logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD UltraStar DC HC530 14 TB - Uszkodzone/niestabilne sektory

wilinho 09 Lut 2022 22:16 1014 27
REKLAMA
  • #1 19875194
    wilinho
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    Witam, mam problem z dyskiem WD UltraStar DC HC530 14 TB . Dysku używam do farmienia Chia, problem jest następujący że dysk ma rożnie długie czasy odpowiedzi około 5, 8 , 20 ,30 sekund czasami nawet więcej. Czasami słychać tak jakby cykanie dysku, jakby często próbował się uruchamiać co widać w danych ze SMART w rubryce "ilość włączeń dysku" Po oczytaniu danych ze SMART okazuje się że są niestabilne sektory oraz uszkodzone. Czy można to w jakiś sposób naprawić ? Wiem że najważniejsze jest aby dysk nie miał relokowanych sektorów. Czy muszę usuwać dane na czas naprawy ?
  • REKLAMA
  • #2 19875288
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    wilinho napisał:
    Po oczytaniu danych ze SMART okazuje się że są niestabilne sektory oraz uszkodzone.

Nie widać żadnych uszkodzonych. Tylko niestabilne.
    Zabezpiecz dane i wykonaj remap w MHDD.
    Przedstaw wynik z czasami dostępów.
  • #4 19876571
    wilinho
    Poziom 9  
    Ok. Zabezpieczam dane. Czy mogę wykonać operację remapowania a później zerowania podłączając dysk przez przejściówkę USB i programem Victoria HDD czy muszę zrobić bootowalny pendrive z MHDD i dysk podłączyć przez sata?
  • #5 19876611
    safbot1st
    Poziom 43  
    Nie zeruj dopóki nie poznamy stanu hdd.
    Mhdd nie działa z usb.
  • #6 19877945
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    safbot1st napisał:
    Mhdd nie działa z usb.

Działa, tylko trzeba zintegrować go z pewnym sterownikiem. Było o tym na forum.
  • REKLAMA
  • #7 19877953
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 19877959
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Dlaczego cię irytuje ? Czy użycie wyszukiwarki i przeczytanie kilku tematów tak cię boli ? Po integracji odpowiedniego sterownika MHDD wykrywa dyski USB bez problemu.
  • #9 19877963
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19878212
    wilinho
    Poziom 9  
    Dane zabezpieczone. Dysk podłączony przez przejściówkę USB i uruchomiłem Victorię. Załączam screeny. Wybrałem od razu opcje Remap choć wydaje mi sie że pierw powinienem wybrać refresh aby odczytać dysk lub ignore. Co oznacza opcja Security: OFF, Frozen? Czy przez Victorię i USB też naprawię ten dysk czy koniecznie muszę MHDD z poziomu DOS'u?

WD UltraStar DC HC530 14 TB - Uszkodzone/niestabilne sektory WD UltraStar DC HC530 14 TB - Uszkodzone/niestabilne sektory WD UltraStar DC HC530 14 TB - Uszkodzone/niestabilne sektory
  • #11 19878222
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 19878243
    wilinho
    Poziom 9  
    mjd79 napisał:
    Remapu już nie potrzeba. Niestabilne sektory zniknęły :)

Jak to możliwe tak same sobie zniknęły po przekopiowaniu danych? :D Czy należy dokończyć ten remap jak zacząłem to nie stanie sie nic jak przerwę w trakcie ? Czy wykonywać zerowanie ? Chciałbym zrobić to porzadnie bo dysk pracuje 24/h. Czy Wictoria pod Windowsem i USB wykona te samą robote co mhdd pod dosem ?
  • #13 19878283
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dysk jest sprawny. Nic nie trzeba robić.
  • #14 19878288
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19878294
    safbot1st
    Poziom 43  
    @msquidpl Dobrze. Ile to może potrwać jak uważasz?
  • #16 19878304
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19893432
    wilinho
    Poziom 9  
    Więc tak: MHDD nie działa na nowszych płytach bo nie ma wyboru opcji IDE tylko jest AHACI lub IRST, wybrałem Victorie z SergeiWin10PE podłączyłem dysk po SATA i wybrałem opcje Ignore i przeskanowałem cały dysk takie oto rezultaty:

Następnie wybrałem opcje ERASE i taki uzyskałem wynik:
    WD UltraStar DC HC530 14 TB - Uszkodzone/niestabilne sektory WD UltraStar DC HC530 14 TB - Uszkodzone/niestabilne sektory WD UltraStar DC HC530 14 TB - Uszkodzone/niestabilne sektory WD UltraStar DC HC530 14 TB - Uszkodzone/niestabilne sektory WD UltraStar DC HC530 14 TB - Uszkodzone/niestabilne sektory

Następnie wybrałem opcje REMAP i dysk aktualnie się remapuje ( Czy poprawnie to przebiega?)

Moje pytanie brzmi czy te procesy przebiegły poprawnie ? Bo z tego co widać na ostatnim zdjęciu po logach to mamy informacje "TRY REMAP ERROR" ACCES is DENIED
  • #19 19893450
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Nie działa remap. Brak dostępu.
    Zabezpiecz zawartość i wyzeruj dysk.

Może zapytam czy przenosisz ten dysk podczas pracy i narażasz na wstrząsy?
  • #20 19893505
    wilinho
    Poziom 9  
    Pedros050 napisał:
    Victoria wykryła 144 błędy.
    Do tego użył bym tylko MHDD.
    http://hddguru.com/software/2005.10.02-MHDD/

Przecież mówię że nie działa z moja płytą MHDD bo nie mam w biosie opcji przełączenia dysku na IDE tylko mam AHACI oraz IRST. Czy można to jakoś ominąć ? Ktos coś wspominał o jakiejs wtyczce do MHDD co działa z przejsciowką USB . Może jakiś innny program polecisz co to ogarnie ? HDDRegeneator z bootowalnego pendrive zrobi te robote co MHDD ?

sylweksylwina napisał:
    Nie działa remap. Brak dostępu.
    Zabezpiecz zawartość i wyzeruj dysk.

Może zapytam czy przenosisz ten dysk podczas pracy i narażasz na wstrząsy?

Dysk leży nieruchomo obok PC. Dane mam zabezpieczone. Czym wyzerować dysk ? Robiłęm już Victorią Erase co mozesz zobaczyc po screenach ale nie wiem czy operacja przebiegla pomyslnie.
  • #21 19893554
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    mjd79 napisał:
    Stwierdzenie "było juz na forum" delikatnie mówiąc mnie irytuje. Nie każdy czytal wszystkie tematy jakie są na tym forum. Choć nie zmienia to tego, że faktycznie rzekomo da się w MHDD wykryć dysk USB.

Zamiast "rzekomo", mógłbyś pofatygować się tu:
    https://hddguru.com/software/2006.02.09-USBASPI-MS-DOS-Driver/
    A ja potwierdzam, że faktycznie działa.
  • #22 19893734
    safbot1st
    Poziom 43  
    wilinho napisał:
    HDDRegeneator z bootowalnego pendrive zrobi te robote co MHDD ?

Nigdy tego nie używaj. To szkodliwy soft.
  • #23 19893819
    wilinho
    Poziom 9  
    Niestety mam problem z utworzeniem bootowalengo pendrive z mhdd wraz z sterownikiem USB, na etapie tworzenia wirtualnej dyskietki sypie mi błędem " Nastąpiło zablokowanie ładowania sterownika". Czy mógłby ktoś udostepnić gotowy obraz MHDD.iso wraz z juz załadowanym sterownikiem do obsługi adapterów USB ? Wtedy tylko bym rufusem utworzył bootowalnego pendrive i mógł zacząć działać.
  • #25 19894177
    wilinho
    Poziom 9  
    Ok udało mi się pobrać gotową wersję MHDD wraz ze sterownikami do USB. Utworzyłem pendrive mhdd uruchamia się ale nie widzi w ogóle dysku. Kombinowałem z plikiem i nadal nie widzi. Strasznie uporczywy jest ten program. Naprawdę nie ma jakiegoś godnego i mniej przysparzającego problemów oprogramowania ? Link

Dodano po 34 [minuty]:

Czy ktoś mógłby zerknąć do plików konfiguracyjnych czy wszystko jest ok ? Link do plików które używam jest powyżej.
  • #26 19894921
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Zdaje się, że wiem o co chodzi. Ten DOSowy sterownik nie obsługuje kontrolera USB 3.x i dlatego MHDD nie widzi dysku.
    Chyba najlepiej byłoby uruchomić jakiegoś Live i użyć narzędzi tam zawartych:
    https://www.ultimatebootcd.com/ - według mnie to wybór nr 1
    UBCD jest całkiem dobry a pena zrobisz tym:
    http://www.isotousb.com/
    Jest sto razy prostszy niż Rufus :)

Opcjonalnie ale tu jest kwestia praw autorskich:
    https://www.hirensbootcd.org/
    https://sergeistrelec.ru/version_history_en.html
  • #27 19897285
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2325
    wilinho napisał:
    HDDRegeneator
    - nie zrobi nic więcej od nadpisania sektorów sprawiających problemy przy odczycie, w dodatku w skrajnych przypadkach potrafi robić różne dziwne rzeczy. W sumie to mało istotne, jeśli dysk i tak się nie kwalifikuje do naprawy i nie mana nim ważnych danych, ale np. HDDRegeneratorowi potrafi się przywiesić ERR w rejestrze stanu, co skutkuje nadpisywaniem dysku do końca. W każdym razie wyzerowanie dysku jest szybszą operacją.

Z głowy nie jestem pewien na 100 %, ale przy tej pojemności jest niemal pewne, że to SMR, a wtedy uszkodzone/niestabilne sektory mogą "znikać" z adresacji LBA po to, by za jakiś czas "pojawić się ponownie". Jest to związane ze złożonym systemem przypisywania adresów LBA sektorom fizycznym, jaki musi być stosowane w tego typu dyskach, by nie zabić wydajności podczas zapisu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #28 19925906
    wilinho
    Poziom 9  
    Niestety UBCD i wszystkie programy w nim zawarte nie widzą dysku , Vivard widi czasami ale 750 GB i nic więcej, być może te LBA jest za małe na dysk 14 TB. Próbowałem po raz kolejny użyc Victoria HDD z Sergeia i pierw opcji Erase / Read a Póżniej Remap ale przy odczycie ze smarta nadal to samo. WD UltraStar DC HC530 14 TB - Uszkodzone/niestabilne sektory

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem WD UltraStar DC HC530 14 TB, który wykazuje niestabilne sektory oraz długie czasy odpowiedzi, co objawia się cykaniem. Po analizie danych SMART, użytkownik został poinformowany o konieczności zabezpieczenia danych i wykonania remapowania. W trakcie dyskusji poruszono różne metody naprawy, w tym użycie programów MHDD i Victoria HDD, a także problemy z ich działaniem na nowoczesnych płytach głównych. Użytkownik zabezpieczył dane, a po przeprowadzeniu operacji remapowania niestabilne sektory zniknęły, co wzbudziło pytania o dalsze kroki. Ostatecznie, dysk został uznany za sprawny, jednak zalecano dokończenie skanowania dla pewności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA