logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A3 8L 1,9 tdi - Błędne wskazania na liczniku po regeneracji alternatora

presztak 21 Sty 2022 14:21 891 8
REKLAMA
  • #1 19834005
    presztak
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Dzień dobry,
    mam taki problem z Audi A3 1,9 tdi 2000 r. licznik jeager. Pojawiły się problemy z akumulatorem, alternator dawał około 13,6 V chwilę potem padł podczas jazdy,a wskaźniki się zawiesiły. Po regeneracji alternatora prędkościomierz, obrotomierz i poziomu paliwa zaniżają, wskaźnik temperatury zawyża-sprawdzone vagiem. Na wyłączonym silniku, wskaźniki nie znajdują się w położeniu 0 lecz sporo poniżej, prędkościomierz zaniża ok 15 km, obrotomierz ok 150 obr,temp. zawyża 5 stopni. Moje pytanie: czy to może być wynik uszkodzenia elektroniki w wyniku braku ładowania w momencie uszkodzenia regulatora alternatora, czy też wynik wyższego niż wcześniej poziomu ładowania? Czy da się to jakoś skalibrować programowo, czy trzeba naprawiać licznik?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19834288
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    presztak napisał:
    Moje pytanie: czy to może być wynik uszkodzenia elektroniki w wyniku braku ładowania w momencie uszkodzenia regulatora alternatora, czy też wynik wyższego niż wcześniej poziomu ładowania? Czy da się to jakoś skalibrować programowo, czy trzeba naprawiać licznik?

Alternator sam demontowałeś czy dałes auto do "usługi kompleksowej"?
    Ten "wyższy poziom ładowania" to jaki był? Akumulator jest sprawny? Linka masy miedzy silnikiem a masą samochodu dobrze kontaktuje?
  • REKLAMA
  • #3 19834311
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    presztak napisał:
    Czy da się to jakoś skalibrować programowo, czy trzeba naprawiać licznik?

Wystarczy przekręcić wskazówki, one się trzymają tylko na wcisk. Chociaż przyczyna problemu pozostaje zagadką.
  • REKLAMA
  • #4 19836791
    presztak
    Poziom 10  
    Alternator robiony w zakładzie, przed naprawą dawał 13,6 V, teraz 14,4 V. Nie rozumiem dlaczego teraz silniki wskazówek pracują w innym zakresie niż przed regeneracją alternatora?
  • REKLAMA
  • #6 19837137
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    presztak napisał:
    Moje pytanie: czy to może być wynik uszkodzenia elektroniki w wyniku braku ładowania w momencie uszkodzenia regulatora alternatora, czy też wynik wyższego niż wcześniej poziomu ładowania? Czy da się to jakoś skalibrować programowo, czy trzeba naprawiać licznik?

Licznik do naprawy. Prawdopodobnie podczas skoku/spadku napiecia nastapilo rozkalibrowanie/uszkodzenie.
    Mozesz sprobowac odpiac klemy z akumulatora na wlaczonym zaplonie i ponownie je podpiac (czasem taki zabieg pomaga). Jesli to nie podziala to licznik do naprawy/wymiany.
  • #7 19837330
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    piachu1994 napisał:
    licznik do naprawy/wymiany

Może wystarczy samo poprawienie wskazówek w końcu zawyża o stałą wartość. Wszystko już powiedziane teraz piłka po stronie autora.
  • #8 19837387
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Wykręć licznik, poszukaj scalonego stabilizatora napięcia - chyba 8V np. LM7808. Sprawdź czy po podaniu 12 V za nim jest 8V. Opisujesz licznik z podobnego przedziału czasowego co mój staruszek golf. Miałem też w ręku licznik od któregoś audi - stabilizator też był. Może być to lub nie, ale zawsze warto sprawdzić.
    15:55
    Stabilizator ma jednak 9V, wygląda tak:
    Audi A3 8L 1,9 tdi - Błędne wskazania na liczniku po regeneracji alternatora
    Na egzemplarzu, który fotografowałem są jeszcze ze 2 diody i tranzystor. Z wygladu sa to raczej popularne elementy. Zapewne w każdym sklepie z elektroniką do kupienia.
  • #9 20037988
    presztak
    Poziom 10  
    Panowie,
    dziękuję za pomoc, okazało się, że padły wskaźniki poziomu paliwa i temp., prędkościomierz i obrotomierz działają na innej zasadzie więc się uratowały. Kupiłem uszkodzoną używkę, wymieniłem dwa wskaźniki potem kalibracja i ustawianie wskazówek.
    Dziękuję i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Audi A3 1,9 TDI z 2000 roku, gdzie po regeneracji alternatora wystąpiły błędne wskazania na liczniku. Po awarii alternatora, wskaźniki prędkościomierza, obrotomierza oraz poziomu paliwa zaniżają wartości, a wskaźnik temperatury zawyża. Użytkownik zastanawiał się, czy przyczyną mogą być uszkodzenia elektroniki spowodowane brakiem ładowania, czy też wyższy poziom ładowania po naprawie. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie połączeń masy, ewentualne skalibrowanie wskazówek, a także możliwość uszkodzenia stabilizatora napięcia. Ostatecznie użytkownik wymienił uszkodzone wskaźniki i przeprowadził kalibrację, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA