logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanio kupione Office na Allegro: Czy warto? Opinie o Super Sprzedawcach i promocyjnych cenach

kurosaki9811 08 Wrz 2022 20:54 1221 9
REKLAMA
  • #1 20181251
    kurosaki9811
    Poziom 1  
    Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tanimi Office na allegro.
    Allegro ponoć jakiś czas temu przeprowadzało akcje mające na celu przegonienie towarzystwa sprzedającego oemy z korporacyjnych delli ze śmietnika po 5zł, więc "ponoć teraz jest bezpieczniej".

Znalazłem np. coś takiego: Link

Niby nowy BOX prosto z fabryki M$, Super Sprzedawca, 100% polecanych, recenzje wszystkie na 5, wystawia fakturę.
    Wszystko super ale jak widzę produkt sprzedawany za 400zł, który normalnie chodzi powyżej tysiaka, jakoś zapala mi się światełko w głowie ;)

Co o tym myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 20181304
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 240
    Zawsze możesz kupić i wysłać zapytanie w tej sprawie do MS (legalność itp.). Jeśli otrzymasz od MS negatywną odpowiedź - reklamuj.

Kilkanaście lat temu kolega sprzedawał w sklepie (stacjonarnym i w sieci) licencje do programów graficznych i innego softu. Biznes świetnie prosperował. Po kilku miesiącach dowiedziałem się, że jedna z większych stacji telewizyjnych zrobiła o nim reportaż bo kupujący zaczeli klucze sprawdzac u producentów (wszelka aktywacja na serwerach producentów przechodziła BEZ problemów) i okazywało się, że klucze to był fake. Dalszych szczegółów nie znam.
  • #3 20181347
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Ogólnie to MS nie stanowi prawa ;-)
    https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artyku...-w-ue-moze-je-odsprzedac-wraz-z-licencja.html

to w temacie używanych oryginałów, jak ktoś go wystawi za 5 PLN to też jest OK

Co do "Nowych" trudno zgadywać bez dokładnej aukcji, sprawdzenia sprzedawcy, oraz ostatecznego testu po zakupie w MS.

Swego czasu były popularne laptopy z MS Office 2010 starter, końcowego użytkownika taki pół Office nic nie kosztował i kto ma może go używać do dziś.
    https://www.techspot.com/downloads/6255-microsoft-office-starter-2010.html
  • REKLAMA
  • #4 20181446
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Tak nieśmiało zapytam a musisz korzystać z Office MS ?
    Może oprogramowanie darmowe wystarczy np. "LibreOffice".
  • #5 20181489
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Osobiście nie wierzę w możliwość uzyskania odpowiedzi od M$ na temat licencji zakupionej na losowej aukcji. Kilka razy w wątpliwych przypadkach (np. komputery wraz z licencjami przekazane przez inny oddział firmy, czy odkupione od innej spółki z grupy, mające nietypowe stickery co do których mieliśmy wątpliwości, co to za licencja) wysyłaliśmy zapytania i co prawda odpowiedzi przychodziły zawsze, ale albo były to wklejone gotowe formułki praktycznie nic nie zmieniające w temacie, albo tak pokrętne, że nic z nich nie wynikało.
  • REKLAMA
  • #6 20181545
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    kurosaki9811 napisał:
    Niby nowy BOX prosto z fabryki M$, Super Sprzedawca, 100% polecanych, recenzje wszystkie na 5, wystawia fakturę.
    Wszystko super ale jak widzę produkt sprzedawany za 400zł, który normalnie chodzi powyżej tysiaka, jakoś zapala mi się światełko w głowie

PRO PLUS 2021 chodzi za ponad 2000 (cena w sklepie MS 2499).
    Nawet jeśli "złoty partner" MS dostanie 20 czy 25% upustu od ceny katalogowej, to i tak będzie to kosztować około 2000.
    Jest to bieżąca wersja, więc na pewno żadna wyprzedaż zalegających stanów magazynowych.
    Nie ma zbyt dużych szans, żeby to była oryginalna wersja. Strzelam, że jest to raczej ładna podróba z dalekiego wschodu. Jeśli coś jest za tanie, żeby mogło być prawdziwe, to prawdziwe zapewne nie jest. Mało która firma kupuje żeby sprzedać z dużą stratą :)
  • #7 20183123
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 240
    Pytanie tylko w jaki sposób klucz przechodzi weryfikację na serwerach producenta. <=== retoryczne
    I nie chodzi mi tutaj tylko o MS ale np. ADOBE.
  • #8 20183269
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 891
    Z tego, co mi wiadomo, odsprzedaż oprogramowania jest zgodna z prawem.
    Tak więc mogę swój klucz (kupiony za 400) odprzedać za 1 złoty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 20183319
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    Możesz, nikt Ci nie broni. Tyle że nie o to w tym wątku chodzi.
    Tu mamy nowe, nieużywane oprogramowanie za 15-20% ceny rynkowej. Prosto z fabryki MS :) Gdzie MS nie sprzedaje złotym partnerom tego softu w tak niskiej cenie.
  • #10 20183373
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    zdolnyadam napisał:
    Pytanie tylko w jaki sposób klucz przechodzi weryfikację na serwerach producenta. <=== retoryczne
    I nie chodzi mi tutaj tylko o MS ale np. ADOBE.

Przecież duży producent nie ma "zapisanych realnych kluczy"
    np ma sposób liczenia sumy kontrolnej podanego klucza i dla jego serwerów jak się suma zgodzi, to wystarczy aby autoryzować dany klucz.

A możliwości "rozpracowania" klucza i jego weryfikacji są w posiadaniu wschodnich i nie tylko sąsiadów...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie zakupu taniego oprogramowania Microsoft Office na platformie Allegro. Użytkownicy wyrażają wątpliwości co do legalności i autentyczności takich ofert, zwłaszcza gdy ceny są znacznie niższe od rynkowych. Wskazano na możliwość weryfikacji kluczy licencyjnych przez Microsoft oraz na ryzyko zakupu podróbek. Niektórzy sugerują alternatywy, takie jak darmowe oprogramowanie LibreOffice. Podkreślono, że odsprzedaż oprogramowania jest zgodna z prawem, ale w przypadku nowych licencji w tak niskiej cenie, istnieje duże prawdopodobieństwo, że są one nieautoryzowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA