logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zakłócenia radio tylko AUX - Zakłócenia na AUX

kamil220288 23 Lut 2022 11:19 2559 16
REKLAMA
  • #1 19900780
    kamil220288
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam. Mam taki problem.
    W radiu w aucie mam wyjście AUX, podłączyłem sobie odbiornik bluetooth. Wszystko jest cacy dopóki nie odpalę silnika. Słychać świst w głośnikach, im wyższe obroty tym bardziej uciążliwy. Dodam iż na próbę podłączyłem też telefon przez kabel Jack, to samo.
    Nadmienie także że świstu nie ma na żadnych kanale radiowym.
    Czytałem temat o zakłóceniach. Co sprawdzałem/zrobiłem:
    Masa radia ( jest okey, ale dałem też drugi przewód do najbliższego punktu masy)
    Masa wejścia AUX, wszystko okey.
    Filtr przeciwzakłóceniowy na zasilaniu radia, żadnej różnicy.
    Co jeszcze mogę zrobić?? Dziwne jest to że zakłócany jest tylko AUX, FM działa właściwie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 19901483
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15533
    No to odfiltruj jeszcze zasilanie...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 19901546
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2485
    kamil220288 napisał:
    Zasilanie wziąłem z radia ( pin z 12 V
    Nie znam tego modułu, stąd moje pytanie:
    Czy ten moduł może być zasilany napięciem 12V?

Pozdrawiam.
  • #13 19910605
    kamil220288
    Poziom 9  
    Odświeżam temat.
    Zakłócenia są nadal.
    Wyżej wspomniany moduł podłączyłem bezpośrednio pod wzmacniacz ( omijając radio), wszystko gra właściwie, żadnych świstów czy szumu.
    Rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje, bo nie mogę obsługiwać dźwięku z kierownicy oraz z panelu radia.
    Jak pisałem wcześniej, na zasilaniu radia filtr przeciwzakłóceniowy, dodatkowa masa. Ktoś ma jakieś sugestie??
    P.s radia wymieniać nie chce.
  • #14 19910748
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2374
    Może wejście AUX jest zbyt czułe, chociaż zazwyczaj bywa odwrotnie, i może by spróbować dać kondensatory około 100nF w szeregu z liniami sygnały aby odfiltrować zakłócenia?
    Tak mi się teraz przypominało że miałem kiedyś podobną sytuacje ale z wyjściem sygnału na wzmacniacz z radia Pioneer.
    U mnie wszystko było dobrze do momentu kiedy przypadkiem zrobiło mi się zwarcie na wzmacniaczu i od tego czasu miałem zakłócenia dźwięku, przyczyną okazał się przepalony w radiu bezpiecznik od masy wyjścia sygnału.
    Warto by sprawdzić czy u ciebie masa AUX jest połączona z masą radia.
    Jakie ty masz w ogóle to radio?
    Może da rade znaleźć jakieś schematy.
  • #15 19910765
    kamil220288
    Poziom 9  
    Masę wejścia AUX z masą radia??
    Nie sprawdzałem, ale gdzieś wyczytałem, żeby dać masę z AUX przewodem do obudowy radia, tak też robiłem.
    Bez efektu.
    Radio seryjne Blaupunkt nie znam modelu bo nalepka odklejona.
    Korzystałem z tego przy podłączaniu wzmacniacza i wyjścia AUX:
    Zakłócenia radio tylko AUX - Zakłócenia na AUX
    Tylko moje radio kostkę mini-iso żółta ma tylko pin do wzbudzania.
    I w niebieskiej kostce piny 13 i 14 mam zmostkowane.
    Jak odłączyć zasilanie anteny w radiu??
    Winne jest radio, wzmacniacz gra właściwie po podaniu tego samego sygnału, z tego samego kabla, z tego samego miejsca.
    Jedyna różnica to radio.
    Z drugiej strony, świst jest słyszalny na wejściu AUX, na FM i CD jest okey.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zakłóceniami dźwięku w radiu samochodowym, które występują tylko na wyjściu AUX po uruchomieniu silnika. Pomimo sprawdzenia masy radia i zastosowania filtra przeciwzakłóceniowego, zakłócenia w postaci świstu są nadal obecne. Użytkownik podłączył odbiornik Bluetooth oraz telefon przez kabel Jack, co nie przyniosło poprawy. W dyskusji zasugerowano wymianę przewodów na lepiej ekranowane, podłączenie ekranu do masy oraz sprawdzenie połączenia masy AUX z masą radia. Po dalszych próbach, w tym podłączeniu innego radia, użytkownik stwierdził, że problem leży w oryginalnym radiu, które zostało ostatecznie wymienione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA