logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można użyć akumulatora samochodowego bezobsługowego w UPS?

Szyszkownik Kilkujadek 08 Lis 2005 02:18 29237 15
  • #1 1964136
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1011
    Czy można podłączyć do UPSa akumulator samochodowy- bezobługowy? Oryginalna "bateria" mi się zużyła i szukam sposobu na tanią reanimacje UPSa. Czy są jakieś przeciwskazania?
  • #2 1964343
    wrobel19
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    niemozna podlaczyc akumulatora
  • #3 1964502
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ale dlaczego?
    UPS ma za mały prąd ładowania?
    Akumulator samochodowy za duży prąd może dać?
    UPS ma akumulator na 12V, więc napięcia się zgadzają.
  • #4 1964516
    jgarbien
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    UPS nie przeżyje ładowania lub nie naładuje akumulatora o pojemności znacznie większej niż nominalna. Dodatkowo czas ładowania ulegnie znacznemu wydłużeniu co pociąga za soba duże szanse na brak prądu przy częstych awariach zasilania
  • #5 1964537
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    A czy jak naładowany akumulator będę podłączał tylko w razie braku zasilania. UPS jako "generator" zapasowy. Czyli: naładowany akumulator stoi w aucie przed domem, wyłączają mi prąd i wtedy wyciągam UPS z szafki, ide po akumulator, podłączam i czy w takim układzie nie ma przeciwskazań, żeby UPS zasilał mi przez 5 godzin laptopa, telewizor i przykładowo lampkę nocną. UPS ma 1000 VA.
  • Pomocny post
    #6 1964586
    jgarbien
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Nie ma przeciwwskazań. Ile ci podtrzyma: zsumować moc odbiorników w watach lub voltoamperach i sprawdzić w tablicy czasów podtrzymania na stronie producenta lub w instrukcji UPS.
    Np. APC SMART 1000XL pn:SUA1000XL przy obciążeniu 400W podtrzymuje ok.33minut (akumulator 2szt 12V/18Ah połączone w szereg czyli 48V/18Ah) większy akumulator podtrzyma dłużej ale w sposób nie liniowy w stosunku do mniejszego! 2h33min przy zastosowaniu dodatkowo producenckiego rozszerzenia o 4 akumulatory 18Ah czyli do poprzedniego +24V/36Ah dodatkowo razem 24V/54Ah
  • Pomocny post
    #7 1964750
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    Ocena: 296
    Ja stosuję UPS do zasilania pewnego urządzenia i zasilam go akumulatorem 12V/ 60Ah.Po stronie wtórnej jest obciążenie ok.200W.Gdy są częste przełączenia na zasilanie awaryjne wypinam akumulator i ładuję go z prostownika samochodowego.W moim przypadku działa bez zarzutu.Pozdrawiam.
  • #8 1965341
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Otóż to. Takie samo rozwiązanie chcę zastosować. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
  • #9 1986264
    hur
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Jeżeli coś to komuś da to informuję że już kilka lat stosuję w swoim samochodzie zasilanie UPS z akumulatora s-chodu ,mało tego mój UPS potrzebuje baterii 24 V i w tym celu wożę dodatkowy akumulator (również 60 Ah) który poprzez prosty układ przełącnika doładowuję czasowo z układu zasilania samochodu.
    Sprawia się to wsystko bez zarzutu .
    Trzeba wam byłoby czasami widzieć miny klientów którzy zauważają jak w bagażniku włączam urządzenia (wiertarki ,slifierki ,lampy ośw ) na 220V .
    Przez ich otwarte usta dostrzegam czasami kolor majtek które mają pod spodniami.:D
  • #11 10659853
    primastar
    Poziom 13  
    Ocena: 73
    witam ! chciałem zapytać czy można podłączyc ten aku samochodowy do UPS czy nie ? jest to bezpieczne ? potrzebuje UPS do centralnego ogrzewania aby w razie zaniku prądu zasilił mi pompkę cyrkulacji wody i dmuchawę 60W. proszę o pomoc
  • #12 10660228
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    primastar napisał:
    witam ! chciałem zapytać czy można podłączyc ten aku samochodowy do UPS czy nie ? jest to bezpieczne ? potrzebuje UPS do centralnego ogrzewania aby w razie zaniku prądu zasilił mi pompkę cyrkulacji wody i dmuchawę 60W. proszę o pomoc

Teorie są różne.
    Ja Ci powiem z praktyki. Mam w podobnym jak Ty zastosowaniu UPS Smart APC 620 + akumulator 45Ah. Działa już trzeci rok. W zimie zasila kocioł c.o. a w lecie kolektory słoneczne.
    Nie podłączaj pod mały UPS (np. 300VA), nie wyrobi cieplnie długiej pracy, układ ładowania słaby. Większe radzą sobie spokojnie.
  • #13 10848639
    primastar
    Poziom 13  
    Ocena: 73
    hej koledzy a jak mu zastosuje system chłodzenia ? czy wtedy da radę ?

Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni właściwe dla języka polskiego- popraw ten post!
    [Akrzy]
  • #14 10858798
    test-automatyka
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam,
    jak najbardziej można podłączyć. Stosowaliśmy taki układ przy szafie sterowniczej. Działa bez zarzutu.

Pozdrawiam
  • #15 12775358
    Thunder6995
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam koledzy.
    Mam opinie i pytanie :)
    Mam UPS'a 700VA.
    Oryginalnie miał 6,5Ah.
    Miał iść na złom po uwalonym aku, ale szczęśliwie dotarł do mnie.
    Sprezentowałem mu 2x 18Ah zamontowane na stałe na zewnątrz UPS'a, pociągnąłem nowe przewody (25mm^2) które wlutowałem bezpośrednio, więc jest nacięcie w obudowie i widać kawałek PCB. Przy okazji nie poszczędziłem cyny by wzmocnić ścieżki do mosfetów oraz do przewodów trafa (które zalutowałem, a nie na wsuwkach).
    Dodatkowo od spodu wmontowałem 12cm wentylator od PSU ATX, który jest na włączniku.
    Efekt :?:
    Przy maksymalnym obciążeniu jest w stanie pracować nawet pół godziny (zestaw jaki mam do niego podłączony to 500W bez kilkunastu watów, z resztą utrzymał tyle samo halogen 0,5kW. Przy takim obciążeniu włączam wentylator (jak będę miał czas, to zamontuje automatyczny układ temperaturowy).
    Przy mniejszym obiążeniu (jakieś ~150W) pracował ponad 4h, włączony wentylator wymusza obieg wokół radiatorów i ogólnie PCB, wylatuje letnie powietrze, więc moja "symulacja działania" sprawdziła się - jest to niezbędne).
    Ładowanie 36Ah zamiast ~7Ah zajmuje bardzo dużo - około 1,5 dnia, lecz wspomagam go prostownikiem do żelówek, i traktuje do napięcia 13,6V (sam ładuje do 13,55V) ,ale i sam daje rade jak wspomniałem.
    I teraz pytanie o wspomniane "kwasówki" - jak z napięciem ładowania :?:
    Standardowo UPS'y utrzymują napięcie 13,4V - 13,6V przy naładowanym aku - jak w przypadku kwasówki wygląda sprawa :?:
    Interesuje mnie konkretnie gazowanie akumulatora "samochodowego" przy tym napięciu.
    Będzie bezpiecznie :?:

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie akumulatora samochodowego bezobsługowego do UPS jest możliwe, jednak wymaga uwzględnienia kilku istotnych aspektów technicznych. Standardowe UPS-y mają ograniczony prąd ładowania, co może powodować problemy z ładowaniem akumulatora o znacznie większej pojemności niż oryginalny. W efekcie czas ładowania ulega wydłużeniu, a przy częstych awariach zasilania może brakować energii. W praktyce stosowanie akumulatorów samochodowych o pojemnościach rzędu 45-60 Ah w UPS-ach o mocy około 600-1000 VA jest skuteczne i pozwala na znaczne wydłużenie czasu podtrzymania zasilania. W przypadku większych akumulatorów konieczne jest stosowanie odpowiednich układów ładowania i ewentualnie systemów chłodzenia, aby uniknąć przegrzewania. Przykładowo, UPS APC Smart 1000XL z akumulatorami 12V/18Ah w konfiguracji szeregowej (48V) podtrzymuje zasilanie przy obciążeniu 400W przez około 33 minuty, a dodanie kolejnych akumulatorów zwiększa ten czas, choć nie liniowo. Dodatkowo, użytkownicy stosują prostowniki samochodowe do doładowywania akumulatorów oraz wentylatory wymuszające chłodzenie obudowy UPS-a przy większych obciążeniach. W praktyce takie rozwiązania sprawdzają się również do zasilania urządzeń domowych, takich jak pompy cyrkulacyjne czy dmuchawy, pod warunkiem dobrania odpowiedniej mocy UPS i pojemności akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA