logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mieszanka paliwowa: Jaką proporcję wybrać bez oleju producenta?

eryk.tomaszewski 21 Maj 2022 14:49 11058 17
REKLAMA
  • #1 20027901
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Ocena: 69
    Cześć. W skrócie to na zdjęciu poniżej są proporcje mieszanki paliwowej. Jakie proporcje wybrać, nie mam oleju producenta. A sprzęt nowy. Ktoś coś powie. Bo zgłupiałem. A znalazłem informację że niezależnie od oleju żeby robić to 40:1.

• REKLAMA
  • #3 20027950
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Arturo 2773 napisał:
    A jakiego producenta jest ten olej który posiadasz?

Mam Stihla, i taki Alco w czarnej butelce, niebieski taki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20028073
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1133
    Zasadniczo to powinno się stosować zalecenia producenta silnika, niezależnie jaki to olej...
  • #6 20030414
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    wojtek1234321 napisał:
    Zasadniczo to powinno się stosować zalecenia producenta silnika, niezależnie jaki to olej...

Czyli 40:1 czy 25:1
  • #7 20030573
    Arturo 2773
    Poziom 29  
    Ocena: 350
    Witam ponownie, widzę że dalej masz dylemat z tą proporcją, albo się obawiasz.
    Bo z tego co zrozumiałem masz olej dedykowany przez Alko?
    No, ale jeżeli nie jesteś w pełni przekonany do 40:1, to zrób 25:1 i będziesz miał więcej oleju w mieszance, i trochę więcej spalin też.
  • #8 20030592
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2940
    ALKO, czy inni producenci urządzeń ogrodniczych nie produkują oleju. Zamawiają go w rafineriach czy rozlewaniach oleju ze swoją etykietą. Obojętnie jaki olej do dwusuwa kupisz to proporcję stosujesz taką jak podano w instrukcji, czyli 40:1.
    W kosiarce, której używam jest akurat proporcja 100:1 i tak mieszam od n-dziesięciu lat i wszystko nadal działa jak trzeba. Oleje stosuję w zależności od tego tego co uda się tanio kupić. 2T z Orlenu, Makita, czy inne. To jest wszystko praktycznie to samo.
    Pozdrawiam!
  • #9 20030695
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Arturo 2773 napisał:
    Witam ponownie, widzę że dalej masz dylemat z tą proporcją, albo się obawiasz.
    Bo z tego co zrozumiałem masz olej dedykowany przez Alko?
    No, ale jeżeli nie jesteś w pełni przekonany do 40:1, to zrób 25:1 i będziesz miał więcej oleju w mieszance, i trochę więcej spalin też.

Juz ogarnąłem. 40:1 będzie ok. Jak i 25.
  • #10 20031448
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    zawsze lepiej dać więcej oleju niż za mało, tyle że więcej oleju to więcej nagaru (o pseudoekologicznym bełkocie nie będę się wypowiadać) a za mało oleju to możliwość przytarcia silnika.
    ja do chińskich pił robię 1:25 i jest dobrze i nigdy nic nie zatarłem i nie dymi jakoś przesadnie
    do Trabanta i komara też robiłem 1:25
  • #11 20031462
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2056
    eryk.tomaszewski napisał:
    Mam Stihla
    Stihl do swoich wyrobów proponuje proporcję 1:50

Husqvarna do swoich wyrobów też proponuje proporcję w stosuje 1:50.
  • #12 20031575
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2940
    michal_rybka napisał:
    zawsze lepiej dać więcej oleju niż za mało, tyle że więcej oleju to więcej nagaru (o pseudoekologicznym bełkocie nie będę się wypowiadać) a za mało oleju to możliwość przytarcia silnika.
    ja do chińskich pił robię 1:25 i jest dobrze i nigdy nic nie zatarłem i nie dymi jakoś przesadnie

Z mojego doświadczenia wynika, że jednak jest odwrotnie. Lepiej dać za mało niż za dużo. Jak dasz za mało to nic się nie stanie. Dawka, którą zaleca producent silnika jest już obliczona z naddatkiem. Jak wlewasz za dużo, to nie dość że silnik kopci to dodatkowo, jak wyżej wspomniałeś wytwarza się dużo nagaru przez co spada moc i trwałość silnika.
    25:1 to tylko dla nowego silnika przy docieraniu. Potem już nigdy nie stosujemy tak dużego stężenia oleju.
    Należy się po prostu trzymać zaleceń producenta. Jak napisał 25:1 to tyle dajemy a jak napisał 100:1 to też tyle wystarczy dodać.
  • #13 20031668
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    ^ToM^ napisał:
    michal_rybka napisał:

Z mojego doświadczenia wynika, że jednak jest odwrotnie. Lepiej dać za mało niż za dużo. Jak dasz za mało to nic się nie stanie. Dawka, którą zaleca producent silnika jest już obliczona z naddatkiem. Jak wlewasz za dużo, to nie dość że silnik kopci to dodatkowo, jak wyżej wspomniałeś wytwarza się dużo nagaru przez co spada moc i trwałość silnika.
    25:1 to tylko dla nowego silnika przy docieraniu. Potem już nigdy nie stosujemy tak dużego stężenia oleju.
    Należy się po prostu trzymać zaleceń producenta. Jak napisał 25:1 to tyle dajemy a jak napisał 100:1 to też tyle wystarczy dodać.

Juz zadzwoniłem do serwisu producenta i mi powiedzieli.
  • #14 20031767
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2615
    W nożycach do żywopłotu chyba nie masz szczególnie wyżyłowanego silnika. Stosunek 1:40/1:25 to standard u wszystkich chińskich producentów. Prawda jest taka, że silnik bez problemu może pracować na mieszance 1:50, ponieważ główka korbowodu jest na łożysku igiełkowym. Oczywiście na oleju bardzo gównianej jakości, jak np. Mixol lub czerwony semisyntetyk z Orlenu należy stosunek nieco zwiększyć, od 1:40 do 1:33 (3%). Należy pamiętać że Mixol zostawia dużo nagaru który odkłada się w oknie wydechowym, zmniejszając jego prześwit i kąt otwarcia wydechu, co skutkuje utratą mocy na wysokich obrotach silnika. Stosunek 1:25 (4%) to już przesada, kopcenie i lanie się oleju ze silnika.
  • REKLAMA
  • #15 20031810
    irekw
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    Juz zadzwoniłem do serwisu producenta i mi powiedzieli.

Co powiedzieli?
  • #16 20031812
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    irekw napisał:
    Już zadzwoniłem do serwisu producenta i mi powiedzieli.

Co powiedzieli?

Że ta 40:1 będzie OK. Ale i tak robię tak troszkę więcej, 35:1.
  • #17 20031929
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6440
    Każdy producent ma swoje mieszanki, np. NAC ma 25:1, czyli 100 ml oleju na 2,5 litry benzyny. Olej tylko Stihl lub Husqvarna z tych tańszych olei 2t.
  • #18 20032130
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Każdy producent ma swoje mieszanki, np. NAC ma 25:1, czyli 100 ml oleju na 2,5 litry benzyny. Olej tylko Stihl lub Husqvarna z tych tańszych olei 2t.

Idzie zauważyć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat doboru proporcji mieszanki paliwowej dla sprzętu ogrodniczego, gdy brak oleju producenta. Użytkownik posiada olej Alco oraz sprzęt marki Stihl. Uczestnicy forum sugerują, że proporcja 40:1 jest odpowiednia, jednak niektórzy zalecają stosowanie 25:1 dla większej ilości oleju w mieszance, co może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia silnika. Wskazano, że zalecenia producenta są kluczowe, a różne marki, takie jak Stihl i Husqvarna, preferują proporcje 1:50. Użytkownicy podkreślają, że lepiej jest dodać więcej oleju niż za mało, aby uniknąć zatarcia silnika, ale nadmiar oleju może prowadzić do nagaru. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na mieszankę 35:1 po konsultacji z serwisem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA