rozwiązanie.
  • #6 19768040
    Petrupyszart
    Poziom 12  
    Maly update po zainstalowaniu sterownikow i po uruchomieniu ponownie system przekracza ladowanie czyli te krecenie tym kolkiem i potem czarny ekran i reset i tak w kolko. Jakies pomysly ? Co do sprawdzenia karty w 2 kompie sprawdze , na innym zasilaczu tez , ubuntu nie mam bootowalnego ale moge zrobic.
  • #7 19768090
    g107r
    Poziom 41  
    To na teraz, zrób te ubuntu i uruchom w live, wykluczysz "awarię" windowsa.
    Petrupyszart napisał:
    Maly update po zainstalowaniu sterownikow i po uruchomieniu ponownie system przekracza ladowanie czyli te krecenie tym kolkiem
    Znaczy że masz jakiś dostęp do windowsa?
    No właśnie taki niefart, że bez sterowników może działać, a z już nie, bo bez karta działa na np 5% swoich możliwości, i nie piszę o bardzo wolnym jej działaniu, tylko braku obsługi reszty 95% różnych instrukcji programowych, i pełnego wykorzystania "nowoczesnego" GPU, dającego możliwość wydajnej pracy karty w programach potrzebujących tychże funkcji.
    Starszy system może by i się załadował do pulpitu, ten nowszy może podczas ładowania włączać 3D, co powoduje błąd, i fajnie gdy w ogóle pokaże się jakiś bluescreen, bo może się restartować bez jakichkolwiek ekranów...
    System nie musi zauważyć, zarejestrować i zareagować na swoją awarię, bsod to często bonus dający jakieś wskazówki.
  • #8 19768113
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Szanowni Panowie - to są typowe objawy uszkodzonego rdzenia/pamięci.
    Nie ma co tu gdybać, karta nie przyjmuje sterowników, co jest jednoznacznym objawem ww. uszkodzeń.
    Można ją sprawdzić jeszcze pod innym komputerem, ewentualnie za pomocą oprogramowania mats, ale w tych kartach często nie tyle padały pamięci, co komunikacja rdzenia z pamięciami - miałem taką 760, miałem 780, ten typ tak ma...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19768234
    Petrupyszart
    Poziom 12  
    Nvidia GTX 760 OC Twin Frozer - Karta działała 2 godziny po tescie furmark kod 4

Czy to sa artefakty ?
  • REKLAMA
  • #10 19768385
    g107r
    Poziom 41  
    Nie można tego wykluczyć, pooglądaj obrazki z 2 postu, bo one mają różne postacie, kropki, kreski, trójkąciki, może natrafisz na podobne, co widziałeś u siebie.
    Tu masz je prawie niewidoczne, a ja miałem bardziej jak
    Petrupyszart napisał:
    cos w tym stylu na tej smudze byly takie rozgalezienia czarne

trójkąciki, jak z drugiego obrazka https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/artefakty-co-to-jest-i-jak-temu-zaradzic.html , choć kto by to pamiętał... może koledzy są na bieżąco :(
  • #11 19768503
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6878
    Ten driver ( 320.49 driver,) był najlepszy dla tej karty

:?: cos mówi (gpu-shark) Link
    lub
    Nvidia GTX 760 OC Twin Frozer - Karta działała 2 godziny po tescie furmark kod 4

p.s
    użyłeś najnowszej ver, FurMark (FurMark 1.29.0.0 from 2021.11.16 (12MB))Link
    Lagging Link
    :!:
    Cytat:
    The models use chip NVidia (pascal or turing ) have problems with this heavy load FurMark

zapewne ubiłeś kartę grafiki GTX 760 OC Twin Frozer :cry:

Moderowany przez sylweksylwina:

Lisek jak zawsze przeklejasz informacje z internetu bez weryfikacji stanu aktualnego autora wątka tematu. Autor tematu nie jest w stanie przejść do OS ze sterownikami GPU - więc nie ma tu opcji by coś lagowało i by można było sprawdzić parametry karty bez sterownika. No i jednak najnowszy dostępny sterownik może okazać się najlepszy.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #12 19768745
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Jak wygląda obraz dawany przez kartę po odłączeniu dodatkowego zasilania, w sensie karta włożona tylko do PCI express bez zewnętrznych przewodów?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 19768766
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    Nadużywanie furmarka bez rozkręcenia wentylatorów może skutecznie ubić starą kartę. Reballing GPU nie pomoże, jak toś wyżej proponował. Nie pękają kulki pod substratem ale nad, pod kryształem.

Moderowany przez sylweksylwina:

Karta sama dobiera odpowienie obroty do temperatury, nic ręcznie nie trzeba zmieniać. Reballing może pomóc ale nie musi - nie wróżymy z fusów. Jednak prawie napewno w tym wypadku nie będzie opłacalny.

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• Pomocny post
    #14 19768793
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Skoro karta niedawno kupiona proponuję zwrot. Skoro działała i teraz nie działa to raczej nie kwestia zasilacza.
    Najpewniej sprawdzić ją w innym komputerze jak już wspomniano.

Jak testowano różne sterowniki (i biorąc pod uwagę okoliczności) to nie ich wina.

Dodano po 2 [minuty]:

Petrupyszart napisał:
    Czy to sa artefakty ?

Wygląda na artefakty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 19768801
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Dokładnie tak.
    Furmark sam z siebie nie wysypuje kart, w pełni sprawne karty przejdą ten test bez żadnych problemów, nawet jak odpalimy go na kilka - kilkanaście godzin. I chłodzenie nic nie ma do tego, byleby było sprawne.
    Jest natomiast pewna cecha wspólna testów obciążeniowych - są w stanie wysypać karty, w których kończą się pamięci/rdzeń.
    Zdarzyło mi się w ten sposób celowo wywoływać uszkodzenie pamięci po lekkim podkręceniu w kartach, które nie działały do końca stabilnie - testy i skany nic nie wykazywały, ale miały dziwne objawy, losowe restarty i inne.
    Testy obciążeniowe potrafiły wysypać padającą pamięć, wtedy już było wiadomo, która kwalifikuje się do wymiany.
    Ale mówimy tu o diagnostyce serwisowej, a nie o tej konkretnej karcie, ale tak gwoli ścisłości, bo masa osób powtarza, że "hurrrr durrr furmark psuje karty".
    Powtórzę jeszcze raz - Furmark nie psuje sprawnych kart. Karta mogła mieć już pewne wady w momencie zakupu.

piotrkol7 napisał:
    Jak wygląda obraz dawany przez kartę po odłączeniu dodatkowego zasilania, w sensie karta włożona tylko do PCI express bez zewnętrznych przewodów?

Podbijam prośbę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 19769259
    Petrupyszart
    Poziom 12  
    Więc tak po odłączeniu kostek dodatkowych wyskakuje ekran please power down and connect the pcie power cable for this graphics card

Dodano po 53 [sekundy]:

Nawet 1 kostka 8 pin daje ten sam efekt i jak dopiero wepne druga kostke 6 pin to zaczyna wyswietlac obraz

Dodano po 30 [sekundy]:

Mój tata jest elektrykiem może coś zaradzić może zwarcie gdzieś poszło na sekcje bo miałem 2x molex na 6 pci express

Dodano po 3 [minuty]:

lisek napisał:
    Ten driver ( 320.49 driver,) był najlepszy dla tej karty

:?: cos mówi (gpu-shark) Link
    lub

p.s
    użyłeś najnowszej ver, FurMark (FurMark 1.29.0.0 from 2021.11.16 (12MB))Link
    Lagging Link
    :!:
    Cytat:
    The models use chip NVidia (pascal or turing ) have problems with this heavy load FurMark

zapewne ubiłeś kartę grafiki GTX 760 OC Twin Frozer :cry:

To dlaczego na moim starym gt 240 użyłem najnowszego furmarka i wszystko poszło zgodnie z planem tylko były lagi i grafika osiągneła max 70 stopni i nie wysypała sie?
  • Pomocny post
    #17 19769510
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Nie poszło zwarcie, elektryk też wiele tu nie pomoże.
    Zwracaj kartę, a przynajmniej spróbuj bo będziesz miał stracone pieniądze.
  • #18 19769598
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Petrupyszart napisał:
    Więc tak po odłączeniu kostek dodatkowych wyskakuje ekran please power down and connect the pcie power cable for this graphics card

Chodziło mi o zdjęcie. Żadnych kropek nie było?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #19 19770800
    kowal011
    Poziom 22  
    Ocena: 266
    Zabiłeś kartę furmarkiem. @lisek dobrze napisał w poście #11. Znam takie przypadki. Bez znaczenia czy karta działała latami czy była nowa i ktoś chciał tylko sprawdzić nowy nabytek. Furmark zabija te karty - GTX 7XX. Wszystkie karty tego typu z którymi miałem styczność po Furmarku łączyła jedna wspólna cecha - Nie działał pomiar temperatury gpu. Mam teorię podpartą postami na forach, że pada dioda w strukturze gpu odpowiedzialna za pomiar temperatury i nie działa ograniczenie na 105 stopni oraz sterowanie zegarami zależne od temperatury.
  • #20 19771254
    Petrupyszart
    Poziom 12  
    mariusz.lubicz napisał:
    Koledzy, zaraz, zaraz. Jak w karcie zatrzymasz wentylatory lub się nie kręcą z powodu zatarcia lub czegoś innego to karta pod furmarkiem potrafi zrobić takie głośne "puk" i zgasnąć. Pęka coś w rdzeniu albo pod rdzeniem, bo nie tranzystory od faz. Furmarka należy używać z umiarem, najpierw zacząć od małego okienka i obserwować czy się wentylatory kręcą i jak wzrasta temperatura. Inaczej może być to "puk" i czarny ekran.

Dodano po 2 [minuty]:

Petrupyszart napisał:

Czy to sa artefakty ?

Tak te kropeczki to artefakty. Tutaj są bardzo delikatne.

Wentylatory się cały czas kręca i są w 100% sprawne. Nic nie było żadnego głośnego puk sruk buk. Znalazłem dziś uwalony jeden kondesator 470 638 + , Jest taki jakby ukruszony po lewej stronie i to on może być prawdopodobnie problemem lecz nie wiem, I jak go nie będzie to karta bedzie działać czy on musi być? Dzisiaj jeszcze patrzałem czy rdzeń sie grzeje i czy pamięci wszystkie się grzeją. Wszystko sie grzeje pamięci również rdzeń najmocniej ok max 70-80 stopni bez chlodzenia bo musialem sprawdzic. Karta miała kurz i czy to kurz może być też jakimś problemem? następna rzecz czy moge podgrzać stacją lutowniczą tzw. Hot Airem pamięci i ile tak mniej więcej grzać jeżeli moge oczywiście.
  • #22 19771345
    Petrupyszart
    Poziom 12  
    A czy to kondesator 470 638+ Może być powodem tego że nie działa?
  • #23 19771349
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Pokaż ten kondensator. Od góry, od boku (prostopadle do kondensatora), pokaż to ukruszenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 19771355
    Petrupyszart
    Poziom 12  

Tak wygląda

Dodano po 3 [minuty]:

Mam dobrą informację , Zainstalowałem odpowiednie sterowniki za pomocą driver boostera uruchomiło sie ale z kodem 43 i co mam dalej zrobić?
  • #25 19771363
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Tak, jak najbardziej tak uszkodzony kondensator może powodować niestabilną pracę karty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 19771366
    Petrupyszart
    Poziom 12  
    A Czy moge zrobić test mod matsem i zobaczyć co jest uszkodzone? tylko potrzebowałbym instrukcji jak to zrobić jakie komendy wpisywać itp żebym mógł pisać czy jest fail czy pass
  • Pomocny post
    #27 19771371
    przema1983
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Jak dla mnie jest uszkodzony i należało by go wymienić. Zobacz też pod lupą lub mikroskopem czy nie masz innych uszkodzeń braków.
  • #28 19771392
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Petrupyszart napisał:
    tylko potrzebowałbym instrukcji jak to zrobić jakie komendy wpisywać

cd 367.38.1
    ./mats -e 20
    I tyle.
    Ale kondensator do wymiany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 19771452
    Petrupyszart
    Poziom 12  
    Mam report.txt wklejam go tutaj
  • #30 19771457
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Wygląda na to, że dwie kości pamięci do wymiany. Albo padnięty rdzeń.
    Kondensator ukruszony też do wymiany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kartą graficzną Nvidia GTX 760 OC, która po teście FurMark zaczęła wyświetlać artefakty, czarny ekran oraz restartować system. W odpowiedziach zasugerowano, że problemy mogą wynikać z uszkodzenia karty, niewłaściwych sterowników lub zasilacza. Użytkownik przeprowadził różne testy, w tym instalację sterowników i próbę uruchomienia systemu w trybie awaryjnym. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia karty w innym komputerze oraz wymiany uszkodzonych kondensatorów i pamięci. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zwrot karty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA