Dlaczego GTX 760 po teście FurMark pokazuje artefakty, czarny ekran i błąd 43 — czy winny jest zasilacz i co powinienem zrobić?
To raczej uszkodzona karta graficzna (artefakty, problem z pamięcią lub rdzeniem), a nie zasilacz; skoro karta była niedawno kupiona i wcześniej działała, najlepiej ją zwrócić albo reklamować [#19768793][#19771465] FurMark nie powinien psuć sprawnej karty, a jeśli po instalacji sterowników pojawia się czarny ekran, restart lub Code 43, to wskazuje na wadę karty, nie na sam PSU [#19768801][#19769510] Najpierw warto sprawdzić kartę w innym komputerze albo pod bootowalnym Linuxem, żeby wykluczyć problem z Windowsem lub sterownikami [#19767988][#19768793] W threadzie podano też, że w takich przypadkach często pomagają tylko wymiana uszkodzonych pamięci albo rdzenia, a ukruszony kondensator także może powodować niestabilną pracę [#19771457][#19771363]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Witam , mam problem ponieważ wczoraj zakupiłem kartę graficzną nvidia GTX 760 OC. Po zrobieniu testu furmark w tym tescie gdzie jest taka smuga czy cos w tym stylu na tej smudze byly takie rozgalezienia czarne i czarny ekran i rip.
Płyta Główna - H81-P33
Procek : I5-4430
Ram : 2x4GB 1666MHZ
Zasilacz : Corsair VX 450W
Karta Graficzna : GTX 760 OC
Wyczytałem na pudełku że ona wymaga 500W oraz 30 A natężenia. Czy to wina zasilacza? nie zauważyłem żadnych uszkodzeń na pamięciach przebarwień itp. Proszę o pomoc.
No to musiałbyś wejść w tryb awaryjny windowsa, tryb niskiej rozdzielczości VGA, bez ładowania sterowników karty graficznej, i usunąć tam obecne sterowniki.
Jest szansa, że są nieodpowiednie, ale artefakty to jednak głównie uszkodzona karta graficzna.
W biosie karta najprawdopodobniej działa w podstawowej opcji "standardowej karty VGA", z uniwersalnym sterownikiem do wszystkich kart graficznych, jak 30 lat temu, a przy ładowaniu windowsa ładują się bardziej zaawansowane drivery, dedykowane już do konkretnej karty graficznej, umożliwiające "cuda niewidy" dzisiejszych kart, które przy uszkodzeniu karty, uniemożliwiają jej dalszą pracę.
Miałem GT 8800, w 2D (na pulpicie, w internecie, w notatniku ) jeszcze działała, ale próba uruchomienia środowiska 3D (do gier "najogólniej", do programów graficznych), kiedy się włączają programy wykorzystujące te zaawansowane opcje graficzne, następowała "awaria" karty graficznej. Tu następne trudne i przykre słowo - reballing.
No, ale czasem Windows 10 źle wyszuka i dobierze sterownik, i coś się krzaczy...
Skąd miałeś sterownik, Windows go znalazł i zainstalował, czy instalowałeś samemu ze strony producenta karty?
Petrupyszart napisał:
I Raz pokazywało mi blue screena i CRITICAL PROCESS DIED
Bez numerka 0x000????
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=CRITICAL+PROCESS+DIED Niestety ten system bublowaty jest, sam się "DIED" swoimi aktualizacjami, więc może poczytaj, bo ja tego g... jeszcze na stałe nie używam. Chciałem, ale właśnie aktualizacje rozwaliły mi kilka razy system. Pech chyba, bo cóż innego przy moim sporadycznym włączaniu W10 Sam komunikat może być odpowiedzią na awarię sterownika karty graficznej, jak mnie "wywalało" kartę, to często właśnie ze sterownikiem grafiki, ale inny system, to i inne komunikaty mogły być...
Masz inną kartę graficzną?
Najprościej, najszybciej jest ją podmienić na 100% sprawną, i samo wyjdzie, czy z inną też złapie bsoda, czy nie wystartuje komputer.
Podłączając monitor pod płytę główną, bez karty graficznej, też to masz?
Zasilacza bym jeszcze nie podejrzewał, ale można mu sprawdzić napięcia podczas startu, które powinny zawierać się w normie dla zasilaczy ATX https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3533835.html#17654942 i to chyba wszystko oprócz i jego podmiany...
Dodano po 48 [minuty]:
Display Driver Uninstaller
Bluescreenview czasem pokaże nazwę pliku, który miał coś wspólnego z niebieskim ekranem, ale to z poziomu działającej windy.
Postaram się streścić: karta do sprawdzenia w innym pc i/lub pod bootowalnym ubuntu a tam gputest.
Jeśli objaw nie ustąpi - reklamacja / utylizacja.
Można próbować obniżać taktowania ale to nie rozwiązanie.
Maly update po zainstalowaniu sterownikow i po uruchomieniu ponownie system przekracza ladowanie czyli te krecenie tym kolkiem i potem czarny ekran i reset i tak w kolko. Jakies pomysly ? Co do sprawdzenia karty w 2 kompie sprawdze , na innym zasilaczu tez , ubuntu nie mam bootowalnego ale moge zrobic.
To na teraz, zrób te ubuntu i uruchom w live, wykluczysz "awarię" windowsa.
Petrupyszart napisał:
Maly update po zainstalowaniu sterownikow i po uruchomieniu ponownie system przekracza ladowanie czyli te krecenie tym kolkiem
Znaczy że masz jakiś dostęp do windowsa?
No właśnie taki niefart, że bez sterowników może działać, a z już nie, bo bez karta działa na np 5% swoich możliwości, i nie piszę o bardzo wolnym jej działaniu, tylko braku obsługi reszty 95% różnych instrukcji programowych, i pełnego wykorzystania "nowoczesnego" GPU, dającego możliwość wydajnej pracy karty w programach potrzebujących tychże funkcji.
Starszy system może by i się załadował do pulpitu, ten nowszy może podczas ładowania włączać 3D, co powoduje błąd, i fajnie gdy w ogóle pokaże się jakiś bluescreen, bo może się restartować bez jakichkolwiek ekranów...
System nie musi zauważyć, zarejestrować i zareagować na swoją awarię, bsod to często bonus dający jakieś wskazówki.
Szanowni Panowie - to są typowe objawy uszkodzonego rdzenia/pamięci.
Nie ma co tu gdybać, karta nie przyjmuje sterowników, co jest jednoznacznym objawem ww. uszkodzeń.
Można ją sprawdzić jeszcze pod innym komputerem, ewentualnie za pomocą oprogramowania mats, ale w tych kartach często nie tyle padały pamięci, co komunikacja rdzenia z pamięciami - miałem taką 760, miałem 780, ten typ tak ma...
Nie można tego wykluczyć, pooglądaj obrazki z 2 postu, bo one mają różne postacie, kropki, kreski, trójkąciki, może natrafisz na podobne, co widziałeś u siebie.
Tu masz je prawie niewidoczne, a ja miałem bardziej jak
Petrupyszart napisał:
cos w tym stylu na tej smudze byly takie rozgalezienia czarne
p.s
użyłeś najnowszej ver, FurMark (FurMark 1.29.0.0 from 2021.11.16 (12MB))Link Lagging Link
Cytat:
The models use chip NVidia (pascal or turing ) have problems with this heavy load FurMark
zapewne ubiłeś kartę grafiki GTX 760 OC Twin Frozer
Moderowany przez sylweksylwina:
Lisek jak zawsze przeklejasz informacje z internetu bez weryfikacji stanu aktualnego autora wątka tematu. Autor tematu nie jest w stanie przejść do OS ze sterownikami GPU - więc nie ma tu opcji by coś lagowało i by można było sprawdzić parametry karty bez sterownika. No i jednak najnowszy dostępny sterownik może okazać się najlepszy.
3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
Nadużywanie furmarka bez rozkręcenia wentylatorów może skutecznie ubić starą kartę. Reballing GPU nie pomoże, jak toś wyżej proponował. Nie pękają kulki pod substratem ale nad, pod kryształem.
Moderowany przez sylweksylwina:
Karta sama dobiera odpowienie obroty do temperatury, nic ręcznie nie trzeba zmieniać. Reballing może pomóc ale nie musi - nie wróżymy z fusów. Jednak prawie napewno w tym wypadku nie będzie opłacalny.
3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
Skoro karta niedawno kupiona proponuję zwrot. Skoro działała i teraz nie działa to raczej nie kwestia zasilacza.
Najpewniej sprawdzić ją w innym komputerze jak już wspomniano.
Jak testowano różne sterowniki (i biorąc pod uwagę okoliczności) to nie ich wina.
Dokładnie tak.
Furmark sam z siebie nie wysypuje kart, w pełni sprawne karty przejdą ten test bez żadnych problemów, nawet jak odpalimy go na kilka - kilkanaście godzin. I chłodzenie nic nie ma do tego, byleby było sprawne.
Jest natomiast pewna cecha wspólna testów obciążeniowych - są w stanie wysypać karty, w których kończą się pamięci/rdzeń.
Zdarzyło mi się w ten sposób celowo wywoływać uszkodzenie pamięci po lekkim podkręceniu w kartach, które nie działały do końca stabilnie - testy i skany nic nie wykazywały, ale miały dziwne objawy, losowe restarty i inne.
Testy obciążeniowe potrafiły wysypać padającą pamięć, wtedy już było wiadomo, która kwalifikuje się do wymiany.
Ale mówimy tu o diagnostyce serwisowej, a nie o tej konkretnej karcie, ale tak gwoli ścisłości, bo masa osób powtarza, że "hurrrr durrr furmark psuje karty".
Powtórzę jeszcze raz - Furmark nie psuje sprawnych kart. Karta mogła mieć już pewne wady w momencie zakupu.
piotrkol7 napisał:
Jak wygląda obraz dawany przez kartę po odłączeniu dodatkowego zasilania, w sensie karta włożona tylko do PCI express bez zewnętrznych przewodów?
p.s
użyłeś najnowszej ver, FurMark (FurMark 1.29.0.0 from 2021.11.16 (12MB))Link Lagging Link
Cytat:
The models use chip NVidia (pascal or turing ) have problems with this heavy load FurMark
zapewne ubiłeś kartę grafiki GTX 760 OC Twin Frozer
To dlaczego na moim starym gt 240 użyłem najnowszego furmarka i wszystko poszło zgodnie z planem tylko były lagi i grafika osiągneła max 70 stopni i nie wysypała sie?
Zabiłeś kartę furmarkiem. @lisek dobrze napisał w poście #11. Znam takie przypadki. Bez znaczenia czy karta działała latami czy była nowa i ktoś chciał tylko sprawdzić nowy nabytek. Furmark zabija te karty - GTX 7XX. Wszystkie karty tego typu z którymi miałem styczność po Furmarku łączyła jedna wspólna cecha - Nie działał pomiar temperatury gpu. Mam teorię podpartą postami na forach, że pada dioda w strukturze gpu odpowiedzialna za pomiar temperatury i nie działa ograniczenie na 105 stopni oraz sterowanie zegarami zależne od temperatury.
Koledzy, zaraz, zaraz. Jak w karcie zatrzymasz wentylatory lub się nie kręcą z powodu zatarcia lub czegoś innego to karta pod furmarkiem potrafi zrobić takie głośne "puk" i zgasnąć. Pęka coś w rdzeniu albo pod rdzeniem, bo nie tranzystory od faz. Furmarka należy używać z umiarem, najpierw zacząć od małego okienka i obserwować czy się wentylatory kręcą i jak wzrasta temperatura. Inaczej może być to "puk" i czarny ekran.
Dodano po 2 [minuty]:
Petrupyszart napisał:
Czy to sa artefakty ?
Tak te kropeczki to artefakty. Tutaj są bardzo delikatne.
Wentylatory się cały czas kręca i są w 100% sprawne. Nic nie było żadnego głośnego puk sruk buk. Znalazłem dziś uwalony jeden kondesator 470 638 + , Jest taki jakby ukruszony po lewej stronie i to on może być prawdopodobnie problemem lecz nie wiem, I jak go nie będzie to karta bedzie działać czy on musi być? Dzisiaj jeszcze patrzałem czy rdzeń sie grzeje i czy pamięci wszystkie się grzeją. Wszystko sie grzeje pamięci również rdzeń najmocniej ok max 70-80 stopni bez chlodzenia bo musialem sprawdzic. Karta miała kurz i czy to kurz może być też jakimś problemem? następna rzecz czy moge podgrzać stacją lutowniczą tzw. Hot Airem pamięci i ile tak mniej więcej grzać jeżeli moge oczywiście.
A Czy moge zrobić test mod matsem i zobaczyć co jest uszkodzone? tylko potrzebowałbym instrukcji jak to zrobić jakie komendy wpisywać itp żebym mógł pisać czy jest fail czy pass
Użytkownik zgłosił problem z kartą graficzną Nvidia GTX 760 OC, która po teście FurMark zaczęła wyświetlać artefakty, czarny ekran oraz restartować system. W odpowiedziach zasugerowano, że problemy mogą wynikać z uszkodzenia karty, niewłaściwych sterowników lub zasilacza. Użytkownik przeprowadził różne testy, w tym instalację sterowników i próbę uruchomienia systemu w trybie awaryjnym. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia karty w innym komputerze oraz wymiany uszkodzonych kondensatorów i pamięci. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zwrot karty. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.