Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kabel od licznika do falownika - 55m

kumaPL 25 Aug 2022 11:15 732 17
    kumaPL
    Level 4  
    Witam.

Doradźcie proszę jaki powinienem dać przekrój kabla ziemnego do falownika.
    Odległość od licznika do falownika to 55m. Przekop ziemny, instalacja 3 fazowa.
    Zastanawiam się nad kablem aluminiowym ze względu na to że jest tańszy.
    Moc falownika to 11 kW, ale w przyszłości będę chciał zwiększyć do 20 kW, więc muszę wziąć poprawkę na przyszłość.
    Czy taki 4x25 by był ok, czy może 4x35 ?

Będę też wymieniał przyłącz do domu i zastanawiam się jaki kabel dać od licznika do haka na ścianie. Tutaj już raczej miedziany.
    Doradzicie jaki przekrój dać żeby te 20 kW mogło wypłynąć do sieci ?

Z góry dzięki

Pozdrawiam
    kkas12
    Level 43  
    daro31ie wrote:
    Kolego 16mm² CU i będziesz miał ok.
    Oczywiście będziesz w kosztach partycypował?

YAKY 25 lub 35mm² będzie aż nadto.
    Jednak co do ilości żył musisz więcej szczegółów podać.
    Tu istotny jest układ sieci zasilającej, gdzie PEN został podzielony (jeśli TN) oraz skąd będzie zasilony falownik.
    Rysunek bardzo wskazany.
    kumaPL
    Level 4  
    kkas12 wrote:
    daro31ie wrote:
    Kolego 16mm² CU i będziesz miał ok.
    Oczywiście będziesz w kosztach partycypował?

Ile kw na 16mm² będzie można przesłać na takiej odległości ?

kkas12 wrote:
    Tu istotny jest układ sieci zasilającej, gdzie PEN został podzielony (jeśli TN) oraz skąd będzie zasilony falownik.
    Rysunek bardzo wskazany.

Kurde nie jestem aż tak obeznany w tym. Wiem jak co podłączyć ale fachowej nazwy nie znam.
    U mnie wygląda to tak, instalacja 3-fazowa napowietrzna. Z Tauron mam 3 fazy oraz neutralny. uziemienie zrobiłem do ziemi za pomocą bednarki.
    Uziemienie nie mostkowałem z neutralnym przewodem, natomiast nie wiem jak jest na poziomie stacji transformatorowej.
    Falownik jak i cała instalacja ma swoje uziemianie do gruntu + dodatkowo to z bednarki.

Czy to wyjaśniło mniej więcej cały obraz sytuacji ?
    kkas12
    Level 43  
    kumaPL wrote:
    uziemienie zrobiłem do ziemi za pomocą bednarki.
    Uziemienie nie mostkowałem z neutralnym przewodem, natomiast nie wiem jak jest na poziomie stacji transformatorowej.
    Kolego to jest partyzantka.
    Partyzantka, która nie tylko nic nie wyjaśniła (poza tym, że bierzesz się za robotę nie mając pojęcia co robisz i dlaczego), ale zagmatwana.
    kumaPL
    Level 4  
    kkas12 wrote:
    Partyzantka, która nie tylko nic nie wyjaśniła (poza tym, że bierzesz się za robotę nie mając pojęcia co robisz i dlaczego), ale zagmatwana.

Dlaczego uważasz że wbicie szpilek w koło domu, połączenie ich bednarką to jest partyzantka? Czy nie tak się robi uziemienie?
    kumaPL
    Level 4  
    kkas12 wrote:
    kumaPL wrote:
    To jest partyzantka kolego.

Czyli to błąd i powinienem połączyć przewód uziemiający który mam w rozdzielni z przewodem neutralnym ze słupa ?
    kkas12
    Level 43  
    Ty masz wiedzieć na 100% w jakim układzie została skonfogurowana sieć zasilająca!
    Jeśli jest to TN-C to PEN (nie żaden N) z zasilania należy wprowadzić na uziemioną szynę PE i połaczyć ją z szyną N.
    Jeśli TT to ma być tak jak zrobiłeś.
    Tylko nikt z nas nie wie z czym mamy do czynieenis. a ty to olałeś.
    jak sztubak.

Więc błędem jest to, że bierzesz się za robotę nie znając zasad jakim powinieneś się kierować!
    kumaPL
    Level 4  
    kkas12 wrote:
    Ty masz wiedzieć na 100% w jakim układzie została skonfogurowana sieć zasilająca!

Potwierdzone. Typ sieci TT

Wracając do tematu kabla,
    Czyli albuminowy 4x16 lub 4x25 byłby odpowiednim wyborem i ok 20 kW się odda przez niego do sieci na tej odległości ?
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    kumaPL wrote:
    20 kW się odda przez niego do sieci na tej odległości ?

Trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie, ten kabel to tylko część instalacji, a nic nie wiemy o stanie sieci zasilającej, ile i jakiej mocy instalacje PV są do niej już dołączone? Jaki jest IPZ w miejscu dołączenia kabla?
    Każdy chce mieć dużą produkcję, a czasami nie ma na to warunków technicznych. Sieci potrafią być z przed 50 lub 60 lat, a ich stan jest opłakany.
    kumaPL
    Level 4  
    krzysiek7 wrote:
    Każdy chce mieć dużą produkcję, a czasami nie ma na to warunków technicznych. Sieci potrafią być z przed 50 lub 60 lat, a ich stan jest opłakany.

Tak zgadzam się z tobą.
    Ja dlatego pytam o kabel, bo jestem na etapie modernizacji przyłącza do domu jak i modernizacji sieci w domu.
    Obecnie mam na tej odległości kabel 5x4mm2 i mam sytuację że falownik podnosi napięcie i się wył. Nic dziwnego skoro jest cienki przewód.
    Dlatego przy okazji robienia innej roboty chcę puścić przewód od licznika do falownika aby w przyszłości nie było problemu.

U mnie jest raczej stan sieci opłakany, ale jeśli będę miał pewność, że od falownika do licznika dam kabel który będzie spełniał moje oczekiwania i od licznika do przyłącza napowietrznego to Tauron później nie będzie się miał u mnie do czego doczepić w sytuacji gdy nie będą odbierali tej mocy którą powinni.
    Wiadomo że na 5x4 mm2 czy na 5x6mm2 czy innym takim nie uda mi się w przyszłości przepchać 20kw. Pytanie tylko jak zastosować kabel żeby później w przyszłości nie żałować :)
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    kumaPL wrote:
    U mnie jest raczej stan sieci opłakany, ale jeśli będę miał pewność, że od falownika do licznika dam kabel który będzie spełniał moje oczekiwania i od licznika do przyłącza napowietrznego to Tauron później nie będzie się miał u mnie do czego doczepić w sytuacji gdy nie będą odbierali tej mocy którą powinni.

Jeśli jesteś świadomy stanu sieci zasilającej, to odpowiedź na temat przekroju masz w poście #3. Na chwilę obecną tyle możesz w tej kwestii zrobić we własnym zakresie. Wyłączanie falownika pewnie nadal będzie występowało ale jest nadzieja, że w nieco mniejszej skali.
    kosmos99
    Level 38  
    Jakiej firmy będzie falownik? Bo nie każdy może pracować w sieci TT.
    kumaPL
    Level 4  
    kosmos99 wrote:
    Jakiej firmy będzie falownik? Bo nie każdy może pracować w sieci TT.

Mam sofara. Ogólnie mam już całą instalację tylko się wyłącza bo falownik podnosi napięcie. Dlatego musze zmienić przewód :)
    lukiiiii
    Level 28  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3162388.html <- przelicznik miedz aluminium, generalnie aluminium z przekrojem o stopień wyższym to to samo co CU.

Do tego musisz policzyć jaki będzie spadek napięcia przy konkretnym prądzie i czy ten spadek mieści się w normie.

20kW to jakieś ~29A na fazę. Przy przekroju 25mm2 alu i długości 55m masz spadek 2,2V na żyłę, przy 35mm2 1,6V, proszę mnie poprawić jak coś nie tak policzyłem.

kumaPL wrote:
    Mam sofara. Ogólnie mam już całą instalację tylko się wyłącza bo falownik podnosi napięcie

Mierzyłeś równocześnie napięcie na początku i końcu obecnego przewodu? Podczas pracy falownika jak też podczas wyłączenia?

Mam przeczucie, że nowy kabel za dużo nie pomoże, choć poprawi sytuację, zyskasz margines dodatkowych voltów (np. 250V a 253V robi różnice :) ). Jak będziesz go miał to podłącz go bez zakopywania i zobacz czy sytuacja wyłączania falownika ma nadal miejsce.
    kumaPL
    Level 4  
    lukiiiii wrote:
    Mierzyłeś równocześnie napięcie na początku i końcu obecnego przewodu? Podczas pracy falownika jak też podczas wyłączenia?

Tak, różnica jest 3-4V.

Dzięki za link przyda się :)