logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa instalacji fotowoltaicznej 50kW - 100kW: opcje i zasady działania

Stanlejoss 02 Wrz 2022 07:37 1308 13
  • #1 20171487
    Stanlejoss
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa powyżej 50kW? Mam instalację 50kW, chciałbym ją rozbudować o np kolejne 50-100kW, podłączyć do swojej sieci, ale nie oddawać nic do sieci energetycznej, jest jakaś rozsądna opcja?

Moderowany przez krzysiek7:

Wydzielono z tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3833454-30.html

• #2 20171723
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 691
    Pytanie gdzie konsumować takie ilości energii? Przy słonecznym dniu spokojnie wystarczy na nagrzanie 6tyś m³ wody.

Raczej nie do zużycia w zwykłym gospodarstwie domowym. Potrzebny byłby zakład typu gorzelnia, piekarnia.
  • #3 20171838
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Stanlejoss napisał:
    Mam instalację 50kW, chciałbym ją rozbudować o np kolejne 50-100kW, podłączyć do swojej sieci, ale nie oddawać nic do sieci energetycznej, jest jakaś rozsądna opcja?

Ustawić w falowniku, żeby nie wysyłał nic do sieci.
  • #4 20171926
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    kosmos99 napisał:
    Stanlejoss napisał:
    Mam instalację 50kW, chciałbym ją rozbudować o np kolejne 50-100kW, podłączyć do swojej sieci, ale nie oddawać nic do sieci energetycznej, jest jakaś rozsądna opcja?

Ustawić w falowniku, żeby nie wysyłał nic do sieci.

Wtedy nic nie będzie produkował.

PS Tylko Inwertery Hybrydowe (on/off grid) mają po wyjęciu z pudełka taką opcje. W zwykłych on grid trzeba dokładać moduł za licznikiem który pilnuje przepływu energi tak by w razie czego zmniejszać moc tak by nic nie wyszło poza licznik.
  • #5 20172348
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    W praktyce co prawda nie sprawdzałem, ale na Froniusie Symo lub Eco powinno się dać uzyskać ten efekt poprzez dynamiczną redukcję mocy. Ustawiamy konkretną wartość mocy jaka może być oddawana do sieci, czyli w przypadku autora będzie to 0% lub 0W. Falownik najpierw sprawdza ile potrzebują odbiorniki, a potem ile może wysłać do sieci.
    Ten moduł, o którym piszesz to licznik energii, który przy inwerterach hybrydowych też trzeba dokładać. Przy Froniusie SYMO i ECO można na użyć zwykły impulsowy licznik za ok 200zł, jest też firmowy z większą ilością parametrów za ponad 1000zł.
  • #6 20172639
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2519
    MichałS napisał:
    Pytanie gdzie konsumować takie ilości energii? Przy słonecznym dniu spokojnie wystarczy na nagrzanie 6tyś m³ wody.

Aby na pewno 6000m³
  • #7 20172732
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    Stanlejoss napisał:
    Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa powyżej 50kW? Mam instalację 50kW, chciałbym ją rozbudować o np kolejne 50-100kW, podłączyć do swojej sieci, ale nie oddawać nic do sieci energetycznej, jest jakaś rozsądna opcja?

50 kW to w m-cach letnich dziennie ok 300kWh, jeżeli masz możliwość pożytecznie taką ilość zużyć to do sieci nic nie poleci, jeżeli nie masz takiego zapotrzebowania i nie widzisz możliwości spożytkowania takiej ilości w ciągu dnia to pozostaje ograniczenie produkcji poprzez odpowiednie ustawienia falownika i zamontowanie dodatkowych aparatów kontrolnych monitorujących bilans energii.

Może trochę więcej szczegółów.
  • #8 20173059
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    karolark napisał:
    MichałS napisał:

Aby na pewno 6000m³

Podgrzać podgrzeje nawet 10x tyle pytanie do jakiej temp. Z 50 kWp jest jakieś 300 kWh (w idealny dzień) co daje 1,08 GJ taką ilością energii te 6000 litrów wody zwiększy swoją temperaturę o jakieś 42 C .
  • #9 20173075
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2519
    Oczywiście 1,16W na litr na stopień ale tu podane 6000000litrów 6000m³

Basen olimpijski ma mniej wody :D
  • #10 20175323
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6433
    Stanlejoss napisał:

Masz swoj transformator?
  • #11 20175970
    LordZiemniak
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Stanlejoss napisał:

Zakładasz licznik w miejscu wpięcia instalacji do sieci, spinasz go z falownikiem i ograniczasz wypływ na 0 i nic nie wyjdzie do sieci, pomijam fakt że powyżej 50kW trzeba mieć pozwolenie na budowę.
  • #12 20176020
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    LordZiemniak napisał:
    Stanlejoss napisał:

zakładasz licznik w miejscu wpięcia instalacji do sieci, spinasz go z falownikiem i ograniczasz wypływ na 0 i nic nie wyjdzie do sieci, pomijam fakt że powyżej 50kW trzeba mieć pozwolenie na budowę

50 kW to ponad 70A, czy w zestawie z licznikiem jest jakiś uniwersalny przekładnik?
  • #13 20176022
    LordZiemniak
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    3301 napisał:
    LordZiemniak napisał:
    Stanlejoss napisał:

zakładasz licznik w miejscu wpięcia instalacji do sieci, spinasz go z falownikiem i ograniczasz wypływ na 0 i nic nie wyjdzie do sieci, pomijam fakt że powyżej 50kW trzeba mieć pozwolenie na budowę

50 kW to ponad 70A, czy w zestawie z licznikiem jest jakiś uniwersalny przekładnik?

Tak są przekładniki, są też liczniki z odpowiednio dużymi przekładnikami by założyć na szyny, kwestia dobrania odpowiedniego pod falownik by to działało razem bez żmudnej konfiguracji
  • #14 20322793
    Stanlejoss
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Coś mi się pospamowało i żadne powiadomienia nie przychodziły, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Sprawa skomplikowana w moim przypadku, bo według prawa nie jest istotne ile oddajesz a jaką masz instalację, no i ten projekt budowlany
    Bo rozwiązaniu innych sprawa do rozwiązania - tak jak wyżej napisano - inteligentny licznik z przekładnikami i komunikacja do falownika lub falowników z sygnałem o ograniczaniu mocy wyjściowej. Podobno coś się mają zmienić przepisy i na zgłoszenie ma być do 150kW, zobaczymy.
    A gdzie skonsumować? Są firmy które są energochłonne i dla nich to żaden problem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozbudowa instalacji fotowoltaicznej powyżej 50 kW wymaga przemyślenia sposobu konsumpcji energii, ponieważ taka moc nie jest łatwa do wykorzystania w standardowym gospodarstwie domowym. Użytkownicy sugerują, że konieczne jest zastosowanie inwerterów hybrydowych, które umożliwiają ustawienie produkcji energii na poziomie 0% dla sieci. W przypadku inwerterów on-grid, konieczne jest dodanie modułu kontrolującego przepływ energii. Wspomniano o możliwościach dynamicznej redukcji mocy w inwerterach Fronius Symo i Eco, które mogą być dostosowane do potrzeb odbiorników. Dodatkowo, dla instalacji powyżej 50 kW wymagane jest pozwolenie na budowę oraz zastosowanie odpowiednich liczników energii z przekładnikami. W kontekście zużycia energii, sugerowane są branże energochłonne, które mogą efektywnie wykorzystać taką moc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA