logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alarm w domu - punkt zbiorczy na strychu czy w garażu?

c79e8c060a 25 Sty 2022 08:51 2592 12
REKLAMA
  • #1 19841433
    c79e8c060a
    Poziom 3  
    W nowo budowanym domu muszę zdecydować gdzie chcę wyprowadzić okablowanie od alarmu. Wszystkie inne kable (monitoring, ethernet, tv, światłowód) będą schodziły się w szafie rack w garażu, natomiast nie wiem co zrobić z alarmem. Deweloper zaleca zrobienie punktu zbiorczego alarmu na strychu ze względu na bezpieczeństwo przy ewentualnym włamaniu, natomiast mi ten pomysł średnio się podoba bo niepotrzebnie komplikuje i utrudnia dostęp, no i trzeba na strychu zrobić dodatkowe gniazdko - potencjalne źródło pożaru. Co o tym myślicie? Lepiej to zrobić w szafie rack w garażu, czy faktycznie na strychu?
  • REKLAMA
  • #2 19841450
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    Jeżeli zrobisz punkt zbiorczy na strychu tak jak zaleca Tobie deweloper, to dostęp do niego będzie utrudniony nie tylko dla Ciebie, ale i do potencjalnego włamywacza. Przecież o to tu właśnie chodzi.
  • REKLAMA
  • #3 19841516
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    A po prawidłowym zamontowaniu i skonfigurowaniu nie trzeba tam często zaglądać. W zasadzie tylko po to by akumulator zmienić. Jeśli zdecydujesz się na strych to nie zapomnij pociągnąć także LAN do centrali. Jak zamontujesz tam Satela z ETHM-1 to nawet nie będziesz musiał tam wchodzić by zmienić firmware czy przekonfigurować system.
  • REKLAMA
  • #5 19841762
    c79e8c060a
    Poziom 3  
    Jeśli chodzi o względy bezpieczeństwa to pewnie macie rację i najlepszy byłby strych. Z drugiej strony trochę obawiam się wysokiej temperatury latem, wentylatory całkowicie nie rozwiążą tego problemu jeśli będzie tam 50 stopni.
    A co myślicie o pomieszczeniu gospodarczym pod schodami prowadzącymi na 1 piętro? Wejście do tego pomieszczenia jest z kuchni/salonu na parterze.
  • #6 19844854
    synology1
    Poziom 16  
    Ocena: 144
    Sądzę, że pare osób już ci dobrze wskazało, gdzie będzie dobrze, a ty zrobisz jak będziesz uważał.
  • REKLAMA
  • #7 19845651
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    c79e8c060a napisał:
    A co myślicie o pomieszczeniu gospodarczym pod schodami prowadzącymi na 1 piętro? Wejście do tego pomieszczenia jest z kuchni/salonu na parterze.

Ogólnie rzecz biorąc, to miejsce nie jest takie złe, bo znajduje się wewnątrz zabezpieczanego budynku. Lepiej to niż garaż.
  • Pomocny post
    #8 19845684
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1274
    50 stopni to rzeczywiście dla akumulatora zabójstwo, Ten strych nie jest ocieplany?. Zanim się zdecydujesz montować pod schodami co nie jest w tym wypadku najgorszym rozwiązaniem sprawdź tam zasięg sieci GSM.
    @xury wspomniał o LAN, który przyda się tak czy inaczej w miejscu montażu. Ja bym dorzucił jeszcze kabelek do rozdzielnicy elektrycznej, kabelek na zewnątrz budynku i do węzła gdzie spotykają się kable od domofonu, lub tam też po prostu zrobił ten węzeł. Jeżęli monitoring zostanie w garażu to też jakiś kabel np skrętka pomiędzy szafę rack a centralą systemu alarmowego.
    Trochę o powiązaniach poszczególnych instalacji przeczytasz w tym poradniku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3570896.html
  • #9 19853427
    c79e8c060a
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedzi, zatem zdecydowałem że punkt zbiorczy instalacji do alarmu + monitoring będzie w pomieszczeniu gospodarczym pod schodami.
    @suworow co do okablowania o którym piszesz, nie jestem do końca pewien co masz na myśli? Elektryk zaproponował zrobienie instalacji alarmowej w taki sposób:
    - wykonanie okablowania podtynkowego pod 7 czujników ruchu (po jednym czujniku w każdym pomieszczeniu z drzwiami lub oknami),
    - wyprowadzenie okablowania pod syrenę zewnętrzną,
    - wyprowadzenie okablowania pod manipulator przy wejściu do budynku,
    - doprowadzenie zasilania do centrali alarmowej
    - wykonanie punktu zbiorczego (w pomieszczeniu gospodarczym)

Do powyższej listy na pewno dorzuciłbym 2x połączenie ethernetowe z szafy rack (do centrali alarmowej + rejestratora monitoringu).
    Przeczytałem zalinkowany poradnik i na moje oko taka instalacja raczej powinna wystarczyć?
  • #11 19854626
    c79e8c060a
    Poziom 3  
    Nie napisałem wcześniej, że jest to dom tzw. bliźniak na osiedlu 20 domów gdzie ogrodzenie jest jedno na całe osiedle. Poszczególne domy nie mają już własnego ogrodzenia od strony wejścia do domu/bramy garażowej, a jedynie od strony ogrodu. W tym wypadku raczej trudno byłoby zrobić ochronę obwodową. Co do sygnalizatora wewnętrznego, to czy jest on konieczny skoro będzie sygnalizator zewnętrzny?
  • #12 19854754
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1222
    c79e8c060a napisał:
    Nie napisałem wcześniej, że jest to dom tzw. bliźniak na osiedlu 20 domów gdzie ogrodzenie jest jedno na całe osiedle. Poszczególne domy nie mają już własnego ogrodzenia od strony wejścia do domu/bramy garażowej, a jedynie od strony ogrodu. W tym wypadku raczej trudno byłoby zrobić ochronę obwodową. Co do sygnalizatora wewnętrznego, to czy jest on konieczny skoro będzie sygnalizator zewnętrzny?

Sygnalizator wewnętrzny jest dokuczliwy i zwiększa chęć opuszczenia pomieszczenia.
  • #13 19855113
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1274
    c79e8c060a napisał:
    W tym wypadku raczej trudno byłoby zrobić ochronę obwodową.

Naprawdę? Ochrona obwodowa to nie tylko zewnętrzne czujki ruchu. Może niech projektant systemu sobie poczyta o podstawowych typach czujek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3422723.html

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię lokalizacji punktu zbiorczego dla systemu alarmowego w nowo budowanym domu. Deweloper zaleca umiejscowienie go na strychu dla zwiększenia bezpieczeństwa, jednak użytkownik obawia się trudności w dostępie oraz wysokich temperatur latem. Proponowane alternatywy to pomieszczenie gospodarcze pod schodami, które wydaje się bardziej praktyczne. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie odpowiedniego okablowania, w tym LAN do centrali alarmowej oraz połączeń z systemem monitoringu. Zwracają również uwagę na konieczność rozważenia dodatkowych elementów zabezpieczeń, takich jak sygnalizatory wewnętrzne i zewnętrzne oraz czujniki obwodowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA