logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Moduł Bluetooth 5/12V do radia - jakość, zasilanie, filtracja

Painballer 12 Mar 2022 12:42 2412 6
REKLAMA
  • #1 19927001
    Painballer
    Poziom 7  
    Ocena: 12
    Cześć.
    Chcę dodać moduł bluetooth do radia w moim aucie, które posada gniazdo jack. Aktualnie posiadam moduł JDY-62
    Moduł Bluetooth 5/12V do radia - jakość, zasilanie, filtracja
    Testowałem go jedynie w głośnikach na działce, były szumy, jakość przeciętna - ale nie wiem czy to kwestia samego modułu czy po prostu kiepskich głośników i wzmacniacza z kina domowego. Myślałem o kupnie nieco droższych modułów z chipami Qualcomm/BlueCore, które obsługują LDAC/AAC i mają bardziej rozbudowane płytki np.
    https://www.aliexpress.com/item/1005001698184499.html
    https://www.aliexpress.com/item/32967103093.html
    https://www.aliexpress.com/item/1005003071787657.html
    https://www.aliexpress.com/item/32714538451.html
    https://www.aliexpress.com/item/32795663933.html
    Natomiast na zagranicznych forach panowie stwierdzili że nie będzie różnicy w jakości dźwięku względem tanich modułów
    I zalecili zadbać o zasilanie.

Tak więc pytanie, czy faktycznie nie będzie różnicy? W końcu taki moduł ma też w sobie DAC więc "obsługuje" sygnał analogowy, a to łatwo zepsuć. W aucie jest dobre nagłośnienie i chciałbym je wykorzystać, jakość nie może być gorsza niż jack z mojego Redmi Note 9. No i jak o to zasilanie zadbać, czy przetwornica izolowana DC-DC wystarczy czy powinienem dodać jakieś kondensatory, cewki? Jeśli tak to o jakich parametrach? Czy ekranować/izolować dodatkowo przewody i sam moduł? Z góry dziękuję za pomoc

//edit
    Znalazłem zalecane zastosowanie modułu który mam (JDY62, pierwsze zdjęcie)
    Tutaj proponują cewkę 100mH na zasilanie + zwarcie do masy kondensatorem 10uF, ja tych elementów nie zastosowałem. Czy przy zastosowaniu przetwornicy DC-DC + tych elementów zasilanie będzie już całkowicie "czyste" i "ciche"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19928190
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7716
    Painballer napisał:
    No i jak o to zasilanie zadbać, czy przetwornica izolowana DC-DC wystarczy czy powinienem dodać jakieś kondensatory, cewki?

Odpuść wszelakie przetwornice, to źródło potencjalnych zakłóceń. Testowałem wiele tanich modułów BT Audio i są bardzo zbliżone jakościowo. Z racji iż potrzebują niewielkiego prądu do działania (10 - 40 mA) wystarczy zwykły stabilizator liniowy np. LM7805 w typowej aplikacji. Minimalizację zakłóceń osiągniesz zachowując jak najkrótsze połączenia masy oraz sygnałów wyjściowych.
  • REKLAMA
  • #3 19929774
    Painballer
    Poziom 7  
    ArturAVS napisał:
    Painballer napisał:
    No i jak o to zasilanie zadbać, czy przetwornica izolowana DC-DC wystarczy czy powinienem dodać jakieś kondensatory, cewki?

Odpuść wszelakie przetwornice, to źródło potencjalnych zakłóceń. Testowałem wiele tanich modułów BT Audio i są bardzo zbliżone jakościowo. Z racji iż potrzebują niewielkiego prądu do działania (10 - 40 mA) wystarczy zwykły stabilizator liniowy np. LM7805 w typowej aplikacji. Minimalizację zakłóceń osiągniesz zachowując jak najkrótsze połączenia masy oraz sygnałów wyjściowych.

Ok, czyli mamy jakiś plan - postaram się wykorzystać moduł który już mam. Mam do tego elektronikę z ładowarki LC51 (przetwornica DC/DC
    12V-5V, jest tam cewka filtrująca, dioda, kondensator zwierający do masy. Wczoraj zamówiłem też przetwornicę izolowaną DC/DC 5-5V B0505S, polecono mi takie rozwiązanie ze względu na izolację galwaniczną właśnie w celu eliminacji zakłóceń, czy myślisz, że zamiast całego tego "złomu" lepiej zamówić sam stabilizator LM7805?
  • Pomocny post
    #4 19930022
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7716
    Painballer napisał:
    czy myślisz, że zamiast całego tego "złomu" lepiej zamówić sam stabilizator LM7805?

W przypadku radia samochodowego tak, LM + kilka kondensatorów załatwi sprawę.
  • REKLAMA
  • #5 19939513
    Painballer
    Poziom 7  
    Zostawiam informację dla potomnych - moduł za dolara (JDY-62) okazał się zapewniać rewelacyjną jakość dźwięku. Nie mogłem anulować zamówienia na B0505S, więc zostałem przy pierwotnym pomyśle:
    Przetwornica DC/DC 12-5V z ładowarki samochodowej -> przetwornica izolowana DC/DC 5-5V B0505S -> moduł bluetooth JDY-62. Starałem się zapewnić jak najkrótsze połączenia, całość jest solidnie zaizolowana, pomiędzy elementami dodałem plastikowe "płytki". Przede wszystkim dostałem dźwięk bez jakiegokolwiek szumu, nie ma najmniejszych zakłóceń, zniekształceń. Dźwięk jest czysty, bas solidny, nie ma zauważalnych przebarwień. Gra to lepiej niż DAC w moim Xiaomi Redmi Note 8, czym jestem zaskoczony. Zdecydowanie polecam takie rozwiązanie.

Mam tylko nadzieję że nie pójdzie szybko z dymem, bo przetwornica generuje okolice 5.2V, a moduł jest teoretycznie na 4.2-5V
  • REKLAMA
  • #6 20555383
    KRAXa
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dziękuje dobry człowieku za pozostawienie informacji. To ja, "potomny" raz jeszcze dziękuję za nienaganną jakość mojego Bluetootha. Ten moduł B0505S to najlepiej wydane grosze. Jak mnie ten trzask z głośników denerwował ;)
  • #7 20787104
    Painballer
    Poziom 7  
    Zostawiam informację dla potomnych - moduł za dolara (JDY-62) okazał się zapewniać rewelacyjną jakość dźwięku. Nie mogłem anulować zamówienia na B0505S, więc zostałem przy pierwotnym pomyśle:
    Przetwornica DC/DC 12-5V z ładowarki samochodowej -> przetwornica izolowana DC/DC 5-5V B0505S -> moduł bluetooth JDY-62. Starałem się zapewnić jak najkrótsze połączenia, całość jest solidnie zaizolowana, pomiędzy elementami dodałem plastikowe "płytki". Przede wszystkim dostałem dźwięk bez jakiegokolwiek szumu, nie ma najmniejszych zakłóceń, zniekształceń. Dźwięk jest czysty, bas solidny, nie ma zauważalnych przebarwień. Gra to lepiej niż DAC w moim Xiaomi Redmi Note 8, czym jestem zaskoczony. Zdecydowanie polecam takie rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje dodać moduł Bluetooth do radia samochodowego z gniazdem jack, testując moduł JDY-62, który wykazał przeciętną jakość dźwięku. W dyskusji podkreślono, że jakość dźwięku w tanich modułach Bluetooth jest zbliżona, a kluczowym czynnikiem jest zasilanie. Zalecano użycie stabilizatora liniowego LM7805 oraz minimalizację zakłóceń przez krótkie połączenia. Użytkownik zdecydował się na przetwornicę DC/DC 12-5V oraz izolowaną przetwornicę DC/DC 5-5V B0505S, co poprawiło jakość dźwięku, eliminując szumy i zniekształcenia. Ostatecznie, JDY-62 zapewnił rewelacyjną jakość dźwięku, lepszą niż DAC w smartfonie Xiaomi Redmi Note 8.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA