logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalizacja wykorzystania energii z PV - grzałka CWU.

niktwazny3 03 Kwi 2022 13:34 2256 24
  • #1 19961672
    niktwazny3
    Poziom 3  
    Co myślicie o takim sposobie optymalizacji wykorzystania energii z PV? Czy jest sens tak kombinować?

Czy ma sens optymalizacja wykorzystania produkcji energii z PV w ten sposób, że podłączam grzałkę 2kW(CWU, zasobnik 300L, 5 osób) z termostatem przez jakiś sterownik, który włącza jej zasilanie powiedzmy od 8:00 do 17:00 codziennie(czas koryguję doświadczalnie). Czyli w godzinach, w których jest największa szansa na wykorzystanie energii bezpośrednio z PV.

Woda byłaby przegrzewana(np do 60stC) a na wyjściu z zasobnika dołożyłbym zawór trójdrogowy do wymieszania z zimną aby w kranie miała komfortową temperaturę.
  • #2 19961755
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 683
    Oczywiście że da się tak zrobić; 2200 ... 2400Wp w panelach, sterownik-inwerter zamieniający DC na AC (niekoniecznie czysty sinus) i zwykła grzałka 230VAC z termostatem. Do zrobienia w budżecie 4tyś.
  • #3 19961765
    niktwazny3
    Poziom 3  
    Nie dopisałem. Już mam 7kWp ongrid. Instalacja trochę przewymiarowana. Grzałka 2kW już jest w bojlerze. Chcę jedynie ten układ jak najtaniej zoptymalizować. Falownik Fronius. Na dzień dzisiejszy dom ogrzewam drewnem i kotłem zasypowym. Jest wężownica. W przyszłości planuję zmienić ogrzewanie na gazowe(instalacja gazu jest już w kotłowni).

A tak przy okazji zapytam. Czy można jakoś oszacować ile procent więcej zużywa PC do CO i CWU w porównaniu do grzałki do CWU(grzanie przez cały rok)? Dom z lat 90, max ze szczeliną w środku, okna plastik 2 szyby z lat 2005, 15cm styropianu, ocieplony strop, 120m2użytkowej nie licząc lekko ogrzewanych, nieocieplonych suteren.
  • #4 19961903
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Ja mam tak zrobione jak i wiele osób. Grzałka 1 fazowa 2kW sterowana smart gniazdkiem typu np. Gosund. Grzałka ma termostat w sobie a godzinami włączenia i wyłaczenia zarządzam z komórki poprzez ustawienie harmonogramu. Prościej się nie da. Akurat ja mam już zasobnik, dodatkowo solary, więc mam już zawór trójdrogowy w instalacji.
  • #5 19961978
    niktwazny3
    Poziom 3  
    Ok, a do jakiej max temperatury można nagrzać wodę w zasobniku aby nie skracać jego żywotności? Metodą prób i błędów sprawdzę do jakiej temp nagrzewać wodę aby jeszcze była ciepła do rana. W tym czasie trzeba będzie mieszać z zimną w kranie. Może się okaże że niekoniecznie trzeba będzie instalować zawór trójdrogowy. Ewentualnie dopiero gdy decydowałbym się na solary ale to dopiero gdy brakowałoby energii z PV.
  • #6 19962176
    toolpusher
    Poziom 23  
    Musisz poeksperymentować, poobliczać wzrost temperatury dla grzałki np 2kW. O ile wzrośnie temp. przez godzinę grzania. Duzo zależy tez od zużycia ciepłej wody w ciągu dnia.
  • #7 19962520
    niktwazny3
    Poziom 3  
    A czy te tanie chińskie gniazdka mogą ze sobą współpracować na zasadzie:

"jeśli czas od 9:00 do 17:00 to podaj napięcie z gniazdka grzałki jeśli brak poboru prądu na gniazdku pralki i gniazdku piekarnika"

taka reguła zabezpieczyłaby przed sytuacją w której PV nie produkuje max mocy w pochmurne dni i włączenie piekarnika, pralki, grzałki w tym samym czasie skutkowałoby niepotrzebnym chwilowym poborem energii z sieci.
  • #8 19962574
    toolpusher
    Poziom 23  
    To już wymaga funkcji logicznych sieci i tak dalej. Gniazdkiem możesz zarządzań manualnie jak widzisz chmury to wyłączasz zdalnie poprzez telefon.
  • #9 19962601
    niktwazny3
    Poziom 3  
    Wstępnie patrzę na aplikację SmartLife i są funkcje "if switch(numer)" może tu pojawiają się kolejne gniazdka w sieci, power wyższy niż itd.
  • #10 19962620
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 623
    Mogą ale musiałbyś dodać więcej sprzętu , jakiś licznik na wejściu do domu z modbusem i trochę inteligentnego domu np home assistanta czy openhaba . A co do zasobnika to producenci przy emaliowanych zdaje się max 80 stopni max zalecają, powyżej emalia może popękać i żywotność zasobnika się zmniejszy.
  • #11 19962627
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19962670
    niktwazny3
    Poziom 3  
    Gniazdka byłyby najtańszym i raczej pewnym rozwiązaniem(no pytanie jedynie o trwałość przekaźnika tego od grzałki, bo pozostałe jedynie do pomiaru mocy)

