logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Części wydrukowane na drukarce 3D a elektronika - ESD a materiały PETG/PLA...

BIDMEXI 30 Mar 2022 18:44 567 10
REKLAMA
  • #1 19955728
    BIDMEXI
    Poziom 9  
    Ocena: 27
    Witam.

Czy używanie obudów lub innych części wydrukowanych ze standardowych filametów typu PETG lub PLA, z którymi będą miały kontakt układy elektroniczne wrażliwe na ESD, jest bezpieczne?
    Np. układy zawierające mikrokontrolery itp.
    Czy może powinno się używać w tej sytuacji specjalnych, przewodzących filamentów?
    A może są jakieś specjalne substancje chroniące przed ESD, którymi można pokryć wydruk?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19955869
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19956264
    BIDMEXI
    Poziom 9  
    Co zatem można zrobić, aby zabezpieczyć elektronikę mającą kontakt z takim plastikiem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19956449
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6046
    Jarzabek666 napisał:
    Żaden wydruk nie spełni ESD nawet te specjalne filanamenty do ESD bo to kompletna bzdura.. A papier wszystko przyjmie...
    Mógł byś uzasadnić? przecież usuwanie ładunków ESD jest łatwe. Na elektrodzie bzdura to modne słowo, ale często używane bez uzasadnienia.

Zagrożenie związane z ESD występuje podczas montażu układu, szczególnie przez dotknięcie naładowanym metalowym narzędziem. Elementów które można łatwo uszkodzić przez ESD jest też niewiele, scalaki mają diody zabezpieczające.

W zmontowanym układzie zamkniętym w obudowie, obudowa nie jest "groźna"
  • Pomocny post
    #5 19956515
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1632
    Przede wszystkim albo układ jest dobrze zaprojektowany albo ESD go uszkodzi. Technologia wytwarzania obudowy ma minimalne znaczenie. Uszkodzenia następują podczas montażu jak pisze @jarek_lnx albo użytkowania, np wyładowanie w port USB. Podczas montażu kluczowe jest używanie stosownych narzędzi i stanowisko pracy: bransoletki, fartuchy, maty, buty wilgotność powietrza.
    W trakcie eksploatacji bez zabezpieczonych portów wcześniej czy później nastąpią uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19957115
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19957781
    BIDMEXI
    Poziom 9  
    U mnie to będzie m.in. przyrząd do zaprogramowania ok. 390 mikrokontrolerów.
    Chciałem uniknąć ryzyka, że uszkodzę przy okazji układ.
    Oczywiście zabezpieczenie typu opaska ESD / mata będzie.
    Myślałem właśnie jeszcze, aby ten przyrząd wydrukować przy pomocy filamentu ESD, który ma pewną rezystancję liczoną w kOhm / cm. A później pomyślałem, że podłączę go do uziemienia.

Czyli nie warto wydawać pieniędzy na takie filamenty i bez większego ryzyka mogę użyć zwykłego PETG/PLA, pamiętając o opaskach i środowisku z odpowiednią wilgotnością etc.?
  • Pomocny post
    #8 19957783
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6046
    Jarzabek666 napisał:
    A napisałem bzdura bo nawet jakby kupić filament specjalny z certyfikatem ESD bo są takie, to taki certyfikat jest tylko na badany filament a nie na element wydrukowany, drukarka to kolejny stopień przetwórstwa i wydrukowany przedmiot należałoby znów oddać na badania. Ale to znowu wiąże się z tym że nawet jak uzyska certyfikat bo będzie tylko na daną drukarkę i filament.
    Jak ktoś pisze bzdura, to ludzie rozumieją że jest to zupełnie bez sensu i nie ma prawa działać - a tobie tylko o brak papierów chodzi :D
  • Pomocny post
    #9 19957862
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19973214
    gustywer33
    Poziom 9  
    A ja uważam, że ma to sens. W ramach mojej pracy inż. Robiłem badania odnośnie rozpraszanai ładunku obudów wydrukowany na drukarce na filamentach ESD. Wyniki mjojej pracy potweirdzaj, że filament działa. Testowałem filament od Print-Me PET-G ESD i ABS ESD oraz filameny z USA od xTech
  • #11 19973252
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1632
    A można prosić pracę do poczytania?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpieczeństwa używania obudów i części wydrukowanych z filamentów PETG i PLA w kontekście elektroniki wrażliwej na ESD. Uczestnicy podkreślają, że zagrożenie ESD występuje głównie podczas montażu, a nie w zamkniętych układach. Zwracają uwagę na znaczenie odpowiednich narzędzi i środowiska pracy, takich jak bransoletki ESD, maty i kontrola wilgotności. Niektórzy uczestnicy kwestionują sens wydawania pieniędzy na filamenty ESD, argumentując, że standardowe materiały PETG/PLA są wystarczające, pod warunkiem zachowania ostrożności. Inni jednak wskazują na pozytywne wyniki badań dotyczących filamentów ESD, takich jak Print-Me PET-G ESD i ABS ESD, sugerując, że mogą one oferować dodatkową ochronę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA