logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego FAAC 740 nie reaguje na pilota/domofon i czy to wina układu sterowania?

ArturJed 26 Wrz 2021 01:03 8391 10
REKLAMA
  • #1 19626812
    ArturJed
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam taki problem z napędem bramy. Napęd założony ok. 5lat temu. Jednak od 3 lat zaczęły się problemy. Chodzi mianowicie o to, że brama przestaje reagować na pilota/domofon. Slychać pstryknięcie w napędzie ale brak reakcji. Czasem tez sama się otwierała/zamykała. Odłączam ją na kilka dni od zasilania i wszystko wraca do normy ale tylko na ok. tydzień/dwa. Krótkotrwałe odłączenie nic nie daje. Co może być przyczyną? Czy trzeba wymienić centralkę sterującą?tego bym nie chciał bo to jednak polowa kosztu napędu😏
  • REKLAMA
  • #2 19626840
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1678
    Ogólnie może się na tym skończyć - wymiana centralki.
    Dobrze na samym początku oglądnąć zasilanie na tej centralce. Pomierzyć napięcia, sprawdzić kondensatory, może któryś nie trzyma parametrów i dlatego jest takie zachowanie. Chociaż tam na niej mało jest więc pewnie program się sypie i tyle.
  • #3 19626900
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Obejrzyj DOKŁADNIE płytkę z obu stron, zsuń też zielone oprawy szpilek złączy (zwłaszcza tego od fotek/sterowania) i pod nim sprawdź. Może śniedź/robaczki itp...
    Odepnij też radio oraz sterowanie domofonem i potestuj przez stykanie OPEN A z minusem. Może partoli radio lub domofon...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19627717
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    Ja bym obstawiał kondensator silnika już ich wymieniłem kilka w faac i nie tylko nawet w tygodniu miałem temat tylko że faac skrzydłówka gdzie obydwa kondensatory silnika poszły do wymiany.

Dziwny jest temat z tym samoczynnym otwieraniem bramy tu bym obstawiał że coś na instalacji od open A i jak kolega wyżej radzi przy napędzie odłączyć open A czyli całe sterowanie przewodowe może być jakieś przebicie na przewodach i wieszać automatykę.
  • #5 19628261
    ArturJed
    Poziom 5  
    Dziękuję za wskazówki. Zacznę jutro od dokładnego obejrzenia płytki i ewentualnego czyszczenia. Wymienię też jeszcze kondensator silnika. Z tymi pomiarami napięć to raczej sobie nie poradzę.... niby mam jakiś tam multimer ale wiedza elektroniczna to kiepska😏 Jeżeli chodzi o sterowanie domofonem to mam aktualnie odłączone w domofonie. Chciałem wyeliminować to jako pierwsze. To jednak nie domofon. Centralki pilotów nie wypinałem. Może jeszcze tak spróbuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19628350
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    Sterowanie do domofonu wypnij z centrali automatu bramy nie z domofonu tylko bezpośrednio z centrali żeby wyeliminować ewentualne uszkodzenia okablowania instalacji otwierania.
  • REKLAMA
  • #7 19628868
    ArturJed
    Poziom 5  
    Napęd jak na razie ok. Ale był kilka dni odłączony, a po takiej przerwie zawsze bylo dobrze ok tygodnia.
    W każdym bądź razie:
    - kondensator wymieniony
    - otwieranie manualne open A odłączone
    - centralka przedmuchana sprężonym powietrzem

Płytka niby nie miała jakiś większych zabrudzeń czy śniedzi, foto po demontażu.
    Teraz czekam czy znów się coś będzie dziać...
    Załączniki:
    • Dlaczego FAAC 740 nie reaguje na pilota/domofon i czy to wina układu sterowania? 20210927_095713.jpg (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dlaczego FAAC 740 nie reaguje na pilota/domofon i czy to wina układu sterowania? 20210927_095728.jpg (900.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19629977
    ArturJed
    Poziom 5  
    Dzieki. Rzeczywiście wygląda to na jakieś uszkodzenia. Nawet nie zwróciłem uwagi na to. Jeśli do piątku znów się zawiesi to przyjrzę się dokładnie wskazanym miejscom. Oddam tą płytkę elektronikowi, żeby to sprawdził fachowo.
  • #10 19711676
    KrzyzakMitsu
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Udzielałem się już w innym temacie, gdzie miałem problem z napędem faac740, niestety jest zamknięty, nic nie dopiszę. W tamtym czasie wymieniłem kondensator i przez jakiś czas było OK, ale prawdziwą przyczyną problemów były zworki w J1. U mnie nie ma lampki czy fotokomórek, więc są porobione mostki i jeden z nich (kabelków) pękł. Wtedy założyłem grubsze kabelki z zabielonymi końcówkami i znów było OK przez 5 lat.
    Wczoraj problem z bramą powrócił, wewnątrz kabelki OK. Ale znów je wymienię, podobne jak kondensator. Sprawdzę jeszcze magnes na listwie, bo to część, która mogła być zniszczona przez dzieciaki (grają w piłkę)... W tej chwili brama się otwiera, ale nie zamyka. Jak ruszy do zamykania, to od razu się zatrzymuje. I potem już zero reakcji...
  • #11 20686739
    ArturJed
    Poziom 5  
    Wypiąłem sterowanie otwierania przez domofon i wymieniłem kondensator. Problem ustąpił. Bardziej obstawiam domofon. Minęło juz sporo czasu i wszystko działa poprawnie. Jednak tylko z pilotów. Dzięki za porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z napędem bramy FAAC 740, który przestał reagować na pilota i domofon. Po kilku latach użytkowania, napęd zaczął wykazywać nieprawidłowości, takie jak samoczynne otwieranie i zamykanie. Użytkownik odłączył napęd od zasilania, co przynosiło chwilową poprawę. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zasilania centralki, kondensatorów, a także dokładne obejrzenie płytki sterującej pod kątem uszkodzeń i zanieczyszczeń. Wymiana kondensatora silnika oraz odłączenie sterowania domofonem przyniosły poprawę. Ostatecznie, po wymianie kondensatora i odłączeniu domofonu, problem ustąpił, a napęd działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA