logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Huawei b529s co niedziela resetuje sie do ustawien fabrycznych.

peterwojtas 19 Cze 2022 09:39 7809 23
  • #1 20066681
    peterwojtas
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Witam Koledzy,
    Mam dziwny problem albo z siecia tmobile albo z routerem. Niestety problem zglaszalem sieci i odpowiedz byla ze u nich wszystko ok. Co niedziela rano router mam zresetowany do ustawien fabrycznych. Dziwne jest to, ze aby go ustawic musze recznie wyszukiwac sieci i nie widzi sieci tmobile ale inne tak. Wtedy ustawienie tylko lte daje na automat i znajduje mi tmobile rowniez w wersji lte. Anteny roytera po resecie tez sa ustawione cle i musze zmieniac na lokalne. Po tych zmianach router znowu widzi siec, ale dziala slabo. Tzn np 3mb/s. Wtedy odpalam hlte i zmieniam mu czestotliwosc na 1800mhz i wskakuje okolo 20mb/s. I znowu tydzien moze uzywac. Spotkal sie ktos z takim problemem?
  • Pomocny post
    #2 20066847
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2525
    Możliwe, że już kończy się jego życie. Zrób dwie próby:
    1. Podłącz inny zasilacz
    2. Przełóż kartę SIM do telefonu i sprawdź czy są jakieś problemy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20067149
    peterwojtas
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedz Kolego. Zasilacz zmienialem juz niedawno, poniewaz na starym potrafil rozlaczac siec wifi np na telewizorze i laczyl ponownie. Na nowym zasilaczu nie ma tego problemu. Bylo to okolo 5 miesiecy temu a zalozylem nowy wiec sadze ze powinno z nim byc ok. 4 niedziele juz ustawialem ten router w ten sam sposob. Bardzo nietypowe moim zdaniem. Koncza u mnie robic swiatlowody i chcialbym zeby jeszcze max 2 miesiace żył i uciekam z tmobile. Karta sim wymieniona niedawno jak zaszalal pierwszym razem i nie wiedzialem ze trzeba zrobic te wszystkie kroki ktore robilem w ustawieniach.
  • #4 20067164
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2525
    peterwojtas napisał:
    Koncza u mnie robic swiatlowody i chcialbym zeby jeszcze max 2 miesiace

To jeszcze długo trwa nim dostępna będzie na nich usługa. Możesz czekać nawet dwa lata.
    Jesteś pewny, że ktoś go fizycznie nie resetuje, np dzieci chcące minąć blokady? Sprawne fizycznie urządzenie raczej tak się nie zachowuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20067254
    peterwojtas
    Poziom 11  
    Nikt go nie dotyka. Dzieci maja 4 lata i nie wiedza nawet co to router. Moze jakis robak w nim siedzi. Sam nie wiem co o tym myslec. Ostatnio lampka od xiaomi sterowana z wifi tez zaczela swirowac. Najlepsze ze ją resetowalem do fabrycznych i nadal szaleje. Sama sie gasi i zapala po chwili albo wylaczona sie zapali i zgasnie.
  • #6 20067927
    bonzotree
    Poziom 1  
    Witam Panów, u mnie od miesiąca ten sam problem, w poniedziałek rano router zresetowany do ust fabrycznych. Router b525s-23a
  • #7 20457345
    bestcar4ukk
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    >>20066681
    Witam, w sumie już trochę czasu minęło, ale może komuś pomoże rozwiązanie problemu. Trzeba się zalogować do routera i wejść w ustawienia, następnie na pasku bocznym system,później ustawienia systemu i tam odznaczamy opcję "planowany restart" (automatycznie co 7 dni to robi). Pozdrawiam Zrzut ekranu panelu ustawień routera T-Mobile z zaznaczonymi opcjami automatycznej aktualizacji.
  • #8 20457827
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5818
    Reset do ustawień fabrycznych nie ma nic wspólnego z planowanym restartem w panelu zarzadzania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20639552
    Tcmmy
    Poziom 12  

Witam, ktoś rozwiązał problem? Mam podobnie. Co restart b529 gubi ustawienia. Tak jak przy co 7-dniowym restarcie u kolegi.
    Czy oprócz baterii podtrzymującej działanie urządzenia jest jeszcze jakaś inna, jakby "podtrzymująca ustawienia BIOS-u", którą należałoby wymienić?
  • #10 20641243
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 907
    W swoim routerze nie mam baterii podtrzymujące ustawienia - wniosek: ustawienia musza być w pamięci stałej.
    Objawy sugerują problemy z zasilaniem pamięci z wgranym konfigiem routera
  • #11 20641263
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Widocznie wada tych urządzeń, albo planowe działanie producenta, żeby zmusić do wymiany na nowe. W firmie miałem 5 takich urządzeń, które pracowały 3 lata, po czym zostały wymienione na B535 i złożone na półkę. Po jakimś czasie przyszła potrzeba uruchomienia WiFi z dostępem do internetu w terenie. W biurze wziąłem pierwszą z brzegu sztukę. Po włączeniu zdziwiło mnie, że urządzenie rozgłaszało domyślną, fabrycznie ustawioną nazwę WiFi, a nie tę którą miało ustawioną w poprzednim miejscu użytkowania. Ignorując to skonfigurowałem router, zawiozłem na docelowe miejsce, włączyłem i urządzenie włączyło się z ustawieniami fabrycznymi. Tak samo zachowały się dwa następne. Dopiero czwarty router trzymał ustawienia po zaniku zasilania, a piątego nie sprawdzałem.

sq3evp napisał:
    Objawy sugerują problemy z zasilaniem pamięci z wgranym konfigiem routera

Raczej z samą pamięcią. Zasilanie nie ma nic do tego, bo ta pamięć z założenia powinna być nieulotna.
  • #12 20641382
    Tcmmy
    Poziom 12  
    ja nie jestem na bieżąco :D ,
    ale pamiętam ze kiedyś były jakby baterie guzikowe na płytach głównych PC i one podtrzymywały ustawienia biosu (można go było zresetować wyciągając baterie)
    rozumiem ze tu tak nie jest i nie wystarczy wymienić tej baterii / akumulatora?
  • #13 20655973
    Toomaalaa
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam ten sam problem. Zakupiłem na Allegro 2letni router. Po ustawieniu wszystkich parametrów i restarcie lub odłączeniu zasilania na moment wszystko wraca do ustawień fabrycznych. Sprzedawca twierdzi, że przed wysyłką wszystko działało. To, że urządzenie wraca do ustawień fabrycznych jest z pewnością związane z tym, że tam jest ustawiony domyślnie restart urządzenia co 7 dni u osób które mają ten problem, a że przywraca ustawienia fabryczne to już problem ten co wszyscy tu mamy.
  • #14 20656004
    Tcmmy
    Poziom 12  
    Restart to nie reset. Restart co 7 dni nie powinien resetować ustawień. Jak dla mnie jak restart=reset to jest uszkodzony.

Ja nie mialem czasu kombinować, kupilem nieuzywany b525 i wszystko działa normalnie.
  • #15 20656020
    matek451
    Poziom 43  
    Zamieniłeś jeden zabytek na inny, B529 to taki B525 wyprodukowany dla T-mobile, kariery nie zrobił, brak wsparcia od samego początku, opisany problem nie został nigdy naprawiony. Ale miał baterię no i ładnie świecił w ciemnościach.
    B525 brandowany T-mobile to kolejny szajs, pewnie działa ale jest wykastrowany sprzętowo i softowo na maksa. Nieco lepiej z tymi dla pozostałych operatorów ale brak agregacji LTE2600+2100 i LTE2100+1800 dyskwalifikuje ten router w dzisiejszych realiach sieci LTE. Wersja z T-mobile warta z 50 zł a te od pozostałych maksimum ze 100 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 20656060
    Tcmmy
    Poziom 12  
    może i tak, ale działa.
    (dałem 200, nie posiada logo żadnej sieci na ruterze czy opakowaniu, kolor biały, nowy)

Osiągam jakieś D:60Mb/s U:25Mb/s; Ping21ms na speedtescie (a umowę mam chyba i tak do 60mb/s w T-mobile)
    Obecnie posiadam anteny na dachu 2x Antena ATK504 LTE/4G/5G 698-2690 MHz 10m, router Huawei B525s-23a podłączony siecią LAN do Tenda MESH (3 x Tenda Mesh5 + 2x Tenda Mesh3f)
    Antenę mam wycelowaną w nadajniki, odległość 600m, widzę je z dachu.

powinienem wg ciebie zmienić ruter? p.s. rutery GSM 5G są w moim odczuciu za drogie, potanieją to najwyżej wymienię.
  • #17 20656142
    matek451
    Poziom 43  
    Do oferty T-mobile 60Mb/s skoro osiagasz takie wyniki jak maksymalny z umowy to nie ma po co zmieniać, skorzystasz z agregacji LTE2600+1800 jesli te pasma sa na BTS-ie z którym się łączysz. Przy 600m od BTS-a nie ma problemu z zasięgiem, tym bardziej z antenami zew.
    B525 to model z 2017 , jego następcą jest B535-232 ale on agreguje 2 pasma w każdym układzie, takze LTE2600+2100 i LTE2100+1800, przydatne szczególnie gdy BTS nie ma LTE2600 a tylko LTE2100+1800+800. obydwa obsługują modulację QAM64, najnowsza wersja B535-333 to też 2 pasma w agregacji ale z modulacją QAM256.
    Router 5G nawet za 500 zł za uzywany ale większość nie współpracuje z antenami zew. lub działają z antenami na 3,4-3,8GHz. Póki co tylko Plus posiada dedykowane pasmo pod 5G2600, reszta korzysta z DSS na 2100MHz i dzieli dynamicznie to pasmo pomiędzy 5g2100 a LTE2100.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 20773986
    SweetDreams
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Witam, u mnie ta sama sytuacja - każdorazowe wyłączenie routera B525 od T-Mobile powoduje reset ustawień do fabrycznych. Internet na szczęście nadal działa, ale SSID WiFi czy hasła resetują się.
    Czy komuś udało się rozwiązać ten problem czy po prostu router w jakiś sposób uległ uszkodzeniu?
  • #19 20774161
    bednarus3
    Poziom 17  
    Częsta usterka tego routera. Jakaś wada fabryczna, albo jak ktoś woli teorie spiskowe celowe działanie Huawei, żeby kupować nowsze urządzenia. Sprzęt nadaje się do utylizacji elektrośmieci.
  • #20 20774227
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 437

Gdy czytam, jakie macie problemy ze sprzętem sieciowym Huawei, zaczynam doceniać Trumpa, że uwalił tą firmę, nawet za naciągane argumenty.
    Też mi padł router przenośny Huawei z Play, może dwa miesiące po gwarancji. Niby działa, ale ping pokazuje przerwy, jakby cykliczne.
  • #21 21059727
    Schnaider
    Poziom 10  
    bestcar4ukk napisał:
    >>20066681
    Rozwiązanie problemu. Trzeba się zalogować do routera i wejść w ustawienia, następnie na pasku bocznym system,później ustawienia systemu i tam odznaczamy opcję "planowany restart" (automatycznie co 7 dni to robi). Pozdrawiam Zrzut ekranu panelu ustawień routera T-Mobile z zaznaczonymi opcjami automatycznej aktualizacji.

Potwierdzam. U mnie to rozwiązało problem.
  • #22 21059772
    bednarus3
    Poziom 17  
    Kolego @Schnaider. Jak masz chęć, to proszę odłącz ten router z prądu na kilkanaście sekund i napisz tutaj, czy po ponownym uruchomieniu ustawienia się nie zresetowały.
  • #23 21068678
    Schnaider
    Poziom 10  
    Jest tak jak napisałeś.
    Odłączyłem Router z prądu. Akumulator jeszcze trzymał, to Router wyłączyłem przyciskiem.
    Po 30 minutach podłączyłem znowu do prądu i niestety po ponownym uruchomieniu ustawienia się zresetowały.
    Musiałem na nowo wszystko ustawić.
  • #24 21573580
    TomTDI
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Zauważyłem w swoim B529 podobną przypadłość, po restarcie przywracana jest konfiguracja poprzednia – nie zapisuje zmian. Zauważyłem również, że bateria krótko trzyma i zastanawiam się, czy to nie jest problem baterii, że daje za niskie napięcie do programowania EEPROM? Po wyjęciu zmierzyłem napięcie baterii 4,2 V. I zastanawiam się, czy wymiana baterii coś zmieni. Ewentualnie podniesienie napięcia zasilania do 13–15 V? Czy ktoś tak eksperymentował?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy zgłaszają problem z routerem Huawei B529s (oraz podobnym modelem B525s-23a) brandowanym przez T-Mobile, który co tydzień resetuje się do ustawień fabrycznych, tracąc zapisane konfiguracje, w tym sieć WiFi i hasła. Problem występuje po restarcie lub odłączeniu zasilania. Próby rozwiązania obejmowały wymianę zasilacza i karty SIM, jednak bez skutku. Dyskusja wskazuje, że problem nie jest związany z planowanym restartem systemu, który nie powinien usuwać ustawień. Podejrzewa się wadę pamięci nieulotnej (EEPROM) lub ewentualny problem z baterią podtrzymującą ustawienia, choć w routerach tego typu nie stosuje się baterii podtrzymujących BIOS. Użytkownicy sugerują, że może to być wada fabryczna lub celowe działanie producenta wymuszające wymianę sprzętu. W firmach routery te po kilku latach pracy zaczynają tracić ustawienia po zaniku zasilania. Alternatywą jest wymiana na nowsze modele, np. Huawei B535, które oferują lepszą agregację pasm LTE i stabilność. Routery 5G są droższe i często nie współpracują z antenami zewnętrznymi. Wskazano także, że modele brandowane przez T-Mobile mają ograniczenia sprzętowe i programowe, co wpływa na ich funkcjonalność i trwałość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA