Witajcie moi drodzy
Chciałbym się tutaj podzielić pomysłem na praktyczny wydruk 3D dla domu i kuchni, który spodobał się już kilku osobom i pozwolił nam zrobić porządek w szafkach. Pomysł ten to prosty organizer/uchwyt/wieszak na pokrywki od garnków. Całość zaprojektowałem od 0 i na koniec tematu dam do pobrania pliki modelu 3D do wydruku.
Wstęp
Pomysł jest banalny, ale bardzo praktyczny. Zamiast trzymać pokrywki od garnków razem z garnkami (co utrudnia ich wyciąganie), można je trzymać powieszone pionowo od wewnętrznej strony drzwi szafek. Pozwala to oszczędzić miejsce w szafkach oraz ułatwia dostęp do samych pokrywek.
Właśnie w celu takiego przechowywania pokrywek od garnków zaprojektowałem odpowiedni uchwyt - sam model 3D zrobiłem w programie Blender, natomiast wydrukowałem go z filamentu PLA na drukarce Creality Ender 3 Pro.
Początek projektu
Projekt zacząłem od zwymiarowania najmniejszej z pokrywek:
Zaprojektowałem cały element. Otworów do mocowania mogłoby być mniej, ale wyszedłem z założenia, że całość ma dość długo wytrzymać i ponadto już wtedy wiedziałem, że pod większe średnice pokrywek będę drukować elementy podzielone na dwie połówki:
W konfiguracji wydruku w Cura włączyłem support (podpórki):
Jakość wydruku wybrałem najmniejszą - Draft - taka była wystarczająca.
Następnie zacząłem wydruk. Używałem wtedy jeszcze dyszy 0.6mm a nie tak jak to z reguły jest 0.4mm, więc poszło dość szybko, jakieś półtorej godziny:
Pierwszy test wydrukowanego elementu z pokrywką:
Wszystko wyszło dość dobrze już za pierwszą próbą:
Jedyną zmianą w ogólnym schemacie mocowania jaką wprowadziłem po pierwszym wydruku było pogłębienie go o 1 mm by wygodniej dało się wkładać/wyciągać pokrywkę.
Uchwyty dwuczęściowe
Drukarka 3D z której korzystam (Creality Ender 3 PRO) może wydrukować elementy o podstawie maksymalnie 220mm x 220mm. Większe po prostu się nie mieszczą. W tym celu większość uchwytów musiałem podzielić przed wydrukiem na dwa elementy tak, by potem dało się je łatwo skleić:
Po wydruku prezentowały się tak:
Do sklejenia użyłem uniwersalnego, mocnego kleju typu "kropelka/superglue".
Klejenie wydrukowanych elementów jest bardzo proste, należy tylko troszkę przytrzymać je razem by klej zdążył złapać.
Gotowe mocowanie:
Gotowy zestaw pod pierwszą szafkę:
Końcowy efekt (nie ja wybierałem miejsce mocowania):
Rozwiązane widoczne na zdjęciu powyżej funkcjonuje już z miesiąc i sprawdza się bardzo dobrze.
Uchwyty pod drugi zestaw garnków
Kilka tygodni później dostałem inny zestaw garnków (a właściwie pokrywek) z innej kuchni, też do przygotowania uchwytów.
Od razu okazało się, że wymiary niektórych pokrywek są inne, do tego pokrywki są bardziej głębokie (po prawej głęboka, po lewej płytka):
Dodatkowy kołnierzyk trzeba uwzględnić w modelu 3D:
W ten sposób wzbogaciłem swoją kolekcję modeli 3D uchwytów o kolejne wersje, w tym dwie 'glębokie':
Przy wydruku jednego z uchwytów pod nowe pokrywki nastąpił drobny problem - support (podpórka) jednego z mocowań nie zaczął drukować się poprawnie; powstało tzw. "spaghetti" z filamentu. Jednak na koniec jakimś cudem samo mocowanie wydrukowało się poprawnie i element wyszedł 100% poprawnie. Widać całość na zdjęciach:
Zbliżenie na całość:
Po zdjęciu i odwróceniu:
Ale niepoprawnie wydrukował się tutaj tylko element supportu, a nie sam uchwyt, więc po usunięciu supportu wszystko było ok.
Drugi zestaw uchwytów został też w pełni wydrukowany i zamocowany w drugiej kuchni, i również spotkał się z dobrym odbiorem przez domowników.
Załącznik
Umieszczam tutaj plik źródłowy .blend ze wszystkimi mocowaniami które wydrukowałem.
Znajdują się w nim osobne obiekty:
- mounting_diam188 - mocowanie o średnicy 188mm
- mounting_diam170 - mocowanie o średnicy 170mm
- mounting_diam210_a - mocowanie o średnicy 210mm - połówka pierwsza
- mounting_diam210_b - mocowanie o średnicy 210mm - połówka druga
- itp. itd.
Nazewnictwo obiektów wskazuje ich rozmiar, by łatwo byłoby znaleźć to czego szukamy.
Należy je wyeksportować do STL, by móc potem je otworzyć w Cura lub innym slicerze.
Oczywiście eksportujemy każdy obiekt osobno - tylko ten, który nas w danej chwili interesuje.
Załącznik:
Podsumowanie
U nas projekt się sprawdził, a wykonałem go już dla trzech różnych kuchni. Dzielę się projektem z myślą, że może też komuś się spodoba i pomoże zrobić porządki w kuchni. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to wszystko jest do pobrania w załączniku. Poszczególne obiekty w pliku .blend są też odpowiednio podpisane i mają wymiary w mm. Jeśli ktoś potrzebuje jakiegoś konkretnego STLa lub wymodelowania uchwytu pod dany wymiar, to proszę dać znać, chętnie pomogę.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.