Zrzut z aplikacji SmartLife

Optymalizacja wykorzystania energii z PV - grzałka CWU. Optymalizacja wykorzystania energii z PV - grzałka CWU. Optymalizacja wykorzystania energii z PV - grzałka CWU. Optymalizacja wykorzystania energii z PV - grzałka CWU.
  • #13 19962690
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 623
    Kwestia zaufania do chmury producenta.
  • #14 19962962
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7820
    Aby sensownie wykorzystać nadmiar produkcji sterowanie logiczne jest konieczne. Opieranie się na chmurze producenta może się mijać z celem, nawet prognozy telewizyjnych synoptyków często mijają się ze stanem faktycznym. Można użyć przekaźnika napięciowego na najmniej obciążonej fazie, ustawionego na np. 250V. Przy dużej produkcji a braku odbioru napięcie na tej fazie wzrośnie i przekaźnik załączy grzałkę. To z kolei z powoduje spadek napięcia. Dwa w jednym, zabezpieczysz falownik przed wyłączeniem oraz zwiększysz autokonsumcję energii.
  • #15 19962991
    niktwazny3
    Poziom 3  
    Wartość napięcia w sieci nie zależy jedynie od mocy produkowanej przez moje PV i moją konsumpcję ale również od innych odbiorców.
    Poza tym to nie wystarczy, bo zostanę z zimną wodą w zasobniku w dni pochmurne, kiedy produkcja z PV nie pokrywa bieżącego zapotrzebowania.
  • #16 19962997
    ArturAVS
    Moderator
    Więc bez jakiejkolwiek logiki sterowania nie widzę rozwiązania.
    niktwazny3 napisał:
    bo zostanę z zimną wodą w zasobniku w dni pochmurne, kiedy produkcja z PV nie pokrywa bieżącego zapotrzebowania

Ja trochę inaczej to robię z tym że mam offgrid więc jest prościej.
  • #17 19963295
    toolpusher
    Poziom 23  
    niktwazny3 napisał:
    Wartość napięcia w sieci nie zależy jedynie od mocy produkowanej przez moje PV i moją konsumpcję ale również od innych odbiorców.
    Poza tym to nie wystarczy, bo zostanę z zimną wodą w zasobniku w dni pochmurne, kiedy produkcja z PV nie pokrywa bieżącego zapotrzebowania.

Dlatego sterowanie harmonogramem i termostatem jest najprostszym rozwiązaniem. Harmonogram załącza grzałkę i jak woda osiągnie temp. to termostat wyłącza. Jak harmonogram jest aktywny to grzałka cały czas dogrzewa wodę pobieraną na bieżąco.
  • #18 19963317
    ArturAVS
    Moderator
    toolpusher napisał:
    Harmonogram załącza grzałkę i jak woda osiągnie temp. to termostat wyłącza. Jak harmonogram jest aktywny to grzałka cały czas dogrzewa wodę pobieraną na bieżąco.

A co z pogodą? Harmonogram tej zmiennej nie bierze pod uwagę (wartości z chmury mogą być całkiem różne od rzeczywistych w danej lokalizacji).
  • #19 19963368
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ja rozumiem- ale mówię o najprostszym rozwiązaniu. Gniazdko kosztuje 30zł. A do logiki trzeba zarówno instalatora jak i sprzęt. Nie wiem na jaki poziomie technologicznym jest autor wątku. Autor pyta czy to ma sens. Sens jest ale czy warto? No to pytanie musi sobie sam odpowiedzieć.
  • #20 19963470
    spec-miachl
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Cześć - powiedz jaki masz falownik a może znajdę sensowe rozwiązanie - Dla falownikach fronius'a mam gotowca - dla innych moge pomyśleć.

możesz zastosować coś z linku poniżej:
    ES-10D RTC

Znajomy ma od ponad roku i działa to powyżej. Najważniejszą zaletą jest przekaźnik 30A chociaż producent pisze na tabliczce znamionowej 20A - Ale to na plus (rzadko ktoś zaniża tak parametry)
  • #21 19964353
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    niktwazny3 napisał:
    Nie dopisałem. Już mam 7kWp ongrid. Instalacja trochę przewymiarowana. Grzałka 2kW już jest w bojlerze. Chcę jedynie ten układ jak najtaniej zoptymalizować. Falownik Fronius. Na dzień dzisiejszy dom ogrzewam drewnem i kotłem zasypowym. Jest wężownica. W przyszłości planuję zmienić ogrzewanie na gazowe(instalacja gazu jest już w kotłowni).

A tak przy okazji zapytam. Czy można jakoś oszacować ile procent więcej zużywa PC do CO i CWU w porównaniu do grzałki do CWU(grzanie przez cały rok)? Dom z lat 90, max ze szczeliną w środku, okna plastik 2 szyby z lat 2005, 15cm styropianu, ocieplony strop, 120m2użytkowej nie licząc lekko ogrzewanych, nieocieplonych suteren.

Zegar na szynę i czuły wyłącznik zmierzchowy załatwi sprawę . Grzałka będzie grzać w ustalonych porach zaś czujnik wyłączy ją gdy słońce schowa się za chmurami. Sprawdzony sposób.

Skorzystaj z aplikacji ciepło właściwe https://cieplo.app/
    będziesz znał zapotrzebowanie energetyczne budynku zaś dla obliczenia kosztów grzania możesz podeprzeć się prostym kalkulatorem https://padew.pl/pub/kalkulatormocy.php

Przeanalizuj dane , gotowe :)
  • #22 19964677
    spec-miachl
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Zobacz w menu serwisowym froniusa - ma on możliwość konfiguracji wyjścia zależne od bieżącej produkcji. To pozwoli załączać obciążenie w momencie produkcji.
    Posiadam również proste urządzenie na wifi (konstrukcja własna) które łączy się poprzez JSON z falownikiem i załącza zależnie od produkcji wyjścia przekaźnikowe. U mnie steruje to grzejnikiem olejowym - jako kompensator produkowanej energii :) Gdy falownik produkuje min. 1000W załącza się grzejnik 500W. - mogę udostępnić na testy gotowca - za zwrot środków na hardware 80-90zł
  • #23 19966543
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    niktwazny3 napisał:
    Nie dopisałem. Już mam 7kWp ongrid. ....... W przyszłości planuję zmienić ogrzewanie na gazowe(instalacja gazu jest już w kotłowni).

Przy takich warunkach nie pchaj się w gaz.
    B.poważnie rozważ PC . Załatwisz ogrzewanie i CWU w jednym. Załóż osobny wątek do tego i koledzy Ci pomogą wyliczyć co warto założyć.
  • #24 19968301
    niktwazny3
    Poziom 3  
    Czujnik zmierzchowy i zegar działają dla tego przypadku jakby w podobnych funkcjach? Albo nie rozumiem idei.

Myślę, jeszcze na tym. Ale jednak raczej najtańszym, najprostszym rozwiązaniem będzie tak jak myślałem od początku, włączenie grzałki w ciągu dnia i wyłączanie jej jedynie w momencie większych poborów przez poszczególne urządzenia. Wadą tego jest jedynie brak możliwości podłączenia przez takie gniazdko indukcji. Wszystko na tanich gniazdkach smart. Grzałka już 2 dni pracuje na takim gniazdku w ustalonych godzinach i jest ok. Gniazdko jedynie delikatnie ciepłe. Dokupię jedno dla piekarnika, dla sprawdzenia, jeśli będzie ok to kolejne do innych urządzeń.

Pytanie jeszcze, jeśli stycznik w gniazdu do grzałki by wysiadł. Jaki stycznik mógłby być podłączony po rozebraniu gniazdka zamiast tego fabrycznego?
  • #25 19968440
    msr99
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    niktwazny3 napisał:
    Czy można jakoś oszacować ile procent więcej zużywa PC do CO i CWU w porównaniu do grzałki do CWU(grzanie przez cały rok)? Dom z lat 90, max ze szczeliną w środku, okna plastik 2 szyby z lat 2005, 15cm styropianu, ocieplony strop, 120m2użytkowej nie licząc lekko ogrzewanych, nieocieplonych suteren

Probuj: https://cncpompyciepla.pl/kalkulator/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalizacji wykorzystania energii z instalacji fotowoltaicznej (PV) poprzez podłączenie grzałki do ciepłej wody użytkowej (CWU) o mocy 2kW do zasobnika 300L. Uczestnicy wymieniają doświadczenia związane z używaniem grzałek sterowanych zdalnie, a także omawiają różne metody zarządzania energią, takie jak harmonogramy czasowe i czujniki zmierzchowe. Wskazują na konieczność eksperymentowania z temperaturą wody w zasobniku oraz na ograniczenia związane z używaniem tanich gniazdek smart. Pojawiają się również sugestie dotyczące zastosowania bardziej zaawansowanych rozwiązań, takich jak przekaźniki i inteligentne systemy zarządzania energią, aby zwiększyć efektywność wykorzystania energii z PV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA