logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus 1.6 16V MK1 - Wskaźnik temperatury silnika

rafix422 16 Wrz 2022 19:51 1080 2
REKLAMA
  • #1 20193470
    rafix422
    Poziom 3  
    Witam.
    Mam zapytanie co do temperatury silnika w Ford focus 1.6 16V MK1 Benzyna.
    Po wymianie sterownika ECU (komputer) temperatura po odpaleniu po około 4 minutach jazdy wskazuje powyżej połowy ( na zdjęciu pozycja wskaźnika nr2).
    Numery komputera są takie same co miałem stary.
    Mam pytanie:
    Jaka to może być temperatura normalna czy za szybko się faktycznie rozgrzewa i po tych 4 minutach sięga taką?
    Sprawdzałem temperature przez OBD to temperatura 83°C
    Wogóle czy jest ktoś w posiadaniu lub umiałby mi wytłumaczyć ten wskaźnik
    Jak odczytać temperature Jaka powinna być na pozycji nr.1 na zdjęciu czyli na środku
    A jaka powyżej połowy na pozycji nr2 na zdjęciu.
    Proszę o pomoc

Załączniki:
    • Ford Focus 1.6 16V MK1 - Wskaźnik temperatury silnika 20220916_165939.jpg (971.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20193518
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6729
    Szybko, wolno. Ci za różnica. Ważne że trzyma. A tam czujnik dotyka głowicy. Nawet nie jest w płynie.
  • #3 20193583
    rafix422
    Poziom 3  
    Ale też chciałbym wiedzieć z ciekawości na tym wskaźniku jak jest w pionie wskazówka (pozycja nr1) to jaka to wartość w °C a ile na pozycji nr.2 jakieś 5mm powyżej pionu.
    Na starym komputerze z samochodu pokazywało przez długi czas jazdy (żółta kreska na zdjęciu).
    Żona panikuje teraz że coś jest nie tak jak jedzie autem że się przegrzeje i coś się stanie.
    Dlatego chciałbym poznać wartości na tym typie wskaźnika temperatury żeby ją uspokoić.

Czy też może jest problem w kompie bo jak tak to mogę się spodziewać że jak wejdzie na czerwone to będzie tryb awaryjny 2 cylindry i problem.
    Nie chcę uszkodzić silnika bo nie do tego dąrzę a wolę zapobiec.
REKLAMA