logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Octavia 1 1.9 AGR - Sposoby łączenia kabli w instalacji samochodowej.

VIGOR_PICTURES 22 Lip 2022 11:11 357 4
  • #1 20111733
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 146
    Witajcie. Przychodzę z pytaniem początkującego. W swoim samochodzie nie miałem poprowadzonej poprawnie instalacji do gniazda zapalniczki i postanowiłem to zmienić. Sprawa puszczenia kabli w komorze silnika jest rozwiązana w następujący sposób: dwa przewody 4mm^2 idą sobie szczęśliwie w rurkach "peszel" z dala od silnika (w dedykowanych przepustach) i plusowy jest podłączony przez bezpiecznik w skrzynce na akumulatorze. Myślę że tutaj nie ma co się rozwodzić. Bardziej zastanawia mnie fakt połączeń w kabinie. Cała wiązka grubych przewodów (stały plus z akumulatora) będzie docelowo szła aż do gniazda zapalniczki w bagażniku. Na drodze akumulator- gniazdo zapalniczki w bagażniku chciałbym mieć jeszcze kilka odczepów:
    1. wyjście na ładowarki telefonów / kamerkę załączane przez przekaźnik plusem po zapłonie - maksymalnie 4A)
    2. Wyjście na elektryczną nagrzewnicę samochodową (także sterowane przekaźnikiem dopiero jak silnik będzie pracował). Tutaj prąd jest większy, bo do 20A.
    Teraz pytanie: jak to połączyć? Zdejmować izolacje na grubych przewodach, owijać dookoła przewody na odczepy i lutować? Co będzie najlepszym rozwiązaniem?

Pozdrawiam!
  • #2 20111750
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 689
    Przy prądzie rzędu 20 A należy lutować połączenia.
  • #3 20111783
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3553
    Cytat:
    Zdejmować izolacje na grubych przewodach, owijać dookoła przewody na odczepy i lutować?

Tak, to najlepsze rozwiązanie, jak będziesz przeciągał kabel, to załóż na niego od razu koszulki termokurczliwe, zaizolujesz nimi później miejsca lutowania odczepów
  • #4 20112362
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 146
    carrot napisał:
    Cytat:
    Zdejmować izolacje na grubych przewodach, owijać dookoła przewody na odczepy i lutować?

Tak, to najlepsze rozwiązanie, jak będziesz przeciągał kabel, to załóż na niego od razu koszulki termokurczliwe, zaizolujesz nimi później miejsca lutowania odczepów

Dobry pomysł. Odejdzie mi część roboty z izolowaniem połączeń. Dzięki za sugestię!
  • #5 20112446
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 226
    Ja osobiście jestem zwolennikiem połączeń zaciskanych, "Crimpen" i zero lutowania.

Naturalnie są miejsca gdzie bez lutowania się nie obejdzie, ale wszędzie tam, gdzie moje narzędzie ma dostęp wszystko jest zaciskane.

Fotki przykładowe.
REKLAMA